prokop-thumb-large 220px-Nuffield-theatre-southampton

 

Ο Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νανοηλεκτρονικής του τομέα Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, (University of Southampton)  Θέμης Προδρομάκης και φίλος του  2ου Γυμνασίου Κορίνθου………. από τα παλιά – (επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο  Imperial College του Λονδίνο, όταν ήταν εκεί καθηγητής), –  διοργανώνει στο ξενοδοχείο Intercontinental Athens, δύο διεθνή συνέδρια στην Αθήνα μεταξύ 3 και 7 Απριλίου 2017        ( Διεθνές συνέδριο για υλικά μνημών αντίστασης, συσκευές και συστήματα (MEMRISYS2017) και τη Διεθνή Κοινοπραξία για Νανοτεχνολογίες (ICON)).

Ο  καθηγητής λοιπόν, κ. Προδρομάκης  καλεί στις 6 Απριλίου ομάδα 40 περίπου μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου και δηλώνει:   «Στόχος μας είναι η ενημέρωση των μαθητών καθώς και του ευρύ κοινού σε θέματα που αφορούν στη σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα του τομέα της μίκρο- και νάνο-τεχνολογίας, θέλοντας κατ’  αυτόν τον τρόπο να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά τον ενθουσιασμό για την επιστήμη και την τεχνολογία, δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρο να επιλέξουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία που απαιτεί ανώτερες και ανώτατες σπουδές».
 Το University of Southampton,  στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτει τις πλέον προηγμένες εγκαταστάσεις καθαρού χώρου (Κέντρο ανάπτυξης νανοδιατάξεων, Nanofabrication Centre <http://www.ecs.soton.ac.uk/research/facilities>) σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη. Στο κέντρο αυτό φιλοξενείται ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των μικροσυστημάτων και νανοδιατάξεων με άμεση εφαρμογή σε συστήματα ηλεκτρονικών, η νανοτεχνολογίας καθώς και βιο-εφαρμογών. Τα συναρπαστικά ερευνητικά αντικείμενα του 35χρονου Έλληνα πρωτοπόρου της νανοτεχνολογίας, συγκεντρώνουν τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και κολοσσών της βιομηχανίας (από τη Hewlett Packard μέχρι τη φαρμακευτική Glaxo Smith Kline). Από τη μία, εξελίσσει την ιδέα των «memristor» (σύντμηση του memory-resistor, που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη»), μιας επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών, που συνδέει τη μικροηλεκτρονική με τη βιολογία. Από την άλλη, καταπιάνεται με τη συνθετική βιολογία και, εφαρμόζοντας καθιερωμένες μεθόδους νανοκατασκευής, φτιάχνει στο εργαστήριο «μικρο-πλατφόρμες» μέσα στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν κυτταρικοί ιστοί και όργανα για ιατρική χρήση.

    Οι μαθητές του σχολείου μας θα λάβουν μέρος σε πρακτικές δραστηριότητες (hands-on activities) που σχετίζονται με την τεχνολογία κατασκευής μικρο- και νανο-διατάξεων.

Για το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Χρήστος Ρουμελιώτης (Θεολόγος)