Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

 

Το  3o Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς γιόρτασε την 21 Μαρτίου την παγκόσμια ημέρα της ποίησης με εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν όλες οι τάξεις το σχολείου τραγουδώντας,απαγγέλλοντας ζωγραφίζοντας και …χορεύοντας !

Τα τζιτζίκια

64811

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο μας κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Καστοριάς και ενημέρωσε τους μαθητές των Γ΄και Ε΄τάξεων του σχολείου μας . Οι μαθητές μας που υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Το δάσος» στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης, παρακολούθησαν με προσοχή  την παρουσίαση της Π.Υ για τους κινδύνους που εγκυμονούν στα δάση και για τους τρόπους προστασίας των. Στη συνέχεια ακούστηκαν οι απορίες των μικρών μαθητών, φόρεσαν τα πυροσβεστικά κράνη και μοιράστηκαν φυλλάδια για  περαιτέρω ενημέρωση τους.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο περιφερειακός διαγωνισμός ρομποτικής στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετέχει το σχολείο μας με τρεις ομάδες παρουσιάζοντας τα Μετέωρα, την Κέρκυρα και τη Βεργίνα. Στον περιφερειακό λοιπόν διαγωνισμό το σχολείο είχε μια πολύ δυναμική παρουσία με αποτέλεσμα και οι τρεις ομάδες να διακριθούν. Οι διακρίσεις είχαν ως εξής:

  • Τα Μετέωρα με τους Χαλούδη Κυριάκο, Γουρζάνη Βασίλη και Γεωργιάδη Γρηγόρη έπαινο καλύτερης εικαστικής απεικόνισης
  • Η Κέρκυρα με τις Σιώμκου Ζωή, Τσιάπη Μαρκέλλα και Νόρδου Δήμητρα έπαινο ρεαλιστικότερης απόδοσης του γεγονότος, και
  • Η Βεργίνα με τους Σμαροπούλου Ειρήνη, Μαλεγγάνου Μαρία και Χύσκα Ντανιέλ το βραβείο WRO για τη συνολική εμφάνιση της ομάδας.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο τελικός διαγωνισμός στον οποίο θα συμμετέχει και πάλι το σχολείο μας και με τις τρεις ομάδες.

Ευχόμαστε λοιπόν συγχαρητήρια και στους τρεις για την καταπληκτική τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό της Αθήνας. Άλλωστε για εμάς, στο 3ο Δημοτικό, τα παιδιά είναι ήδη νικητές και μόνο για το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

Καλή επιτυχία παιδιά στην Αθήνα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς την Πέμπτη 6 Ιουνίου στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε το σχολείο μας με τις κατασκευές που δημιούργησαν τα παιδιά στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με θέμα «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι τρεις ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό με θέμα τα Μετέωρα, την Βεργίνα και την Κέρκυρα, παρουσίασαν τις κατασκευές τους καθώς και τους αυτοματισμούς που δημιούργησαν για την ανάδειξη των παραπάνω μνημείων που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.  Η παρουσίαση ήταν άκρως επιτυχημένη και κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων στην εκδήλωση. Οι ομάδες θα συμμετέχουν το Σάββατο 15 Ιουνίου στο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη. Ευχόμαστε στις ομάδες το καλύτερο  δυνατό αποτέλεσμα.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας θα συμμετέχει στον 5ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που  διοργανώνεται από τον  Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης. Το σχολείο μας θα συμμετέχει στην κατηγορία Open (της οποίας το φετινό θέμα είναι «Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) με τρεις ομάδες. Περισσότερες πληροφορίες στο μέλλον.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού. Οι μαθητές μας, με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του μουσείου, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα και ήρθαν σε επαφή με τις αρχαιότητες της περιοχής και την ιστορία του τόπου μας.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 25ης  Μαρτίου στο σχολείο μας. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ.Μανουσάκη Ελένης, πραγματοποίησαν μια σεμνή τελετή στην οποία απέτισαν φόρο τιμής σε όλου εκείνους που φρόντισαν για να υπάρξει σήμερα για όλους εμάς μια ελεύθερη Ελλάδα.

Σας ευχαριστούμε

Η ΣΤ΄ Τάξη του σχολείου μας με τη βοήθεια της δασκάλας κ. Καραμανίδου Λίτσας, ετοίμασαν και έβαλαν τις ευχές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του σχολείου μας.

Μαζί με αυτούς ο διευθυντής, το εκπαιδευτικό  και βοηθητικό προσωπικό αλλά και όλοι μαθητές θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα και ένα πραγματικά ευτυχισμένο 2013.

Καλή Χρονιά

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το ολοήμερο τμήμα του σχολείου  μας κατέλαβε την πρώτη θέση στον 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό  Διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας. Το ολοήμερο μας συμμετείχε στην κατηγορία «Αξιοθέατα»  και κατασκεύασε μια ιστοσελίδα για την παρουσίαση των αξιοθέατων της πόλης μας. Η ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση www.kastoria.co.nf.

Συγχαίρουμε τα παιδιά για την προσπάθεια τους και για το σημαντικό αποτέλεσμα στο διαγωνισμό και τους  ευχόμαστε και άλλες τέτοιες πρωτιές.

Σας ανακοινώνουμε ότι ο αγιασμός για την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:30 το πρωί στον αύλειο χώρο του σχολείου τόσο για το Δημοτικό σχολείο όσο και για το Νηπιαγωγείο.  Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Δουλγέρης Γιάννης και το εκπαιδευτικό προσωπικό εύχονται σε όλους τους μαθητές μια καλή σχολική χρονιά.

Παλιότερα Άρθρα »

Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων