Τα παιδιά , οι Δάσκαλοι και Ο Διευθυντής του σχολείου μας σας εύχονται Καλό Καλοκαίρι !

 

 

Μάχη της Κρήτης  ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της  Κρήτης από τους Γερμανούς  κατά το  Β΄παγκόσμιο πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί την 20η Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η  επίθεση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές  και νεοζηλανδικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πολέμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

Αντίποινα ακολούθησαν στον Αλικιανό, στη Βιάννο, στο

Κοντομαρί  ( Δες ΕΔΩ)

και στην Κάνδανο, όπου Κατά το  Β΄παγκόσμιο Πόλεμο  καταστράφηκε από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση που έδειξαν οι κάτοικοί της και οι Γερμανοί άφησαν την παρακάτω επιγραφή ως το μοναδικό δείγμα θηριωδίας στην Ευρώπη!