Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Τη Δευτέρα 29/11 οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης επισκέφτηκαν το σπήλαιο της Παιανίας, ένα σπήλαιο που σε κατακτά αμέσως με την ομορφιά του.  Ο πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κολώνες, συμπλέγματα κλπ, εντυπωσίασε τους μαθητές που δεν ήξεραν πραγματικά τι να πρωτοθαυμάσουν. Η ποικιλία των σχηματισμών, οι εξώστες και οι πλατείες καθώς και  η  πεταλοειδής διαδρομή με τα σκαλάκια σε ένα σχετικά στενό διάδρομο, που άλλοτε ανηφόριζε και άλλοτε κατηφόριζε, δημιουργούσαν μια άκρως επιβλητική ατμόσφαιρα. Καθοδηγούμενοι από τον ξεναγό άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη, μέσα σ’ αυτόν το φαντασμαγορικό διάκοσμο που σμίλευσε η φύση και ανακάλεσαν στη μνήμη τους διάφορα αριστουργήματα που δημιούργησε το ανθρώπινο χέρι, όπως την ‘Ολυμπιακή Δάδα’, τον ‘Πύργο της Πίζας’, ‘Βωμούς’, ‘Κοράλλια’, ‘Αρμόνιο’, ‘Καμήλες’, ‘Ελέφαντες’ και τόσα άλλα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε στο μουσείο Βορρέ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία σε  ένα χώρο σύγχρονης ελληνικής τέχνης κατά τη διάρκεια  μιας  εξαιρετικής ξενάγησης, να θαυμάσουν αξιόλογα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

                          

Ταυτόχρονα θαύμασαν μέσα σε αναπαλαιωμένα παραδοσιακά κτίσματα, πλούσια  δείγματα της λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης όπως λαϊκά ελληνικά αντικείμενα, ελληνικά χαλιά, κεραμικά, βυζαντινές εικόνες, σπάνια έπιπλα και αρχαιότητες.

        

 Την ίδια ημέρα οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων,  τη Βουλή των Ελλήνων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων στην αίθουσα  πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας! 

 ΤΡΙΤΗ   23  Νοέμβρη 2010 και ώρα 7.00 μ.μ.

ANTICANCER: ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΕΡΒΑΝ-ΣΡΕΜΠΕΡ

Όταν ο Νταβίντ Σερβάν-Σρεμπέρ, αφοσιωμένος γιατρός και ερευνητής, ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο στον εγκέφαλο, είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Στην πορεία μιας δεκαπενταετίας, με όπλα του την ιατρική επιστήμη, τη γνώση των τρόπων αυτοΐασης του οργανισμού και, πάνω απ’ όλα, τον μεγάλο πόθο του για ζωή, ο Σρεμπέρ πέρασε από την ανάρρωση στην ίαση και κατόπιν στην υποτροπή, για να καταλήξει θεραπευμένος – και πολύ πιο δυνατός. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει με γλαφυρότητα και σαφήνεια τι είναι αυτό που υποκινεί και θρέφει την ασθένεια του καρκίνου και πώς εμείς, ακολουθώντας ταυτόχρονα συμβατικές και εναλλακτικές μεθόδους, μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου και να αποδυναμώσουμε τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται μέσα μας. Ο καρκίνος είναι μια πραγματικότητα στην εποχή μας. Αλλά είναι στο χέρι μας να τον κρατήσουμε μακριά και να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ 25 ΧΩΡΕΣ.
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Σταύρο Σ. Μπεσμπέα.
Περιλαμβάνει ενημερωτικό έντυπο με οδηγίες και συμβουλές για σωστή ζωή και διατροφή.

Το βιβλίο παρουσιάζει η συνάδελφος Μάρη Αναστασία.

Γιορτή Πολυτεχνείου

Στον άγιο ήχο της φωνής: «Εδώ Πολυτεχνείο!…»
στο κάλεσμα της νιότης μας, που φέρνει προς το φως
άστραψε σ’ όλες τις ψυχές τ’ άφταστο μεγαλείο
της Λευτεριάς και ξέσπασε κάθε καημός κρυφός!

Τ’ ατράνταχτα τα στήθια σας, παιδιά, γινήκαν κάστρα,
και πάλεψαν σκληρά κι ορθά με τανκς και με πιστόλια
σαν η ψυχή σας έφερνε στον ουρανό και στ’ άστρα
το θρίαμβο της Λευτεριάς, μες σε βροχή από βόλια.

Στα παλληκάρια που’ πεσαν στην άνιση την πάλη
δόξα τους πρέπει και τιμή μες σε χιλιάδες χρόνια!
Μα και σε σας που ζήσατε, για να χαρείτε πάλι
ολάκερη την Λευτεριά, την πάμφωτη κι αιώνια!..

Φώτος Γιοφύλλης

 

Σε μια ξεχωριστή γιορτή που οργάνωσε το σχολείο μας  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων με ποιήματα  από τους μαθητές , με τραγούδια από τη χορωδία , με ηχητικά  ντοκουμέντα και βίντεο τιμήσαμε και φέτος τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία που πάλεψαν σκληρά και ορθά , που΄πεσαν στην άνιση την πάλη. τους ήρωες του Πολυτεχνείου, για τη δύναμη της ψυχής, για την ομορφιά του αγώνα και για τον πόνο του χαμού.

Οργάνωση γιορτής:  Γιαννοπούλου Μ. , Μαθέ Μ. , Παράσχου Μ., Βερικίου Ε.

Σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940 – 28η Οκτωβρίου 2010                            70 χρόνια μετά …

Το σχολείο μας γιόρτασε και φέτος την 28η Οκτωβρίου 1940. Θυμηθήκαμε γεγονότα, που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά. Eίδαμε εικόνες που μίλησαν στις ψυχές μας. Εικόνες που έδειχναν τον πόνο, τη θλίψη, την πείνα, το θάνατο. Καταλάβαμε, για μια ακόμη φορά, γιατί και πώς πρέπει να αντιστεκόμαστε στο άδικο και στον παραλογισμό. Συνειδητοποιήσαμε πόσο καλά πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας για να βαδίζουμε με ασφάλεια στο μέλλον. Οι ευκαιρίες να μάθουμε από πρώτο χέρι τα γεγονότα, όσο περνούν τα χρόνια μειώνονται. Γι΄αυτό, κοιτώντας παππούδες και γιαγιάδες στα μάτια ρωτάμε, μαθαίνουμε, προβληματιζόμαστε, διδασκόμαστε και λέμε

  •     ΟΧΙ στη βία
  •     ΟΧΙ στην αδικία
  •     ΟΧΙ στην εκμετάλλευση

Έτσι μόνο  …  λίγο ακόμα θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Οργάνωση γιορτής: Αλεβίζου Π. , Παράσχου Μ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση