5 Οκτ 2017

Ανταλλαγή μαθητών 3ης Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης στο Kenzingen της Γερμανίας

Συντάκτης: ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Κάτω από: 3η Διεθνική Συνάντηση, Kenzingen Germany, Ανταλλαγές μαθητών, Δημοκρατία στο σχολείο, Διεθνικές συναντήσεις, Προσφυγική κρίση

Από τις 25 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 3η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Gymnasium Kenzingen στο Kenzingen της Γερμανίας. Συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου Ναούμ Ευάγγελος, Χρυσίδου Ναταλία, Καμπίτση Κλεονίκη Νεφέλη, Τόττα Στυλιανή Άννα, Χαρπαντίδου Αλκμήνη, Παπαγερίδου Ευγενία Ιωάννα και της Β’ Λυκείου Σταθάκη Ειρήνη καθώς και οι καθηγητές  Γλαράκη Μαρία και Γιαννίκης Γεώργιος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις ειδικών με δύο κύριους θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών στα σχολεία μας μέσω της τέχνης, της μουσικής και αθλητικών δραστηριοτήτων.και ο δεύτερος αφορούσε την καταγραφή των υπαρχουσών δομών ενσωμάτωσης των προσφύγων μαθητών στα σχολεία μας, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τη δημιουργία προτάσεων βελτίωσης αυτών των δομών στο σχολείο.

Παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που είχαν κάνει στο σχολείο σχετικά με τις υπάρχουσες δομές ενσωμάτωσης των μαθητών στα σχολεία. Συνεργάστηκαν με τους μαθητές των ξένων αντιπροσωπειών και δημιούργησαν ένα graffiti στην αυλή του Γυμνασίου Kenzingen σε τοίχο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Συμμετείχαν σε διεθνή στρογγυλά τραπέζια, συζητώντας με τους ξένους μαθητές το πρόβλημα της σχολικής ενσωμάτωσης προτείνοντας και υιοθετώντας πρακτικές λύσεις. Και τέλος συμμετείχαν σε αθλητικές, εικαστικές, μουσικές δραστηριότητες μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία εταίρους, προωθώντας την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Επίσης πήραν μέρος σε δραστηριότητες εκτός σχολείου (ξεναγήθηκαν στο Στρασβούργο, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Freiburg, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην ενσωμάτωση τους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους.  Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς. Αψευδής μάρτυρας ο τύπος της περιφέρειας, όχι μόνο ο τοπικός, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πρόγραμμα μας και τις εργασίες του αφιερώνοντας δύο εκτενή σχετικά άρθρα.

 Badische Zeitung

Ein interkulturelles Brainstorming

Beim Syrtaki tanzen viele mit

Οι καθηγητές παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση της σχολικής πραγματικότητας των προσφύγων μαθητών στην Ελλάδα και τόνισαν τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που εμφανίζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά τη τέταρτη ανταλλαγή μαθητών που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *