μέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η 19η Απριλίου , ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το Πρ. Διάταγμα ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824) υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το ΄Ελγιν.

Στην ποίηση του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Στο σχολείο μας διοργανώθηκε εκδήλωση με προσκεκλημένο τον κ. Ευάγγελο Φυλακτό, συντηρητή έργων τέχνης , άνθρωπο που αγωνίστηκε και αγωνίζεται  για την ενημέρωση όλου του κόσμου σχετικά με τον πλούτο του πολιτισμού μας και την αδικία που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια με την άρνηση να επιστρέψουν στη χώρα μας αυτά που εδώ δημιουργήθηκαν και μας ανήκουν.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις | Γράψτε σχόλιο

Η πρώτη Ανάσταση!

  Η άνοιξη, το πέλαγος, ο επιτάφιος, το πρώτο χελιδόνι, ο ήλιος και η θάλασσα, η πρώτη Ανάσταση! ΄Ηλιος κι ανατέλλεις, Πάσχα Μέγα Πάσχα, ΄Ηλιος φωτοδότης , των Ελλήνων Πάσχα .  Γ.Θέμελης

Καλό Πάσχα για όλο τον κόσμο!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

επανερχόμαστε!

Για εντελώς τυπικούς λόγους , διευκρινίζουμε ότι η ολιγόμηνη «σιωπή»μας , δεν σημαίνει πως σταμάτησαν οι δραστηριότητες του αγαπημένου μας σχολείου. Γίνονταν , γίνονται και βέβαια δυναμικά θα συνεχίσουν να γίνονται!

Η Διευθύντρια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών

SAM_3103ως ευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001 η 26η Σεπτεμβρίου. Είναι μια πανερωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών.

Μαθαίνοντας ξένες γλώσσες αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον πολιτισμό των διαφόρων λαών που ομιλούν αυτές τις γλώσσες και έχουμε έτσι μια διαπολιτισμική κατανόηση.

«κάθε γλώσσα βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο» όπως είπε ο γνωστός σκηνοθέτης Φ.Φελίνι. Κάθε εθνική γλώσσα έχει τη δική της αξία και πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης και σεβασμού από τους άλλους λαούς. Κατά τους γλωσσολόγους , δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες άλλα υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι που εκφράζονται διαφορετικά.

Με τη συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου και την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (Αγγλικά, Γαλλικά) έγινε εκδήλωση- αφιέρωμα στην πανευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών με την ευχή όλων ότι  πέρασε το μήνυμα στα παιδιά για την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ημέρα σχ.αθλητισμού

SAM_3096SAM_3091SAM_3089SAM_3087SAM_3086με το γενικότερο τίτλο «αθλούμαι, κοιτάζω το μέλλον»γιορτάστηκε και φέτος η πανελλήνια ημέρα σχ.αθλητισμού στο σχολείο μας.

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή όλων των τάξεων .

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το πέταγμα των μπαλονιών στην αυλή του σχολείου , κάτι που έγινε συγχρόνως σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας την ίδια ώρα έτσι ώστε να δοθεί πανελλαδικά το μήνυμα της φετινής ημέρας σχ. αθλητισμού.

Στη συνέχεια, τα τμήματα του σχολείου» έτρεξαν»  μαζί με τους εκπαιδευτικούς στο χώρο της αρχαίας αγοράς. Ακολούθησαν αθλ.δράσεις στο σχολείο και προβολή σχετικών βίντεο.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και  συγκινητικές στιγμές της ημέρας ήταν η συζήτηση που είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές/τριες μας με αθλητές ΑΜΕΑ. Τα παιδιά έδειξαν φοβερό ενδιαφέρον και γι’αυτήν τη διάσταση του αθλητισμού , προβληματίστηκαν και έθεσαν πολλές ερωτήσεις στους αθλητές που με πολλή προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σχολείου.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά

Φωτογραφία1-1-1021x580ένα αφιέρωμα με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη Θεσσαλονίκη , παρακολούθησαν οι μαθητές /τριες του σχολείου μας την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου .

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύντριας σχετικά με τα αίτια και την εξάπλωση της πυρκαγιάς , συνεχίστηκε με δραματοποιημένες αφηγήσεις από τις μαθήτριες της ΣΤ¨τάξης και τελείωσε με την προβολή σπάνιων ντοκιμαντέρ για την ημέρα της πυρκαγιάς .

Στο τέλος του αφιερώματος , τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για πολλά θέματα που τους εντυπωσίασαν και τους κίνησαν την περιέργεια.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «παράλλαξη , η Θεσσαλονίκη αλλιώς» διοργάνωσε ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οδήγησε στην αναγέννησή της. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από το σπίτι της Ολυμπιάδος 3 όπου άρχισε  η πυρκαγιά , συνεχίστηκαν στην οδό  Εδέσσης  και κορυφώθηκαν στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης  και την πλατεία Αριστοτέλους όπου υπήρξε προσομοίωση της πυρκαγιάς.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

5ο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας

 

Το πρώτο φεστιβάλ για όλες τις πληθυσμιακές μειονότητες!

Το 5ο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας, «κωφοί και ακούοντες εν δράσει»πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου στην πόλη μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας με πλήθος δραστηριοτήτων όπως εκπ/κό περίπατο στην αρχαία αγορά, πρότυπη ποδηλατική διαδρομή , επίδειξη Παγκράτιου αθλήματος, ξιφασκίας, παραολυμπιακών αθλημάτων,κα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο χώρο του       Ωδείου της αρχαίας αγοράς με καλλιτεχνική βραδιά όπου πήραν μέρος πολλά μουσικά σχήματα και παρουσιάστηκαν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα.

Η συγκίνηση όλων μας ήταν μεγάλη και τα συγχαρητήρια θερμά και ειλικρινή για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«έγινε η σπίθα πυρκαγιά»

SAM_3078SAM_3077SAM_3076

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Είμαστε και πάλι μαζί ! Καλή αρχή!

images΄Ολοι μαζί , αρμονικά και με δημιουργική διάθεση , συνεχίζουμε το ταξίδι στη γνώση , το υπέροχο ταξίδι στον πολιτισμό!

Καλή αρχή αγαπημένα μας παιδιά, υγεία και όρεξη για πολλές δραστηριότητες!

Η Διευθύντρια και το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Αποχαιρετώντας τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης

Στις 15 Ιουνίου 2017  έπεσε η αυλαία του Δημοτικού για τη ΣΤ ‘ Τάξη του Σχολείου μας, του 36ου Δ.Σ., η αυλαία μιας πορείας έξι χρόνων. Είχα το προνόμιο, με τους πιο πολλούς από εσάς, παιδιά μου, να σας γνωρίσω σε μια κομβική στιγμή της εκπαιδευτικής σας διαδρομής, στο άνοιγμα της πόρτας του σχολείου, ως δασκάλα σας στην Α’ Τάξη και Β’ Τάξη του Δημοτικού, αλλά και να κλείσουμε μαζί αυτόν τον κύκλο στη ΣΤ’ Τάξη, προετοιμάζοντάς σας τον δρόμο για το Γυμνάσιο. Ταξιδέψαμε μαζί στις θάλασσες της γνώσης, ζώντας και βιώνοντας άλλοτε τα  ήρεμα και άλλοτε τα μανιασμένα κύματα πλούσιων συναισθημάτων! Προσπάθησα, μέσα από το άγγιγμα της παιδικής σας ψυχής, να εμφυσήσω αξίες ζωής, που θα σας ακολουθούν σε όλη τη μαθητική και μετέπειτα πορεία σας. Ελπίζω, παιδιά μου, το Δημοτικό να κατάφερε να σας εμπνεύσει να ανοίξει ο καθένας σας τα φτερά του και να αρχίσει ό,τι μεγάλο μπορεί να κάνει ή ονειρεύεται πως θα ήθελε να κάνει!

Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, για τα φωτεινά χαμόγελα και την αισιοδοξία που σκορπούσατε καθημερινά, για τον πολύτιμο χρόνο της τρυφερής σας ηλικίας που μοιραστήκατε μαζί μου! Καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία σ’ ό,τι κι αν επιλέξει ο καθένας σας! Και …. μην ξεχάστε, γεροί να είμαστε, το ραντεβού μας σε δέκα χρόνια από τώρα, στις 26-6-2017 στις 8.00 μ.μ. στον ίδιο χώρο απ’  όπου ξεκινήσαμε μαζί.

Θα μου λείψετε!   Σας αγαπώ πολύ!

Η δασκάλα σας, Χρυσάνθη Αυγερινού

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο