8 Μάι 2018

Ανταλλαγή μαθητών 5ης Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης στο Dendermonde του Βελγίου

Συντάκτης: ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Κάτω από: 5η Διεθνική Συνάντηση, Dendermonde, Ανταλλαγές μαθητών

Από τις 30 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η 5η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Oscar RomeroCollege στο Dendermonde του Βελγίου. Συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου Δούναβη Ναταλία, Καρδασοπούλου Ελένη, Γορτσίδου Χριστίνα, Χαρπαντίδης Σωκράτης, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Φραντζής Αναστάσιος και της Β’ Λυκείου Γκερτσάκη Αλεξία, Τάτση Αναστασία, Μαράγκα Έρικα, Κώσταρου Κυριακή καθώς και οι καθηγητές Γιαννίκης Γεώργιος και Ανδρεάδης Δημήτριος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις ειδικών και συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων με δύο κύριους θεματικούς άξονες. Πρώτον την συλλογή και ανάπτυξη Υλικού Διδασκαλίας και Βοήθειας για πρόσφυγες και δεύτερον την παραγωγή ενός βιβλιαρίου Καλωσορίσματος “Welcome Booklet” που θα βασίζεται στις εκπαιδευτικές εμπειρίες των ίδιων των προσφύγων.

 

Παρουσίασαν βίντεο με συνεντεύξεις ανθρώπων ειδικών και προσφύγων, φωτίζοντας προβλήματα που προέκυψαν κατά την προσπάθεια ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης προσφύγων.

Συμμετείχαν σε διεθνή στρογγυλά τραπέζια, συζητώντας με τους ξένους μαθητές και τους ειδικούς που μας μίλησαν το πρόβλημα της σχολικής ενσωμάτωσης προτείνοντας και υιοθετώντας πρακτικές λύσεις.

Συμμετείχαν σε πολιτιστικές, αθλητικές, μουσικές δραστηριότητες μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία εταίρους αλλά και μαθητές πρόσφυγες, προωθώντας την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπου εκεί είχαν την σπάνια εμπειρία να πληροφορηθούν με πολύ έντονο τρόπο την φρίκη του ναζισμού αλλά και να καταλάβουν πως δυστυχώς αν δεν προσέξουμε και αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι, τότε σε κάθε κοινωνία και εποχή υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα.

Είχαν την χαρά επίσης να ξεναγηθούν στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενημερωθούν για τις δομές και τις λειτουργίες του.

Επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο της ιστορικής πόλης του Dendermonde κο Piet Buyse και τον ενημερώσαμε για το πρόγραμμα μας και τους σκοπούς του, ζητώντας ταυτόχρονα και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία ο κος Δήμαρχος μας την υποσχέθηκε. Άλλωστε και ο ίδιος είναι ταυτόχρονα και ενεργός καθηγητής Ιστορίας σε δημόσιο σχολείο του Dendermonde και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με την ενσωμάτωση προσφύγων στα σχολεία.

Η επίσκεψη μας και το πρόγραμμα μας δεν πέρασαν απαρατήρητα και απασχόλησαν και τον τύπο. Το σχετικό άρθρο εδώ.

Τέλος, οι καθηγητές εργάστηκαν για την συλλογή και ταξινόμηση και καταγραφή εκπαιδευτικού υλικού και συνδέσμων ανά χώρα και γλώσσα προκειμένου όλο αυτό το υλικό να συμπεριληφθεί στο τελικό παραδοτέο του προγράμματος (Handbook).

Την ελληνική πρόταση μπορείτε να την δείτε εδώ.

Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά τη διεθνική συνάντηση καθηγητών στην Avola της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2018.

Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με τις παρουσιάσεις τους και τη συμμετοχή τους στα διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους. Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς. Ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς τους φίλους μας από το Dendermonde για την αβραμιαία φιλοξενία τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *