3dimkouf's blog

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Δράσεις για την «Ημέρα σχολικού εκφοβισμού»

ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 

Την ημέρα του Σχολικού Εκφοβισμού, 6 Μαρτίου, τα παιδιά της Γ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τις εκπαιδευτικούς Σούζη Καρατζά και Αλεξάνδρα Φλώρου, αρχικά παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Τα μωβ γυαλιά» με σχετικό θέμα. Μετά συζήτησαν τα μηνύματα της ταινίας, εξέφρασαν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, ανέλυσαν τον όρο «Σχολικό Εκφοβισμό» και ανέφεραν σχετικές προσωπικές τους εμπειρίες.

Με αφορμή την ταινία, στη συνέχεια, έλαβε χώρα ένα σενάριο υποδοχής δύο καινούριων παιδιών στην τάξη χωρίς καμία ιδιαίτερη διαφορά, της Μαριάννας και του Στέφανου, τα οποία σχεδιάστηκαν με τα  ολογράμματα  δύο παιδιών  από την τάξη σε χαρτί του μέτρου. Η υποδοχή τους, όμως, δεν ήταν ίδια. Την Μαριάννα την δέχτηκαν με χαρά και αγάπη, ενώ τον Στέφανο δεν τον ήθελαν στην τάξη τους και το έδειχναν με κάθε τρόπο. Έτσι ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν σε λευκά χαρτάκια, που τους δόθηκαν, σκέψεις, συναισθήματα, ενέργειες, εκφράσεις κι ό, τι άλλο σκέφτηκαν σχετικό για τους δύο καινούριους μαθητές. Έπειτα, ζητήθηκε από τα παιδιά να κολλήσουν τα χαρτάκια πάνω στα δύο παιδιά με έναν όρο. Κάθε φορά που θα κολλούσαν χαρτάκι στον Στέφανο να τον τσαλάκωναν σε κάποιο σημείο. Το σενάριο με τη βιωματική προσέγγιση, ολοκληρώθηκε με τα παιδιά της τάξης να προσπαθούν να επαναφέρουν τον Στέφανο στην αρχική του μορφή πριν  από το τσαλάκωμα καθώς αποφάσισαν να του ζητήσουν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους. Δεν μπόρεσαν  όμως  να τον επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως θα ήταν καλύτερο να σκεφτόμαστε νωρίτερα, να μπαίνουμε στη θέση του άλλου πριν πούμε ή κάνουμε κάτι που θα τον πληγώσει γιατί μετά η συγγνώμη μας μπορεί να βοηθήσει αλλά αυτό που συνέβη δεν θα μπορέσει να ξεχαστεί ή να επανέλθει όπως το τσαλακωμένο χαρτί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

6 Μαρτίου . Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Το σχολείο μας ,δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο.

Στα πλαίσια δύο διδακτικών ωρών,οι μαθητές μας παρακολούθησαν ενημερωτική παρουσίαση για τις μορφές,τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της σχολικής βίας.

Στη συνέχεια είδαν το βιντεάκι: <Οι μάσκες πέφτουν>.

Στο τέλος οι μαθητές της Α τάξης τραγούδησαν και χόρεψαν το τραγούδι:<Όλοι μια γροθιά>.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

Με το τμήμα της ΣΤ΄ τάξης, στο μάθημα των Γαλλικών, κάναμε διαγωνισμό ανάγνωσης.

Αυτή είναι η μαθήτρια, που είχε την καλύτερη προφορά, με το βραβείο της!!!

ΚΑΡΝΕ ΠΡΟΦΟΡΑΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

Στα πλαίσια της δημιουργικής κατασκευής, στο μάθημα των Γαλλικών, φτιάξαμε με τους μαθητές σημειωματάριο με κανόνες προφοράς.

Έτσι, θα συμβουλεύονται το καρνέ, κάθε φορά που μελετάνε τους διαλόγους του βιβλίου και με αυτό τον τρόπο, θα μάθουν, ευκολότερα και σωστότερα, να διαβάζουν και να γράφουν στη γαλλική γλώσσα!

 

ΕΘΙΜΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

  • Η Galette des Rois είναι ένα γλυκό που καταναλώνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων ή Επιφανείων (L’ÉPIPHANIE στη γαλλική γλώσσα), γιορτάζοντας την έλευση των 3 Μάγων-Βασιλιάδων με τα δώρα στη φάτνη του Χριστού και όχι τη βάπτιση του από τον Ιωάννη το Βαπτιστή.
  • Στη Β. Γαλλία γίνεται με σφολιάτα, με γέμιση αμυγδάλου ή χωρίς και ψήνεται στο φούρνο, ενώ στη Ν. Γαλλία είναι ένα ψωμάκι (brioche) διακοσμημένο με καραμελωμένα φρούτα σε σχήμα κορώνας.
  • Στο εσωτερικό της υπάρχει ένα νόμισμα και ο τυχερός  που θα το βρει, στέφεται «βασιλιάς»!

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

Τα Χριστούγεννα φτιάξαμε με τους μαθητές των γαλλικών, κάρτες με χριστουγεννιάτικες ευχές. Προηγουμένως, είχαν διδαχτεί για τα έθιμα των Γάλλων και το σχετικό λεξιλόγιο που αφορούσε στα Χριστούγεννα.

ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Έγκριση υλοποίησης δράσης με τίτλο « Η τσάντα στο σχολείο»

ΘΕΜΑ: Έγκριση υλοποίησης δράσης με τίτλο « Η τσάντα στο σχολείο»

Σας ενημερώνουμε ότι, με τη με αρ. πρωτ. 49/30-11-2017 Πράξη του ΔΣ του ΙΕΠ, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε έγκριση της δράσης με θέμα: « Η τσάντα στο σχολείο».

Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.

Επισημαίνεται, ότι η παραμονή  της  τσάντας  στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η οργάνωση της μελέτης των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζει τη δράση: «Η τσάντα στο σχολείο».

Η  δράση  υλοποιείται  με  σεβασμό  στις  ανάγκες  της  παιδικής  ηλικίας,  με  γνώμονα  την

πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.

Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών,

οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με  εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση.

Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δ ημό σι ων Δ ημο τι κών Σχ ο λ εί ων της χ ώρα ς , και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του ως εξής:

  1. Ο Διευθυντής/τρια  του  Σχολείου  συγκαλεί  σε  έκτακτη   συνεδρίαση   το  Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
  2. Ο  Σύλλογος   Διδασκόντων   αποφασίζει   και   ορίζει   τα   Σαββατοκύριακα   που   θα

υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.

  1. Οι εκπαιδευτικοί  του  σχολείου,  πριν  την  έναρξη  της  δράσης,  ενημερώνουν  τους

μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.

Στη συνέχεια:

  1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη νέα δράση και τον χρόνο υλοποίησης αυτής.
  2. Ο Σύλλογος  Διδασκόντων  του  σχολείου,  αποφασίζει  για  πρακτικά  ζητήματα  και

ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν όπως, η συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο έλεγχος εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών του περιεχομένου της σχολικής τσάντας που θα αφήσουν στο σχολείο για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με το Ωρολόγιο

Πρόγραμμα του σχολείου.

  1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα τον μήνα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 

 


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων