2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

αφιέρωμα στην Γ΄ταξη 2014-2017

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 29 Μαΐου 2017

Κατηγορία video, ΓΙΟΡΤΕΣ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Παρουσίαση προγράμματος & ρομποτική κατασκευή

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 29 Μαΐου 2017

Μαθαίνουν κάτι τα παιδιά στα σχολεία; Αυτό το απέδειξαν το πρωί της 29-05-2017, όταν μαθητές και καθηγητές, παρουσίασαν, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα  και τη ρομποτική κατασκευή στα  οποία συμμετείχαν. Είναι οι φετινές εκπαιδευτικές δράσεις που επιμελήθηκαν καθηγητές σε συνεργασία με πρόθυμους μαθητές καθʼ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ωθούνται στην ανακάλυψη δεξιοτήτων τους, στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων κι έτσι κυλάει ευχάριστα και δημιουργικά άλλη μια χρονιά χωρίς να είναι προσκολλημένα μόνο στην καθορισμένη ύλη των σχολικών βιβλίων.
Στην εκδήλωση κάθε μαθητής-εκπρόσωπος του προγράμματος έπαιρνε τον λόγο και παρουσίαζε εν συντομία το αποτέλεσμα της δράσης και τις εντυπώσεις όλων των μαθητών από την συμμετοχή τους. Όσα παιδιά συμμετείχαν είναι ενθουσιασμένα που κατάφεραν να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν κάτι υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Με αυτόν τον τρόπο έγινε πράξη η πραγματική σημασία της λέξης καθηγητής (<κατά + οδηγώ), ο οποίος, όπως μάθαμε και στο σχολείο, πρέπει να οδηγεί, να κατευθύνει τους μαθητές στην γνώση.

Στην παρουσίαση παρέστη η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κα Άντα Χ#Γεωργίου.

Το πρόγραμμα ήταν: «Τόποι λατρείας και Πολυ-πολυτισμικότητα στο χθες και στο σήμερα»

Εκπαιδευτική ρομποτική: Η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου.

Στο τέλος της παρουσίασης, είχαμε ένα όμορφο αφιέρωμα για τα παιδιά της Γ΄τάξης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αθλητικές εκδηλώσεις.

DSCN2436 DSCN2440 DSCN2445 DSCN2447 DSCN2456 DSCN2467

 

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Προγράμματα του σχολείου | Δεν υπάρχουν σχόλια »

29 Μαΐου 1453

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 28 Μαΐου 2017

v1-11-638

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ” εμόν εστίν ουτ” άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» (Απάντηση του Κωνσταντίνου ΙΑ” Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β”)

29 Μαΐου 1453: μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας- της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Η Άλωση έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική παράδοση, η οποία για αιώνες μετά θρηνούσε και θρηνεί το τέλος της «Ρωμανίας» και την πτώση της Πόλης των Πόλεων, που αποτέλεσε φάρο φωτός- αλλά και απόρθητο φρούριο, προπύργιο απέναντι στους εξ Ανατολών κινδύνους- εκεί που η Ανατολή συναντούσε τη Δύση, τα χρόνια που στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση που ακολούθησαν την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 28 Μαΐου 2017

anakoinvsh (1)

Κατηγορία Ανακοινώσεις, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Διαγωνισμός Φυσικής

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 26 Μαΐου 2017

Μεγάλη επιτυχία για το σχολείο μας καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής ¨Αριστοτέλης 2017¨. Οκτώ από τους μαθητές μας, τιμήθηκαν με επαίνους και διακρίσεις, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους μαθητές.

Μέσα από τα παιδιά που ανταμείφτηκαν, διαπιστώνουμε πως η σημασία της προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης, η σημασία της επιβράβευσης, η ευγενής άμιλλα, η αξιοκρατία, η αριστεία, η επιμονή και η υπομονή είναι αξίες που όχι μόνο παραμένουν διαχρονικές αλλά αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινητήριο δύναμη για τη νέα γενιά.

Ο Διευθυντής του σχολείου Δ. Ζουρέλλης, ο καθηγητής τους στη φυσική Π. Βαγιάννης και ο σύλλογος του σχολείου, τους συγχαίρουν και τους εύχονται καλή πρόοδο.

DSCN2409

Κατηγορία Διακρίσεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Το Ηλεκτρικό βραχυ-Κύκλωμα – Κίνδυνοι και ¨Ασφάλεια¨

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 23 Μαΐου 2017

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Α” Γυμνασίου, μιλήσαμε για το ηλεκτρικό κύκλωμα και το βραχυκύκλωμα.

Α. Χρησιμοποιώντας ένα εργαστηριακό βολτόμετρο, καλώδια και μπαταρία, μετρήσαμε την τάση της μπαταρίας, συνδέοντας το βολτόμετρο με τους πόλους της αφού διαλέξαμε τη σωστή πολικότητα. Η τάση της φαίνεται ότι είναι 4,1 volt.1

  1. Β. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε ένα κύκλωμα το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρική πηγή (μπαταρία), καλώδια, διακόπτες (από συνδετήρες) και ένα λαμπάκι που σαν βάση του έχει ένα μανταλάκι. Ακουμπώντας τους συνδετήρες (Α), κλείσαμε το κύκλωμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει ρεύμα από το λαμπάκι το οποίο φωτοβόλησε όπως φαίνεται στη εικόνα.

2

Γ. Τέλος πραγματοποιήσαμε το κύκλωμα της εικόνας, παρεμβάλλοντας στο καλώδιο του κυκλώματος (συνδετήρες Α), μερικά πολύ λεπτά συρματάκια από σύρμα κουζίνας (ψιλό ατσαλόμαλλο). Παρατηρήσαμε ότι από το κύκλωμα περνάει ρεύμα και έτσι ανάβει το λαμπάκι.3

Στη συνέχεια φέραμε σε επαφή τους συνδετήρες Β, δημιουργώντας βραχυκύκλωμα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τώρα το ρεύμα «προτίμησε» να περάσει από τους συνδετήρες Β γιατί συνάντησε μικρότερη δυσκολία από ότι από το λαμπάκι και το λαμπάκι έσβησε. Το ρεύμα αυξήθηκε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θερμανθεί το ατσαλόμαλλο να φωτοβολήσει και να λιώσει. Τότε διακόπηκε το κύκλωμα. Άρα το ατσαλόμαλλο λειτούργησε σαν ασφάλεια προστατεύοντας το κύκλωμα.

4

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Το Ταξίδι της Τροφής

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 23 Μαΐου 2017

Στα πλαίσια της Θεματικής εβδομάδας προβλήθηκε στα παιδιά του Σχολείου μας το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ “Το Ταξίδι της Τροφής”. Περιγράφεται η εξέλιξη της διατροφής στον Ελλαδικό χώρο και στη Μεσόγειο  τα Προϊστορικά χρόνια.

“Το Πρώτο Γεύμα» αποκαλύπτει πώς η αναζήτηση και η διαχείριση της τροφής ήταν η κινητήριος δύναμη στη διαμόρφωση του κόσμου μας.

Επίσης αγόρια και κορίτσια του Β3 επέλεξαν να φέρουν, να φτιάξουν και να φάνε όλοι μαζί το δικό τους πρωινό στο σχολείο .

H τροφή  εκτός από ανάγκη είναι και μέσο επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε τους γονείς για την προσφορά τους στη σχολική μας δράση!!!

11φωτογραφία 3 copyφωτογραφία 4 copyφωτογραφία 5 copyφωτογραφία 6 copyφωτογραφία copy

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

επίσκεψη στην Ποτοποιία «Ούζο Βαρβαγιάννη»

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 19 Μαΐου 2017

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η Γ΄τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε την Ποτοποιία  «Ούζο Βαρβαγιάννη» στο Πλωμάρι. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιχείρηση με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας. Ο κύριος Βαρβαγιάννης  μας υποδέχτηκε, μας ξενάγησε στο μουσείο, στις εγκαταστάσεις και παρουσίασε στους μαθητές τη διαδικασία παρασκευής και εμφιάλωσης του προϊόντος.

DSCN2311 DSCN2331 DSCN2340DSCN2355 DSCN2362

Κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »