Δεκ 23

Γ. Τσαρούχης, Τέσσερις εποχές

Απρ 20

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Την Τετάρτη 19-4-2018, οι μαθητές των τμημάτων των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου ενημερώθηκαν από καθηγητές των τμημάτων για τα προγράμματα σπουδών.
Οι κ.κ. καθηγητές, μεταξύ των οποίων η κ. Σιδηροπούλου και ο κ. Παπαθωμάς, αφού αναφέρθηκαν στη διεπιστημονική οπτική της σχολής, εξειδίκευσαν στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Κατόπιν, οι μαθητές παρακολούθησαν το μάθημα «Νεοελληνική Πεζογραφία του 19ου αιώνα» και παρουσίαση του εργαστηρίου μουσικών σπουδών. Τέλος επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης.
Την επίσκεψη επιμελήθηκε η κ. Λομποτέση. Τους μαθητές συνόδευσαν η κ. Κ. Καντέλη, η κ. Ζ. Καρούζου και η κ. Χ. Σιδέρη.
Χ. Σιδέρη

Απρ 20

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο comics

            Στις 27.3.2018 μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας και στα πλαίσια του project «Η τέχνη σχετικά με τους μύθους και τους θρύλους της Μ. Βρεττανίας και Ιρλανδίας» επισκέφθηκαν το Μουσείο Comics στο Μοναστηράκι.
Περιπλανηθήκαμε στον κόσμο των comics και αναφερθήκαμε σε comics που βασίζονται σε μύθους του Yeats. Στο τέλος δημιουργήσαμε το δικό μας comic και κάναμε το φανταστικό πραγματικό.
Παυλίδου Αικατερίνη

Απρ 18

Συνέχεια των επιτυχιών των αθλητών του σχολείου μας

     Στις  18/4/2018 στους πανελλήνιους  σχολικούς  αγώνες στίβου που έγιναν στο στάδιο του Σχηματαρίου το σχολείο μας έδωσε το παρόν με απόλυτη επιτυχία:
  1. Η μαθήτρια του Α3  Ποστίκα  Μιλένα κατέκτησε την κορυφή  στο άλμα επι κοντώ με ατομικό ρεκόρ 3μ.και 90 εκ.και ως πρώτη πανελληνιονίκης  το καλοκαίρι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη παγκόσμια Γυμνασιάδα στο Μαρόκο.
  2. Ομαθητής του Α2 Κομανδιάν Μάριος στην παρθενική του εμφάνιση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα  κατετάγη 9ος σε όλη την Ελλάδα στο άλμα σε μήκος με επίδοση 6μ και 33 εκ.
                             Καμαρώνουμε με την επιτυχία όλων των μαθητών μας
                                    Και με όλη μας την καρδιά ευχόμαστε
                                                    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
                                             ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Απρ 17

     Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιατρική σχολή και το Αρεταίειο νοσοκομείο

       Στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο μας με θέμα «Βιοηθικά διλήμματα: Ηθικά και κοινωνικά προβλήματα από τις σύγχρονες εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής», οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το Αρεταίειο νοσοκομείο και την Ιατρική σχολή των Αθηνών.
       Αρχικά επισκεφθήκαμε τη Β’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου ο καθηγητής κ. Ε. Δεληγεώρογλου, Διευθυντής της κλινικής μας υποδέχθηκε και μας μίλησε για τον ρόλο της κλινικής.
Στη συνέχεια μας μίλησε η  κλινική εμβρυολόγος , κα Δ. Τζανακάκη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.Μας είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους προσφεύγει κάποιος στην τεχνική αυτή, όσον αφορά στον άνδρα είναι πιθανό πρόβλημα στην παραγωγή, λειτουργία ή/και έξοδο του σπέρματος.  Στη γυναίκα είναι πιθανό να έχουν φραγεί οι σάλπιγγες, να δυσλειτουργούν οι ωοθήκες. Και η ενδομητρίωση είναι ένα ακόμη αίτιο, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, διεξάγονται κάποιες εξετάσεις, όπως η semen analysis, για να ελεγχθεί η ποιότητα του σπέρματος καθώς και η hysterosalpingography,  με τη χρήση υπερήχων και καρυοτύπου. Οι δύο πιο σύγχρονες τεχνικές είναι η IUI (ενδομήτρια σπερματέγχυση) και η IVF  (γονιμοποίηση στο εργαστήριο).
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το Χωρέμειο ερευνητικό εργαστήριο, όπου μας υποδέχθηκε η κ. Ε. Φρυσίρα και στη συνέχεια ο κ. Ν. Μαρινάκης, μεταπτυχιακός ερευνητής (γενετιστής), μας ξενάγησε στους χώρους του εργαστηρίου και μας μίλησε. Μας είπε αρχικά ότι οι συχνότερες γενετικές ασθένειες στην Kαυκάσια φυλή είναι κατά σειρά: η Μεσογειακή Αναιμία, η Κυστική Ίνωση και η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMAI). Στη συνέχεια μας μίλησε για την τεχνική της ανάλυσης DNA (DNA screening) για ιατρικούς λόγους, την αιτιολογία της κυστικής ίνωσης κ.α .
Τέλος επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Νευροανατομίας, όπου μας μίλησαν για την έρευνα που διεξάγουν εκεί όσον αφορά τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν ανθρώπινο εγκέφαλο!
Ήταν όλες οι συναντήσεις πολύ χρήσιμες και οι μαθητές αποκόμισαν πολύ καίριες πληροφορίες για το πρόγραμμα που εκπονούν.
Συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ. Χρύσα Σιδέρη και η κ. Αγγελική Σκαρή.

 

Απρ 17

Πρώτη Θέση στην Εθνική Ομάδα!!!Δύο αργυρά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα & Trophy Laser 4.7 ο Αιμίλιος Μόνος!!!


 

Απρ 04

Ευχές

Απρ 04

Καθορισμός προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2018

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2018.
Για τη σχετική Υπουργική Απόφαση πατήστε εδώ. 

Απρ 03

Τελική επιτυχία στην κολύμβηση !

Ο μαθητής μας Τσίτουρας Κανέλλος της Β4 τάξης του Λυκείου μας, στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες κολύμβησης Λυκείων στα 200μ. πεταλούδα, που διεξήχθησαν  στις 1/4/2018 στη Θεσσαλονίκη  βγήκε τρίτος !!!

Είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτόν, χαιρόμαστε για την επιτυχία του και του ευχόμαστε κάθε νέα επιτυχία

Η Διεύθυνση                                              Ο Σύλλογος Διδασκόντων

 

 

 

Φωτογραφία

Σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821

           Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Παρασκευή, 23.3.2018 γιορτάσαμε την επέτειο  της 25ης Μαρτίου 1821,  ημέρα έναρξης της  επανάστασης  για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα  αναγνώστηκε το χρονικό της ημέρας από μαθήτριες και μαθητές της Α΄ Λυκείου. Ενδιάμεσα, μαθήτριες της Β΄Λυκείου τραγούδησαν επετειακά τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας (Βούρος –Σύριγγας, Άρης) και βιολιού ( Σοφός  Νίκος) δίνοντας μία άλλη διάσταση στην όλη εκδήλωση.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου μας  χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που επέλεξαν  και συντόνισαν οι ίδιοι.

Γενική συντονίστρια, υπεύθυνη για την όλη εκδήλωση ήταν η φιλόλογος του σχολείου μας, κ. Δώρα Συμεωνίδου.

Απρ 03

Λίμνη Πλαστήρα – Εκδρομή της Α΄ τάξης

         Στο διάστημα 17-20/3/2018 η Α΄τάξη του Λυκείου μας  εξέδραμε στη Λίμνη  Πλαστήρα, Μέτσοβο και Μετέωρα.
Την 1η μέρα  ξεκινήσαμε από το σχολείο νωρίς και , μετά από μικρές στάσεις, φθάσαμε στην Καρδίτσα για μια πρώτη βόλτα και φαγητό. Στη συνέχεια πήγαμε στο ξενοδοχείο, ακολούθησε λίγος χρόνος  ξεκούρασης, φαγητό και νυχτερινή εξόρμηση σε ταβέρνα στα Τρίκαλα, όπου η ομάδα μας τραγούδησε και χόρεψε λαϊκά και ρεμπέτικα στην πατρίδα του ρεμπέτη Βασίλη Τσιτσάνη.
Τη 2η μέρα επισκεφτήκαμε στα Τρίκαλα  το τζαμί Οσμάν Σαχ, όπου λειτουργεί  έκθεση φωτογραφίας αντικειμένων από αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του νομού Τρικάλων. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό ,το οποίο για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένο, καθώς στη θέση του λειτουργούσαν οι φυλακές Τρικάλων (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄80). Πάνω από τις τέως φυλακές – Οθωμανικό λουτρό, σήμερα έχει λειτουργήσει το μουσείο Τσιτσάνη. Εκεί, σε ένα χώρο ο οποίος  ακόμη εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό, ειδικός μας μίλησε για τη ζωή του, ακούσαμε – πολλά παιδιά γνώρισαν για πρώτη φορά – πολλά τραγούδια του, είδαμε ένα από τα πρώτα μπουζούκια του, όπως και πολλά στιγμιότυπα από τη ζωή και την παραγωγή των  δίσκων  του.
Στην συνέχεια ανεβήκαμε στο χιονοδρομικό κέντρο της Ελάτης για φωτογραφίες και για να θαυμάσουμε αυτό το υπέροχο οικοσύστημα Ελάτης, το οποίο φροντίζει η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεβαίνοντας  σταματήσαμε στον παραδοσιακό οικισμό της Ελάτης για βόλτα και φαγητό. Πιο κάτω σταθήκαμε για λίγο στο μοναδικό τοξωτό γεφύρι, τη γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα (Πύλη), μια μικρή στάση για φωτογραφίες, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο.
Την 3η μέρα ξεκινώντας νωρίς, σε ένα συννεφιασμένο περιβάλλον, ανεβήκαμε στα Μετέωρα και επισκεφτήκαμε τις μονές , όπου νιώσαμε έστω για λίγο, τη συγκίνηση και την ατμόσφαιρα των ιερών αυτών χώρων. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε την «ανάβαση» για το Μέτσοβο, σε ένα περιβάλλον χειμωνιάτικο. Όμως η  επίσκεψη στο χειμωνιάτικο αυτό  θέρετρο άξιζε. Ο περίπατος σε έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς, με τα πέτρινα σπίτια και τα κεραμίδια από γιαννιώτικη πέτρα, η επίσκεψη στο σπίτι του Αβέρωφ – Τοσίτσα και το λαογραφικό μουσείο, ήταν μία από τις ομορφότερες εικόνες που πήραμε μαζί μας στο ταξίδι της επιστροφής.
Την 4η μέρα, τελευταία μέρα της εκδρομής περιλάμβανε την επίσκεψη στον ΗΥΣ της Λίμνης Πλαστήρα. Εκεί οι υπεύθυνοι του σταθμού μάς εξήγησαν τη λειτουργία του σταθμού, τον τρόπο μετατροπής της ενέργειας του νερού σε ηλεκτρικό ρεύμα και μας τόνισαν τη σημασία αυτού του μεγάλου έργου για την ελληνική οικονομία.
Μετά από αυτό, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με μια  στάση στην Καρδίτσα, για τελευταία βόλτα και γεύμα.
Θεωρούμε ότι ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδρομή του σχολείου μας , κατά την οποία οι μαθητές χάρηκαν πολύ.
Οι συνοδοί καθηγητές: Γιώτης Αλέξανδρος (Υποδιευθυντής, Αρχηγός εκδρομής),  Καλογεράκος Πέτρος, Φώκου Νίτσα, Γιασεμής Ηλίας.

Μαρ 29

Ένταξη των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα τέσσερα επιστημονικά πεδία

       Στο ΦΕΚ 982 τ.Β΄/2018 δημοσιεύθηκε η με αριθμ.Φ.253/ 39391 /Α5/8-3-2018  Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της με αριθμ.Φ.253/142542/Α5/2017 (ΦΕΚ 2995 τ. Β’) υπουργικής απόφασης» με την οποία εντάσσονται τα Τμήματα του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ.
Διαβάστε το ΦΕΚ  ΕΔΩ

 

Μαρ 29

Συνέχεια στις αθλητικές επιτυχίες

  1. Στις 21-22/3/2018 έγινε το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.
Η μαθήτρια Τσαούση Γεωργία του Β4 κατέκτησε την 2η θέση (αργυρό μετάλλιο) στην κατηγορία -63kg.
Eπίσης συμμετείχε η μαθήτρια του Α1 Αμερικάνου Κατερίνα στα  -55kg καθώς και ο μαθητής του Β1 Βλάχος Γεώργιος στην ίδια κατηγορία.
  1. Την Τετάρτη 28/3/2018 στον Αγιο Κοσμά διοργανώθηκε η Β’ φάση του στίβου όπου συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Αττικής. Εκεί η μαθήτρια του Α3 Ποστίκα Μιλένα με άλμα 3.50μ. στο επι κοντώ κατέκτησε την 1η θέση.
Επίσης ο μαθητής του Α2 Κομανδιάν Μάριος πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ 6.68μ. στο μήκος πήρε την 1η θέση και μαζί με την Μιλένα θα λάβουν μέρος στους τελικούς των πανελληνίων αγώνων.
Ο μαθητής του Β1 Βούρος – Σύριγγας Αρης στα 2000μ.στίπλ την ίδια μέρα κατέκτησε την 6η θέση.
  Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους μαθητές μας
ΠΟΛΛΑ  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

 

Μαρ 28

Αριθμός εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 – Αύξηση κατά 3.966 θέσεις 

        Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ 1123 Β΄/27-3-2018) η Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019».Ειδικότερα:
Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.
Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ

Μαρ 27

Συνάντηση φιλοσοφίας

       Στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλοσοφίας την 28η Φεβρουαρίου καλέσαμε τον καθηγητή κύριο Στέλιο Βιρβιδάκη να μιλήσει με τα παιδιά της Β΄ τάξης για το κεφάλαιο της Ηθικής που εξετάζουμε αυτή την εποχή. Ο κύριος Βιρβιδάκης είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και διδάσκει Γνωσιολογία και Ηθική Φιλοσοφία. Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του σχολικού εγχειριδίου.
  Στην ομιλία του έκανε μια περιεκτική ανακεφαλαίωση των βασικών προσεγγίσεων της Ηθικής, ανέλυσε παραδείγματα ηθικών διλημμάτων και συνομίλησε με τους μαθητές για τις απορίες τους και τους προβληματισμούς τους πάνω στο θέμα.
  Στη συνέχεια οι  μαθητές που θα λάβουν μέρος στο σχολικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου του Πανεπιστημίου Πατρών άκουσαν τις εισηγήσεις των συναδέλφων Δροσίδος Σπηλιωτοπούλου και Σπύρου Καλούδη για θέματα Τεχνολογίας και Φιλοσοφίας, για τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο διαγωνισμό.
Ευθαλία Παπαδάκη

 

Μαρ 22

Σχολές, τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα

Δείτε όλο το ΦΕΚ 949/16-3-2018 ΕΔΩ

Μαρ 22

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις

Ο νόμος υπ’ αριθμό 4521 (ΦΕΚ 38/2-3-2018) μεταξύ άλλων περιέχει διατάξεις με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων (άρθρο 29), την αξιολόγηση των μαθητών του λυκείου και τις δημιουργικές εργασίες (άρθρο 34) κ.α
Δείτε τον νόμο  ΕΔΩ

Μαρ 16

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην  Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

          Στις 6 Μαρτίου 2018 οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιοηθικά διλήμματα: Ηθικά και κοινωνικά προβλήματα από τις σύγχρονες εφαρμογές  της βιολογίας και της ιατρικής» επισκέφθηκαν τα γραφεία της Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στο Κολωνάκι.
Σκοπός μας ήταν η ενημέρωση και συζήτηση πάνω σε δύο ζητήματα που ασχολούμαστε στο πρόγραμμα, δηλαδή την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και επιλογή εμβρύων και την ανάλυση DNA για διάγνωση καρκίνου.
Συνομιλητές μας ήταν η κ. Μολλάκη Βασιλική, ειδικευμένη γενετίστρια και ο κ. Τάκης Βιδάλης, νομικός.
Μετά από μία αρχική εισήγηση των δύο ειδικών για το ρόλο της επιτροπής, έγινε συζήτηση πάνω σε προβληματισμούς των μαθητών στα συγκεκριμμένα θέματα. Υπήρξε ένας πολύ χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος που διήρκεσε πάνω από μιάμισυ ώρα και που πέρα από την ενημέρωση από ειδικούς, ενέπνευσε τους μαθητές στους τρόπους επικοινωνίας και αντιπαράθεσης απόψεων.
Ήταν μία πολύ σημαντική συνάντηση για την ομάδα μας.
Ευχαριστούμε πολύ την εθνική επιτροπή βιοηθικής
Χρύσα Σιδέρη, Ηλίας Γιασεμής

 

 

Μαρ 16

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ ΕΤΟΥΣ 2018

Δείτε το δελτίο τύπου ΕΔΩ
Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ
Δείτε την εγκύκλιο για τους φυσικώς αδυνάτους ΕΔΩ
Δείτε την αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΔΩ

Μαρ 15

Τιμητικό δίπλωμα μαθητή μας

Ο μαθητής μας της Γ΄τάξης Τσίτουρας Κανέλλος τιμήθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία kanelos

Μαρ 15

Ημερίδα με εισηγητή τον Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή

            Στις 12 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου επιστημονική ημερίδα με θέμα: « Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος στον γαλαξία: τα διαστημόπλοια New Horizon και Voyager», που  απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
        Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τον παγκοσμίως γνωστό αστροφυσικό της NASA, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη του δήμου Αλίμου.      Μια ελάχιστη τιμή για τον Έλληνα Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό που έχει «επισκεφτεί» με το «δικό του τρόπο» όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο μεγάλος επιστήμονας έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο σημαντικά προγράμματα της NASA, όπως οι θρυλικές αποστολές Voyager 1 και 2, ενώ από το 1999 ο αστεροειδής 8323 φέρει το δικό του όνομα, χαρίζοντάς του μια θέση στην αιωνιότητα. Τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε στο παρθενικό «πέρασμα» του ανθρώπου από τον Πλούτωνα, μέσω της αποστολής του «New Horizons», ενώ ήδη σχεδιάζει και την εκτόξευση του Solar Probe Plus προς τον Ήλιο, τον Ιούλιο του 2018, μια αποστολή για την οποία αγωνίζεται  τα τελευταία 40 χρόνια.
       Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθηγητές και μαθητές του 2ου Λυκείου και άλλων σχολείων της Διεύθυνσης και πολλοί φίλοι της επιστημονικής γνώσης.
         Η παρουσία στο σχολείο μας του διεθνούς ακτινοβολίας αστροφυσικού, χάρισε σε όλους μας τη συγκίνηση της «περιπλάνησης» στο διάστημα με μέσο την εικόνα, αλλά κυρίως την απλή και εκλαϊκευμένη αφήγηση ενός μεγάλου επιστήμονα, που αποδεικνύει ότι αυτό που γνωρίζει κάποιος καλά μπορεί εύκολα να το μεταδώσει και στους άλλους.
        Με γνώμονα την εργατικότητα και πυξίδα το υψηλό ήθος, περιπλανήθηκε σε άλλους πλανήτες χωρίς να εγκαταλείψει τη Γη, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμες απαντήσεις σε ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του σύμπαντος. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα δικά μου μάτια είναι σε κάθε αποστολή επάνω στο διαστημόπλοιο, με αποτέλεσμα να βλέπω πολύ περισσότερα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να διακρίνω ως επιβάτης.» Από τη Γη ξεκίνησε και επιστρέφει σ΄ αυτήν, πάντοτε επισημαίνοντας την ανάγκη να την προστατεύσουμε και ταυτόχρονα αποκλείοντας επιστημονικά τη δυνατότητα εποικισμού σε άλλους πλανήτες.
        Με απλότητα και σοφία, τόνισε την ανάγκη της αφοσίωσης σ΄ ένα επιστημονικό αντικείμενο, προκειμένου να το φτάσει κανείς ψηλά. Απέδωσε την αιτία της κακοδαιμονίας και της οπισθοδρόμησης μιας κοινωνίας στην αναξιοκρατία, και τόνισε, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές, ότι είναι σπουδαίο να δίνουν προβάδισμα στο ήθος και με ηθικό οπλισμό να αγωνίζονται στη ζωή.
        Αναφέρθηκε στην ανάγκη της μη κατάργησης της αριστείας και έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο ποίημα του Καβάφη
 « Θερμοπύλες» :
Tιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,  αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία· γενναίοι* οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,  κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
        Αγωνιστικός και ακέραιος, συγκέντρωσε πολλές περγαμηνές. Παρέμεινε σεμνός, όπως κάθε άνθρωπος που έχει πραγματική αξία.
            Ο αντίκτυπος της παρουσίας του, ιδιαίτερα στους μαθητές μας, θα είναι ηχηρός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρότυπο του ανθρώπου και επιστήμονα έχει ενσαρκωθεί στο πρόσωπό του, για να τους διδάσκει και να τους καθοδηγεί.
                                                                                           ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

Διάβασε περισσότερα »

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων