Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Πεντηκοστή

Πεντηκοστή στη Καινή Διαθήκη ονομάζεται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους που συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Η Πεντηκοστή είναι μια ιδιαίτερα λαμπρή γιορτή γιατί θεολογικά η ημέρα αυτή θεωρείται η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας.

Την ημέρα της Πεντηκοστής έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές και αποστόλους του Ιησού σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων. Αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να μιλούν σε όλες τις γλώσσες «για τα θαυμαστά έργα του θεού» γεγονός πού έγινε αντιληπτό από όσους βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ.

Αποτέλεσμα είχε έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου να βαπτιστούν εκείνη την ημέρα 3.000 άνθρωποι και να γίνουν χριστιανοί.

Σύμφωνα με τούς εκκλησιαστικούς πατέρες και συγγραφείς του Β’ μισού του 4ου αιώνα γίνεται λόγος για τον εορτασμό της Πεντηκοστής από τους αποστολικούς χρόνους. Κατά την γιορτή γινόταν η βάπτιση των κατηχούμενων και για τον λόγο αυτό συνεχίζει και ψάλλεται ο τρισάγιος ύμνος: « Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…».

Η μεθεόρτια ημέρα που ξεχωρίζει είναι η Δευτέρα, ημέρα αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, στην οποία επαναλαμβάνεται όλη η ακολουθία της Κυριακής.

Αφήστε μια απάντηση