Feed
Άρθρα
Σχόλια

Πρόσκληση για δωρεάν συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης

Εκπαιδευτική δράση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Θεολογία και Κοινωνία” στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 180 έτη από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Υπό την αιγίδα της Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε. (EUNIC) και με την υποστήριξη και συνεργασία των:
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, Πρεσβείες του Ισραήλ, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Email για πληροφορίες: pstam@soctheol.uoa.gr
Περισσότερες λεπτομέρειες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://shoah.soctheol.uoa.gr/el/archiki

Το Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου, έχει ως σκοπό τη διεπιστημονική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος και την παρουσίαση της ιστορίας των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων: φιλολογία, θρησκειολογία, τέχνη, θέατρο, ιστορία, αρχαιολογία, κοινωνιολογία, εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα. Οι ομιλητές κατανέμονται σε τέσσερις γενικές ενότητες: α) θυσία, ανατροπή και δίωξη: από την Ελληνιστική περίοδο έως και τον Μεσαίωνα, β) το Ολοκαύτωμα: ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις, με έμφαση στην Ελλάδα, γ) η επιρροή του Ολοκαυτώματος στη λογοτεχνία και στην τέχνη, δ) σύγχρονη κοινωνία και εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει προβολή με δωρεάν είσοδο της ταινίας «Η ανάκριση» (Erez Pery, Ισραήλ – Γερμανία, 2016, 84’, Ελληνικοί – Αγγλικοί υπότιτλοι). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο κτίριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48, 3 Οκτωβρίου – 19:00) στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 31, 4 Οκτωβρίου – 10:30) και στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, 5 Οκτωβρίου – 13:00).
 
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Αγγλική και θα διανεμηθούν ελληνικές μεταφράσεις / περιλήψεις των εισηγήσεων στους συμμετέχοντες. Επίσης, με σχετική αίτηση στη γραμματεία του Συνεδρίου, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://shoah.soctheol.uoa.gr/el/archiki

Διαλέξεις – 3 Οκτωβρίου – Κτίριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48) – 19:00-21:00
Χαιρετισμοί Επισήμων

Η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, κα. Sawsan Hasson.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Καθηγητής Δρ. Σωτήριος Δεσπότης.

Η Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Αν. Καθηγήτρια Δρ. Κίρκη Κεφαλέα.

Διαλέξεις

Δρ. Michal Govrin, Συγγραφέας, Σκηνοθέτιδα, Έδρα του Τμήματος Θεάτρου του Κολλεγίου Emunah, Η Υπεύθυνη Μνήμη: Το Ολοκαύτωμα ως Συνεχής Ηθική Πρόκληση. Το Μάθημα της Εβραϊκής Τελετουργίας.
Δρ. Joel Zisenwine, Διευθυντής Ερευνητικού Προγράμματος στο Yad Vashem, Μεταφορές στην Εξόντωση: Καταγράφοντας τις Απελάσεις κατά την Περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμοί και 1η Συνεδρία – 4 Οκτωβρίου – Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 31) – 10:30-14:00
Χαιρετισμοί Επισήμων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δρ. Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο Eιδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας και Eπικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance / Διεθνής Συμμαχία για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος), Δρ. Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της EUNIC (European Union National Institutes of Culture/ Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε) στην Αθήνα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Δρ. Matthias Makowski.

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δρ. Απόστολος Νικολαΐδης.

Θυσία, ανατροπή και δίωξη: ιστορικές προοπτικές από την περίοδο του Δεύτερου Ναού / Ελληνιστική περίοδο μέχρι και τον Μεσαίωνα

Δρ. Pablo A. Torijano,  Καθηγητής – Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, Ιουδαϊκές Κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα: ιουδαιοφοβία και υβριδική ταυτότητα.

Δρ. Κωνσταντίνος Ζάρρας, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ο Ιώβ ως Ισραήλ – Ο Ισραήλ ως Ιώβ στον Saadiah Gaon.

Δρ. Ιωάννης Κωνσταντάκος, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τα Ολοκαυτώματα του Δανιήλ: Δίωξη και η θεολογική μεταμόρφωση της αυλικής νουβέλας της Εγγύς Ανατολής.

Αναστασία Λουδάρου (M.Sc.), Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, υπ. διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ο Ιουδαϊσμός στον Ελληνορωμαϊκό Κόσμο: Κοινωνία σε σύγκρουση; Εβραίοι, Σαμαρείτες, Έλληνες και Ρωμαίοι στο νησί της Δήλου (2ος π.Χ. αιώνας – 1ος μ.Χ. αιώνας).

Δρ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Από τους Μακκαβαίους στους πρώτους Χριστιανούς: μαρτυρία και μαρτύριο.

Παρουσίαση και Προβολή Ταινίας – 4 Οκτωβρίου – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) – 20:30
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει προβολή με δωρεάν είσοδο της ταινίας «Η ανάκριση» (Erez Pery, Ισραήλ – Γερμανία, 2016, 84’, Ελληνικοί – Αγγλικοί υπότιτλοι). Το 1946, ο Ρούντολφ Φραντς Φέρντιναντ Ες, ο διοικητής με τη μεγαλύτερη θητεία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, περιμένει σε μια Πολωνική φυλακή την δίκη του. Έχει ανατεθεί στον Άλμπερτ, έναν νεαρό Πολωνό επιθεωρητή, να ανακρίνει τον Ες και να του αποσπάσει μια ομολογία. Η συνάντηση τους θα βγάλει στην επιφάνεια την τρομακτική ρουτίνα του στρατοπέδου καθώς και τον ευτελισμό της βίας. Με την εισαγωγή του θανατηφόρου αερίου Zyklon B, ο Ες διεξήγαγε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μαζικής θανάτωσης ανθρώπων, με αριθμούς θυμάτων που αγγίζουν το 1.1 εκατ. ανθρώπους. Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα που έγραψε ο Ες στην φυλακή πριν την εκτέλεσή του. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

2η Συνεδρία – 5 Οκτωβρίου – Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16) – 13:00-15:00
Το Ολοκαύτωμα: Ιστορικές, Πολιτικές και Κοινωνικές Προσεγγίσεις, με Έμφαση στην Ελλάδα.

Δρ. Wolfgang Benz, Ομότιμος Καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Ιδεολογία και η ανθρώπινη διάσταση της εμπειρίας: οι Εβραίοι της Ρόδου ως παράδειγμα.

Δρ. Simon Leader, Καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, Το Ολοκαύτωμα και η εφημερίδα Manchester Guardian 1942-43.

Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, Ατομικές εμπειρίες κρυμμένων Εβραίων στην Ελλάδα.

Δρ. Λεόν Σαλτιέλ, Προσπάθειες στην Αθήνα για τη διάσωση Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά το Ολοκαύτωμα.

Δρ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ, Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΙHRA και της Ακαδημαϊκής Ομάδας Εργασίας, Μέλος της Επιτροπής για τη Γενοκτονία των Ρομά, Οι Ιουδαίοι της Θεσσαλονίκης: Κληρονομιές του Παρελθόντος, Διαμόρφωση Παραδόσεων, Προκλήσεις για το Μέλλον.

3η Συνεδρία – 5 Οκτωβρίου – Ινστιτούτο Goethe – 15:30-17:30
Τόπος και Όνομα: Η Επιρροή του Ολοκαυτώματος στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες.

Δρ. Anca Ciuciu, Λέκτορας Εβραϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Ερευνήτρια και Επιστημονική Γραμματέας στο Κέντρο για την Ιστορία των Εβραίων της Ρουμανίας (Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρουμανίας).

Δρ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Το Ολοκαύτωμα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Δρ. Μαρία Κομνηνού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ολοκαύτωμα και Κινηματογράφος.

Δρ. Νικόλαος Μαθιουδάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης στις Εκδόσεις Καζαντζάκη και Εισηγητής στη Δραματική Σχολή «Κάρολος Κουν» , Το Ολοκαύτωμα στο Θέατρο.

4η Συνεδρία – 5 Οκτωβρίου – Ινστιτούτο Goethe- 18:00-19:30
Ο Ευτελισμός του Κακού: Κοινωνία και Εκπαίδευση.

Κος Andrzej Kacorzyk, Διευθυντής του ICEAH και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Auschwitz-Birkenau, Εκπαίδευση στο Κρατικό Μουσείο του Auschwitz-Birkenau.

Ραββίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν, Συναγωγή Beth Shalom.

Ζανέτ Μπαττίνου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Εμπνέοντας Ενεργούς Πολίτες: Ο Ρόλος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στην Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων