Ο κύκλος του νερού

Γιατί βρέχει; Γιατί χιονίζει; Τι συμβαίνει; Αυτά τα ερωτήματα τα είχαμε διατυπώσει από την αρχή του Χειμώνα, ήρθε λοιπόν η ώρα να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις. Όπως όλοι οι σωστοί επιστήμονες διατυπώσαμε τις ιδέες μας και προτείναμε τρόπους για να το διερευνήσουμε. Δείτε εδώ ενδεικτικά.

Χρησιμοποιήσαμε πολλές από τις ιδέες, συγκεντρώσαμε πληροφορίες από βιβλία και διαδίκτυο, είδαμε βίντεο με βροχές και χιόνια, παίξαμε θεατρικό παιχνίδι,πρώτα όμως έρχεται το πείραμα ή μάλλον τα πειράματα!

Τα πειράματα μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι το νερό παίζει συνέχεια ένα παιχνίδι στο οποίο μασκαρεύεται και αλλάζει μορφές (υγρό, στερεό, αέριο).

(για να συνεχίσετε πατήστε παρακάτω)

Αρχίσαμε σιγά-σιγά να αναζητούμε τις διαδρομές του νερού στο περιβάλλον μας και μετά από πολλή έρευνα αποτυπώσαμε τον κύκλο του νερού σε μακέτες και σε έργα στον υπολογιστή και διασκεδάσαμε με επιδαπέδια παιχνίδια.

Επιπλέον, δοκιμάσαμε καινούριες φωνούλες με το γράμμα Ν.ν, όπως νερό, Ξ,ξ μέσα στην εξάτμιση, ακόμη για τον κύκλο του νερού λύσαμε αινίγματα , ανακαλύψαμε τις εικόνες που κρύβονται στις λέξεις του ποιήματος “Από που είσαι ποταμάκι” του Δροσίνη και ενώσαμε λέξεις με το νερό για να δημιουργήσουμε νέες (σύνθετες) λέξεις. Δείτε εδώ κάποιες από τις δραστηριότητες.

Τέλος, γνωρίζετε για τις οικολογικές μας ανησυχίες,ε, δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τη χρησιμότητα και την εξοικονόμηση του νερού. Αποτυπώσαμε τις ιδέες μας σε μια αφίσα. Δε σταματήσαμε όμως εκεί! Με αφορμή ένα αστείο ποιηματάκι για το καρό χαλί που πλένεται στο ποτάμι με διάφορες συνέπειες, δημιουργήσαμε τη μακέτα του ποιήματος και επεκταθήκαμε στο τι θα συμβεί αν το νερό μολυνθεί. Σας προβληματίσαμε; Δείτε εδώ περισσότερα!

Και για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι: “Όχι σκουπίδια σε θάλασσες κι ακτές!.{πηγή:HELMEPA}