Ελιά…Δεντράκι ευλογημένο, δεντράκι ιερό

 

Η ελιά… ένα δέντρο που συνδέεται απόλυτα τόσο με το ελληνικό τοπίο, όσο και με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Την εποχή αυτή που όλοι τρέχουν στους ελαιώνες, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το θέμα αυτό που άπτεται του άμεσου περιβάλλοντος  και ενδιαφέροντος των παιδιών.

Είδαμε φωτογραφίες αλλά και αγγίξαμε  αληθινά κλαδιά ελιάς, παρατηρήσαμε τα φύλλα, τους καρπούς. Μιλήσαμε για τα χρώματα,  τις ποικιλίες της ελιάς, αλλά και  για την μεγάλη της αξία στη διατροφή μας. Μιλήσαμε για το λιομάζωμα και τη μετατροπή της ελιάς σε ελαιόλαδο, είδαμε και περιγράψαμε εικόνες από ελαιώνες και από ελαιοτριβεία. Μιλήσαμε για τις χρήσεις της ελιάς : τις φαγώσιμες ελιές, το λάδι, την πάστα ελιάς, αλλά και τον φωτισμό που προσέφερε τα παλιότερα χρόνια με το λυχνάρι και το καντήλι που ακόμη και σήμερα στέκει μπροστά από τα εικονίσματα. Γνωρίσαμε τις ιδιότητες του λαδιού σε σχέση με το νερό και μάθαμε έννοιες όπως«διαλύεται, επιπλέει, ελαφρύτερο, βαρύτερο από».

Δοκιμάσαμε ζεστό ψωμάκι με λάδι και ρίγανη, συνοδευόμενα με νόστιμες πράσινες ελίτσες κομμένες σε ροδέλες.

Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με νέες λέξεις : «ελαιώνας, ελαιοτριβείο, λιοτρίβι, ελαιόλαδο», λύσαμε αινίγματα, μετρήσαμε αληθινά φύλλα ελιάς , φτιάξαμε μια ελίτσα χρησιμοποιώντας αληθινά φύλλα. Διαβάσαμε τον λαϊκό μύθο “Η ελιά και το καλάμι” και μάθαμε ένα από τα ποιήματα του Ιωάννη Πολέμη για τις ελιές “Πατρίδα τα λιοτρίβια σου δουλεύουν νύχτα μέρα….”.

Γνωρίσαμε τον Έλληνα  ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ μέσα από το έργο του «Το λιομάζωμα των ελιών εν Μυτιλήνη» και ζωντανέψαμε το έργο του.

Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι με θέμα «το λιομάζωμα» και μεταφερθήκαμε με τη φαντασία μας σε έναν ελαιώνα. Διαβάσαμε τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και τη διαμάχη τους για τη διεκδίκηση της πόλης της Αθήνας. Ζωγραφίσαμε τους θεούς του Ολύμπου και τον Κέκροπα. Μιλήσαμε για τους Αρχαίους Έλληνες και το στεφάνωμα των νικητών με τον «κότινο», το στεφάνι από ελιά. Γίναμε και εμείς αρχαίοι Έλληνες και δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας στο τρέξιμο, τη σφαίρα και το μήκος.

Δείτε εδώ μερικές από τις όμορφες στιγμές μας.