Tο 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας

Την 7η θέση κατέλαβαν οι μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Χαϊδαρίου στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2018 που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Απριλίου στο 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και υλοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Στους αγώνες αντιλογίας αντιπαρατίθενται δύο ομάδες, που ονομάζονται Λόγος και Αντίλογος,  και διαθέτουν από 16 λεπτά για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της θέσης που κληρώθηκαν να υποστηρίξουν και για να ανασκευάσουν τα αντίπαλα επιχειρήματα. Σε κάθε αγώνα οι ομάδες συμμετέχουν με 3 ομιλητές και 2 συνεργάτες. Τα μέλη των δύο ομάδων μιλάνε εναλλάξ. Τα θέματα των αγώνων επιλέγονται από την Επιστημονική Επιτροπή από μεγάλο αριθμό επίκαιρων και διαχρονικών θεμάτων. Το θέμα κάθε γύρου, κοινό για όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες, ανακοινώνεται σε αυτές 20 λεπτά πριν από την αρχή του αγώνα. Οι πενταμελείς ομάδες καλούνται να υποστηρίξουν μια θέση πάνω στο ζήτημα που προκύπτει από το θέμα. Έπειτα από την προετοιμασία η ομάδα επιλέγει τρία από τα μέλη της ως ομιλητές τα οποία θα αντιπαρατεθούν με τρεις άλλους ομιλητές στο πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων. Οι ομιλητές αξιολογούνται από τριμελή κριτική επιτροπή με βάση τα κριτήρια της Μεθοδολογίας, της Επιχειρηματολογίας, της Δομής, της Ομαδικότητας, του Ύφους, της Συμμετοχής και της Αντιλογίας.

Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2018 έλαβαν μέρος μαθητές από 79 Γενικά Λύκεια από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και Φθιώτιδας και τελικά προκρίθηκαν 22 σχολεία, τα οποία και έλαβαν μέρος στους προημιτελικούς αγώνες που διηξήχθησαν το Σάββατο 21 Απριλίου. Στους προημιτελικούς τα σχολεία αγωνίστηκαν στα εξής θέματα: 1) Πρέπει να επανέλθει η επιβολή της θανατικής ποινής για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα 2) Τα τηλεοπτικά παιχνίδια τύπου «ριάλιτι» συνιστούν ανεπίτρεπτη εκμετάλλευση των παικτών που συμμετέχουν σε αυτά, και 3) Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα αρχαία Ελληνικά πρέπει να διδάσκονται μόνο από μετάφραση. Τα παιδιά του σχολείου μας είχαν 1 ήττα στον πρώτο αγώνα και 2 νίκες (στον 2ο και 3ο αγώνα) καταλαμβάνοντας έτσι την 7η θέση και συνολικά 1373 βαθμούς.

Συγχαρητήρια στα παιδιά που εκπροσώπησαν το σχολείο μας και κατέλαβαν την υψηλή αυτή θέση: Αναστασία Δέδε, Εύα Ηλιάδη-Βαγενά, Νίκο Σελέκο, Δανάη Σπηλιοπούλου και Ελεάννα Τσώκου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση