40 Νηπιαγωγείο Αθηνών

Σάσα Καραγιαννίδου

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ της Σάσας Καραγιαννίδου – Πέννα

Φεβ 201815

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ
Της Σάσας Καραγιαννίδου – Πέννα

• MΕ ΕΝΑ Α, Ε, Ο, ΜΕ ΕΝΑ Α, Ε, Ι.
Με σκοπό να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν τα φωνήεντα από τα σύμφωνα, αλλά και να αναγνωρίζουν το όνομά τους από αυτό των άλλων παιδιών παίζουμε ως εξής:
Καλούμε τα παιδιά στην παρεούλα. Έχουμε τοποθετήσει στην αίθουσα το τούνελ από τα ψυχοκινητικά μας όργανα και έχουμε κάνει μία διαδρομή με τουβλάκια, κώνους, στεφάνια. Η διαδρομή καταλήγει σε ένα τραπεζάκι, όπου είναι επάνω τοποθετημένες οι καρτέλες ονομάτων των παιδιών.
Στο μεταξύ στην παρεούλα έχουμε τις καρτέλες με τα φωνήεντα. Μαθαίνουμε στα παιδιά το ποιηματάκι που θα συνοδεύει τις κινήσεις τους, δείχνοντας συγχρόνως και τις καρτέλες με τα φωνήεντα. « Με ένα – α – , – ε – , ο- {ω} με ένα –α – , -ε – ι –{υ,η}τώρα ξεκινάω , ξεκινάω στην στιγμή, περνάω από το τούνελ, τα εμπόδια περνώ, το όνομά μου βρίσκω και επιστρέφω να το πω.»
Ένα- ένα παιδί σηκώνεται, βρίσκει τα σωστά φωνήεντα, καθώς απαγγέλλει το ποίημα, κάνει τη διαδρομή βρίσκει το όνομά του το παίρνει και επιστρέφει στην παρεούλα να το δείξει στα παιδιά να το διαβάσει δυνατά, να κάνει φωνημική ανάλυση. Στη συνέχεια υποδεικνύει ποιος φίλος του θα σηκωθεί για να συνεχίσει το παιχνίδι – δραστηριότητα.
• ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΛΑ;
Με στόχο να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν τα ονόματά τους, αλλά και να οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, κάνουμε την παρακάτω δραστηριότητα ως εξής:
Καλούμε τα παιδιά στην παρεούλα. Έχουμε τις καρτέλες των ονομάτων τους. Στην αρχή, δείχνουμε μία- μία τις καρτέλες διαβάζουμε δυνατά τα ονόματα. Στην συνέχεια, καλούμε ένα – ένα τα παιδιά . Βάζουμε μπροστά τους έστω τρία στην αρχή ονόματα, στη συνέχεια τέσσερα ή και πέντε. Προτρέπουμε το εκάστοτε παιδί να παρατηρήσει τα ονόματα που βλέπει, να τα διαβάσει, να κλείσει τα μάτια του ή να γυρίσει πλάτη σε αυτά. Τότε εμείς αλλάζουμε θέση στις καρτέλες των ονομάτων ή αφαιρούμε κάποια καρτέλα και το παιδί καλείται να βρει ποια καρτέλα άλλαξε θέση ή και έφυγε από την παρέα των υπόλοιπων καρτών.
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε, μέχρι να παίξουν όλα τα παιδιά.

Είμαι ένα μικρό παιδάκι. Ποίημα της Σάσας Καραγιαννίδου – Πέννα

Νοέ 20178

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ
Ποίημα της Σάσας Καραγιαννίδου – Πέννα

Είμαι ένα μικρό παιδάκι
όμορφο και χαρωπό,
που πρωί – πρωί ξυπνάω
για να πάω στο σχολειό.

Πριν τα ρούχα μου φορέσω
και το γάλα μου πριν πιώ,
μες την τουαλέτα τρέχω
να πλυθώ με κρύο νερό.

Τρέχει – τρέχει το νεράκι
μες τις χούφτες το κρατώ.
Και το πρόσωπό μου πλένω
τα αφτιά και το λαιμό.

Στο δωμάτιό μου τρέχω
να ντυθώ να ετοιμαστώ
και μετά να πιώ το γάλα
για να πάω στο σχολειό.

Γεια σου, γεια καλή μανούλα
γεια μπαμπά σας χαιρετώ.
Φεύγω και το μεσημέρι
θα έχω νέα να σας πω.

« Παλιότερα άρθρα

Το 40 Νηπιαγωγείο Αθηνών, βρίσκεται στην οδό Αχαίας 3 στους Αμπελόκηπους. Συστεγάζεται με το 18 Δημοτικό Σχολείο, το 18 Νηπιαγωγείο και το 56 Γυμνάσιο. Είναι διθέσιο και ολοήμερο. Στο Νηπιαγωγείο υπηρετούν, με οργανική θέση, η κυρία Σάσα Καραγιαννίδου, η οποία είναι και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, καθώς και η κυρία Μαρίνα Γεωργαλή.Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων