Το 3ο Γυμνάσιο επέστρεψε από την πανέμορφη Πορτογαλία

Το 3ο Γυμνάσιο επέστρεψε  από την  πανέμορφη Πορτογαλία

Στην πόλη Povoa de Varzim της Πορτογαλίας στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού βρέθηκαν πριν από δυο εβδομάδες (11-18 Μαΐου) 9 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πύργου με τη συνοδεία των καθηγητών τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο “ United Europe is in our Eyes” , “ Η ενωμένη Ευρώπη είναι στα μάτια μας” που υλοποιείται στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στο ταξίδι αυτό, που ήταν το τελευταίο του προγράμματος μιας και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 2014, οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν για μια ακόμη φορά τους φίλους τους μαθητές και καθηγητές από την Πορτογαλία καθώς και από τις χώρες της  Τουρκίας και της Ρουμανίας  που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ήταν μια εβδομάδα χαράς και δημιουργίας στη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, γνωρίσαμε έναν νέο τόπο, τους ανθρώπους του και την κουλτούρα τους και συσφίξαμε τους δεσμούς φιλίας που είχαν ήδη αναπτυχτεί  στα προηγούμενα ταξίδια και κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι συντονίστριες του προγράμματος στην Πορτογαλία, Sofia Lima και Anabella Torre, είχαν φροντίσει να καταρτίσουν ένα πολύ πλούσιο  πρόγραμμα για  την εβδομάδα της παραμονής μας που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την πόλη Povoa, το σχολείο συνεργασίας καθώς και άλλες γειτονικές πόλεις, όπως τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το γνωστό Porto.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα έγινε θερμή υποδοχή των αποστολών και των  τριών χωρών στο σχολείο με μοντέρνους, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους Πορτογάλους μαθητές. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου όπου οι καθηγητές και οι μαθητές από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν  εκπαιδευτικά συστήματα και υποδομές. Παρατηρήθηκε από όλες τις αποστολές που ταξίδεψαν στην Πορτογαλία ότι πρόκειται για ένα σχολείο με υποδομές κτιριακές και υποστηρικτικές που έχουν σκοπό να βελτιώσουν στο έπακρο την διαδικασία της μάθησης και εκπαίδευσης κάθε μαθητή ανάλογα με τα ταλέντα του και τις κλίσεις του.

 

Την δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε την μεσαιωνική πόλη Guimaraes που μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή με το θαυμάσιο κάστρο της, τις εκκλησίες, και τα όμορφα κτίρια. Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στους μαθητές μας η επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας της γειτονικής πόλης Villa de Conte την τρίτη μέρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στα ανακατασκευασμένα πλοία, γνωστά με το όνομα «καραβέλες»  με τα οποία οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν τις εξερευνήσεις τους στον Ατλαντικό τον 15ο αιώνα, και έφερναν εμπορεύματα από τις μακρινές Ινδίες και την Αφρική.

Εντυπωσιακή ήταν η τέταρτη μέρα οπού επισκεφτήκαμε την πόλη Porto, φημισμένη για το κρασί Porto, που όπως μάθαμε δεν παράγεται εκεί, απλά μέσω του ποταμού Durro που διασχίζει την πόλη και τη χωρίζει από την πόλη Gaia, γινόταν η μεταφορά του εκεί οπού βρίσκονταν τα κελάρια οπού ωρίμαζε.  Η βόλτα με το ανοιχτό λεωφορείο και με το πλοίο στο ποταμό μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τόσο την παλιά πόλη με την όμορφη αρχιτεκτονική των κτιρίων της έτσι αμφιθεατρικά όπως είναι κτισμένα στις όχθες του ποταμού, όσο και το νέο, πιο μοντέρνο κομμάτι της πόλης.

Την τελευταία ημέρα μας περίμενε μια έκπληξη. Επισκεφτήκαμε το Peneda Geres National Park και απολαύσαμε την φύση της Πορτογαλίας στα βορειοανατολικά της χώρας κοντά στην οροσειρά Geres που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο με την γειτονική Ισπανία ενώ μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε διάφορες δραστηριότητες στη φύση, όπως ιππασία και paint ball. To βραδάκι έγινε το αποχαιρετιστήριο δείπνο στο εστιατόριο του σχολείου οπού σε έντονο κλίμα συγκίνησης και χαράς διασκεδάσαμε για μια ακόμα φορά με τους Πορτογάλους, Τούρκους και Ρουμάνους φίλους μας πριν το τελευταίο αντίο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής είχαμε επίσης την ευκαιρία να γευτούμε την τοπική κουζίνα, που βασίζεται κυρίως στο ψάρι, και να απολαύουμε παραδοσιακούς χορούς και μουσικές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χοροί και μουσικές και από τις 4 χώρες μας ένωσαν.

Οι Έλληνες μαθητές μας γύρισαν πίσω χαρούμενοι από την παραμονή τους στην πόλη Povoa και δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ζεστή φιλοξενία των οικογενειών στις οποίες διέμεναν. Γενικότερα το ταξίδι αυτό, καθώς και όλο το πρόγραμμα,  μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφορετικότητα της γλώσσας ή της καταγωγής δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία των λαών και ιδιαίτερα των νέων, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς καθώς και κοινά όνειρα και στόχους.

Μπροστά από μια «καραβέλα»
Μπροστά από μια «καραβέλα»
: H ελληνική αποστολή στο προαύλιο του σχολείου
H ελληνική αποστολή στο προαύλιο του σχολείου
Οι αποστολές στη μεσαιωνική πόλη Guimaraes
Οι αποστολές στη μεσαιωνική πόλη Guimaraes

 

Έλληνες, Πορτογάλοι και Ρουμάνοι μαθητές διασκεδάζουν στο ίδιο τραπέζι.
Έλληνες, Πορτογάλοι και Ρουμάνοι μαθητές διασκεδάζουν στο ίδιο τραπέζι.

 

Οι έλληνες μαθητές λίγο πριν το Paintball
Οι έλληνες μαθητές λίγο πριν το Paintball
Διασχίζοντας τον ποταμό Durro  στο όμορφο Porto
Διασχίζοντας τον ποταμό Durro στο όμορφο Porto