3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ακροπόλεως 53,185451 Νίκαια τηλ 2104918241
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Από τη Νέα Κοκκινιά στη Νίκαια

kok-004Από τα αρχεία της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Λυκείου, ιδιαίτερα από την έκδοση του Σχολείου μας το 2006 “Φώτο Νίκαια”, παραθέτουμε στοιχεία για την ονομασία του Δήμου.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Η ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1924

[… Έχουν λεχθεί, έχουν γραφτεί, έχουν ειπωθεί κατά κόρον ότι ήρ­θαν, ότι βρήκαν, ότι έχτισαν πριν το 1924 στην Κοκκινιά. Γίνεται ένα βασικό λάθος στις χρονολογίες και πρέπει να διορθωθεί. Πριν το 1924 όπως αναφέρω και αλλού ο χώρος αυτός ήταν μια απέραντη έκταση που στα περισσότερα μέρη κοκκίνιζε την άνοιξη από το φούντωμα της παπαρούνας και λεγότανε περιοχή ΚΟΚΚΙΝΑΔΑ …] ΣΙΜΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το 1939 ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς αποφάσισε τη μετονομασία της πόλης, προκήρυξε διαγωνισμό, στον οποίο πήραν μέρος πολλοί. Μεταξύ τους και ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Μελάς, που πρότεινε την ονομασία Νίκαια με το σκεπτικό:
«εις την Νέαν Κοκκινιάν, την μεγαλυτέραν προσφυγικήν πόλιν, αληθή μητρόπολιν του διωχθέντος εκ νέου Ελληνισμού, κατέφυγον τα ελληνικά κατάλοιπα της Θράκης, του Πόντου και της Ασίας. Ταύτα υπ’ όψιν λαβόντες … προτείνομεν όπως η επί τούτου αρμοδία του Δήμου επιτροπή, προκρίνη το όνομα ΝΙΚΑΙΑ ως συμβολίζον την ομαδικήν καταφυγήν του προσφυγούντος Ελληνισμού και την αιωνίαν αναβίωσιν».
Στη μυθολογία η Νίκαια ήταν κόρη του μυθικού ηγεμόνα της Μικρασιατικής Βιθυνίας Σαγγάριου και της Κυβέλης. Σύμφωνα με τις παραδόσεις την είδε ο Διόνυσος στις όχθες του ποταμού να λούζεται και να κυνηγά και την ερωτεύτηκε. Μετέτρεψε σε κρασί το νερό της πηγής από όπου έπινε νερό η Νίκαια και εκείνη μεθυσμένη από το κρασί της πηγής και τα βέλη του θεού έρωτα, παραδόθηκε στο Διόνυσο. Από την ένωση τους γεννήθηκαν οι Σάτυροι.
Η Νίκαια ήταν πόλη στα παράλια της Λοκρίδας, κοντά στα στενά των Θερμοπυλών, που την προστάτευε ισχυρό φρούριο και μπορούσε να ελέγχει το στενό πέρασμα. Την πόλη κατά τον 4° αιώνα διεκδικούσαν οι Θεσσαλοί, ο Φίλιππος και η Φώκαια. Το 346 π.χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος και την παραχώρησε στους Θεσσαλούς μαζί με τη Μαγνησία. Όμως το 340 π.χ. την ανακατέλαβε ο Φίλιππος και λίγο αργότερα την πόλη κατέστρεψαν οι Φωκαείς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της έκτισαν τη Νίκαια στη Βιθυνία, σε ανάμνηση της κατεστραμμένης πόλης τους.
Στις 8-11-1940 με πρακτικό της Δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου αναγγέλλεται: «Διά του από 28/8/1940 Β.Δ. «περί μετωνομασίας Δήμων», 271/1940 (τεύχος Β) φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, η πόλις Νέα Κοκκινιά και ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς μετωνομάσθησαν αντιστοίχως Νίκαια και Δήμος Νικαίας… Άλλο όνομα δεν θα έχει πλέον η πόλις μας και οφείλομεν να το επιβάλωμεν τυπικώς και ουσιαστικώς. Ζήτω ο λαός της Νικαίας.»

arx56ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΣ
9-6-1953
 ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η Νίκαια είναι η ζωντανή απόδειξη της ζωτικότητας του προσφυγικού στοιχείου, αποτελεί, το δημιούργημα ενός κόσμου πού ήρθε εδώ γυμνός, κατε­στραμμένος και με τη ψυχή στο στόμα, συνέ­χισε το γνώριμο δρόμο της προόδου και της προκοπής.
Οι σεμνές και απλές εκδηλώσεις του εορτασ­μού της τριακονταετηρίδας είναι η ηθική αμοι­βή όλων εκείνων πού έδωσαν ό, τι ήταν δυνατό να δώσουν για να δημιουργηθεί η σημερινή πανέμορ­φη πόλη μας.
Στρέφουμε με ευγνωμοσύνη τη σκέψη σ’ όλους τους δημιουργούς της και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που δε βρίσκονται σήμερα μεταξύ μας. Μορφές σαν τον Γρεβενών Γερβάσιον, τον Αξαρλή, τον Ασκητή και τόσους άλλους είναι αλησμόνητες και μας εμπνέουν στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Το 1958, ο Εμπορικός Σύλλογος της Νίκαιας χρηματοδοτεί και συνθέτει διαφημιστική ταινία για την οικονομική ενίσχυση των καταστημάτων της Νίκαιας. Σε κείμενα Ευαγγέλου Μητσοτάκη και σε σκηνοθεσία – σενάριο του Βασίλη Βασιλειάδη. Η ταινία παίχτηκε στους κινηματογράφους της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων