Ιαν 24

Συνέντευξη Σύριου πρόσφυγα από μαθητές του σχολείου μας

 Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στην ομάδα των μαθητών του Erasmus+ «Pro Integrate Plus», είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να πάρουν συνέντευξη από τον 27χρονο Σύριο πρόσφυγα Νουρ από το Χαλέπι.
Ο 27χρονος Νούρ, σε μια συνέντευξη ποταμό, μίλησε στους μαθητές για τον εαυτό του, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ερειπωμένο Χαλέπι, περιέγραψε την οδύσσεια μέχρι να φτάσει ασφαλής στην Ελλάδα καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του καθώς και τις προσδοκίες και τις ελπίδες του για το μέλλον.

 Προξένησε κατάπληξη σε όλους μας η αναφορά του στο πώς έχασε ολόκληρη την οικογένεια του και την περιουσία του μέσα σε 6 μήνες. Πρώτα έχασε τους γονείς του, το σπίτι του και το μαγαζί του από βομβαρδισμό, και κατόπιν την κοπέλα του με την οποία βρίσκονταν μαζί 4 ολόκληρα χρόνια και με την οποία ετοιμάζονταν να παντρευτούν. Τραγική λεπτομέρεια; Η κοπελιά του και οι γονείς της σκοτώθηκαν 20 ημέρες πριν από το γάμο. Τα προσκλητήρια ήδη είχαν τυπωθεί και μοιραστεί…

Άραγε τι μπορεί να πει κανείς μας σε έναν άνθρωπο, ο οποίος όταν τον ρωτάς «τι όνειρα έχεις για το μέλλον;» αυτός απαντά πως δεν θέλει πια να κάνει όνειρα. Πως όλα του τα όνειρα έχουν πεθάνει στη Συρία. Το μόνο που πια θέλει είναι να βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη.

Νουρ 1 Νουρ 2 Νουρ 3Βίντεο με τη συνέντευξη του Νουρ

 

Δεκ 06

Επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Pro Integrated Environment to Guarantee Refugees Acceptance through Erasmus Plus» οι μαθητές του Α2 παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου με τίτλο «Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές/ άγνωστες οδύσσειες» που έχει ως θέμα την προσφυγική κρίση.
Μέσα από τα έργα σημαντικών και βραβευμένων Ελλήνων φωτογράφων που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους το δράμα των προσφύγων καθώς και από τις προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις δυσκολίες του ταξιδιού των προσφύγων και στην απελπισμένη τους πορεία προς μια ασφαλή νέα πατρίδα.     IMG_5316IMG_5349IMG_5326IMG_5324 IMG_5323IMG_5315

Δεκ 02

Εντυπώσεις των μαθητών μας από το ταξίδι στην Avola της Σικελίας

Δεν ήταν μια συνηθισμένη σχολική εκδρομή, αν και ήταν εφταήμερη. Δεν πήρε μέρος ολόκληρη τάξη, αν και οι τέσσερις μαθητές ήταν μόνο από τη Β΄ τάξη. Δεν είχε ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αν και τα παιδιά το καταδιασκέδασαν ιδιαίτερα στο αποχαιρετιστήριο πάρτι της τελευταίας βραδιάς. Το ταξίδι ήταν μακρύ και κουραστικό, αλλά όλη η κούραση χάθηκε από το πλήθος των όμορφων εντυπώσεων που πήραμε μαζί μας φεύγοντας από τη Σικελία.

Το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε τόσο στις εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οποίες λάμβαναν χώρα καθημερινά στο σχολείο, στην επίσκεψη στις Συρακούσες, όσο και στην ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία των Ιταλών, καθηγητών,  μαθητών και γονέων, οι οποίοι μας κατέκτησαν με τη θερμότητα των συναισθημάτων τους.

Οι μαθητές μας ωφελήθηκαν πολλαπλώς. Λένε χαρακτηριστικά :

«Το μεγαλύτερο όφελος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό των προσφύγων και η γνωριμία με άτομα με διαφορετικές απόψεις κουλτούρες και τρόπο σκέψης».

«Γνώρισα καινούρια άτομα και έκανα νέους φίλους, έγινα πιο ανεξάρτητη και έμαθα να φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου και να παίρνω αποφάσεις, ξεπέρασα κάποιες φοβίες, άφησα τον εαυτό  μου πιο ελεύθερο και εξάσκησα τα αγγλικά μου».

«Στους δύσκολους καιρούς όπως αυτούς που ζούμε και που έρχονται είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι, είμαστε γείτονες, αδέρφια που αλληλοβοηθιούνται για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο και να υπερνικήσουν τις δυσκολίες».

«Το ότι γίναμε φίλοι με άτομα που μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα είναι φανταστικό. Αν και ήταν μόνο επτά μέρες, είναι εμπειρία ζωής». 

Στις 20 Μαρτίου 2017 το σχολείο θα υποδεχθεί τους εταίρους του προγράμματος Γερμανούς, Βέλγους και Ιταλούς. Για πέντε μέρες  καθηγητές και μαθητές θα γνωρίσουν την πόλη και το σχολείο μας και εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία, όπως ταιριάζει στην ελληνική ψυχή και παράδοση.

Νοε 28

1η ανταλλαγή μαθητών στην Avola της Ιταλίας

Από τις 20 ως τις 24 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 1η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Istituto D’Istruzione Superiore Statale «Majorana»στην Avola της Ιταλίας. Συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου Γορτσίδου Μαρίνα, Δημητριάδης Αθανάσιος, Καρνάρα Ελένη, Σαββοπούλου Αγγελική και οι καθηγητές Ανδρεάδης Δημήτριος, Γλαράκη Μαρία και Γιαννίκης Γεώργιος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις ειδικών με δύο κύριους θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε το Σχολικό Εκφοβισμό και τρόπους πρόληψης και δράσης και ο δεύτερος αφορούσε την προσφυγική κρίση και τα προβλήματα ενσωμάτωσης των παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

Παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που είχαν κάνει στο σχολείο σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό, όπως επίσης παρουσίασαν και μία λεπτομερή ιστορική αναδρομή του φαινομένου της μετανάστευσης και προσφυγιάς στη χώρα μας. Συμμετείχαν σε διεθνή στρογγυλά τραπέζια, συζητώντας με τους ξένους μαθητές το πρόβλημα του Σχολικού εκφοβισμού προτείνοντας και υιοθετώντας πρακτικές λύσεις. Και τέλος συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία εταίρους αλλά και παιδιά προσφύγων.

Επίσης πήραν μέρος σε δραστηριότητες εκτός σχολείου (ξεναγήσεις στις Συρακούσες: αρχαιολογικό πάρκο της Νεάπολης, ναός του Απόλλωνα στο νησί της Ορτυγίας, Avola: ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Όπερα, στον Καθεδρικό ναό και την Κρύπτη του κ.λ.π).

Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με την ανάλυση αλλά και την παρουσίασή που έκαναν για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του Σχολικού Εκφοβσιμού όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους.  Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς.
Οι καθηγητές παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και τόνισαν τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που εμφανίζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά τη δεύτερη ανταλλαγή μαθητών που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2017.

20161121_092326

Καλωσόρισμα στο σχολείο Istituto D’Istruzione Superiore Statale «Majorana» στην Avola

 

Παρουσίαση συμπερασμάτων για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού

Παρουσίαση συμπερασμάτων για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού

Στιγμιότυπο από τη συνεργασία μαθητών από Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

Στιγμιότυπο από τη συνεργασία μαθητών από Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

Διάλεξη ειδικών σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό

Παρακολούθηση διάλεξης ειδικών σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό

Διάλεξη ειδικών σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό

Διάλεξη ειδικών σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό

 

Παρουσίαση από τους καθηγητές της τρέχουσας κατάστασης του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα

Παρουσίαση από τους καθηγητές της τρέχουσας κατάστασης του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα

Αναμνηστική φωτογραφία με προσφυγόπουλα

Αναμνηστική φωτογραφία με προσφυγόπουλα

IMG_5264

Στρογγυλά διεθνή τραπέζια συζήτησης και προβληματισμού

Προετοιμασία  του πανό  της διεθνικής συνάντησης

Προετοιμασία του πανό της διεθνικής συνάντησης

20161125_094602

Νησί της Ορτύγιας

Νησί της Ορτύγιας

Ξενάγηση στις Συρακούσες

Ξενάγηση στις Συρακούσες


Νοε 05

Πρόγραμμα εργασιών κατά τη διάρκεια της 2ης διεθνικής συνάντησης στην Avola Ιταλίας


Programme 1 Avola Programme 2 Avola

Παλαιότερα άρθρα «

Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων