ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Εκφωνεί η φιλόλογος καθηγήτρια  Γιαννοπούλου Μαρία

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές που με πρωτότυπες ιδέες, συνέπεια και κέφι  συμμετείχαν στη διαμόρφωση και την παρουσίαση της γιορτής. Είναι πράγματι συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς πόσο δημιουργικά, ανοιχτόμυαλα και συνεργάσιμα είναι τα παιδιά.

Κι ενώ με τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη στους νέους, την εργατικότητα και το ήθος μπορούμε να πετύχουμε πολλά μέσα στις μικρές κοινότητες όπου ανήκουμε, νιώθουμε ωστόσο ότι τα μεγάλα προβλήματα γύρω μας εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε μάλιστα την αίσθηση ότι οι νέοι στο Πολυτεχνείο είχαν σε σχέση με εμάς ένα πλεονέκτημα: ήξεραν ποιος είναι ο εχθρός και πώς να τον αντιμετωπίσουν. Μήπως τελικά τα σύγχρονα προβλήματά μας σχετίζονται με τη δημοκρατία, το κύριο ζητούμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου; Τα παιδιά κετέγραψαν τις απόψεις τους  και μας τις διάβασαν. Εμείς ως μεγάλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα προβλήματα της σύγχρονης δημοκρατίας: τη διεύρυνση των κοινωνικών αντιθέσεων με τη συνακόλουθη έλλειψη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, την προβληματική λειτουργία των κομμάτων, την περιορισμένη  αντιπροσωπευτικότητα  μέσα στο κοινοβούλιο, την έλλειψη αξιοκρατίας και άλλα. Επιπλέον την αίσθηση πως δεν ακούει κανείς τις διαμαρτυρίες μας.  Η Ιστορία όμως διδάσκει. Όπως το Νοέμβρη του 1973 οι νέοι αγωνίστηκαν για να διασώσουν τη δημοκρατία το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Και παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή μπορούμε να πούμε πως

« Αν θέλεις να λέγεσαι  άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι
για την δημοκρατία……

Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
ούτε στιγμή να ξεχαστείς».

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

Υπεύθυνοι εορτής:  Γιαννοπούλου Μαρία,   φιλόλογος

Παράσχου Μαρίνα,   μουσικός

Σχολική γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Απόσμασμα από τη γιορτή..

Εκφωνεί η η φιλόλογος καθηγήτρια Αλεβίζου Παναγιώτα.

Είναι γεγονός οτι ο λαός μας σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου ενώνει τις δυνάμεις του για την αντιμετώπιση του εχθρού. Η δόξα της επιτυχίας του πολέμου κατά των Ιταλών ή Γερμανών είναι ιστορικό γεγονός. Το ίδιο  όμως και η πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μέσα από τη διχόνοια και τα πολιτικά πάθη. Δεν πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να ενωθούμε. Η Ρώμη ήταν ενωμένη πολύ πριν ο Αννίβας βρεθεί ante portas. Σε μας, ο Αννίβας στις μέρες μας, είναι διαρκώς προ των πυλών. Η εθνική ομοψυχία είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας. Αυτό είναι και το δίδαγμα της σημερινής γιορτής!

Ένα παλιό σχολικό ποίημα έλεγε: “Τι’ ναι η Ελλάδα μας; Μην είναι οι κάμποι;” Δυστυχώς η Ελλάδα έγινε ένας απέραντος  κάμπος. Ισοπεδώθηκε. Δεν έχει βουνά με κορφές. Χρειάζεται, λοιπόν, μια συνολική προσπάθεια να την τοποθετήσουμε κάπου ψηλότερα, ανεβάζοντας πρώτα τον εαυτό μας!  Αν γίνουμε όλοι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό αγωνιστές και ήρωες, έτσι που να τολμάμε να λέμε ένα “παρών”, τότε η ζωή μας θα κλείνει, όπως το παραμύθι της γιαγιάς: εμείς θα ζήσουμε καλά και τα παιδιά μας καλύτερα! Όλοι τα τελευταία χρόνια μαγευόμαστε με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Εκείνο που χρειάζεται είναι η εισαγωγή όχι μόνο τεχνολογίας, αλλά και μιας άλλης νοοτροπίας. Κάποτε πρέπει ως λαός να σοβαρευτούμε, ως κράτος να νοικοκυρευτούμε, ως πολιτικοί να αποκτήσουμε αίσθημα ευθύνης, ως άνθρωποι να φερόμαστε ως πολίτες και συνάνθρωποι. Ο Σεπτίμιος Σεβήρος άφησε ως πνευματική υποθήκη μια λέξη: Laboremus. Ας εργαζόμαστε. Ας την βρούμε στην αποθήκη των γνώσεων και χαμένων αξιών και ας την εντάξουμε στη ζωή μας διαψεύδοντας αυτούς που μας ειρωνεύονται λέγοντας πως αν ήταν έλληνας αυτός που πρώτος πάτησε στο φεγγάρι, δεν θα έφτιαχνε διαστημικό σταθμό, αλλά καφενείο!!

Η Κυρία Αλεβίζου κλείνοντας λέει…

Ο κ Κασελίμης πέρυσι επέλεξε “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” για να κλείσει η σχολική χρονιά και να διδαχθούμε από ένα έργο παλιό, αλλά τόσο επίκαιρο!  Από αυτό το έργο, λοιπόν, επιλέγω μια φράση για να κλείσουμε τη γιορτή μας:  Ξύπνα, ραγιά!!!

Στη γιορτή συμμετείχαν μαθητές που αναφέρθηκαν με  γραπτά κείμενα σε γεγονότα του παρελθόντος.  Συνόδευσε εξαιρετικά με τραγούδια, η χορωδία του σχολείου. Ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα έδωσαν το στίγμα της εθνικής επετείου.

Στο τέλος έγινε η απονομή των αριστείων – βραβείων, από τη διευθύντρια του σχολείου κυρία Κατσαμπούρη Φωτεινή, στους αριστεύσαντες μαθητές για το σχολικό έτος 2010-11.

Επιμέλεια γιορτής:

Αλεβίζου Παναγιώτα, φιλόλογος

Παράσχου Μαρίνα, μουσικός

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση