Εκπαιδευτικό πρόγραμμα : Λαϊκή Παράδοση-Λαογραφία

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών του Νηπιαγωγείου στον Παραδοσιακό πολιτισμό

     

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την παράδοση και  ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Γνώρισαν την καθημερινή ζωή του παρελθόντος και άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να διαχωρίζουν το παρόν από το παρελθόν, το παραδοσιακό από το σύγχρονο και να εντοπίζουν ομοιότητες-διαφορές. Αφορμή για να ασχοληθούμε με τη λαϊκή παράδοση ήταν η επίσκεψη μιας γιαγιάς του κλασικού τμήματος στο σχολείο μας-στο πλαίσιο προγράμματος σχετικά με την οικογένεια-, η οποία μας μίλησε για τα δικά της παιδικά χρόνια. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και άρχισαν να έχουν απορίες σχετικά με την εποχή που έζησαν οι δικές τους γιαγιάδες και οι δικοί τους παππούδες. Έτσι, ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις στο σχολείο μας. Παππούδες, γιαγιάδες και γονείς μας έδειξαν αντικείμενα από τα παλιότερα χρόνια, τα οποία παρατηρήσαμε και μάθαμε τη χρήση τους, μας διηγήθηκαν ιστορίες , μας μίλησαν για τον τρόπο που ζούσαν (οικιακά σκεύη ,νερό από το ποτάμι, πλύσιμο στο ποτάμι), τις συνήθειές τους (γιορτές, παραδοσιακός γάμος, ήθη και έθιμα), πώς ντύνονταν (αργαλειός, ύφανση, κέντημα, κόσμημα), πού εργάζονταν(εργαλεία, θερισμός, αλώνισμα) και πώς διασκέδαζαν (τραγούδια, χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια, παραδοσιακά εδέσματα) εκείνη την εποχή.

                Παράλληλα με τις επισκέψεις στο σχολείο μας, παίξαμε και κατασκευάσαμε παραδοσιακά παιχνίδια(φιδάκι, κουτσό,πάνινη κούκλα, ποντίκι από μαλλί, μπάλα από κουρέλια, κούκλα από ξύλινη κουτάλα), μετρήσαμε, ζυγίσαμε, χορέψαμε, μάθαμε τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας(περπερούνα, χελιδονίσματα, κόκκινα αυγά, η κυρά Σαρακοστή, κάλαντα….), αναπαραστήσαμε τις εργασίες του παρελθόντος μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη μίμηση, εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με νέες λέξεις, μάθαμε νανουρίσματα, λαχνίσματα, παροιμίες, λύσαμε γρίφους, αινίγματα, φτιάξαμε παιχνιδόλεξα(γλώσσα), τραγουδήσαμε και χορέψαμε.

Η καλοκαιρινή μας γιορτούλα…

Όπως ήταν αναμενόμενο τα παιδιά επιθυμούσαν να  δείξουν και να ¨μάθουν ¨ στους γονείς τους τα παραδοσιακά τραγούδια , τα παιχνίδια και τους χορούς που μάθανε. Έτσι, αποφασίσαμε με τα παιδιά να τους τα παρουσιάσουμε στην καλοκαιρινή μας γιορτή, στην οποία συμπεριλάβαμε στοιχεία από την οικογενειακή, κοινωνική ζωή και την εργασία, που αποδόθηκαν μέσα από παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια και τραγούδια, την  αναβίωση του εθίμου της Περπερούνας, τη σπορά, τον θερισμό και τον γάμο. Μοιράσαμε τους ρόλους, αποφασίσαμε τι θα φοράμε, διαλέξαμε τους χορούς που θα χορέψουμε, τα τραγούδια και το νανούρισμα, τα παιχνίδια που θα παίξουμε, Έτσι ξεκινήσαμε τις πρόβες μας που ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες και διασκεδαστικές για τα παιδιά, γεμάτες τραγούδι και χορό!!! Δείτε εδώ μερικές από τις όμορφες στιγμές μας.