2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στα βήματα του Ερατοσθένη…

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 22 Μαρτίου 2018

Στα βήματα του Ερατοσθένη…

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Η εαρινή ισημερία τη Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 σηματοδότησε την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρισκόταν κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώθηκε και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) ΣερρώνΠιερίαςΛακωνίαςΚω και Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Στη δράση αυτή συμμετείχε και το σχολείο μας. Μαθητές της Γ τάξης, μαζί με τους καθηγητές τους, εργάστηκαν σε ομάδες και έκαναν τις σχετικές μετρήσεις.

Η δράση στέφθηκε με επιτυχία! Οι καθηγητές μάζεψαν το υλικό των ομάδων και θα ακολουθήσει σχετική επεξεργασία.

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Γεωπάρκο Λέσβου

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 21 Μαρτίου 2018

Σήμερα 21-3-18 υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ  Ευεργέτουλα ανακαλύπτοντας  το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος – Γεώτοποι, Φύση & Πολιτισμός.

Κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις, Προγράμματα του σχολείου | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δ Ε Λ Φ Ο Ι, ο «ομφαλός της Γης» απο Ψηλά

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 17 Μαρτίου 2018

Κατηγορία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Δεν υπάρχουν σχόλια »

εκδρομή στη Θερμή και Παναγιούδα

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 14 Μαρτίου 2018

Σήμερα 14-3-18 επισκεφτήκαμε τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής καθώς και την Παναγιούδα.

Κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 11 Μαρτίου 2018

Με αφορμή την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής  οι μαθητές μας μάζεψαν χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής και τα  παρέδωσαν  στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. κ. Ιάκωβο. Επίσης το σχολείο μας συμμετείχε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Συμεών. Μετά τη Θεία Λειτουργία, η ενορία πρόσφερε κέρασμα στο σύλλογο καθηγητών.

Κατηγορία Διάφορα | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Οι λέξεις πονάνε

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 5 Μαρτίου 2018

Κατηγορία video, Διάφορα | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Αναγνωστήριο Αγιάσου

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 21 Φεβρουαρίου 2018

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στις 16-2-18 στην Αγιάσο, ομάδα μαθητών μας επισκέφτηκε το Αναγνωστήριο Αγιάσου και πήρε πληροφορίες για το καρναβάλι και την ιστορία του από τον κ.Κλεάνθη Κορομηλά με σκοπό να τις συμπεριλάβει στην σχολική εφημερίδα.

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις | Δεν υπάρχουν σχόλια »

όμορφες στιγμές

Συγγραφέας: 2o Γυμνάσιο Μυτιλήνης στις 20 Φεβρουαρίου 2018

Χρόνια πολλά Χαρίκλεια…

Κατηγορία Διάφορα | Δεν υπάρχουν σχόλια »