Μάι 18

Διάκριση μαθητών μας στο διαγωνισμό φυσικής

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας, Σιαχάμης Νίκος, Ράπτης Γρηγόρης και Κατσίπης Γιώργος διακρίθηκαν στον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείων 2017 που διεξήχθη στην Αθήνα στις 5.3.2017.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας !!!

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους !!!

                    Η  Διεύθυνση                                                         Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Μάι 04

Πρώτος ο Σωτήρης Γκαραγκάνης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Λυκείων

Μεγάλη επιτυχία είχε το σχολείο μας στους πανελλήνιες αγώνες στίβου Λυκείων που διεξήχθησαν στην Πάτρα στις 3.5.2017.

Ο μαθητής μας Γκαραγκάνης Σωτήρης (Γ΄ τάξης) κατέκτησε την 1η θέση και χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με τον εκπληκτικό χρόνο 10΄΄ 77 (ρεκόρ αγώνων).

Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτόν. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η  Διεύθυνση                                                     Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Δεκ 23

Τέσσερις εποχές.

Γ. Τσαρούχης

Μάι 18

Το αρχαίο δράμα και η διδασκαλία του

      Επιμορφωτική συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017, ώρες: 6 μ.μ. – 8 μ.μ., στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Νεϊγύ 17 – ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ: Άνω Πατήσια).
Δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα  ΕΔΩ

Μάι 18

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού στις προκαταρκτικές δοκιμασίες των Στρατιωτικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2017-2018

          Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ καθώς και οι διευκρινιστικές οδηγίες της εγκυκλίου προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.
          Επισημαίνουμε ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Ελλήνων  του Εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και θέλουν να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τις 25/7/2017 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου) μια σειρά δικαιολογητικών στη ΔΑΕ/Β1, η οποία είναι υπεύθυνη για τις περαιτέρω ενέργειες.
          Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας στα τηλέφωνα των Σχολών που αναφέρονται στην προκήρυξη.
         Δείτε την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Μάι 15

Υπενθύμιση

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για τις στρατιωτικές σχολές λήγει την Παρασκευή 19 Μαϊου 2017.

Μάι 10

Πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπενθυμίζεται ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από την Τρίτη  20 Ιουνίου 2017  μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.  

Διαβάστε περισσότερα στο σύνδεσμο του  Υπουργείου Παιδείας

Μάι 09

Ύλη ενδοσχολικών εξετάσεων Μαϊου 2017

Δείτε  την ύλη των εξετάσεων – προαγωγικών και απολυτήριων – έτους  2017 ΕΔΩ  (νέο συμπληρωμένο).

Μάι 08

Πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων Μαϊου – Ιουνίου 2017

Δείτε το πρόγραμμα των εξετάσεων  ΕΔΩ

Μάι 08

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Η εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199Α΄) γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης. Με την παρούσα εγκύκλιο θεωρούμε σκόπιμο να περιγράψουμε με σύντομο τρόπο τις βασικές πτυχές της διαδικασίας της προφορικής εξέτασης των εξεταζόμενων υποψηφίων και να επισημάνουμε ορισμένα σημεία της, προκειμένου να ενισχυθεί η αντικειμενικότητα της εξέτασης.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Μάι 07

Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2017

Σας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4468/2017 (ΦΕΚ 61 Α΄), στο άρθρο 12 του οποίου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.
Βασικά σημεία αυτών των διατάξεων είναι ότι:
– οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, για όσους παραπέμπονται σε αυτές
– όλοι ανεξαιρέτως οι παραπεμπόμενοι θα εξεταστούν στην ύλη και στα θέματα των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ αντίστοιχα
– οι παραπεμπόμενοι θα εξεταστούν υποχρεωτικά σε όλα τα μαθήματα που είχαν δηλώσει με την Αίτηση-Δήλωση (όχι μόνο σε όποιο απουσίασαν), τα τυχόν ειδικά μαθήματα και τα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στο εν λόγω ΦΕΚ. Με νεότερη εγκύκλιό μας θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά.
                                                                                                                 Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                                                                                                                                  ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΠΑΤΡΟΥ

Μάι 02

Προκήρυξη ∆ιαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών – τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) ακαδημαϊκού έτους 2017-18

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα η προκήρυξη για τις στρατιωτικές σχολές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 19 Μαΐου 2017 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Δείτε την προκήρυξη καθώς και την αίτηση (ηλεκτρονική) υποψηφίου στο σύνδεσμο του ΓΕΕΘΑ   ΕΔΩ

Μάι 02

Νέα μεγάλη επιτυχία μαθητή μας

Μεγάλη επιτυχία του μαθητή μας της Β΄ τάξης Σταύρου Τσιπούνη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 2nd WTF Presidents Cup Europe που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων το Σαββατοκύριακο 29-30/4/2017.
Πολλά συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες
Η Διευθύντρια                                                               Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Απρ 25

Προκήρυξη Εισιτηρίων Εξετάσεων 2017-2018 και προκήρυξη εξετάσεων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση

Σας αποστέλλουμε, την προκήρυξη των Εισιτηρίων Εξετάσεων και την προκήρυξη εξετάσεων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση, για την εισαγωγή σπουδαστών στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., σχέδιο αίτησης με τις οδηγίες για τις εξετάσεις θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.vis.auth.gr) , σας επισημαίνουμε δε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου για την πρώτη περίπτωση και όλοι οι απόφοιτοι Γυμνασίου για την δεύτερη περίπτωση, χωρίς καμία εξαίρεση.
Οι εξετάσεις διενεργούνται σύμφωνα με την προκήρυξη στη ζωγραφική και ιδιαίτερα στο σχέδιο και στο χρώμα.
Παρακαλούμε να διαβιβάσετε το έγγραφο αυτό στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και ειδικότερα οι απόφοιτοι, για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εξετάσεις.
Με τιμή
                                                Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων
                                                                 Γεώργιος Διβάρης, Καθηγητής
Διαβάστε την απόφαση της Συγκλήτου της σχολής  ΕΔΩ

Απρ 19

Η εγκύκλιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) έτους 2017

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Απρ 09

Νέα επιτυχία μαθητή μας στον αθλητισμό !

 Στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ που έγινε στις 6.4.2017 στα Ν. Λιόσια
       ο Δημησιάνος Σπύρος, μαθητής της Β΄ τάξης, κατέκτησε τη 2η θέση – αργυρό μετάλλιο.
 Θερμά συγχαρητήρια στο Σπύρο και πάντα επιτυχίες.
                                                          Η Διεύθυνση                                 Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Απρ 08

Ξενάγηση στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης

Την Τρίτη 21 Μαρτίου στα πλαίσια εκπαιδευτικού μαθήματος για την ιστορία της Γ΄ τάξης και συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά “Το προσφυγικό ζήτημα” επισκεφτήκαμε με τους μαθητές της Ομάδας προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής το νέο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 87, Ν. Σμύρνη). Ξεναγηθήκαμε από τον ιστορικό κύριο Βαρλά, ο οποίος με μεγάλη παραστατικότητα μας παρουσίασε τις τέσσερις ενότητες της ψηφιακής έκθεσης που έχει τίτλο: «Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου».Στην πρώτη γνωρίσαμε τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Στη δεύτερη την ιστορική εξέλιξη και στην μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό την καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Στην τρίτη την ιστορία της Νέας Σμύρνης και το πολιτιστικό μνημονικό απόθεμα. Τέλος, στην τέταρτη περιοχή δράσεις που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών.
Η μεγάλη οθόνη που βρίσκεται στον τοίχο γεμίζει με φωτογραφίες μιας πόλης που μεταμορφώνεται στο χρόνο. Στο κάτω μέρος, ένα χρονολόγιο – το οποίο φτάνει μέχρι το 1928 – δίνει τη δυνατότητα σε όποιον πατήσει πάνω στις ημερομηνίες να δει βίντεο με εικόνες εποχής, να διαβάσει για τα ιστορικά γεγονότα του συγκεκριμένου έτους, να ακούσει τις ίδιες πληροφορίες με τη μορφή αφήγησης. Οθόνες αφής, διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης, υπολογιστές, ταμπλέτες, προτζέκτορες, συστήματα ήχου. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μπαίνει στην υπηρεσία της Ιστορίας προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν της θρυλικής πόλης.
Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τα βίντεο και τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για το μουσείο, ενώ τα κείμενα είναι σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι η δυνατότητα των πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων, προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα. Στόχος είναι οποιοδήποτε κειμήλιο να αποτελέσει αρχειακό υλικό και στη συνέχεια να ψηφιοποιείται και να εκτίθεται με την επωνυμία της οικογένειας.
Το μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και είναι ανοιχτό από Δευτέρα ως Σάββατο. Μια πλήρης περιήγηση μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ώρες.
Μπορείτε κι εσείς να πάρετε μια γεύση της ψηφιακής ξενάγησης ΕΔΩ  και φυσικά να επισκεφτείτε την έκθεση.
Κωνσταντίνα Καντέλη και Ευθαλία Παπαδάκη

Απρ 07

Η νέα Υπουργική Απόφαση για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου η   απόφαση με τους νέους πίνακες εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη “θύελλα” αντιδράσεων για τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι η  μείωση του αριθμού  των εισακτέων στα Πανεπιστήμια  θα εφαρμοστεί σταδιακά . Έτσι  για φέτος  η μείωση του αριθμού εισακτέων περιορίστηκε  στις  στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000  θέσεις(π.χ στο σύνολο των  Ιατρικών η μείωση  είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων).
Δείτε τους νέους πίνακες εισακτέων  ΕΔΩ

Απρ 07

Dancing to connect 2017

Φέτος, το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετάσχει μαζί με άλλα 9 σχολεία από την Αθήνα και την Κομοτηνή, στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών: «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» (Dancing to connect).
Μία ομάδα 19 μαθητών εκ των οποίων τα επτά ήταν αγόρια και τα δώδεκα κορίτσια, μέσα σε δέκα ημέρες με την καθοδήγηση από δύο καταρτισμένους χορευτές-χορογράφους, δημιούργησαν μία χορογραφία που παρουσιάστηκε στην μεγάλη σκηνή της Στέγης την Κυριακή 12/3/2017.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και δείτε το βίντεο από το χορό των μαθητών/τριών μας (στο 54΄:56)   ΕΔΩ 

Απρ 05

Νέες επιτυχίες μαθητριών/τών μας στον αθλητισμό !

1. Στη Β΄ φάση για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου, που έγινε στις 4.4.2017 στο αθλητικό κέντρο Αγ. Κοσμάς:
               1ος στα 100 μ. κατετάγη ο Σωτήρης Γκαραγκάνης (μαθητής της Γ΄ τάξης)     και
               3ος στα 2.000 μ. Στίπλ κατετάγη ο Βούρος – Σύριγγας Άρης (μαθητής της Α΄τάξης),
     [Δείτε τον πίνακα κατάταξης και τους χρόνους των αθλητών μας ΕΔΩ ]
2. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ γυναικών,
               η Παντούβερη Νεφέλη (μαθήτρια της Β΄ τάξης) κατέκτησε τη 2η θέση    και
               ο Δημησιάνος Σπύρος, αντίστοιχα στο αντρών (μαθητής της Β΄ τάξης) κατέκτησε τη 3η θέση.
3. Στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης, που έγινε στις 4.4.2017
               η Έλενα Γάκη (μαθήτρια της Β΄ τάξης), κατετάγη  5η.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.
                                                          Η Διεύθυνση                                 Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Απρ 03

Επιστημονική ημερίδα: Εισαγωγή στην Πυρηνική Αστροφυσική

Διοργανώθηκε την Τρίτη  28 Μαρτίου 2017 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας, κ. Γ. Παυλικάκη και κ. Παρασκευά Γιαλούρη, το 1ο και 2ο  ΕΚΦΕ Δ΄ Δ/νσης, τους εκπαιδευτικούς Πέτρο Καλογεράκο, Αλέξανδρο Γιώτη, Ανδρέα Δαζέα και τη Διευθύντρια του σχολείου μας Σταμάτα Ρομποτή.
Η Επιστημονική Ημερίδα απευθυνόταν σε καθηγητές  Θετικών Επιστημών και μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Εισηγητής: Μιχάλης Κόκκορης, Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Πυρηνική φυσική είναι ο τομέας της φυσικής που ασχολείται με τη μελέτη των φαινομένων που συσχετίζονται με τον πυρήνα του ατόμου, τα στοιχειώδη σωματίδια που τον αποτελούν καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους (δομή, χαρακτηριστικά, συμπεριφορά κλπ.). Ως επιστημονικός κλάδος αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα, μετά την ανακάλυψη της ραδιενέργειας από το ζεύγος Κιουρί και του πυρήνα του ατόμου από τον Ράδερφορντ.

Πέρα από τη μελέτη της πυρηνικής δομής, η Πυρηνική φυσική αποτελεί κύριο αρωγό της Αστροφυσικής για τη μελέτη φαινομένων που σχετίζονται με τα αστέρια, κυρίως φαινομένων που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας και ακτινοβολίας των άστρων, αλλά και την ύπαρξη των γνωστών ισοτόπων που απαντώνται στη φύση. Το πεδίο που προέκυψε από το συνδυασμό της Πυρηνικής Φυσικής και της Αστροφυσικής είναι σήμερα γνωστό ως Πυρηνική Αστροφυσική.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, α) για τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), τη κοσμολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια., β) για την εξέλιξη των άστρων και η μάζα τους γ) για την κύρια Ακολουθία των άστρων, δ) τη διάρκεια ζωής των άστρων, ε) για τους υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα στ) για τις μαύρες τρύπες οι οποίες θεωρούνται από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος.
Π. Καλογεράκος, Φυσικός

Παλαιότερα άρθρα «

Top
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων