Η Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Χίο

SAM_0344Νέα Μονή

Από τις 3-7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Εκπαιδευτική Επίσκεψη του σχολείου μας στη Χίο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Παραδοσιακοί οικισμοί & παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας» και «Αειφόρες καλλιέργειες & διατροφική κυριαρχία». Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, να συναντήσουν αξιόλογους ανθρώπους και να επιστρέψουν με έναν πλούτο πανέμορφων εικόνων, εμπειριών και ερεθισμάτων για παραπέρα αναζητήσεις σχετικές με τα προγράμματα αλλά και ευρύτερα.

Bolissosστο παλιό Γυμνάσιο της Βολισσού

Το οδοιπορικό μας στην μυροβόλο και πανέμορφη Χίο ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Απριλίου με την επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Νέας Μονής. Εκεί οι ξεναγοί που μας συνόδευαν, μας έκαναν μια αναδρομή της πορείας της μονής στο χρόνο με αποκορύφωμα την σφαγή του Χιώτικου πληθυσμού από τους Τούρκους το 1822. Επόμενος σταθμός μας ήταν ο πανέμορφος, παραδοσιακός οικισμός Ανάβατος, εγκατελειμένος και ακατοίκητος πλέον, αλλά με θαυμάσια αρχιτεκτονική και με επιβλητική θέση στην κορυφή ενός λόφου.

Makridakis speechο Γιάννης Μακριδάκης μιλάει στους μαθητές

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Βολισσό όπου συναντήσαμε τον συγγραφέα και φυσικό καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη για να μας ξεναγήσει στον τόπο που ζει και δημιουργεί.  Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το  Γυμνάσιο: ένα παλιό, πέτρινο κτίσμα γεμάτο νοσταλγία που σε γύριζε πίσω στο χρόνο, σε άλλες, όμορφες, αγνές και αθώες εποχές και όπου οι καθηγητές και οι μαθητές του με χαρά και προθυμία μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο τόσο ζεστό αυτό σχολείο. Αφού περπατήσαμε στα δρομάκια της Βολισσού, η επίσκεψή μας εκεί έκλεισε με μιαν υπέροχη ομιλία του Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος με τον μεστό και ουσιαστικό λόγο του μας ενθουσίασε όλους, μαθητές και καθηγητές, και μας μύησε σε μιαν άλλη φιλοσοφία και προσέγγιση της ζωής.

DSC09307Αρχαιλογικό Μουσείο Χίου

Το Σάββατο 5 Απριλίου ήταν αφιερωμένο στη πόλη της Χίου. Ξεκινήσαμε την ημέρα μας με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου και πάλι με την συνοδεία των ξεναγών μάθαμε αναλυτικά για τα εκθέματα του μουσείου. Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε την Βιβλιοθήκη Κοραή και την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί στο δεύτερο όροφο. Και τέλος περιηγηθήκαμε στο Κάστρο της Χίου στη παλιά πόλη.

SAM_0445κτήμα Citrus

Την Κυριακή 6 Απριλίου κατευθυνθήκαμε στα νότια του νησιού. Πρώτη στάση στον πανέμορφο Κάμπο της Χίου και στο κτήμα Citrus όπου είδαμε πως είναι ένα παλιό, παραδοσιακό κτήμα με εσπεριδοειδή με ιστορία αιώνων. Είδαμε το μαγγανοπήγαδο, ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Εσπεριδοειδών και γευτήκαμε πορτοκάλια κατευθείαν από τα δέντρα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που μάθαμε όμως εκεί ήταν ότι τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή ήταν είδος πολυτελείας τους περασμένους αιώνες, γι αυτό και τα καλλιεργούσαν, τα συνέλλεγαν, και τα συσκεύαζαν με εξαιρετική και εξεζητημένη φροντίδα και προσοχή. Η δε τιμή τους τότε, η οποία ακούγεται απίστευτη σήμερα, ήταν μια χρυσή λίρα για δύο πορτοκάλια.

SAM_0460Μαστιχοχώρια

Αφήνοντας το Κάμπο συνεχίσαμε να δούμε το δέντρο σύμβολο της Χίου, «το δέντρο που πληγώναμε»: τη θρυλική μαστίχα. Φτάσαμε λοιπόν στα Μαστιχοχώρια και στο πρώτα από αυτά, τα Αρμόλια, είδαμε από κοντά τα μαστιχόδεντρα και μάθαμε από την ξεναγό που οφείλεται το θαύμα της μαστίχας που υπάρχει μόνο εδώ και σε κανένα άλλο μέρος της Γης. Στη συνέχεια πήγαμε στο Πυργί και είδαμε τα ξυστά στις προσόψεις των σπιτιών, μια πρωτοτυπία που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Λίγο παρακάτω μας περίμεναν τα Μεστά, ένας ακόμη πανέμορφος, παραδοσιακός οικισμός με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών από πέτρα και με τα δαιδαλώδη σοκάκια με τους θόλους. Η διαδρομή έκλεισε με επίσκεψη στον Λιμένα των Μεστών.

seascape xios3

Το εκπαιδευτικό μας οδοιπορικό στη Χίο ήταν σύντομο όμως μέσα σε λίγο χρόνο κατόρθωσε να συμπυκνώσει τόσα ενδιαφέροντα, σημαντικά και όμορφά πράγματα τα οποία σαν το άρωμα της μαστίχας θα μας δελεάζουν σε δημιουργικές και εμπνευσμένες αναζητήσεις.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση