Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η Ελληνική Εταιρία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (ΕΕΣΦΥΕ) συμμετέχει ενεργά στη προσπάθεια που ξεκίνησε από τις αρχές του 1998 το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων, CERN, με στόχο τη διάδοση στο ευρύ κοινό της έρευνας και των επιτεύξεων του τομέα των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε στο CERN η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (European Particle Physics Outreach Group, EPPOG) με αντίστοιχες εθνικές ομάδες σε κάθε κράτος-μέλος του Οργανισμού. Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης αποτελεί το Ελληνικό τμήμα αυτής της προσπάθειας.

Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης διοργανώνει κάθε χρόνο (από το 2005) τις Ελληνικές εκδηλώσεις των MasterClasses.Οι ημερίδες αυτές απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου και αποτελούν προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων. Οι μαθητές παρακολουθούν σειρά διαλέξεων από ενεργούς επιστήμονες, επεξεργάζονταιν πραγματικά δεδομένα από πειράματα του CERN, βγάζουν συμπεράσματα που τα συγκρίνουν με τη θεωρία και τέλος συνομιλούν, μέσω διαδικτύου, με άλλους Ευρωπαίους μαθητές καθώς και επιστήμονες από το CERN που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις αποτελούν τμήμα των Διεθνών Master Classes (International master Classes on Particle Physics). Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνεται αντίστοιχη εκδήλωση για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική ομάδα Εκλαΐκευσης διοργανώνει και τοπικά Master Classes σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.

MasterClasses σε μαθητές της περιοχής του Δ. Αλίμου.

  • Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕ.Λ. Αλίμου. Η εισαγωγική ομιλία προς τους μαθητές/τριες δόθηκε από τον Νίκο Τράκα (Καθηγητής ΕΜΠ, συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης).

Υπεύθυνοι της οργάνωσης της ημερίδας ήταν οι Α. Δαζέας (υποψήφιος διδάκτορας ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ) και οι Φυσικοί του 2ου ΓΕΛ Αλίμου Π. Καλογεράκος και Α. Γιώτης.

 

 

Στη λήξη της ημερίδας η Διευθύντρια κ. Ρομποτή Σταμάτα επέδωσε στους μαθητές/τριες τις βεβαιώσεις συμμετοχής.

20160316_145014

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων