Ιαν 27 2015

Άρθρα του/της 41ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

27η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Κάτω από: Videos,Εκπαίδευση

 

27 Ιανουαρίου  Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία. Εκτός από τους Εβραίους, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν επίσης κομμουνιστές, τσιγγάνοι, άτομα με αναπηρίες, ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, ομοφυλόφιλοι, ακόμα και άτομα της “Άριας”φυλής, όσα αντιτάχθηκαν στην παράνοια του φασισμού.

Μάλιστα οι τσιγγάνοι είχαν και τα περισσότερα θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους, αφού εξοντώθηκε το 30 – 50% της φυλής τους. Το ενάμισι εκατομμύριο από τα θύματα των ναζί δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς.

Γι’ αυτό θεωρήθηκε το απόλυτο σύμβολο του Ολοκαυτώματος και η ημερομηνία απελευθέρωσής του ορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Δείτε το βίντεο:

«Είχα μεγάλη πίστη στο θεό. Κάθε βράδυ τον παρακαλούσα. Από κει και πέρα τίποτε άλλο. Ήλπιζα. Όχι πίστευα, ήλπιζα», λέει ο Ισαάκ Μιζάν. «Στα αλήθεια δεν μας ενδιέφερε η ζωή και δεν προσπαθούσαμε.

Όταν γινόταν η καθιερωμένη διαλογή το βράδυ ήταν σαν να μην αφορούσε εμένα, να αφορούσε κάποιον τρίτο. Διότι ήξερα ότι αν δε θα είμαι σε αυτή τη σειρά που θα καταλήξει στα κρεματόρια, θα είμαι στην επόμενη».

Όπως λέει ο κ. Μιζάν ήταν καθαρά θέμα τύχης που βγήκε ζωντανός μέσα από αυτό το καλαστήριο. «Πώς άντεξα; Στο Άουσβιτς είχα φτάσει τα 35 κιλά. Τα ξαδέρφια από το Zonder Commando μου έφερναν όταν μπορούσαν ψωμί και ζαμπόν, γιατί εκείνους τους τάιζαν κανονικά. Εκείνο που με κράτησε όμως ζωντανό – είναι περίεργο- αλλά ήταν το…μίσος». 

«Ήθελα να ζήσω για να τους εκδικηθώ», θα πει, κάτι που φυσικά δεν έκανε. (Από tvxs_)

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 27η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.