Όταν μπαίνεις στη θέση του άλλου

Η αιτία, πιστεύουμε, όλων των αρνητικών συμπεριφορών μας απέναντι στους συνανθρώπους μας βρίσκεται στην αδυναμία μας να μπούμε στη θέση τους, να σκεφτούμε τις σκέψεις τους, να αισθανθούμε τα αισθήματά τους.  Τότε μόνο, όταν δηλαδή το «εγώ» μας γίνει «εσύ», αποκτάνε νόημα οι λέξεις που τόσο πρόχειρα και επιπόλαια χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, συν-άνθρωπος, συν-αίσθημα, συν-είδηση…

 Το θέατρο, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να «προβάρουμε» και άλλους ρόλους στη ζωή μας, οι οποίοι άλλοτε μας αλλάζουν για λίγο, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αλλά μπορεί να μας αλλάξουν και για πάντα και πάντα προς το καλύτερο. Γιατί προς το καλύτερο; Γιατί  το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα που γεννήθηκε, γεννήθηκε ως σχολείο «ψυχών» και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα. Για αυτό και όταν παίζουμε «το σχολικό εκφοβισμό» σε ένα θεατρικό, παίζουμε την πραγματικότητα,  και αν τη νιώσουμε και την αντιληφτούμε μπορούμε να την αλλάξουμε!

Πάνω σε αυτήν τη θεωρητική βάση το σχολείο μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ EIRENE για το σχολικό εκφοβισμό, πραγματοποίησε δύο συναντήσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καθηγητών  με τους μαθητές των Α4 και Β1 τμημάτων του σχολείου μας, όπου αναπαραστάθηκε ένα επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού με πρωταγωνιστές τους μαθητές και δευτερεύοντα πρόσωπα τους συμμετέχοντες καθηγητές.

Στη συνάντηση αυτή, αφού έγινε μία θεωρητική παρουσίαση του φαινομένου, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με θέμα του ένα επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού. Καθηγητές και μαθητές υποδύθηκαν ρόλους των πραγματικών και των ηθικών αυτουργών ενός τέτοιου επεισοδίου, πήραν θέσεις, τάχθηκαν, αντιτάχθηκαν, υιοθέτησαν συμπεριφορές, απέρριψαν στάσεις, έγιναν για λίγο θύματα, θύτες, συνεργάτες των θυτών, αδύναμοι συναυτουργοί των θυτών, θερμοί υποστηρικτές των θυμάτων, αδιάφοροι παρατηρητές….

Και βγήκαν όλοι καλύτεροι μέσα από αυτό, γιατί συνειδητοποίησαν ότι και στην καθημερινή  πραγματική ζωή όλοι οι ρόλοι είναι για όλους μας και εμείς διαλέγουμε το δικό μας.  Και στην παγωμένη εικόνα το πιο όμορφο και το πιο ανθρώπινο κομμάτι της ήταν αυτό που έδειχνε τον συν-άνθρωπο, αυτόν δηλαδή που δρα ως «Άνθρωπος» και αντιδρά σε ό,τι τον υποβαθμίζει από την ιδιότητά του αυτή. Και το bulling κάνει μόνο αυτό!

Για αυτό είπαμε όχι στο bulling! Είπαμε ναι στην ατομικότητα, ναι στη διαφορετικότητα, ναι στην προσπάθεια να πάψει να είναι διαφορετικότητα και να γίνει κοινωνικότητα…!

 

 

Βήματα Δημοκρατίας στη Βουλή των Εφήβων

Το 3ο ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ επιλέχτηκε απο το Υπουργείο Παιδείας να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής εφήβου Βουλευτή για το έτος 2018-2019 γεγονός που αποτέλεσε για το σχολείο μας ιδιαίτερη τιμή και μας ενεργοποίησε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή. Φέτος η νέα διαδικασία απαίτησε την ενεργό συμμετοχή των μαθητών της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου στα διάφορα στάδια της προετοιμασίας για την τελική επιλογή του ΕΦΗΒΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, που θα εκπροσωπούσε όλη την ομάδα εργασίας των μαθητών στη Βουλή και στις διάφορες επιτροπές, με κύριο θέμα επεξεργασίας: «ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ«.

Η ομάδα των μαθητών, αφού εργάστηκε με πνεύμα συνεργασίας και επεξεργάστηκε διάφορα θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία παρουσίασαν στο σχολείο,  έφτιαξαν σχετική αφίσα συμμετέχοντας στο διαγωνισμό της Βουλής και εξέλεξαν ως Βουλευτή Έφηβο το μαθητή της Α΄τάξης Γεώργιο Οικονομίδη, ο οποίος αντιπροσώπευσε την ομάδα των μαθητών και το σχολείο μας στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων τον Σεπτέμβρη του 2019.

Η επιμόρφωση δεν κάνει διακοπές…

 

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας συμμετείχε με τέσσερις εκπαιδευτικούς στην τρίτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus + με τίτλο Eirene και θέμα την καταπολέμηση του bullying μέσω πρακτικών εφαρμοσμένου θεάτρου. Εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης από την Ιταλία (συντονιστικό σχολείο), την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και το σχολείο μας φιλοξενήθηκαν από ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο στο Κάουνας στη Λιθουανία, στις 18 και 19 Ιουλίου 2019.

Περισσότερα

Λειτουργία σχολείου κατά τη θερινή περίοδο

Το καλοκαίρι το σχολείο θα είναι  ανοιχτό κάθε Πέμπτη,  9 με 12 το μεσημέρι, καθώς και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Επιπλέον, για τις ανάγκες των μαθητών/ μαθητριών όσον αφορά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό και την Τρίτη 9 Ιουλίου και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Από τη Διεύθυνση

Erasmus+: Διακρατική συνάντηση προγράμματος Eirene

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας είχε τη χαρά να οργανώσει τη δεύτερη διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Eirene» και θέμα την καταπολέμηση του bullying με πρακτικές εφαρμοσμένου θεάτρου, που συντονίζει ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ρώμης. Εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης από την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία φιλοξενήθηκαν από το σχολείο μας στις 28 και 29 Μαρτίου 2019.

Περισσότερα