“υιοθετώ ένα αρχαίο μνημείο”

SAM_2982SAM_2984SAM_2957SAM_2983SAM_2978SAM_2993SAM_2995SAM_3012SAM_3015SAM_3011SAM_3022SAM_3025SAM_3029SAM_3030SAM_2990SAM_2990SAM_3010SAM_3010SAM_2999SAM_2986SAM_2989SAM_2974 - ΑντίγραφοΜε τον  τίτλο “υιοθετώ ένα αρχαίο μνημείο” και ειδικότερα με την αρχαία ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης , ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πρόγραμμα με τα παιδιά της Ε΄τάξης .

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συλλογή πληροφοριών από τις ομάδες που σχημάτισαν τα παιδιά, συλλογή φωτογραφιών, βίντεο και γενικά συλλογή υλικού για το μνημείο που υιοθετήσαμε, το Ωδείο της αρχ. ρωμαϊκής αγοράς.

Για την παρουσίαση του προγράμματος επιλέξαμε σε συνεργασία με τα παιδιά , να προχωρήσουμε σε μια ξενάγηση όλων των παρευρισκομένων με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο και στη συνέχεια να ανεβάσουμε αποσπάσματα από το έργο του Αριστοφάνη “Πλούτος” στο χώρο του Ωδείου.

Τα αποτελέσματα από την όλη παρουσίαση ήταν πραγματικά καταπληκτικά για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά, που ενθουσιάστηκαν και σίγουρα ικανοποιήθηκαν και επιβραβεύτηκαν για την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου της αρχ.αγοράς ,

Την αρχαιολόγο κ.Τζεβρένη Σταυρούλα για την πολύτιμη βοήθειά της

Την κ. ΄Ολγα Μπακιρτζή, αρχιτέκτονα τοπίου αρχ.υπηρεσίας,  για τις συμβουλές της και τη βοήθειά της.

Παπαργυρίου ΄Ολγα

 

«ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ»

 

Αυτός είναι ο τίτλος του project που δουλέψαμε στην τάξη μας και που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

Τα πρόγραμμα αυτό έχει κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση  μας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα στα προτεινόμενα μνημεία ήταν και το ωδείο της αρχαίας αγοράς. Επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας , αποφασίσαμε να το υιοθετήσουμε και πιο συγκεκριμένα :

Στην αρχή , αφού πήραμε πολλές πληροφορίες, σχηματίσαμε   μια γενική εικόνα της αρχαίας αγοράς και ειδικότερα του ωδείου που βρίσκεται εντός της αρχ.αγοράς. Κάναμε  επισκέψεις στο χώρο και ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο με τα εκθέματα που υπάρχει εκεί.  Στη συνέχεια , χωριστήκαμε σε ομάδες που η κάθε μια είχε διαφορετικό αντικείμενο για μελέτη. Στόχος μας ήταν , μέσα από πολύπλευρη μελέτη , να αναδείξουμε το μνημείο , πρώτα στους υπόλοιπους μαθητές , μαθήτριες και δασκάλους του σχολείου μας  και κατόπιν στην ευρύτερη τοπική κοινωνία .

Οι ομάδες ασχολήθηκαν με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο χτισίματος του μνημείου, με τις διάφορες χρήσεις του κατά το παρελθόν, με τις σχέσεις του μνημείου με το περιβάλλον, με τα λαογραφικά και λογοτεχνικά του μνημείου, με την τέχνη και το μνημείο και τέλος με τη σημερινή χρήση του μνημείου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των ομάδων , ανταλλάσσονταν ιδέες και πληροφορίες μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και τελείωσε τον Μάιο.

Για την παρουσίαση του προγράμματος , επιλέξαμε μετά από συζήτηση με την κ. ΄Ολγα , να «γίνουμε ξεναγοί» και να παρουσιάσουμε το μνημείο στο κοινό που θα έρθει να μας δει . Στο τέλος , για το κλείσιμο του προγράμματος δουλέψαμε αποσπάσματα από το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος» και τι πιο κατάλληλος τόπος από το να σας τα παρουσιάσουμε εδώ στην αρχαία αγορά!

Πολλά είναι  τα οφέλη που αποκομίσαμε από την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα «υιοθετώ ένα αρχαίο μνημείο». Εκτός από τις γνώσεις που πήραμε και εμπλουτίσαμε την εικόνα μας για ένα μνημείο που βρίσκεται τόσο κοντά στα σπίτια μας, ενθουσιαστήκαμε με τη συνεργασία , τη δημιουργικότητα , το καλό κλίμα και τις ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Ευχαριστoύμε για τη βοήθειά τους τους εκπαιδευτικούς:

Ομήρου Στέλιο, δάσκαλο της τάξης,

Γραμμένου Ευγενία, καθηγήτρια Εικαστικών,

Πλακωτή Σίσσυ , καθηγήτρια Μουσικής.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Παπαργυρίου ΄Ολγα

 

Σχετικά με 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διευθύντρια: Παπαργυρίου Όλγα
Α΄ τάξη Χρήστος Κολαργιός
Β τάξη Αυγερινού Χρυσάνθη

 

Γ1 τάξη Γεωργία Βοργιατζίδου

Γ2 τάξη Φρόσω Χαλκιά

Δ1΄τάξη Στέλιος Ομήρου

Δ2΄τάξη ΄Αννα Κουφονίκου

Ε΄τάξη Θεόδωρος Ψαρόπουλος

ΣΤ΄τάξη  Ελένη Σακαράκη

 

Φ.Αγωγή: Γραμματόσης Νίκος

Αγγλικά : Μαρία Παπαδημητρίου

Γαλλικά: Σπουτοπούλου-Σπουτάρου Ντορέτα

Εικαστικά: Μηλιώνη Κατερίνα

Μουσική : Πλακωτή Σίσυ

Θεατρική Αγωγή : Κώστας Παπακώστας

ΤΠΕ: Τσίγκου Μαρία , Μωράτης Ηλίας

 

 

 

 

 

 

Ολοήμερο Αναγνωστοπούλου Παρασκευή

 

 

 

 

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *