Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής ασχολείται με τα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται σε προσωπικούς υπολογιστές (PC) καθώς και με  την ανάπτυξη εφαρμογών. Γνωρίζει πώς να εγκαταστήσει, και να συντηρεί  τα λειτουργικά συστήματα WINDOS  και  UNIX-LINUX.  Έχει την δυνατότητα ανάπτυξης  και συντήρησης ιστοτόπων(Web Pages) και διαδικτυακών εφαρμογών.  Οι ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών απαιτεί την γνώση αρκετών νέων τεχνολογιών όπως css, PHP, javascript και γνώσεις διαχείρισης  βάσεων δεδομένων. Εφαρμόζει τεχνικές δομημένης σχεδίασης προγράμματος σε γλώσσα  προγραμματισμού Python και αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού σε  java  και AppInventor.

Συνθήκες Εργασίας:

Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Πρωταρχικό μέλημα του είναι η συνεχής ενασχόληση με τις εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Πρέπει επίσης να έχει οργανωτικές ικανότητες και να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας. Τέλος, να είναι εφευρετικός, δημιουργικός, συνεπής και μεθοδικός στην εργασία του.

Σπουδές

Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής   που ανήκει στον Τομέα Πληροφορικής  τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006).

Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της ειδικότητας τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής   μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Τομέα  έχοντας σαν πρόσθετο προσόν την πιστοποίηση ECDL.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Μπορεί να εργαστεί σε μικρομεσαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, παραγωγής λογισμικού ή ανάπτυξης ιστοσελίδων. Στο δημόσιο (Π.Δ. 50, ΦΕΚ 39 Α’, 5-3-2001) ή στον ιδιωτικό τομέα ως χρήστης χειριστής , προγραμματιστής διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (DataBase Administrator) και συστημάτων (System Administrator) . Οι προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται θετικές.

Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.


 Πηγές Πληροφόρησης:

  • ΟΕΕΚ: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709083-4, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr
  • Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.: Στουρνάρη 53, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210-5225565, fax: 210-5228966
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, Λαγουμιτζή 23 Αθήνα 176 71, Τηλ. 210 9249540 – 1, Fax. 210 924 95 42, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.sepe.gr E-mail: info@sepe.g