Ο Κόσμος της Σοφίας (Sofies Verden)

μια ταινία του Erik Gustavson

Μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές των Σκανδιναβικών χωρών
τα τελευταία χρόνια στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες,
Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία.

H ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που την απασχολούν ανακαλύπτοντας με την βοήθεια ενός μυστηριώδους δασκάλου και φίλου τον θαυμαστό κόσμο της Δυτικής φιλοσοφίας.

Η ταινία…

Μια μέρα η Σοφία βρίσκει στο γραμματοκιβώτιο της μια ανώνυμη επιστολή που γράφει, “Ποια είσαι;” Την επόμενη μέρα, βρίσκει άλλη μια με το ερώτημα “Από πού προήλθε ο κόσμος;”

Διάφορα περίεργα πράγματα συμβαίνουν και στο σχολείο. Όταν ξεχνάει να κάνει τα μαθήματά της, ανακαλύπτει ότι τα έχει ήδη παραδώσει στο δάσκαλό της και ο γραφικός χαρακτήρας είναι ίδιος με το δικό της.

Ένα μυστηριώδες σκυλί φέρνει στη Σοφία μια βιντεοκασέτα στην οποία απεικόνίζεται ένας άνδρας που ονομάζεται Αλμπέρτο Νοξ (Thomas von Bromssen), ο οποίος παρουσιάζει (με στυλ δημοσιογράφου) τη ζωή στην αρχαία Αθήνα, και εξηγεί ότι ο φιλόσοφος Σωκράτης κρίθηκε ένοχος στη δίκη, καταδικάστηκε σε θάνατο και πρέπει να πιεί δηλητήριο.

Η Σοφία ανακαλύπτει που μένει ο Αλμπέρτο, και όταν τον επισκέπετε βρίσκει σε ένα τοίχο του σπιτιού του μια τρύπα που λειτουργεί σαν μηχανή του χρόνου και την ταξιδεύει στην ιστορία και τους μύθους. Συναντά ανθρώπους – θρήλους, όπως ο Da Vinci, ο Σαίξπηρ και o Ροβεσπιέρος, ενώ παρακολουθεί από κοντά ιστορικά γεγονότα, όπως η γαλλική και η ρωσική επαναστάση.

Αφού παίρνει όλες αυτές τις πληροφορίες για την ιστορία και τη φιλοσοφία, η Σοφία, ανακαλύπτει μέσα στο δάσος ένα παλιό εξοχικό που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της. Εκεί βρίσκει ένα καθρέφτη και μέσα στον καθρέφτη βλέπει ένα κορίτσι που θα μπορούσε να είναι η δίδυμη αδερφή της.

Συνειδητοποιεί πως κάποιος ή κάτι κινεί τα νήματα της δικής της ζωής και ότι έχει εμπλακεί σ ‘ένα παιχνίδι όπου το αποτέλεσμα είναι καθοριστικό για την επιβίωσή της. Ο Αλμπέρτο αποτελεί το συνδετικό κρίκο που συνδέει όλα αυτά τα στοιχεία  και θα της δώσει την απάντηση…

ΠΗΓΗ




Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση