Βήμα βήμα τα Βήματα για ζωή

1. parousiologio1

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Σεπτέμβρη με τα πρώτα μας βήματα στην τάξη μας! Μας περίμενε η δασκάλα μας την οποία είχαμε γνωρίσει την προηγούμενη μέρα στον αγιασμό. Κάποιοι από μας βρήκαμε φίλους από τον παιδικό σταθμό, κάποιοι άλλοι φίλους από τη γειτονιά και για κάποιους ήταν όλα καινούρια! Επιτακτική ανάγκη … να γνωριστούμε όλοι!!!

Παιχνίδια γνωριμίας

  • Στην αρχή συστήνομαι και λέω το όνομά μου στο μικρόφωνο. Η ομάδα με καλημερίζει επαναλαμβάνοντας το όνομά μου.
  • Στη συνέχεια λέω το όνομά μου και το αγαπημένο μου παιχνίδι.
  • Παίζω το “μαγικό καπέλο” κι όταν η μουσική σταματήσει λέω το όνομά μου.
  • Στην αυλή κρατώντας την μπάλα λέω το όνομα του φίλου μου και του δίνω την μπάλα. Όμοια συνεχίζει.

Και για να μην πολυλογούμε κάθε μέρα για μια βδομάδα ξεκινούσαμε με παιχνίδια γνωριμίας.

  • Λέω το όνομά μου με παλαμάκια, ένα παλαμάκι για κάθε συλλαβή, με όποιον τρόπο θέλω πχ παλαμάκια με τα χέρια στην πλάτη, με τα χέρια ανάμεσα στα πόδια κλπ.
  • Λέω το όνομά μου με πηδηματάκια ( ένα για κάθε συλλαβή) μέσα σε στεφάνια και βρίσκω ποιος έχει τα περισσότερα.
  • Βρίσκω ποιος λείπει από την ομάδα. Έχουμε ένα σεντόνι και ένας μαθητής βγαίνει από την τάξη και ένας άλλος κρύβεται κάτω από το σεντόνι. Όποιος φοβάται δεν κρύβεται!
  • Παιχνίδι γνωριμίας και καλλιέργειας της μνήμης. Το πρώτο παιδί λέει το όνομά του, το δεύτερο παιδί λέει το όνομα του πρώτου παιδιού και το δικό του, το τρίτο παιδί λέει το όνομα του πρώτου, του δεύτερου παιδιού και το δικό του, το τέταρτο παιδί επαναλαμβάνει τα ονόματα των τριών πρώτων και προσθέτει το δικό του κτλ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να θυμηθούν όλα τα ονόματα.

Παιχνίδια με το αερόστατο

  • Φωνάζουμε το όνομα ενός παιδιού κι εκείνο πρέπει να τρέξει στην απέναντι πλευρά περνώντας κάτω από το αλεξίπτωτο .
  • Φωνάζουμε το όνομα ενός παιδιού κι εκείνο πρέπει να τρέξει στο κέντρο να κάνει μια υπόκλιση και να γυρίσει στη θέση του
  • Φωνάζουμε τα ονόματα δυο παιδιών κι εκείνα πρέπει να τρέξουν κάτω από το αλεξίπτωτο να συναντηθούν στο κέντρο, να χαιρετηθούν και είτε να ξαναγυρίσουν στη θέση τους, είτε να αλλάξουν θέσεις.

images (1)

Παιχνίδια συνεργασίας με το αλεξίπτωτο για όλη τη χρονιά (πηγή  http://meleniro.gr/ )

Μανιτάρι: Όλοι μοιραζόμαστε  γύρω από το αλεξίπτωτο και πιάνουμε τις άκρες του, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος. Τραβάμε το αλεξίπτωτο να τεντώσει και χαμηλώνουμε μέχρι τα γόνατα. Μόλις ακουστεί η μαγική λέξη “μανιτάρι”, όλοι τραβάμε το αλεξίπτωτο προς τα πάνω (μην το αφήσει κανείς!). Αυτό θα γεμίσει με αέρα και θα φουσκώσει προς τα επάνω σαν ένα γιγάντιο μανιτάρι! Για να το σηκώσουμε  όσο πιο ψηλά γίνεται πρέπει να κάνουμε όλοι ένα δυο βήματα μπροστά προς το κέντρο.  Δεν θα πετύχει χωρίς συνεργασία!

Ο τρόχος που γυρίζει: Κρατάμε το αλεξίπτωτο στο ύψος της μέσης και το γυρίζουμε γύρω γύρω από χέρι σε χέρι και αλλάζουμε φορά.

Κύματα: Κινούμε το αλεξίπτωτο πάνω κάτω με τη συνοδεία μουσικής αυξομειώνοντας την ένταση.

Η μπάλα που κυλάει: Όλοι κρατούν το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Τοποθετήστε μια μεγάλη μπάλα στην άκρη του και προσπαθήστε να κάνετε την μπάλα να κυλήσει γύρω γύρω στην άκρη του αλεξίπτωτου. Θέλει συγκέντρωση και συνεργασία! Απαλές και αργές κινήσεις, Αφού γίνει αυτό αρκετές φορές αυξήστε ταχύτητα ή αλλάξτε κατεύθυνση.

Η χελώνα: Όλα τα παιδιά στηρίζονται στα γόνατα και στις παλάμες τους σαν χελωνάκια κάτω από ένα μεγάλο καβούκι (το αλεξίπτωτο) και προσπαθούν να κάνουν τη χελώνα να κινηθεί προς μια κατεύθυνση. Για να γίνει πιο δύσκολο τοποθετούμε ένα εμπόδιο.

Ο ωκεανός: Προσποιούμαστε ότι το αλεξίπτωτο είναι ο ωκεανός. Κινούμε το αλεξίπτωτο ανάλογα με το “δελτίο καιρού” που εκφωνεί η νηπιαγωγός, π.χ. “Σήμερα στον ωκεανό φυσάει ένα απαλό αεράκι” ή ” Δυνατός άνεμος με βροχή” κλπ. Τα παιδιά αντιδρούν αναλόγως.

 

Γνωριμία με τα παιχνίδια και τις γωνιές του νηπιαγωγείου

Όταν συστηθούν όλοι …φτάνει η ώρα να γνωρίσουμε και τα παιχνίδια του νηπιαγωγείου! Βέβαια από την πρώτη μέρα παρουσιάζονται ένα – ένα τα παιχνίδια της τάξης και ο τρόπος χρήσης, τακτοποίησης και προστασίας … τίποτα δε θεωρείται αυτονόητο!

Αφού παρουσιαστούν οι βασικές γωνιές: οικοδομικό, κουκλόσπιτο, ζωγραφική, παζλ, χρωματιστή πόλη, βίδες/κουμπιά κάνουμε την πρώτη απόπειρα να χωριστούμε σε ομάδες με κριτήριο το χρώμα.

Πάνω στα γράμματα έχουμε τα ονόματα των μαθητών... φυσικά προσθέτουμε για όλους το αρχικό τους γράμα.
Πάνω στα γράμματα έχουμε τα ονόματα των μαθητών… φυσικά προσθέτουμε για όλους το αρχικό τους γράμμα.

Ήρθε η ώρα να χαλάσουμε τον πίνακα …καλωσορίσματος!!  Βάζουμε μουσική και τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο, στο σταμάτημα της μουσικής δίνουμε σε κάθε παιδί το αρχικό του γράμμα. Ξαναβάζουμε μουσική και στο σταμάτημά της πρέπει να κάνουν ζευγαράκι με το ίδιο χρώμα… όμοια συνεχίζουν και κάνουν τετράδα με το ίδιο χρώμα. Κάθονται στο αντίστοιχο παγκάκι όπου βρίσκουν μια κάρτα από μια γωνιά. Παρατηρούν την κάρτα και θυμούνται τις οδηγίες για αυτήν την γωνιά. Ανακοινώνουν και συνεχίζουν με ελεύθερο παιχνίδι …κάθε ομάδα στην γωνιά της!

Την επόμενη μέρα …

Είμαστε στην παρεούλα και αδειάζω ένα καλάθι με διάφορα ανακατεμένα αντικείμενα από όλα τα παιχνίδια του σχολείου.

Τα παιχνίδια μπερδεύτηκαν  ... ψάχνουμε λύση.
Τα παιχνίδια μπερδεύτηκαν … ψάχνουμε λύση.

Παρατηρούμε τα αντικείμενα και μαντεύουμε σε ποια γωνιά ανήκουν.

Στη συνέχεια αναζητούμε κανόνες ώστε να μην ξαναμπερδευτούν τα παιχνίδια. Επίσης για να παίζουμε καλύτερα στις γωνιές ορίζουμε πόσα παιδιά μπορούν να παίζουν στην καθεμία. Φτιάχνουμε τις αντίστοιχες ταμπέλες και είμαστε έτοιμοι για ελεύθερο παιχνίδι. Στην διάρκεια της χρονιάς μπορούν να αλλάξουν οι γωνιές και στις πιο δημοφιλείς ορίζουμε ποια μέρα θα παίζει ο καθένας για να μην υπάρχουν αδικίες. Κάθε μήνα φτιάχνουμε νέες ομάδες.

γωνιες 1

και το παιχνίδι συνεχίζεται…

… συχνά όμως προκύπτουν διαφωνίες και παρεξηγήσεις!

φιλοφρονήσεις

για αυτό μαθαίνουμε γλυκά λογάκια και φιλοφρονήσεις κι έτσι έχουμε την κατάλληλη βοήθεια να λύνουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας!

 

Κανόνες τάξης

Στην ολομέλεια της τάξης μας μετά από κάποια διαφωνία συζητάμε για την αναγκαιότητα των κανόνων. Βρίσκουμε τους κανόνες της δικής μας τάξης, τους καταγράφουμε και φτιάχνουμε το “συμβόλαιό μας” για μια “τάξη αστεράτη με χρυσόσκονη και αγάπη”.

kanones

Ακολουθούν οι συνέπειες για όποιον ξεχάσει κάποιον κανόνα και φυσικά οι κανόνες για την κυρία μας.

kanones kirias

Στην εφαρμογή είμαστε πολύ συνεπείς με τους κανόνες και αν χρειαστεί κάνουμε συμβούλιο για να εξετάσουμε το θέμα μας. Αν αφορά μόνο δυο παιδιά προσπαθούν μόνοι τους να το λύσουν …αν όχι τότε με το σύνθημα “Συμβούλιο…αφήνω ότι κάνω και πάω στην παρεούλα” καθόμαστε όλοι στην παρεούλα να συζητήσουμε , να θυμηθούμε και να βρούμε λύση.

Πολύ μας βοηθούν διάφορα τραγουδάκια όπως

diakoph kanones

Δημιουργία ομάδων

 Ένα ακόμα τραγουδάκι μας βοηθάει να βρίσκουμε ένα τρόπο να καθόμαστε στην παρεούλα κάθε μέρα και με διαφορετικό φίλο.

ποίημα για θέση 2

Το πρωί όταν μπαίνουμε στην τάξη η κυρία μας δίνει ένα εισιτήριο.

Τα εισιτήρια μας: υλικό κατάλληλο να ομαδοποιεί με τρία διαφορετικά κριτήρια
Τα εισιτήρια μας: υλικό κατάλληλο να ομαδοποιεί με τρία διαφορετικά κριτήρια (χρώμα κάρτας, χρώμα αντικειμένου, είδος εικονιζόμενου αντικειμένου). Χρησιμοποιείται και αυτόνομα στα μαθηματικά για ομαδοποιήσεις και παιχνίδια όπως “ο ατακτούλης” ή το “Βρες ποιο δεν ταιριάζει”

Μόλις έρθουν όλοι οι φίλοι μας και καθίσουν σε όποια θέση βρουν, σηκωνόμαστε όλοι και περπατώντας κυκλικά τραγουδάμε τρεις φορές ενώ ταυτόχρονα ψάχνουμε στα παγκάκια να ταυτίσουμε “το εισιτήριό μας”. Αν χρειαστεί να κάνουμε ομάδες για κάποια δραστηριότητα αμέσως χωριζόμαστε στην κόκκινη ομάδα (πασχαλίτσα, μήλο, αυτοκίνητο) στην κίτρινη (μέλισσα, μπανάνα, σχολικό λεωφορείο) κλπ αλλά και στην ομάδα των ζώων, των φρούτων, των μέσων μεταφοράς, των λαχανικών, των σχημάτων !!

Κάνω ομάδα με τα φύλλα από το ίδιο δέντρο ή με το ίδιο χρώμα.
Κάνω ομάδα με τα φύλλα από το ίδιο δέντρο ή με το ίδιο χρώμα.

OMADAS (5)

Επιπλέον κάθε εποχή χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο υλικό για παιχνίδι, μαθηματικά, γλώσσα αλλά και δημιουργία ομάδων

 

 

 Γνωρίζω τον εαυτό μου και τους φίλους μου αλλά και βασικές έννοιες

Βλέπω, βλέπω … Περιγράφω ένα παιδί και οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν ποιος είναι. Συνεχίζει όποιος το βρίσκει.

Είναι ..δεν είναι… Δημιουργούμε αυτοσχέδια αινίγματα για κάθε παιδί με βάση τα χαρακτηριστικά του.

Κάνε ότι κάνω… Χωριζόμαστε σε ζευγαράκια και ένα παιδί είναι ο καθρέπτης και το άλλο κάνει παντομίμα και “ο καθρέπτης” μιμείται.  Η δραστηριότητα εμπλουτίζεται με το τραγούδι “Ο Καθρέπτης”  του Γιώργου Σακελλαρίδη.

Από το βιβλίο "Όταν το τραγούδι συναντά το παιχνίδι"
Από το βιβλίο “Όταν το τραγούδι συναντά το παιχνίδι”

Τι θα πει ο Φασουλής. Ένα παιδί είναι ο φασουλής και οι υπόλοιποι τον ρωτάμε τραγουδώντας τι μπορεί να κάνει, απαντάει κι εμείς μιμούμαστε ότι μπορεί να κάνει.

Δεν διακόπτω …δεν είναι σωστό. Μαθαίνουμε το τραγουδάκι μας στις κούκλες του κουκλοθέατρο και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε να μάθουν να συζητούν.

Όλοι είμαστε όμοιοι …και διαφορετικοί. Ο Ελμέρ, Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας, η Μιμή με τα μεγάλα αυτιά, το χαρούμενο λιβάδι κι άλλα πολλά παραμύθια μας μαθαίνουν τι σημαίνει διαφορετικότητα  και ότι όλοι είμαστε ΜΟΔΑΔΙΚΟΙ.

 

Τόσο μοναδικοί που ο καθένας ξεχωριστά είναι …. το ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

 

Ορίζουμε κάθε Πέμπτη να έχουμε ένα τιμώμενο πρόσωπο.  Αφιερώνουμε μια ώρα μόνο για αυτό!!

Πίνακας παρουσίασης του εαυτού. Περιέχει τη στήλη με την οικογένεια, τη στήλη με τον εαυτό: όνομα, παζλ, αποτύπωμα, ύψος, στόχος  και τέλος την στήλη με τα αγαπημένα: χρώμα, βιβλίο, παιχνίδι, φαγητό, δραστηριότητα, ζώο
Πίνακας παρουσίασης του εαυτού. Περιέχει τη στήλη με την οικογένεια, τη στήλη με τον εαυτό μου: όνομα, παζλ, αποτύπωμα, ύψος, στόχος και την στήλη με τα αγαπημένα: χρώμα, βιβλίο, παιχνίδι, φαγητό, δραστηριότητα, ζώο.

Έρχεται στο σχολείο με τους γονείς του ή με όποιον άλλο θέλει, παρουσιάζει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τις αγαπημένες του συνήθεις, φέρνει το αγαπημένο του παιχνίδια ή βιβλίο . Κερνάει τους φίλους του με ότι θέλει. Είναι ξεχωριστό πρόσωπο για όλη τη μέρα (κάθεται στη θέση της κυρίας, επιλέγει ποια ομάδα θα παίξει πρώτη κλπ). Στο τέλος της μέρας η ομάδα το ευχαριστεί και φτιάχνει μια λίστα με φιλοφρονήσεις !

Το δίπλωμα όπου καταγράφουμε τις φιλοφρονήσεις!
Το δίπλωμα όπου καταγράφουμε τις φιλοφρονήσεις!

Κι έτσι όλα …αποκτούν μια ρουτίνα!

Στην καθημερινότητα θα χρειαστεί πολλές φορές να θυμηθούμε οδηγίες και κανόνες. Άλλες φορές πάλι κάνουμε κι αλλαγές … άλλωστε βήματα είναι κι εμείς τα καθορίζουμε. Άλλοτε πάμε γρήγορα κι άλλοτε αργά, άλλοτε με όρεξη πολλή κι άλλοτε με τακτική , άλλοτε κάνουμε βήματα μεγάλα κι άλλοτε βήματα μικρά …μα πάντοτε φροντίζουμε να είναι ΣΤΑΘΕΡΑ!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *