Δεκ 23

Γ. Τσαρούχης, Τέσσερις εποχές

Αυγ 06

Πρόγραμμα για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων ΓΕΛ και των ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έτους 2018

           Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα:
    Α) των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων ΓΕΛ και
    Β) των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ).
    Γ) της Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας (αγωνίσματα) των υποψηφίων των επαναληπτικών εξετάσεων ΓΕΛ για τα ΤΕΦΑΑ.
Διαβάστε περισσότερα και δείτε το πρόγραμμα  ΕΔΩ

Ιούλ 20

Ανακοίνωση

   Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας, όπως και όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, θα είναι ανοιχτά για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάθε Πέμπτη και ώρες 0830 –  1330 μμ.
Από τη Διεύθυνση

Ιούλ 19

Γιορτή αποφοίτησης

        Την 1η Ιουλίου 2018 αποχαιρετήσαμε τους αποφοίτους μας σε κλίμα εγκαρδιότητας και αγάπης.Την γιορτή αποφοίτησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας με Πρόεδρο τον κ. Κώστα Φραγκούλη και  μέλη την κ. Δουρίδα, την κ. Φουρνοδαύλου,την κ. Πριτσιόλα, τον κ. Νικητάκη και πολλούς άλλους.Το σχολείο παρείχε την στήριξή του στη πραγματοποίηση  της γιορτής.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν η Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής,κ. Νερούτζου, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αλίμου, κ. Διαμαντής και κ. Ανανιάδου, η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αλίμου, κ. Παγώνη και πολλοί γονείς και φίλοι, όπως και πολλοί μαθητές.
Στη γιορτή συμμετείχε η μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου με πολύ πλούσιο ρεπερτόριο. Συμμετείχε επίσης η μπάντα του σχολείου μας. Έπαιξαν κιθάρα οι απόφοιτοι μας, Μιχαλιός Φραγκούλης και Xάρης Κανελλόπουλος.  Μπουζούκι έπαιξε ο καθηγητής του σχολείου μας, κ. Καλογεράκος Πέτρος.
Στο πλαίσιο της γιορτής απονεμήθηκαν βραβεία από τη Διευθύντρια,κ. Ρομποτή  στους μαθητές της ομάδας Αlimodynamics, Xαϊνη Γιάννη, Τσούχλαρη Σπύρο, Αυγερόπουλο Βασίλη και Μπούτσικα Νίκο  για τις διακρίσεις τους στον διαγωνισμό της Formula 1inschools.
Eπίσης βραβεύτηκαν οι μαθητές Σαμωνάς Γιώργος, Τσούχλαρης Χρήστος, Κομνηνού Νεφέλη, Σταυροπιερράκος Στέλιος και  Αλτουβάς Αντώνης, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό WRO με την κατασκευή ρομπότ.
Πολύ εντυπωσιακή και με πολύ αισιόδοξες προοπτικές υπήρξε η ανακοίνωση από αποφοίτους μαθητές μας της ιδρύσεως Συλλόγου Αποφοίτων 2ου Λυκείου Αλίμου. Οι απόφοιτοί μας , Λήδα Σιουρούνη, τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Στέφανος Καραμαρούδης, τελειόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών εκπροσωπώντας έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων ανακοίνωσαν την ίδρυση του Συλλόγου και εξήγησαν στους παρευρισκόμενους το σκεπτικό και τους στόχους τους.Κάλεσαν τους απόφοιτους σε «συστράτευση» για την ενίσχυση και τη στήριξη του σχολείου, αλλά και την μεταξύ τους καλή σχέση και αλληλοϋποστήριξη.
Ο Σύλλογος Γονέων επέδωσε αναμνηστικά στους αποφοίτους του 2018 και έδωσε στη γιορτή εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο χρώμα  με τα υπέροχα φωτισμένα φαναράκια που ο κάθε απόφοιτος άφησε να πετάξουν στον ουρανό συνοδεύοντας τα όνειρά τους.
Επίσης παρέθεσε εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους και όλοι γιορτάσαμε τη χαρά των παιδιών  με χαρά και συγκίνηση γι’ αυτό που έφτασε στο τέλος του.
Ευχόμαστε στους αποφοίτους μας Καλή τύχη, πρόοδο, προκοπή!

Ιούλ 02

Δημοσίευση της εργασίας μας με θέμα «Βιοηθικά Διλήμματα»

Αγαπητή κα Ρομποτή,
σας ευχαριστούμε για την αποστολή της εργασίας των μαθητών σας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο σας με θέμα «Βιοηθικά Διλήμματα».
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συνέβαλαν σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα !
Το αρχείο της εργασίας ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής και είναι διαθέσιμη εδώ:
http://www.bioethics.gr/index.php/el/enimerosi/2032-2o
Με εκτίμηση,
Βασιλική Μολλάκη
PhD στη Γενετική
Επιστημονική Συνεργάτης
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

——–

Νεοφύτου Βάμβα 6, Τ.Κ. 10674, Αθήνα

Τηλ.  2108847700
Fax.  2108847701

____________________

—- On Tue, 26 Jun 2018 12:00:53 +0300 Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής <secretariat@bioethics.gr> wrote —-

Ιούν 25

Β΄ Φάση Ηλεκτρονικών Εγγραφών-Δηλώσεων Προτίμησης στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή E-εγγραφές

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Ιούν 23

Πρόσκληση

 

         Λόγω άστατων καιρικών συνθηκών και με δεδομένη πρόβλεψη για καταιγίδες η Γιορτή Αποφοίτησης Μαθητών του 2ου ΓΕΛ Αλίμου μεταφέρεται για την ΚΥΡΙΑΚΗ 01/07/2018 στις 20:00 στον χώρο του σχολείου.

Ιούν 22

Διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2018

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2018 ξεκινούν από την Παρασκευή 22-6-2018 και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 16-7-2018.
Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Παρασκευή 22 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ

Ιούν 18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

        Σας ενημερώνουμε ότι οι έλεγχοι επίδοσης των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης θα δοθούν την Τετάρτη, 20-6-2018, ώρες 11.30-13.30.
        Οι έλεγχοι και τα απολυτήρια των μαθητών της Γ΄τάξης θα δοθούν την Πέμπτη 21-6-2018, ώρες 8.30 -10.30 π.μ.
        Στη συνέχεια, από την Παρασκευή και κάθε εργάσιμη μέρα, κατά τις ώρες 8.30-13.30, θα επιδίδονται έλεγχοι και απολυτήρια.
                                                                                                       Από την Διεύθυνση

Ιούν 17

Δελτίο τύπου για τα ειδικά μαθήματα

Διαβάστε όλο το δελτίο του Υπουργείου  ΕΔΩ

Ιούν 17

Εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Ειδικά Μαθήματα 2018

       Οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα διενεργούνται με βάση την αριθμ.Φ.253/128314/Β6/29-11-2002 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1538 Β΄/10-12-2002), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω Υ.Α., οι απόφοιτοι και οι μαθητές ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι άλλου τύπου Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 9, εξετάζονται ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τις οικείες Επιτροπές Εξέτασης ως ακολούθως:
             Διαβάστε όλη την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Ιούν 13

Το Σπίτι της Κύπρου και η ΠΕΦ σας προσκαλούν σε εκδήλωση για τον Βασίλη Μιχαηλίδη την Τρίτη 18 Ιουνίου 2018

Ιούν 13

Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2018-19

            Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΝΑΝΠ: www.yen.gr η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού εισαγωγής σπουδαστών/στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε από 11-6-2018. Όλοι οι υποψήφιοι από την 11-6-2018 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, ηλεκτρονικά ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Παραρτήματος ΣΤ της Προκήρυξης Διαγωνισμού. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης οφείλουν να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε ΑΕΝ (Παράρτημα Δ) κανονικά και πλήρη τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους.
Για τους υποψηφίους/ιες που επιθυμούν να εισαχθούν στις ΑΕΝ με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων του ΥΠΠΕΘ, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών ( που θα συνοδεύονται από το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο ΥΝΑΝΠ), λήγει στις 12-7-2018 ημέρα Πέμπτη. Για τους υποψηφίους/ιες που επιθυμούν να εισαχθούν στις ΑΕΝ με τη διαδικασία κατάθεσης απολυτηρίου Λυκείου, τα αποτελέσματα της οποίας εκδίδει το ΥΝΑΝΠ, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών (που θα συνοδεύονται από το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο ΥΝΑΝΠ), λήγει στις 09-8-2018 ημέρα Πέμπτη.
Επισημαίνεται ότι, οι υποψήφιοι/ιες μπορούν να συμμετέχουν και με τις δύο διαδικασίες (και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και μέσω κατάθεσης απολυτηρίου).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα που αναγράφονται στη σχετική προκήρυξη και εναλλακτικά στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών που βρίσκεται στη Γρ. Λαμπράκη 150 – Πειραιά και στα τηλέφωνα: 2131371480, 1481.
Διαβάστε όλη την προκήρυξη  ΕΔΩ

Ιούν 13

Προκήρυξη Εισιτηρίων Εξετάσεων 2018-2019 και προκήρυξη εξετάσεων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση

         Σας αποστέλλουμε, την προκήρυξη των Εισιτηρίων Εξετάσεων και την προκήρυξη εξετάσεων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση, για την εισαγωγή σπουδαστών στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., σχέδιο αίτησης με τις οδηγίες για τις εξετάσεις θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.vis.auth.gr), σας επισημαίνουμε δε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου για την πρώτη περίπτωση και όλοι οι απόφοιτοι Γυμνασίου για την δεύτερη περίπτωση, χωρίς καμία εξαίρεση.
Οι εξετάσεις διενεργούνται σύμφωνα με την προκήρυξη στη ζωγραφική και ιδιαίτερα στο σχέδιο και στο χρώμα.
Διαβάστε όλη την προκήρυξη  ΕΔΩ

Ιούν 13

Οργάνωση και τρόπος διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων έτους 2018

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις  ΕΔΩ

Ιούν 05

Πρόγραμμα υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ 2018-2019

Δείτε την εγκύκλιο για τα ΤΕΦΑΑ που αφορά τη Δ΄ Αθήνας  ΕΔΩ

Ιούν 03

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού στις προκαταρκτικές δοκιμασίες των Σχολών Αξιωματικών και των Σχολών Αστυφυλάκων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

         Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr η σχετική εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των Σχολών Αξιωματικών και των Σχολών Αστυφυλάκων καθώς και οι διευκρινιστικές οδηγίες της εγκυκλίου προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.
Επισημαίνουμε ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού και τα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν το εξωτερικό που θέλουν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές Αξιωματικών και τις Σχολές Αστυφυλάκων θα πρέπει σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη να υποβάλλουν την αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι τις 27-07-2018 και ώρα 15:00 στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας ή διαμονής τους στην Ελλάδα ή στα Προξενεία της Ελλάδας στις χώρες που διαμένουν.
Εφιστούμε την προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους σχετικά με την προκήρυξη και να γίνει ανάρτηση της παρούσας εγκυκλίου στους πίνακες ανακοινώσεων. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους υποψηφίους ότι η ημερομηνία 27-7-2018 για την κατάθεση δικαιολογητικών αφορά μόνο στην κατηγορία υποψηφίων που ανήκουν στην ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού. Για τους υπόλοιπους υποψήφιους που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και τις Σχολές Αστυφυλάκων η ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών έχει οριστεί η 6/6/2018 όπως έχει ανακοινωθεί στην με αριθμ. πρωτ. 6000/2/5950-ο’/17-5-2018 εγκύκλιο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μαΐ 31

Παράταση της «Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής – Δήλωσης Προτίμησης» μαθητών/τριών

       Σας ενημερώνουμε ότι παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής της «Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής – Δήλωσης Προτίμησης», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2018-2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 22.00 (10.00 μ.μ.).

Μαΐ 31

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους, τις προκαταρκτικές εξετάσεις και εν γένει για όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ανωτέρω προκήρυξη. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης.
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα γίνεται από την Δευτέρα 18-06-2018 έως και την Δευτέρα 25-06-2018. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης οι υποψήφιοι μεταβαίνουν αυτοπροσώπως από την Τρίτη 19-06-2018 έως και την Τρίτη 26-06-2018 και από ώρα 08:00 έως 16:00 στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών για τις λοιπές διαδικασίες που προβλέπονται στην προκήρυξη.
Δείτε την προκήρυξη   ΕΔΩ

Μαΐ 25

Παρουσία στο μαθητικό φεστιβάλ προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2017-18

        Την Δευτέρα  21.5.2018 το σχολείο μας συμμετείχε στο μαθητικό φεστιβάλ διάχυσης καλών πρακτικών των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2017-18  που διενεργήθηκε στο συγκρότημα του  2ου Γυμνασίου – Λυκείου Π. Φαλήρου και που διοργάνωσε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας.
         Το σχολείο μας συμμετείχε με την παρουσίαση τριών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:
 1. F1 in Schools
 2. Βιοηθικά Διλήμματα: Ηθικά και κοινωνικά ζητήματα από τις σύγχρονες εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής
 3. Ζωντανά βιβλία: Ιστορίες της ζωής και ιστορίες που ζωντάνεψαν στη Σκηνή και τη Μεγάλη Οθόνη
Οι μαθητές μας παρουσίασαν τη δουλειά τους με κέφι και ζωντάνια και εισέπραξαν επάξια το χειροκρότημα των μαθητών των σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, των υπευθύνων των προγραμμάτων της Διεύθυνσης, όπως και της κεντρικής υπεύθυνης των πολιτιστικών της Διεύθυνσης κας Τ. Γιακουμάτου.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας, αφού μέσα από την συνάντηση και την αλληλεπαφή με τους μαθητές των άλλων σχολείων, την αλληλεπίδραση και την ώσμωση που τελικά αναπτύχθηκε, κέρδισαν το χειροκρότημα και την επιβράβευση των προσπάθειών τους .
Συνοδοί καθηγητές: Η. Γιασεμής (συντονιστής του 2ου προγράμματος) και Δ. Συμεωνίδου.

 

Μαΐ 23

Η ύλη των εξετάσεων για την περίοδο Μαϊου – Ιουνίου 2018

ΜΑΘΗΜΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ  
Θρησκευτικά Α΄ τάξης

1η θεματική ενότητα: «Άνθρωπος/ Πρόσωπο»

(Αναζήτηση του Θεού, Αυτογνωσία, Επικοινωνία, Ήθος, Αγιότητα)

2η θεματική ενότητα: «Θρησκευτικότητα»

(Πίστη, Λατρεία, Προσευχή, Γιορτή, Σωτηρία)

4η θεματική ενότητα: «Αξίες»

(Αγάπη, Ισότητα)

5η θεματική ενότητα: «Κακό»

(Φανατισμός)

Θρησκευτικά Β΄ τάξης  1η θεματική ενότητα: «Θεός»(Αποκάλυψη, Δημιουργία, Βίωμα, Λύτρωση, Αθεΐα)

2η θεματική ενότητα: «Θρησκεία»

(Ιερότητα, Ανταμοιβή, Παράδοση, Μύηση, Ιεροσύνη/Ιερατείο)

5η θεματική ενότητα: «Ηθική»

(Βιοηθική, Έρωτας, Ζωή)

Γεωμετρία Β΄ Λυκείου Κεφ. 8ο: Ομοιότητα

8.1. Όμοια ευθύγραμμα σχήματα (χωρίς αποδείξεις)

8.2. Κριτήρια ομοιότητας (χωρίς τις αποδείξεις των θεωρημάτων Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ και τις εφαρμογές 1,2 και 3)

 Κεφ. 9ο: Μετρικές σχέσεις

9.1. Ορθές προβολές

9.2. Το Πυθαγόρειο θεώρημα

9.4. Γενίκευση του Πυθαγόρειου θεωρήματος (χωρίς αποδείξεις θεωρημάτων και πορίσματος και χωρίς την εφαρμογή 2)

Κεφ. 10ο: Εμβαδά

10.1. Πολυγωνικά χωρία

10.2. Εμβαδόν ευθύγραμμου σχήματος – Ισοδύναμα ευθύγραμμα σχήματα

10.3. Εμβαδόν βασικών ευθύγραμμων σχημάτων

10.4. Άλλοι τύποι για το εμβαδόν τριγώνου (χωρίς την απόδειξη των τύπων Ι και ΙΙΙ)

10.5. Λόγος εμβαδών όμοιων τριγώνων – πολυγώνων (χωρίς την απόδειξη του Θεωρήματος ΙΙ)

Κεφ. 11ο: Μέτρηση Κύκλου

11.1. Ορισμός κανονικού πολυγώνου

11.2. Ιδιότητες και στοιχεία κανονικών πολυγώνων (χωρίς τις αποδείξεις των θεωρημάτων και του Πορίσματος)

11.3. Εγγραφή βασικών κανονικών πολυγώνων σε κύκλο και στοιχεία τους (χωρίς τις εφαρμογές 2,3)

 
Εφαρμογές Πληροφορικής Τα κεφάλαια 9 (μόνο 9.3), 10, 11, 13, 14 (μόνο 14.2), 16  
Εισαγωγή στις
Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ -Β’ Λυκείου
Κεφ 2.1 (Όλο)
Κεφ 2.2 (2.2.1 2.2.5 2.2.6 (μόνο τύπους δεδομένων) 2.2.7 (μέχρι και
την παράγραφο 2.2.7.4)) 2.2.9
Κεφ. 2.3.1.1
 
Βιολογία Α΄ τάξης Κεφάλαια 1, 3, 12
Βιολογία Β΄ τάξης Σελ.  20 – 41

60 – 67

84 – 97

121 – 134

144 – 145

 
Βιολογία Γενικής Παιδείας  Γ΄ Τάξης Σελ.  23 – 36

39 – 52

61 – 65

69 – 77

101 – 104

119 – 131

143 – 145

147 – 150

 
Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής Γ΄ Λυκείου   Κεφάλαιο 1: Διαφορικός Λογισμός

1.2. Η έννοια της παραγώγου (χωρίς την υποπαράγραφο «Στιγμιαία Ταχύτητα»)

1.3. Παράγωγος συνάρτησης

1.4 Εφαρμογές των Παραγώγων (χωρίς την υποπαράγραφο  «Κριτήριο της 2ης παραγώγου»)

 Κεφάλαιο 2 Στατιστική

2.2 Παρουσίαση Στατιστικών Δεδομένων (χωρίς την παράγραφο κλάσεις άνισου πλάτους)

2.3 Μέτρα Θέσης και Διασποράς (χωρίς τις παραγράφους: α) Διάμεσος σε ομαδοποιημένα Δεδομένα, β) Εκατοστημόρια, γ) Επικρατούσα τιμή, δ) Ενδοτεταρτημοριακό εύρος )

Παρατηρήσεις

Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα του βιβλίου δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων.

Οι τύποι 2 και 4 των σελίδων 93 και 94 του βιβλίου «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» θα δίνονται στους μαθητές κατά την εξέταση θεμάτων, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί τη χρήση τους.

 
 Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου  Κεφ. 1ο: Διανύσματα

 • Συντεταγμένες στο Επίπεδο (χωρίς την απόδειξη της υποπαραγράφου συντεταγμένες διανύσματος στη σελ. 31, χωρίς την Εφαρμογή 2 στη σελ. 35 και χωρίς την απόδειξη της συνθήκης παραλληλίας διανυσμάτων στη σελ. 36)
 • Εσωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων (χωρίς την απόδειξη της αναλυτικής έκφρασης του εσωτερικού γινομένου σελ.42) και χωρίς την παράγραφο «προβολή διανύσματος σε διάνυσμα».

Κεφ. 2ο: Η Ευθεία στο Επίπεδο

 • Εξίσωση Ευθείας
 • Γενική Μορφή Εξίσωσης Ευθείας (χωρίς την απόδειξη του Θεωρήματος σελ.66 και χωρίς την Εφαρμογή 2 στη σελ. 68)
 • Εμβαδόν Τριγώνου (ΜΟΝΟ ΤΥΠΟΙ)(χωρίς τις αποδείξεις των τύπων της απόστασης σημείου από ευθεία, του εμβαδού τριγώνου και χωρίς την Εφαρμογή 1 στη σελ. 73)

Κεφ. 3ο: Κωνικές Τομές

 • Ο Κύκλος (χωρίς τις παραμετρικές εξισώσεις του κύκλου)
 • Η Παραβολή (χωρίς την απόδειξη της εξίσωσης της παραβολής, την απόδειξη του τύπου της εφαπτομένης την απόδειξη της ανακλαστικής ιδιότητας και τις Εφαρμογές 1 και 2  στη σελ. 96-98)
 
Άλγεβρα Β΄ Λυκείου Κεφάλαιο 1ο: Γραμμικά συστήματα

1.2      Μη Γραμμικά Συστήματα

Κεφάλαιο 3ο: Τριγωνομετρία

3.2      Βασικές τριγωνομετρικές ταυτότητες (χωρίς τις αποδείξεις)

3.3      Αναγωγή στο 1ο Τεταρτημόριο

3.5      Βασικές τριγωνομετρικές εξισώσεις

Κεφάλαιο 4ο: Πολυώνυμα – Πολυωνυμικές εξισώσεις

4.1      Πολυώνυμα

4.2      Διαίρεση πολυωνύμων

4.3      Πολυωνυμικές εξισώσεις και ανισώσεις (χωρίς την υποπαράγραφο «Προσδιορισμός ρίζας με προσέγγιση»)

4.4      Εξισώσεις και ανισώσεις που ανάγονται σε πολυωνυμικές

Κεφάλαιο 5ο: Εκθετική και Λογαριθμική συνάρτηση

5.1      Εκθετική συνάρτηση (χωρίς την υποπαράγραφο «Ο νόμος της εκθετικής μεταβολής», το παράδειγμα στην σελ. 170 και τις σχετικές ασκήσεις)

5.2      Λογάριθμοι (χωρίς την απόδειξη της αλλαγής βάσης, τα παραδείγματα 1,2,3 σελ. 178-179 και τις σχετικές ασκήσεις)

5.3      Λογαριθμική συνάρτηση (μόνο λογαριθμικές συναρτήσεις με βάση το 10 και το e)

 
Χημεία Α΄Λυκείου  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Οι παράγραφοι:2.1 ( σελ 45: κατανομή ηλεκτρονίων σε στιβάδες )

2.2 ( σελ 48 έως και 50 )

2.3 ( σελ 52 έως και 61 )

2.4 ( σελ 63 έως και 66 )

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Η παράγραφος 3.5 ( σελ 95, 96 και 99 έως και 105 ) 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Οι παράγραφοι:

4.1 ( σελ 128, 129 μόνο τους ορισμούς, και σελίδες 130 έως 133 )

4.2 ( σελ 139: Καταστατική εξίσωση )

4.3 ( σελ 141 έως και 145 )

 
Χημεία Β΄Λυκείου Κεφάλαιο 2

Παράγραφος 2.1: σελίδα 39 έως 43

Παράγραφος 2.3: σελίδες 45 έως 48 ( Φυσικό αέριο, αλκάνια: τα γενικά, χημικές ιδιότητες – όχι υποκατάσταση )

Παράγραφος 2.5: σελίδες 53 έως 57 ( αλκένια: τα γενικά, χημικές ιδιότητες )

Παράγραφος 2.6: σελίδες 60 έως 62 (αλκίνια: τα γενικά, χημικές ιδιότητες )

Παράγραφος 2.8: σελίδες 70, 71: Φαινόμενο θερμοκηπίου.

Κεφάλαιο 3

Παράγραφος 3.1: σελίδες 88, 89

Παράγραφος 3.2: σελίδες 90 έως 94 ( Γενικά, παρασκευές, χημικές ιδιότητες αλκοολών – όχι αφυδάτωση αλκοολών ).

Κεφάλαιο 4

Παράγραφος 4.1: σελίδες 112 έως 115 ( Γενικά, παρασκευές, χημικές ιδιότητες των κορεσμένων μονοκαρβοξυλικών οξέων ).

 
Αρχαία Α΄ Λυκείου Εισαγωγή: σελ. 18-25, 30-33

Κείμενο   πρωτότυπο:

Ξενοφώντος  Ελληνικά: Βιβλίο  2: Κεφ 2 : παρ.1-4 και  16-23

Κεφ. 3: παρ. 50-53, Κεφ. 4: παρ. 20-22

Θουκιδίδου  Ιστορίαι: Bιβλίο 3, Κεφ. : 71-72-73-74

Kείμενο  από  μετάφραση:

Ξενοφώντος  Ελληνικά: Bιβλίο  2, Κεφ. 1: παρ. 16-32,

Κεφ.3 : παρ. 11-16, Κεφ. 4: παρ. 13-17

Θουκυδίδου  Ιστορίαι : Bιβλίο 3, Κεφ. 75  και  82

Γραμματική

Ουσιαστικά  Α΄,Β΄,Γ΄ κλίσης, επίθετα Γ΄ κλίσης,

Ενεργητική  και  Μέση  Φωνή  των  φωνηεντόληκτων,

αφωνόληκτων, υγρόληκτων ρημάτων, Παθητικός

Αόριστος  Α΄, Ενεργητική  και  Μέση  Φωνή  Αορίστου  β΄,

Συνηρημένα  ρήματα  α΄ τάξης ( ενεργητική  και μέση  Φωνή)

Συντακτικό

Κατηγορούμενο(απλό),Αντικείμενο(άμεσο και  έμμεσο),

Απαρέμφατο(έναρθρο-άναρθρο), Απρόσωπη  σύνταξη, Μετοχές

συνημμένη-απόλυτη (επιθετική, κατηγορηματική, επιρρηματική),

Δευτερεύουσες  προτάσεις ( είδος, εισαγωγή, εκφορά, λειτουργία).

 
Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών Β΄ Λυκείου Κεφάλαιο 1 (1.1, 1.2, 1.4)Κεφάλαιο 2Α (2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6,2.8, 2.9, 2.10)

Κεφάλαιο 2Β (2.3, 2.4)

Κεφάλαιο 4Β (4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6, 4.9)

 
 Πολιτική Παιδεία Α΄ Λυκείου Κεφάλαιο 4ο : όλο

Κεφάλαιο 6ο : όλο

Κεφάλαιο 10ο : όλο

Κεφάλαιο 11ο : όλο

Κεφάλαιο 12ο :(12.1, 12.2, 12.3)

 Κεφάλαιο 13ο :(13.1,13.2, 13.3) 

 Πολιτική Παιδεία Β΄ Λυκείου Κεφάλαιο 1ο: Όλο ( εκτός από παρ.1.2.1, 1.3.1, 1.4.2, 1.4.3, 1.9.3)

Κεφάλαιο 2ο : Όλο

Κεφάλαιο 3ο: ( 3.3, 3.4 )

Κεφάλαιο 4ο : Όλο (εκτός από παρ. 4.2.3)

Κεφάλαιο 5ο : (5.4.2, 5.4.3, 5.4.4, 5.4.5, 5.6.1, 5.6.2)

 
 Γεωμετρία Α΄ Λυκείου   Κεφάλαιο 3ο: Τρίγωνα

 • Είδη και στοιχεία τριγώνων
 • 1ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων (χωρίς αποδείξεις)
 • 2ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων (χωρίς αποδείξεις)
 • 3ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων (χωρίς αποδείξεις)
 • Ύπαρξη και μοναδικότητα καθέτου (χωρίς αποδείξεις)
 • Κριτήρια ισότητας ορθογώνιων τριγώνων(χωρίς αποδείξεις)
 • Κύκλος – Μεσοκάθετος – Διχοτόμος
 • Σχετικές θέσεις ευθείας και κύκλου(εκτός της απόδειξης του θεωρήματος Ι)
 • Εφαπτόμενα τμήματα

Κεφάλαιο 4ο: Παράλληλες ευθείες

  • Εισαγωγή
  • Τέμνουσα δύο ευθειών – Ευκλείδειο αίτημα (εκτός της απόδειξης του Πορίσματος ΙΙ της σελ. 81 και των αποδείξεων των προτάσεων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV)
  • Γωνίες με πλευρές παράλληλες
  • Άθροισμα γωνιών τριγώνου

Κεφάλαιο 5ο: Παραλληλόγραμμα – Τραπέζια

  • Εισαγωγή
  • Παραλληλόγραμμα
  • Ορθογώνιο(Χωρίς την απόδειξη των κριτηρίων)
  • Ρόμβος(Χωρίς την απόδειξη των κριτηρίων)
  • Τετράγωνο
  • Εφαρμογές στα τρίγωνα(εκτός της απόδειξης του Θεωρήματος ΙΙΙ)
  • Βαρύκεντρο τριγώνου(εκτός της απόδειξης του Θεωρήματος)
  • Το ορθόκεντρο τριγώνου (εκτός του Πορίσματος και των αποδείξεων του Λήμματος και του Θεωρήματος)
  • Μια ιδιότητα του ορθογώνιου τριγώνου
 
Νεοελληνική Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου     Στην   εξεταστέα-διδακτέα  ύλη  της  Α΄ Λυκείου   περιλαμβάνονται

Οι  διδακτικές  ενότητες:

 • Tα φύλα  στη  λογοτεχνία
 • Παράδοση και  μοντερνισμός  στη  νεοελληνική   ποίηση

Ενδεικτικά   έχουν   αξιοποιηθεί  κείμενα- αποσπάσματα   από:

Δημοτικό τραγούδι: ( Παραλογές, Ακριτικά), Ερωφίλη, Ερωτόκριτος,

Δ. Σολωμός, Κ. Παλαμάς, Κ. Καβάφης, Κ. Βάρναλης, Μ. Πολυδούρη.

Χρήσιμες  για  την  κατανόηση  των  τεχνοτροπιών  κρίνονται  οι

εισαγωγές: Δημοτικό  τραγούδι : σελ. 18-23, περίοδος  ακμής  της

κρητικής  λογοτεχνίας,σελ. 76-77, Επτανησιακή  λογοτεχνία σελ.

203-205, Παρνασσισμός  και  Νέα  Αθηναϊκή  Σχολή, σελ. 406-409

 
Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Λυκείου Γλώσσα  και  γλωσσικές  ποικιλίες:

Α. Τα  όρια  της  γλώσσας:

 1. Η απεραντοσύνη της   γλώσσας 2. Η πολυμορφία  της
 2. Η παντοδυναμία της.

Β. Οι  ποικιλίες  της  γλώσσας :

 1. Γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες
 2. Κοινωνικές γλωσσικές ποικιλίες

Γ. Οι  οπτικές  της  γλώσσας

Δ. Η  δημιουργικότητα  της  γλώσσας

Ε. Ειδικές  Γλώσσες

ΣΤ. Οργάνωση  του  Λόγου

Ο  Λόγος: Α. Προφορικός  και  Γραπτός  Λόγος

1.Επισημαίνω  τα   στοιχεία  της  ομιλίας 2.Συγκρίνω  τον

προφορικό  με  το  γραπτό  λόγο.

Β. Διάλογος :2. Προϋποθέσεις  για  την  επιτυχία  ενός  διαλόγου.

Περιγραφή: Α. Γενικές παρατηρήσεις 1. Μεθόδευση  της  περιγραφής:

α) Η  επιλογή  και  η παράθεση/ οργάνωση  των  λεπτομερειών

β) Η  ακρίβεια  και  η  σαφήνεια  στην  περιγραφή.

2.Περιγραφή  προσώπου/ατόμου

β) Το  σχόλιο  στην  περιγραφή  ενός   ατόμου.

Θέματα  Παραγωγής  Λόγου:

Γλώσσα, Γλωσσομάθεια, Διάλογος, Χάσμα  των  Γενεών, Αγάπη,

Εφηβεία, Πρότυπα-Είδωλα, Μόδα.

 
 Φιλοσοφία Β΄ Λυκείου       ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο

ΕΝΟΤΗΤΑ 1ηΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ σ. 8-10

ΕΝΟΤΗΤΑ 2ηΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ σ.13-16

ΕΝΟΤΗΤΑ 3ηΒΑΣΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ σ. 18-20

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο

ΕΝΟΤΗΤΑ 2ηΛΕΞΕΙΣ, ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣσ. 35-37 (μέχρι κυκλικό)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ:ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ σ. 79-81 (οι αισθήσεις)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο

ΕΝΟΤΗΤΑ 1ηΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΗΘΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ σ. 141-146

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ σ. 150-15

ΕΝΟΤΗΤΑ 3ηΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ σ.159-160

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ σ. 163-165

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΩΡΑΙΟ σ.191-199

 Νέα Ελληνικά Γ΄ Λυκείου
 1. Ελένη Βακαλό, Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος σ. 28
 2. Άρης Αλεξάνδρου, Με τι μάτια τώρα πια, σ. 37
 3. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Στα στέφανα της κόρης του, σ.118
 4. Μαργαρίτα Λυμπεράκη,Τα ψάθινα καπέλα, σ. 227
 5. Αντώνης Σαμαράκης, Το ποτάμι, σ. 231
 6. Κώστας Ταχτσής, Τα ρέστα, σ. 293
 7. Μάριος Χάκκας, Το ψαράκι της γυάλας, σ. 307
Κείμενα Νέων Ελληνικών Β΄ Λυκείου
 1. Γεώργιος Βιζυηνός, Ποίοςήτον ο φονεύς του αδελφού μου, σ.18-26
 2. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Το μοιρολόγι της φώκιας, σ. 68-71
 3. Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές, σ. 182-184
 4. Γιάννης Ρίτσος, Ρωμιοσύνη, σ.233-235
 5. Οδυσσέας Ελύτης, Το άξιον εστί, σ. 256-259
 6. Ηλίας Βενέζης, Το νούμερο 31328, σ. 318-325
 7. Γιώργος Θεοτοκάς, Θέλω γράμματα, σ. 336-341
 8. Μ.Καραγάτσης, Τα χταποδάκια, σ. 417-422

Εισαγωγή Λογοτεχνικά ρεύματα νατουραλισμός, ρεαλισμός, συμβολισμός

σ. 14-16, 194-196

 

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων