Feed
Άρθρα
Σχόλια
      Την Τρίτη, 10 Οχτώβρη 2017  η Α’ τάξη του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Η επίσκεψη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Γνωρίζαμε ότι η Αρχαία Αγορά ήταν η καρδιά της Αθήνας, το μέρος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. ‘Ηταν το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό  Αν η Ακρόπολη και τα μνημεία της ήταν το πρόσωπο της πόλης, η Αγορά ήταν η καρδιά και ο νους της. Εκεί έδρευαν οι αρχές της πόλης, οι βουλευτές, οι άρχοντες, οι στρατηγοί. Εκεί απονεμόταν η λαϊκή δικαιοσύνη. Εκεί πήγαινε ο Αθηναίος καθημερινά όχι μόνο για να λάβει μέρος στα κοινά, όπως είχε το δικαίωμα, αλλά και για να κάνει τα ψώνια του, να δει τους φίλους και γνωστούς του, να περάσει την ώρα του, να ασκήσει κριτική, να…κουτσομπολέψει.
Παλιότερα η Αγορά ήταν πιο μικρή. Τη μεγάλη σημασία της την απέκτησε αργότερα, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη.
Η εργασία στην κλασική Αθήνα, δεν θεωρήθηκε ποτέ από την κοινωνία ντροπή. Ο Περικλής μάλιστα είχε πει ότι το να είναι κανείς φτωχός δε θεωρούνταν στην Αθήνα ντροπή, αλλά ντροπή ήταν το να μην προσπαθεί κανείς να ξεφύγει από την φτώχεια του. Έτσι στην αγορά, εκτός από τα άλλα οικοδομήματα, υπήρχαν πάμπολλα εργαστήρια και μαγαζιά. Μέσα στην αγορά υπήρχαν πολλοί πάγκοι μικροπωλητών. Φαίνεται μάλιστα ότι αυτοί οι πάγκοι βρίσκονταν ομαδοποιημένοι στην αγορά: αλλού ήταν τα ψαράδικα (οι ιχθύες), αλλού τα τυριά (ο τύρος) κ.ο.κ.

 

Στην Αγορά ξεναγηθήκαμε στον χώρο στον οποίο ήταν χτισμένο το Μητρώο, το Βουλευτήριο, το Πρυτανικό, καθώς και οι Στοές. Θαυμάσαμε τον ναό του Ηφαίστου και τη Στοά του Αττάλου, στην οποία σήμερα στεγάζονται τα ανασκαφικά ευρήματα του χώρου της αρχαίας Αγοράς.

 

Σίγουρα όλοι οι μαθητές φτάσαμε στο συμπέρασμα πως περπατώντας στην Αρχαία Αγορά, είναι σαν να ζεις στην Αρχαία Αθήνα. Περπατάς στα ίδια μέρη που περπατούσαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ποιητές, ρήτορες. φαντάζεσαι πώς ήταν ο χώρος αιώνες και χιλιετίες πριν, θαυμάζεις τα αρχαιολογικά ευρήματα και νιώθεις τις πολιτισμικές δονήσεις του ιερού αυτού χώρου, εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Μαρία Μενεδιάτη, μαθήτρια Α2

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων