Δεκ 23

Γ. Τσαρούχης, Τέσσερις εποχές

Φεβ 22

Επιτυχία μαθητή μας στον διαγωνισμό μαθηματικών «Ευκλείδης»

      Ο μαθητής μας της Γ΄ τάξης Τσίτουρας Κανέλλος επέτυχε την πρόκρισή του στον διαγωνισμό «Ευκλείδης» .
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου συγκχαίρουν τον μαθητή μας και εύχονται επιτυχία στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (Αρχιμήδης) όπως και στα όνειρά του.
                             Από τη Διεύθυνση
Ενημερώνουμε ότι η επόμενη φάση του διαγωνισμού, η 35η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»  θα γίνει το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα, στο κτίριο του Νέου Χημείου, οδός Ναυαρίνου 13Α, μεταξύ Μαυρομιχάλη και Χαρ. Τρικούπη στις 09.00 – 12.00 π.μ.

Φεβ 22

Συμπλήρωση υπουργικής απόφασης

      Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αρ. φύλλου 450 και ημερομηνία δημοσίευσης 14-02-2018 η αριθμ. 18533/Δ4/02-02-2018 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Συμπλήρωση των διατάξεων της αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄ 120) υπουργικής απόφασης».
Διαβάστε περισσότερα στο ΦΕΚ  ΕΔΩ

Φεβ 22

Ημερίδες «Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές», 17-18 Μαρτίου

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας μέσω της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων και σε συνεργασία με το Κέντρο για ταλαντούχα παιδιά CTY (Center for Talented Youth) Greece (http://www.cty-greece.gr) και το Center for Talented Youth (CTY) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU) διοργανώνει δύο ημερίδες με θέμα: «Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές» το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Λέσβου 4, Ν. Σμύρνη και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο 2ο Γ/σιο Αλίμου, Αμμοχώστου 36, Άλιμοσ στις 9.00-13.00 μ.μ.
   Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ

Φεβ 21

Διεξαγωγή έρευνας

    Στο 2ο Γενικό Λύκειο Αλίμου διεξήχθη έρευνα από την κ. Βασιλική Κάντζου κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του ΙΕΠ (πρ. 48/1 2017 του ΔΣ) με θέμα «Η ανάπτυξη της παραγωγής γραπτών πληροφοριακών κειμένων: παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες».
Με πολλή προθυμία συνεργάστηκαν οι μαθητές μας της Α΄ Λυκείου, οι οποίοι κατανόησαν το πλαίσιο και τη σημαντικότητα της έρευνας.

Φεβ 21

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας έτους 2018

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2018 στο γραφείο των καθηγητών του σχολείου μας. Παρευρέθηκε ο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Κώστας Φραγκούλης.
Πίτες έκοψαν και οι μαθητές στις τάξεις τους. Τις πίτες και τα φλουριά για τους τυχερούς προσέφεραν ο Σύλλογος Γονέων. Την πίτα του Συλλόγου προσέφερε ο κ. Κότσαρης.

Τους ευχαριστούμε θερμά
Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά

Φεβ 15

Ομιλία μελών του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος Ελλάδας στο σχολείο μας για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος

         «Η 27 Ιανουαρίου επιλέχτηκε ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος πριν από μερικά χρόνια από τον ΟΗΕ, γιατί την ημερομηνία αυτή το 1945 οι Σοβιετικοί στρατιώτες μπαίνουν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και αντικρίζουν συγκλονιστικές εικόνες. Βρίσκουν πέντε χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους. Σε αυτό το στρατόπεδο οι ναζί είχαν δολοφονήσει 1,5 εκ.άνδρες, γυναίκες και παιδιά».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της στο αμφιθέατρο του Σχολείου μας την 1η Φεβρουαρίου 2018, η κα Μπέλλα Ααρών, μέλος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος  Ελλάδας και κόρη επιζήσαντος από το Άουσβιτς.
Η κα Ααρών μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου και γιο μη επιζήσαντος από το Άουσβιτς κ. Μάριο Σούση,ήρθαν να καταθέσουν την μαρτυρία τους, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας, κας Σταματίνας Ρομποτή, στα πλαίσια των οδηγιών της εγκυκλίου αριθμ.: 13172/Θ225-1-2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για το αφιέρωμα στην επέτειο αυτή και να μοιραστούν μαζί μας μνήμες, γεγονότα και απορίες.

Η κα Ααρών αναφέρθηκε στους όρους «γενοκτονία» και «Ολοκαύτωμα» και την βασική διαφορά τους, εξηγώντας ότι το Ολοκαύτωμα ήταν οργανωμένο και βιομηχανοποιημένο έγκλημα, με τη βοήθεια επιστημόνων που χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους για την εξεύρεση τρόπων μαζικής εξόντωσης ομάδων πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι όμως δεν εξοντώθηκαν στον τόπο τους, όπως σε έναν πόλεμο αλλά μεταφέρθηκαν από όλη την Ευρώπη σε ειδικά μέρη. Και όλα αυτά με τη βοήθεια ανθρώπων που απλά και άκριτα «εκτελούσαν εντολές».

Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 15

Τροποποιήσεις στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων

       Σας διαβιβάζουμε την ανωτέρω σχετική Υπουργική Απόφαση, που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και αφορά σε τροποποιήσεις στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων, σχετικά με την Αίτηση/ Δήλωση και με το Μηχανογραφικό Δελτίο.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο  ΕΔΩ

Φεβ 13

Αξιολόγηση και πιστοποίηση ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες

Πρόκειται για τον επικαιροποιημένο πίνακα με τις μονάδες που εκδίδουν τα πιστοποιητικά διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών.
Δείτε την ενημέρωση ΕΔΩ και τον πίνακα με τις μονάδες  ΕΔΩ

Φεβ 07

Πρόσκληση

        Αγαπητοί γονείς,
      Σας προσκαλούμε στο σχολείο μας τη Δευτέρα,12 Φεβρουαρίου 2018, κατά τις ώρες  9:00 – 13:30, για  την επίδοση των βαθμολογιών του Α’ τετραμήνου.
       Οι βαθμολογίες θα επιδοθούν από τους υπευθύνους των τμημάτων, κατά τις ώρες που έχουν οριστεί για να υποδέχονται τους γονείς. Οι ώρες ενημέρωσης από τους καθηγητές των τμημάτων ορίζονται σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο και είναι αναρτημένες στο ιστολόγιο του σχολείου (blog.sch.gr-2lykalim).
-Οι υπεύθυνοι της Α’ τάξης  θα βρίσκονται  στη Βιβλιοθήκη

Διάβασε περισσότερα »

Φεβ 07

Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Το όνειρο ενός γελοίου»

   Στις    31  Ιανουαρίου, μαθητές  και   μαθήτριες   της  Α΄ και   Β΄ Τάξης   του  σχολείου μας, είχαν  την   ευκαιρία  να  παρακολουθήσουν  μια  εξαιρετική   θεατρική  παράσταση  από   τις  « Μορφές  Έκφρασης»  που  σκηνοθέτησε  η  κ.  Άννα  Σεβαστή  Τζίμα  και   ερμήνευσε  σ’ ένα  συναρπαστικό  και  καθηλωτικό  μονόλογο  ο  κ. Θωμάς  Κινδύνης.
   Το  Όνειρο ενός Γελοίου  του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι  φέρνει  μαζί  του  μιαν  απάντηση  για   όλα  τα  αδιέξοδα  του   σημερινού  κόσμου, για  την  αγάπη, το  όνειρο και  το  μέλλον  που  εμείς  μπορούμε  ακόμα  να  διαμορφώνουμε  για  εμάς, για τα  παιδιά  μας, για  την  ίδια  τη  ζωή… Να  παλεύουμε  για  τα  όνειρά  μας, αυτό  είναι  το  ζητούμενο – το  όνειρο  ενός  γελοίου…
   Τα  παιδιά  παρακολούθησαν  με  μεγάλο  ενδιαφέρον  και  ενθουσιασμό  την  παράσταση  και  στο  τέλος, καθηγητές  και  παιδιά  φωτογραφηθήκαμε  όλοι  μαζί  με  τους  συντελεστές  της. Έπεται  συνέχεια!

Φεβ 01

2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα – Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2018

Σας ενημερώνουμε ότι το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων διοργανώνουν το «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα και στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Το «2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας και φιλοδοξεί να εισαγάγει τους μαθητές στη φιλοσοφία της παρουσίασης επιστημονικής εργασίας σε Επιστημονικό Συνέδριο.

Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ

Φεβ 01

Η εγκύκλιος για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Διαβάστε την εγκύκλιο που αφορά διευκρινήσεις πάνω στο ωράριο των εκπαιδευτικών  ΕΔΩ

Φεβ 01

Περίπατος  στο Κ.Π. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

         Στις 25 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές του σχολείου μας με τη συνοδεία των καθηγητών τους επισκεφθήκαμε το Κ.Π. Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Περπατήσαμε στον εξωτερικό χώρο, στους κήπους και κατά μήκος της πισίνας.
Επισκεφθήκαμε και τους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, καθώς και την Βιβλιοθήκη, σε χώρο της οποίας φιλοξενείται έκθεση φωτογραφικού υλικού και μαρτυριών επιζώντων, με την ευκαιρία της μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Γενάρη).
Η εμπειρία σε έναν χώρο πολιτισμού είναι όφελος για τους μαθητές μας.

Ιαν 28

Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με την με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄ 120) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» … ΕΔΩ

Ιαν 25

Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε αντικατάσταση του έως τώρα ισχύοντος ΠΔ 104/1979 και της σχετικής Υ.Α για τα ΕΠΑΛ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές και τους γονείς έχουν τα άρθρα 23 – 29 που αφορούν την φοίτηση και προαγωγή των μαθητών.
   Διαβάστε όλο το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ιαν 14

Διάκριση μαθητών μας στο διαγωνισμό « Θαλής»

        Στον 78ο  μαθητικό   διαγωνισμό « Θαλής» που διεξήγαγε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στις 11 Νοεμβρίου 2017 ,διακρίθηκαν οι μαθητές μας  Χονδρογιάννης Χρήστος-Ιωάννης της Α’ Λυκείου και Τσίτουρας Κανέλλος της Γ’ Λυκείου,οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και  στον διαγωνισμό «Ευκλείδης», ο οποίος θα διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου 2018.
Η Διεύθυνση του σχολείου και οι καθηγητές τούς συγχαίρουμε και τούς ευχόμαστε δύναμη και επιτυχίες

Ιαν 14

Βράβευση αριστούχων από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αλίμου

                                             

Στις 3 Γενάρη 2018 , στη θεατρική σκηνή «Κάρολος Κουν» του Δήμου Αλίμου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αλίμου σε τιμητική εκδήλωση βράβευσε τους αριστούχους μαθητές που εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές κατά το σχολικό έτος 2016 – 17.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ένωσης, κ. Κώστας Φραγκούλης συγχάρηκε τους μαθητές και περιέγραψε το πνεύμα υπό το οποίο η φετινή εκδήλωση διοργανώθηκε, δηλαδή τη στόχευση στην ουσία, που ήταν απόδοση τιμής στους μαθητές που αγωνίστηκαν και πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς και η ενίσχυση των φοιτώντων μαθητών στα σχολεία του Αλίμου με κλήρωση 3 Η/Υ, ενός για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Κληρώθηκε επίσης και ένα laptop για τους επιτυχόντες. Η δαπάνη για την αγορά καταβλήθηκε από το ταμείο της ένωσης. Γι’ αυτό κάθε άλλη δαπάνη περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα.
Στην ίδια εκδήλωση κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ένωσης. Με σεμνότητα και σοβαρότητα χωρίς βερμπαλισμούς και ανούσιες παρεμβάσεις ο πρόεδρος της Ένωσης συντόνισε την εκδήλωση σε όλη τη διάρκειά της.
Αυτό που διαπιστώσαμε, με στοιχεία ,το βράδυ της βράβευσης των αριστούχων ήταν ότι το σχολείο μας είχε τους περισσότερους αριστούχους, από όσους τα άλλα Λύκεια του Δήμου, γεγονός που μας κάνει περήφανους για την ποιότητα των μαθητών μας και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την αγωνιώδη προσπάθειά μας να βοηθάμε αποτελεσματικά, βελτιώνοντας καθημερινά το επίπεδο των σπουδών τους.

Ιαν 14

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΜΠ, στο τμήμα Αεροδυναμικής για το πρόγραμμα F1 in Schools

        Το πρόγραμμα F1 in Schools είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Formula 1 και ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM στον κόσμο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια καθώς και φοιτητές που δεν έχουν κλείσει το 19ο έτος της ηλικίας.
Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη πολύτιμων ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών) για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1. Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας. Μαθαίνουν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας CAD εργαλεία σχεδίασης σε Η/Υ, CAM εργαλεία κατασκευής σε τρεις διαστάσεις και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ. Το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο F1 in Schools πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες. Το F1 in Schools περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν την χώρα τους σ’ ένα παγκόσμιο τελικό, που διενεργείται κάθε χρόνο στο περιθώριο ενός Grand Prix Formula 1. Στα δωδέκατα Word Finals 2016 στο Austin στις ΗΠΑ οι έλληνες μαθητές κατέκτησαν την πρώτη θέση στον κόσμο.
            Το σχολείο μας στα πλαίσια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα F1 in Schools, πραγματοποίησε την Πέμπτη 21-12-2017 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο τμήμα Αεροδυναμικής.
          Το πρόγραμμα συντονίζουν η Διευθύντρια του σχολείου κ. Ρομποτή Σταμάτα και ο εκπαιδευτικός κ.ο Πέτρος Καλογεράκος (Φυσικός).
Οι μαθητές μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:
Χαίνης Γίαννης , Ζωίδης Αλέξανδρος ,Μπούτσικας Νίκος, Πότσικα Μιλένα , Μπούζι Γιούλι , Βαλαδάκη Διονυσία , Αυγερόπουλος Βασίλης, Βλοντάκης Φίλιππος , Κίνοβας Γιώργος , Πανταζή Δέσποινα , Μπούτσικα Ιωάννα , Πίκουλα Δανάη , Μαγκλάρας Θανάσης , Τράντου Βάγια ,Σαβράμης Πάναγιώτης  και Γιαννόπαπας Αντώνης.
            Στο τμήμα Αεροδυναμικής του ΕΜΠ ο καθηγητής κος Γιαννάκογλου Κυριάκος και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων του ΕΜΠ Παπουτσής Βαγγέλης και Νεοκλής Τραιφόρος, μας παρουσίασαν το αντικείμενο του τμήματος αεροδυναμικής σε επίπεδο έρευνας , μας ξενάγησαν στους χώρους πραγματοποίησης των πειραμάτων και μας παρουσίασαν το αυτοκίνητο F1 που έχει κατασκευάσει το τμήμα μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το τμήμα Αεροδυναμικής.
            Ο καθηγητής κος Γιαννάκογλου μας παρουσίασε τις συνεργασίες του τμήματος αεροδυναμικής του ΕΜΠ με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν εμπιστευτεί στο τμήμα τη μελέτη και το σχεδιασμό του πλέγματος αεροδυναμικής, το οποίο εφαρμόζεται σε γνωστά μοντέλα των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Volkswagen και ΒΜW. Αξίζει να σημειώσουμε τις προσπάθειες του καθηγητή κου Γιαννάκογλου στον εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την αξιοποίηση στην Ελλάδα τελειόφοιτων του ΕΜΠ σε τομείς έρευνας που ανταγωνίζονται μεγάλα και γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ιαν 10

Εκδρομή της Γ΄ Λυκείου στην Κρήτη

Στο διάστημα 7-12 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη εκδρομή της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας στην Κρήτη.
Το όνειρο όλων των μαθητών του Λυκείου να απολαύσουν ως τελειόφοιτοι την τελευταία σχολική εκδρομή τους έγινε πραγματικότητα. Οι μαθητές αποκόμισαν πλήθος γνώσεων και εμπειριών.
 Με την αποβίβασή μας στο λιμάνι του Ηρακλείου την Παρασκευή (8/12) βαδίσαμε ως την πλατεία με την κρήνη Μοροζίνι (γνωστή ως Λιοντάρια), κατασκευασμένη στις αρχές του 17ου αι. μ.Χ. Επισκεφθήκαμε επίσης το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο Ηρακλείου, την ενετική Λότζια, που, κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, αποτελούσε  χώρο συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο θαύμα του μινωϊκού πολιτισμού, ένα συνδυασμό ομορφιάς και καλαισθησίας με φανερά σημάδια οργάνωσης και ισχύος πριν από χιλιάδες χρόνια.
Επόμενος σταθμός μας το Ενυδρείο του Ηρακλείου, ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος  υποθαλάσσιας ζωής, με 200 διαφορετικά είδη ψαριών.
Οι ζωντανοί οργανισμοί που φιλοξενούνται στους κόλπους του υγρού στοιχείου, μερικοί υπερμεγέθεις και εντυπωσιακοί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Στη συνέχεια κατευθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας, ένα όμορφο κατάλυμα λίγο έξω από την πόλη των Χανίων.
Τη δεύτερη μέρα (9/12) επισκεφθήκαμε το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου κείτονται γερμανοί στρατιώτες, θύματα της μανίας του πολέμου στη Μάχη της Κρήτης, τον Μάη του 1941, τελευταία πράξη του δράματος της κατάκτησης του νησιού από τους Γερμανούς.
Το μήνυμα προς τους μαθητές μας ήταν καθαρά αντιπολεμικό. Τι κι αν οι νέοι στρατιώτες ήταν Γερμανοί ; Ο πόλεμος έχει πάντα θύματα για τους εμπολέμους.
Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Θέρισο, διασχίζοντας μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων συνεχών στροφών σ΄ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο χαράδρας αναρριχώμενης σε πανύψηλο βουνό.
Εκεί ψηλά ωστόσο οργανώθηκε η αντίσταση του Κρητικού λαού σε πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του. Στις 10 Μαρτίου του 1905, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης της «Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως»των Βενιζέλου, Μάνου και Φούμη εναντίοντης αρμοστείας του πρίγκιπα Γεωργίου και υπέρ της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα του ΕΛΑΣ Χανίων.
 Επισκεφθήκαμε εκεί το αρχηγείο του Βενιζέλου κατά την επανάσταση του Θέρισου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την πλατεία με τις προτομές ηρώων.
Γνωριστήκαμε με παλιούς αγωνιστές, αντάρτες κατά του κατακτητή και μας αφηγήθηκαν ιστορίες από τη δράση τους. Γευθήκαμε κρητικές παραδοσιακές γεύσεις και το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.
Την Τρίτη μέρα (10/12) επισκεφθήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων. Στον ίδιο χώρο, ο οποίος έχει αρκετά μεγάλη έκταση, βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον ιερέα, ο οποίος πρόθυμα εξήγησε στους μαθητές την ιστορία της περιοχής, την αντίσταση των Κρητών και τον αγώνα τους για την ένωση με την Ελλάδα.
Αυθεντικός, ειλικρινής και γήινος τόσο όσο χρειαζόταν για να μας πείσει για την αυθεντικότητα των λόγων του και τον ρεαλισμό της αφήγησής του.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πόλη των Χανίων. Περπατήσαμε και απολαύσαμε τα στενά δρομάκια και τα όμορφα παραδοσιακά κτίσματα της παλιάς πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται από το 1963 στο Καθολικό της μονής του Αγίου Φραγκίσκου , το Φρούριο Φιρκά, τον Φάρο, το Γιαλί Τζαμί .
Την τελευταία μέρα (11/12) αναχωρώντας για το Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε ως ενδιάμεσο σταθμό το Ρέθυμνο. Μία πόλη μαγευτική, στην οποία δεσπόζει το Φρούριο Φορτέτζα, βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αι.
Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο Ηράκλειο. Εκεί επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, με εκθέματα από τη νεολιθική εποχή ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Απολαύσαμε απογευματινό καφέ και γλυκό, πριν την αναχώρησή μας με το πλοίο της επιστροφής.
Το ταξίδι είναι πλέον για όλους μας μια όμορφη ανάμνηση.
Συνόδευσαν οι καθηγήτριες:κ. Ρομποτή Σταμάτα,κ. Καντέλη Κωνσταντίνα,κ. Παυλίδου Αικατερίνη και κ. Σκαρή Αγγελική.

 

Διάβασε περισσότερα »

Ιαν 10

Επιμορφωτική  συνάντηση φιλολόγων

       Στις 18 και 21 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν δίωρες επιμορφώσεις αντίστοιχα στη Λογοτεχνία και τη Νεοελληνική Γλώσσα του Λυκείου από τη Σχολική Σύμβουλο των Φιλολόγων, κ. Τουρνά Χαρινέλα.
    Η επιμόρφωση στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας με θέμα «Από τη λογοτεχνική θεωρία αναγνωστικής ανταπόκρισης και πρόσληψης στην πράξη της διδασκαλίας» και η επιμόρφωση στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας του Λυκείου με θέμα «Από την κριτική προσέγγιση και παραγωγή κειμενικών ειδών στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση».
   Η εισήγηση της Συμβούλου υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η αμεσότητα της επικοινωνίας της, η διαθεματικότητα της προσέγγισης, η ρεαλιστική προοπτική της εφαρμογής του περιεχομένου των εισηγήσεών της στη σχολική τάξη, για να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να μετατραπεί η τάξη σε ζωντανό κύτταρο γνώσης ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι φιλόλογοι που την παρακολουθήσαμε ωφεληθήκαμε πολλαπλά.
    Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι έγιναν γόνιμες παρεμβάσεις από την πλευρά του ακροατηρίου και ανταλλάχθηκαν απόψεις.

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων