Συμμετοχή του σχολείου μας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων


poster

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27 και 28 Απριλίου 2013, με πρωτοβουλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου – Πρότυπου Πειραματικού του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία: ένα χρόνο μετά».

Η συμμετοχή του σχολείου μας είχε τη μορφή poster, στο οποίο, μέσα από εικόνες τονίζεται ο προσανατολισμός του σχολείου στον τομέα της Δημιουργικότητας, της Καινοτομίας και της Αριστείας, η εξωστρέφειά του (το άνοιγμά του προς την Κοινωνία), οι συνεργασίες τους με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του.

Το poster μας συνοδεύτηκε από το ακόλουθο κείμενο:

Το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, από το 2001 ως Πειραματικό και από το 2011 ως Πρότυπο Πειραματικό, προωθεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την αριστεία, επιδιώκει το άνοιγμα προς την κοινωνία, χαρακτηρίζεται από σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συνεργάζεται στενά με πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα.

Προωθεί τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών του και ενισχύει δεξιότητες πολιτισμικού γραμματισμού εκ μέρους τους μέσα από τη λειτουργία ομίλων που αφορούν το Θέατρο, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο. Παράλληλα, καλλιεργεί τα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Βιολογία, στο πλαίσιο αντίστοιχων ομίλων.

Υλοποιεί καινοτόμες δράσεις που στοχεύουν κυρίως στη διαμόρφωση πολιτειακής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης επιδιώκοντας οι μαθητές/τριες του να γίνουν ενεργοί πολίτες του αύριο.

Αναπτύσσει την ευγενή άμιλλα με τη διοργάνωση ενδοσχολικών διαγωνισμών και τη συμμετοχή σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.

Επιδιώκει την εξωστρέφεια. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του σχολείου εκφράζεται μέσα από τη δραστηριοποίησή του στον τομέα των αδελφοποιήσεων και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το COMENIUS και το EUROSCOLA. Ανοίγεται στην κοινωνία υλοποιώντας δράσεις εθελοντισμού (πρόσφατα ανακηρύχθηκε σχολείο Υπερασπιστής των Παιδιών από τη UNICEF), συμμετέχοντας σε προγράμματα (AIESEC), διοργανώνοντας διαλέξεις έτσι ώστε τόσο τα μέλη της σχολικής κοινότητας όσο και η τοπική κοινωνία έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πανεπιστημιακούς δασκάλους και πνευματικούς ανθρώπους. Η δραστηριότητά του διαχέεται μέσα από τη διαδικτυακή του παρουσία:

την ιστοσελίδα του: http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/,

τα δύο περιοδικά του:
Δίχως Όνομα:
https://blogs.sch.gr/2lykpiatt/και
Απόντες… επιτρέπονται:
https://blogs.sch.gr/apontes/

και τα τέσσερα ιστολόγια των ομίλων του:
https://blogs.sch.gr/2pplabio/,
https://blogs.sch.gr/2pplamathlog/,
https://blogs.sch.gr/cinema/,
https://blogs.sch.gr/2pplalogo/.

Τέλος, σταθερά συνεργάζεται με πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα τόσο σε θέματα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών όσο και στο πλαίσιο Ερευνητικών Προγραμμάτων (Τμήμα Μαθηματικών, Τμήμα Χημείας, Τμήμα Φ.Π.Ψ. και Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).