Ποντιακά Εδέσματα

Τανωμένος Σορβάς ή Τανοφάι

Σορβάς

Ο Τανωμένος Σορβάς είναι μια ποντιακή και υγεεινή σούπα που προέρχεται από τον ποντιακό πολιτισμό. Περιέχει στραγγιστό γιαούρτι, κορκότο (σπασμένο στάρι), ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, αλάτι, ελαιόλαδο και νερό όσο πάρει.

Μαυρολάχανα με Φασούλια

Μαυρολάχανα-Φασούλια

Τα μαυρολάχανα με φασούλια όπως το λένε οι πόντιοι είναι ένα φαγητό κατεξοχήν ποντιακό, πολύ εύγευστο, υγιεινό και διαιτητικό. Περιέχει ξερά φασόλια μπαρμπούνια, μαύρα λάχανα μέτρια κομμένα, ελαιόλαδο, πελτέ, μέτρια κρεμμύδια, αλάτι και μπούκοβο.

Φούστουρον του γαμπρού

«Γαμπρέ, φούστουρον τρώς;» ήταν η ερώτηση της μητέρας της νύφης στον μέλλοντα γαμπρό κατά το «Νυφόπαρμα», την ώρα που του πρόσφερε την παραδοσιακή ομελέτα. Σύμφωνα με το ποντιακό έθιμο του γάμου το «Νυφόπαρμα», το πρωινό της μεγάλης μέρας της Χαράς, ο νυμφίος και συγγενείς έφταναν έφιπποι στο σπίτι της νύφης, όπου τους περίμεναν τα καθιερωμένα κεράσματα: μια πιατέλα με κότα βραστή για τον κουμπάρο και μια πιατέλα φούστουρον για τον γαμπρό. Μετά το φαγητό οι γονείς της νύφης τον οδηγούσαν στην πόρτα του δωματίου της όπου και την παρέδιδαν.»

Μπούτος Δημήτρης. «Ποντιακά: Φούστουρον του γαμπρού». Bostanistas.gr: Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά. Ανακτημένο 20 Μαΐου 2015. http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3109.

Ποντιακά Εδέσματα (25) Ποντιακά Εδέσματα (23) Ποντιακά Εδέσματα (22) Ποντικά Εδέσματα(Βαρένικα) (2) Ποντιακά Εδέσματα(Ωτία) Ποντιακά Εδέσματα Ποντιακά Εδέσματα(Πισία) (9) Ποντιακά Εδέσματα(Πισία) (5) Ποντιακά Εδέσματα(Βαρένικα) Ποντιακά Εδέσματα(ΠΙσία) (3) Ποντιακά Εδέσματα(Βαρένικα) (4) Ποντιακά Εδέσματα(Βαρένικα) (2) Ποντιακά Εδέσματα (2) Ποντιακά Εδέσματα (3) Ποντιακά Εδέσματα(Πισία) (8) Ποντιακά Εδέσματα (14) Ποντιακά Εδέσματα(Πισία) (4)

Τάξη: Στ 2016-2017