2o Γενικό Λύκειο Πάτρας
  •  

Ιστορικά στοιχεία

Επιφανείς Μαθητές του Σχολείου (Δευτέρου Γυμνασίου Αρρένων Πατρών και από το 1976 Δευτέρου Λυκείου Πατρών)


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο ” Γέρος της Δημοκρατίας” γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαϊας στις 13 Φεβρουαρίου 1888.

Ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας. Δε γνώρισε τη μητέρα του, η οποία απεβίωσε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Δύο χρόνια αργότερα και αφού ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα, γράφτηκε στο 2ο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ήδη φοιτούσε ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος.


Το 1901 έχασε την αδελφή του, Μαγδαληνή, από φυματίωση σε ηλικία μόλις 19 ετών. Την ίδια χρονιά αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε γνωστοί: Από Γεώργιος Σταυρόπουλος έγινε Γεώργιος Παπανδρέου.


Η πλήρης βιογραφία του  επιφανούς μαθητή του 2ου Γυμνασίου Πατρών εδώ.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1873 στην Πάτρα. Πατέρας του ήταν ο Επαμεινώνδας Μάξιμος(1830-1877) και μητέρα του η Ασπασία Λόντου, κόρη του τότε Δημάρχου Πατρών και προέδρου της Βουλής Ανδρέα Χ. Λόντου(1811-1881).


Άρχισε το Δημοτικό σχολείο ορφανός το 1880 και μπήκε στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών το 1887, σε ηλικία 14 ετών. Στην συνέχεια σπούδασε νομικά, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Σταδιοδρομία:

  • 1914: Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας .
  • 1921: Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας
  • 1933 έως 1935: Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λαϊκού κόμματος Τσαλδάρη.
  • 1941-1942: Προσκλήθηκε και συμμετείχε στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου η οποία έπρεπε να βγάλει την χώρα από το οικονομικό τέλμα του πολέμου.
  • Στις 24 Ιανουαρίου 1947 ανέλαβε την πρωθυπουργία ως εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας σε κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε με την βοήθεια των Αμερικανών οι οποίοι προσπαθούσαν να συσπειρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κομουνιστική απειλή. Ήταν η λεγόμενη Επτακέφαλος Κυβέρνηση. Στις 29 Αυγούστου 1947 ο Μάξιμος υπέβαλε την παραίτησή του δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις και μετέπειτα έζησε ως απλός ιδιώτης.

ΕΡΓΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα από τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Μιχαληνό. Το 1916 η χήρα του Μιχαλινού Ειρήνη Μανούση, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 το ξαναγόρασαν και εγκαταστάθηκαν εκεί. Το 1952 το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε να αγοράσει το μέγαρο που εκτιμήθηκε στην αξία των 11 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο Μάξιμος όμως όχι μόνο δέχτηκε να το πουλήσει στα μισά περίπου, στις 5,75 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά επιπλέον, προσέφερε και όλη την επίπλωση της κατοικίας του, καθώς και τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «Κυβερνητικόν Μέγαρον» και για τη φιλοξενία ξένων υψηλών προσώπων. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του, δήλωσε μέσω του προέδρου της Νικόλαο Πλαστήρα ότι το κτήριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή «Μέγαρο Μαξίμου». Από το 1982 το «Μέγαρο Μαξίμου» χρησιμοποιείται ως επίσημη κατοικία και γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΕΩΝ

Η βιβλιοθήκη του Μάξιμου δωρίθηκε μετά τον θάνατό του, σύμφωνα με την διαθήκη του, στον Δήμο Πατρέων. Το όνομά του υπάρχει στην εντοιχισμένη πλάκα των δωρητών της βιβλιοθήκης. Για να τον τιμήσει ο δήμος Πατρέων έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλης, στην περιοχή Χαλκωματά, κοντά στο Σκαγιοπούλειο.