Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκδρομή στις 25/04/2018, ημέρα Τετάρτη στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και έμειναν εντυπωσιασμένοι και από την παρουσίαση και περιήγησή τους σ’ αυτό όσο κυρίως όμως από την ένδοξη ιστορία του που όμοια δεν υπάρχει στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» βρίσκεται στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.

 

Είναι ίσως το μοναδικό πολεμικό πλοίο στην παγκόσμια ιστορία του ναυτικού που ταυτίστηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία ενός έθνους, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του με γεγονότα εθνικής σημασίας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.

Σήμερα ο «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί μνημείο που τιμά όσους υπηρέτησαν και έπεσαν στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του, διατηρώντας ζωντανή τη ναυτική παράδοση της χώρας μας στο πέρασμα των αιώνων.

Το πλοίο μουσείο «μεταφέρει» την ιστορία δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», ή το «τυχερό πλοίο» ή ο «μπάρμπα Γιώργης» που το έλεγαν οι Έλληνες και το «σειτάν παπόρ» που το έλεγαν οι Τούρκοι, είναι ένα πλοίο που έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο αποτελεί εδώ και χρόνια μια δραστήρια εκπαιδευτική κοινότητα με καθημερινές επισκέψεις σχολείων, ιδρυμάτων, οργανισμών και πλήθους ιδιωτών. Τα τελευταία χρόνια πάνω από 40.000 μαθητές και ενήλικες το επισκέπτονται ετησίως, ενώ για το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας ξεπερνώντας ήδη τα 23.000 άτομα.

Με τις επισκέψεις αυτές πραγματοποιείται και η δεύτερη πτυχή του οράματος του δωρητή, που ήθελε το πλοίο παράλληλα με τον εθνικό του σκοπό να εκπληρώνει και εκπαιδευτική αποστολή.

Ήταν μια ομολογουμένως πολύ χρήσιμη διδακτική εκδρομή για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να πάρετε μια γεύση απ’ την τεράστια ιστορία του:

https://youtu.be/KArzkJZ7FAY