Μαρ 01

4η Διεθνική Δραστηριότητα Μάθησης στο 2ο ΓΕΛ – Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Την ερχόμενη Δευτέρα 05/03/18 θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε μαθητές και καθηγητές τους από τη Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο. Μαζί για μια εβδομάδα θα εργαστούμε στο πρόγραμμα «PROMOTE INTEGRATED ENVIRONMENT TO GUARANTEE REFUGEES ACCEPTANCE THROUGH ERASMUS Plus». Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι το ακόλουθο.

  ΠαρασκευήΣάββατο – Κυριακή, 02/03/04-03-2018
  Άφιξη των αντιπροσωπειών
  Δευτέρα, 05-03-2018
08:30 Άφιξη μαθητών και καθηγητών στο σχολείο
09:00-09:15 Τελετή έναρξης (χαιρετισμοί)
09:15 – 10:00 Οι μαθητές του 2ου καλωσορίζουν τους φίλους τους από την Ευρώπη.
10:00 – 11:00

11:00 – 14:00

 

 

 

 

14:00 – 14:15

14:15 – 15:15

Διάλειμμα , συνεντεύξεις μαθητών στην TV σχετικά με το πρόγραμμα

“Βιωματικά παιχνίδια ρόλων και δρώμενα σχετικά με την επικοινωνία στο σχολείο” διοργάνωση από τη Γερμανική ομάδα 45’,

Ελληνική ομάδα 45’,

Βελγική ομάδα 90’,

Συνολικός χρόνος 3 ώρες

Προβολή ταινίας “Διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σχολείο μας”, από τη Γερμανική ομάδα

Παρουσιάσεις μαθητών σχετικά με το “ΕΥ ΖΗΝ στο σχολείο μέσα από την βελτιωμένη επικοινωνία”

15:15 – 16:30 Σχεδίαση και παραγωγή ενός κοινού Σχολικού Πλάνου για το ΕΥ ΖΗΝ στα σχολεία μας, συντονισμός από τη Βελγική ομάδα
16:30

 

Οι μαθητές με τις οικογένειες, οι καθηγητές γεύμα

 

  Τρίτη, 06-03-2018
08:30 Άφιξη μαθητών και καθηγητών στο σχολείο
09:00 – 10:00 Βασικές Ευρωπαϊκές αξίες και ενσωμάτωση των προσφύγων στα σχολεία μας και τις κοινωνίες μας” διάλεξη από την κα Σοφία Ασλανίδου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την στήριξη και κοινωνική ένταξη  μεταναστών και προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης
10:30 – 12:30 Επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
12:30 – 15:00 Ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης
15:00 Οι μαθητές με τις οικογένειες, οι καθηγητές γεύμα
  Τετάρτη, 07-03-2018
08:30 Άφιξη μαθητών και καθηγητών στο σχολείο
09:00 Αναχώρηση για την Αλεξάνδρεια
10:00 – 15:00 Επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων

Διάλεξη από την κα. Καραγιάννη Έφη | Αξιωματούχος Παιδικής προστασίας Ανηλίκων της ΜΚΟ International Rescue Committee σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των Ανήλικων Προσφύγων

Εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών και παιδιών προσφύγων
Βιωματικά παιχνίδια ρόλων και δρώμενα  με συμμετοχή μαθητών και παιδιών προσφύγων

Ανήλικοι πρόσφυγες μαθητές μαγειρεύουν για τους μαθητές μας και μέσω της μουσικής, της τέχνης και του φαγητού παρουσιάζουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της πατρίδας τους

16:00 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη
17:00 Άφιξη στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές με τις οικογένειες, οι καθηγητές γεύμα

  Πέμπτη, 08-03-2018
08:30 Άφιξη μαθητών και καθηγητών στο σχολείο
09:00 Αναχώρηση για το Δίον
10:00 – 13:00  Ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου
13:00 Αναχώρηση για Πλαταμώνα
13:30 – 14:00 Ξενάγηση στο μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα
14:00 – 14:30 Αναχώρηση για το χωριό του Π. Παντελεήμονα στον Όλυμπο
14:30 – 17:00 Ξενάγηση στο παλιό χωριό του 15ου αι. του Π. Παντελεήμονα στην ανατολική πλαγιά του Ολύμπου. Μαθητές και καθηγητές γεύμα
17:00 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές με τις οικογένειες, οι καθηγητές γεύμα

  Παρασκευή, 09-03-2018
08:30 Άφιξη μαθητών και καθηγητών στο σχολείο
09:00 – 10:00 Παρουσιάσεις των μαθητών σχετικά με τις «Πιο σημαντικές Ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να μεταδοθούν στους πρόσφυγες»
10:00 – 12:30 Στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια για την παραγωγή ενός οδηγού
Ok και όχι Okγια τους πρόσφυγες
12:30 – 13:30 Παραγωγή και παρουσίαση του οδηγού Ok και όχι Ok”  από την Ιταλική ομάδα
13:30 – 14:00

14:00

Αξιολόγηση δραστηριοτήτων.

Οι μαθητές με τις οικογένειες

  Οι καθηγητές
14:00 – 16:30 Προγραμματισμός εργασιών από τους καθηγητές της επόμενης διεθνικής συνάντησης
20:00 Αποχαιρετιστήριο πάρτι
  Σάββατο και Κυριακή, 10/11-03-2018
  Αναχώρηση αντιπροσωπειών

Μαρ 01

4η Διεθνική Συνάντηση Erasmus Plus στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2018

Δελτίο Τύπου

2ος Χρόνος του Erasmus+ στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

“Promote integrated environment to guarantee refugees acceptance through Erasmus+”

Στις 2 Μαρτίου φθάνει η Γερμανική αντιπροσωπεία και στις 3 Μαρτίου η Βελγική και η Ιταλική. Ύστερα από την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς, πιο πλούσιοι σε εμπειρία και με αμείωτο ενθουσιασμό αναμένουμε και φέτος τους «ξένους» – φίλους μας πια, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες.

Η ομάδα των συμμετεχόντων μαθητών/τριών μας διευρύνθηκε καθώς συμμετέχουν φέτος και μαθητές της Α΄Λυκείου, οι οποίοι μαζί με αυτούς της Β΄Λυκείου θα υποδεχθούν και θα φιλοξενήσουν αντίστοιχα δέκα πέντε (15) συνομηλίκους τους.

Όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στις εργασίες του προγράμματος: θα ακούσουν διαλέξεις από ειδικούς (κ.Σοφία Ασλανίδου, κ. Ε. Καραγιάννη), θα οργανώσουν στρογγυλά τραπέζια με θέμα την αποδοχή την ευρωπαϊκών αξιών από τους πρόσφυγες, θα λάβουν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια ρόλων και θα επισκεφθούν τη δομή ανηλίκων προσφύγων στην Αλεάνδρεια Ημαθείας. Τέλος, σύμφωνα με τις επιταγές του Erasmus+, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα και τον Παλαιό Παντελεήμονα για να πάρουν ένα ελάχιστο δείγμα από τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας.

Η επαφή μας με τους εταίρους μας δε διακόπηκε όλο το διάστημα ανάμεσα στις δύο επισκέψεις στη χώρα μας. Άλλωστε μεσολάβησε και το ταξίδι μας στη Γερμανία. Οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές είναι ισχυροί και δυναμώνουν περισσότερο σε κάθε συνάντηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να εξακολουθήσουν να είναι το ίδιο ισχυροί και στο μέλλον . Αυτός είναι εξάλλου και ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Οκτ 05

Ανταλλαγή μαθητών 3ης Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης στο Kenzingen της Γερμανίας

Από τις 25 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 3η ανταλλαγή μαθητών του προγράμματος στο Gymnasium Kenzingen στο Kenzingen της Γερμανίας. Συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου Ναούμ Ευάγγελος, Χρυσίδου Ναταλία, Καμπίτση Κλεονίκη Νεφέλη, Τόττα Στυλιανή Άννα, Χαρπαντίδου Αλκμήνη, Παπαγερίδου Ευγενία Ιωάννα και της Β’ Λυκείου Σταθάκη Ειρήνη καθώς και οι καθηγητές  Γλαράκη Μαρία και Γιαννίκης Γεώργιος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις ειδικών με δύο κύριους θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών στα σχολεία μας μέσω της τέχνης, της μουσικής και αθλητικών δραστηριοτήτων.και ο δεύτερος αφορούσε την καταγραφή των υπαρχουσών δομών ενσωμάτωσης των προσφύγων μαθητών στα σχολεία μας, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τη δημιουργία προτάσεων βελτίωσης αυτών των δομών στο σχολείο.

Παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που είχαν κάνει στο σχολείο σχετικά με τις υπάρχουσες δομές ενσωμάτωσης των μαθητών στα σχολεία. Συμμετείχαν σε διεθνή στρογγυλά τραπέζια, συζητώντας με τους ξένους μαθητές το πρόβλημα της σχολικής ενσωμάτωσης προτείνοντας και υιοθετώντας πρακτικές λύσεις. Και τέλος συμμετείχαν σε αθλητικές, εικαστικές, μουσικές δραστηριότητες μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία εταίρους, προωθώντας την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Επίσης πήραν μέρος σε δραστηριότητες εκτός σχολείου (ξεναγήθηκαν στο Στρασβούργο, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Freiburg, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην ενσωμάτωση τους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών όσο και με την γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους.  Εξάλλου οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτούς. Αψευδής μάρτυρας ο τύπος της περιφέρειας, όχι μόνο ο τοπικός, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πρόγραμμα μας και τις εργασίες του αφιερώνοντας δύο εκτενή σχετικά άρθρα.

 Badische Zeitung

Ein interkulturelles Brainstorming

Beim Syrtaki tanzen viele mit

Οι καθηγητές παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση της σχολικής πραγματικότητας των προσφύγων μαθητών στην Ελλάδα και τόνισαν τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που εμφανίζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά τη τέταρτη ανταλλαγή μαθητών που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018.

Μαΐ 05

Επίσκεψη στο 2ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 2ης Διεθνικής Συνάντησης Μάθησης του προγράμματος Erasmus Plus (Θεσσαλονίκη 20-24 Μαρτίου 2017), που έχει τη χαρά να συμμετέχει το σχολείο μας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών και να γνωρίσουμε από κοντά παιδιά πρόσφυγες και να συζητήσουμε για τα προβλήματα τους. Τους επισκεφτήκαμε στο σπίτι τους, οπότε επόμενο ήταν να μας επισκεφτούν και αυτά με τη σειρά τους.

Η επίσκεψη έγινε την Παρασκευή 05/05/2017. Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε περίπου 25 παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, αγόρια και κορίτσια.

Τα προσφυγόπουλα, μας παρουσίασαν εργασίες δικές τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μας τραγούδησαν τραγούδια από τη χώρα τους, έπαιξαν με τους δικούς μας μαθητές, συνεργάστηκαν σε στρογγυλά τραπέζια παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς τους σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα, ψάχνοντας από κοινού με τους δικούς μας μαθητές λύσεις και πρακτικές,  έφαγαν, γέλασαν, ξανατραγούδησαν, χόρεψαν και έφυγαν με την υπόσχεση πως σίγουρα θα ξαναβρεθούμε. Άλλωστε έχουμε τόσα πολλά που μας ενώνουν και στην ουσία τίποτα που να μας χωρίζει.

DSC_0013

Άφιξη των προσφύγων μαθητών στο σχολείο μας

IMG_1321

Σύντομη ενημέρωση και γνωριμία με τους χώρους του σχολείου

Σύντομη ενημέρωση και γνωριμία με τους χώρους του σχολείου

IMG_1336

Συνεργασία μαθητών σε στρογγυλά τραπέζια

Συνεργασία μαθητών σε στρογγυλά τραπέζια

 

Αποχαιρετισμός. Θα ξαναβρεθούμε σίγουρα!!!

Αποχαιρετισμός. Θα ξαναβρεθούμε σίγουρα!!!

Μαρ 24

2η Διεθνική Συνάντηση Erasmus Plus – Ημέρα 5η

10:00 – 12:00 Επισκεφτήκαμε τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους υπευθύνους εκπαιδευτικής πολιτικής της Δομής και να ενημερωθούμε για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, την εκπαίδευση που λαμβάνουν, τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης γνώσης της γλώσσας, πολιτιστικών διαφορών και έλλειψης υποδομών. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με παιδιά που διαμένουν εκεί και να δουν από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους.

Hotspot

12:30 – 13:00 Οι μαθητές ψήφισαν για την έγκριση ή μη του Σχολικού Κανονισμού που προτάθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών. Ψήφισαν κατ’άρθρο και τελικά πέρασαν όλες οι προτάσεις.

Ψηφοφορία για την έγκριση Σχολικού Κανονισμού

Ψηφοφορία για την έγκριση Σχολικού Κανονισμού

13:00 – 14:30 Οι μαθητές, έπειτα από μια ολόκληρη εβδομάδα ενασχόλησης με το προσφυγικό θέμα, έχοντας συζητήσει και συνεργαστεί με συνομήλικους τους πρόσφυγες, συσκέφτηκαν, πρότειναν λύσεις και κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα τα οποία και παρουσίασαν στην ολομέλεια.

14:30 – 17:00 Διανεμήθηκαν και συμπληρώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά, όπως φάνηκε και από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων.

 

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων