Η μουσική συναντά την ποίηση

Είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που έχει τραγουδήσει όλους τους μεγάλους ποιητές του. Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καβάφης, Καρυωτάκης, Παλαμάς, Καβαδίας και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ποιητές έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό χάρη στα τραγούδια σπουδαίων συνθετών όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Σπανός, ο Μικρούτσικος κ.ά., οι οποίοι με τη μεγαλοφυία τους κατάφεραν να κάνουν τον απλό λαό να επικοινωνήσει με την υψηλότερη ποίηση.
20170221_121702

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ομιλίας – παρουσίασης του μουσικοκριτικού κου Γιώργου Μονεμβασίτη, ο οποίος μίλησε στους μαθητές του σχολείου μας με θέμα: «Όταν η μουσική συνάντησε την ποίηση». Ο Γιώργος Μονεμβασίτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ελληνικής μουσικής ιστορίας, με πλουσιότατη αρθρογραφία σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Η εκδήλωση, που διανθίστηκε με υπέροχη μουσική και τραγούδια, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων. Ο Σύλλογος Καθηγητών ευχαριστεί θερμά τον κο Μονεμβασίτη για τις όμορφες μουσικές στιγμές αλλά και τις γνώσεις που τόσο απλόχερα μας πρόσφερε, τη φιλόλογο του σχολείου μας κα Μαρκίδου, η οποία είχε την ιδέα και την οργάνωση της εκδήλωσης, και τον Δήμο Βριλησσίων για την παραχώρηση της αίθουσας.

20170221_121645

Η αναγκαιότητα της τέχνης

Τη Δευτέρα 23.01.2017 ο ζωγράφος κος Νίκος Χριστοφοράκης μίλησε στους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης για την τέχνη, που είναι πανταχού παρούσα γύρω μας -από τα ρούχα και τα καθημερινά μας αντικείμενα, μέχρι τους πίνακες ζωγραφικής και τα έργα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής.

 

DSC00598pix

Ο καλλιτέχνης εξήγησε στα παιδιά γιατί ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και αποκωδικοποιεί με διαφορετικό τρόπο ένα έργο τέχνης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον ρόλο του δημιουργού που θέλει να εκφράσει μια ανάγκη, μια αλήθεια και να επικοινωνήσει με το κοινό του. Κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα  ομιλία, όχι μόνο γιατί έδωσε απαντήσεις αλλά γιατί έδωσε τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε όλους, μαθητές και καθηγητές, που την παρακολούθησαν. Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων τον ευχαριστούν πολύ.

DSC00601pix

O «δράκος» στο 2ο!

DSC00588pix

Την Πέμπτη 19.01.2017, μετά από πρόσκληση που με χαρά αποδέχθηκε, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στην Γ΄ τάξη, ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης. Οι αναμνήσεις από τη θεαματική πορεία του στον αθλητισμό, οι συμβουλές για την πραγματοποίηση των στόχων και οραμάτων ζωής, καθώς και οι προτροπές του προς τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την εκγύμναση του σώματός τους, με σκοπό την επίτευξη καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, χαράχθηκαν βαθιά στο νου και τις καρδιές όλων μας. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών στην Ευρώπη, αποτέλεσε με την απλότητα και το ήθος του αξιοθαύμαστο παράδειγμα για τους μαθητές του σχολείου μας, αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τον ευχαριστούμε θερμά!

DSC00592pix

Βαθμοί Α΄ 4/μήνου

Την Τετάρτη 08.02.2017 και ώρα 12:00 – 14:00 θα δοθούν οι έλεγχοι επίδοσης των μαθητών για το Α΄ Τετράμηνο. Θα παρουσιαστεί επίσης εργασία των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη». Παράλληλα θα λειτουργήσει παζάρι με φαγητά, γλυκά, κοσμήματα και διακοσμητικά φτιαγμένα με μεράκι από τους μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος για τον Αριστοτέλη. Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν για την εκδρομή των μαθητών του προγράμματος. Η παρουσία και η συμβολή σας θα δώσει ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση