ΜΑΡΤΙΟΣ
Η Κυρά-Σαρακοστή
Επιστρέφοντας από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ασχοληθήκαμε αναλυτικότερα με το έθιμο της Κυρά-Σαρακοστής. Αναρωτηθήκαμε τί μπορεί να σημαίνει η λέξη Σαρακοστή και στη συνέχεια με τη βοήθεια οπτικοακουστικού μέσου μάθαμε ότι πρόκειται για την νηστεία του Πάσχα, η οποία διαρκεί σαράντα μέρες. Ακόμη , γνωρίσαμε το έθιμο της Κυρά -Σαρακοστής, η οποία ήταν ένα είδος ημερολογίου. Την έφτιαχναν με αλεύρι και νερό, της έβαζαν 7 πόδια και έκοβαν ένα κάθε Σάββατο, δεν είχε στόμα γιατί νήστευε και είχε σταυρωμένα τα χέρια, γιατί εκτός από νηστεία έκανε και προσευχή. Έπειτα, φτιάξαμε και εμείς την δικιά μας Κυρά-Σαρακοστή.
7η Μαρτίου-Η ενσωμάτωση των Δωδεκάνησων
Πριν μιλήσουμε για την Εθνική Εορτή της 7ης Μαρτίου και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, θεωρήθηκε σκόπιμο τα παιδιά να εντοπίσουν τη θέση της Κω στον χάρτη, να γνωρίσουν σε ποιο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκουν και ποια νησιά υπάρχουν γύρω της. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το τί μπορεί να σημαίνει η λέξη «ενσωμάτωση» και γιατί κάνουμε παρέλαση την 7η Μαρτίου.
Εποχές
Η τρίτη θεματική ενότητα με την οποία ασχοληθήκαμε είναι οι Εποχές. Η αφορμή δόθηκε από την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο κλαψιάρης Μάρτης». Μετά την επεξεργασία του παραμυθιού γνωρίσαμε τις 4 εποχές του χρόνου ,
τα χαρακτηριστικά του και ποιο φυσικό φαινόμενο κρύβεται πίσω απ΄την εναλλαγή των εποχών.
25η Μαρτίου
Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο «Τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου. Μέσα στο βιβλίο αυτό περιγράφεται η ζωή
των Ελλήνων κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας και πως οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τους ώθησαν να ανέβουν στα βουνά, να πολεμήσουν για την ελευθερία. Παίρνοντας αφορμή από την εικονογράφηση του βιβλίου, μιλήσαμε για τα μέρη της φορεσιάς του τσολιά και τι συμβολίζουν αυτά. Έπειτα , μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, τι συμβολίζουν τα χρώματα της και ο σταυρός στη μέση, αλλά και ο αριθμός των γραμμών της. Στη συνέχεια γνωρίσαμε κάποιους από τους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, παράλληλα όμως αναλύσαμε και την έννοια της λέξης «ήρωας» .Μιλήσαμε όμως και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και κατασκευάσαμε τους
δικούς μας κρίνους.
Άνοιξη-Έντομα
Με τον ερχομό της Άνοιξης ξυπνάνε και τα έντομα, αυτό ήταν και το επόμενο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε με τα παιδιά. Αρχικά, γνωρίσαμε τα μέρη του σώματος των εντόμων, ώστε να μπορούμε να ξεχωρίζουμε ποια είναι τα έντομα. Στη συνέχεια, χωρίσαμε ποια έντομα πετάνε, ποια έντομα περπατάνε και ποια έντομα πηδάνε. Τα έντομα είναι μία παρεξηγημένη ομάδα ζώων, έτσι λοιπόν γνωρίσαμε πόσο ωφέλιμα είναι κάποια από αυτά και τα διαχωρίσαμε από τα έντομα τα οποία δεν είναι ωφέλιμα.