Διαδικτυακές κοινωνικές συναναστροφές

μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχνούν τα παιδιά με ποιόν επικοινωνούν στο διαδίκτυο και ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες που δημοσιεύουν. Είναι ευκολότερο να λένε και να κάνουν πράγματα στο διαδίκτυο, που ίσως δε θα τα έκαναν στην ‘πραγματική ζωή’. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό τα παιδιά να σκέπτονται πολύ τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό τους.

 

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying), οι ακατάλληλες επαφές με άτομα, η κλοπή ταυτότητας, οι απάτες και η πιθανή έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο για ανήλικους, που μπορούν να κάνουν τα κοινωνικά δίκτυα επικίνδυνα. Αλλά αν το παιδί ή ο έφηβός σας φέρεται έξυπνα μπορεί να είναι ασφαλής στο διαδίκτυο.

Περισσότερες υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους σας:

  • Να θυμάστε, δεν είναι όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι. Παρ’ όλο που είναι πολύ ωραίο να έχετε φίλους στο διαδίκτυο, ακόμα και στη λίστα των ‘φίλων’ υπάρχουν άτομα που δε θα θέλατε να τα ξέρουν όλα για σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάτες, για κλοπή ταυτότητας ή και για χειρότερα.
  • Κρατάτε τους διαδικτυακούς ‘φίλους’ σας μόνο για το διαδίκτυο. Αν θέλετε να συναντήσετε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει μέχρι τώρα προσωπικά, ζητήστε να σας συνοδεύσει κάποιος απ’ τους γονείς σας ή άλλος ενήλικος που εμπιστεύεστε και φροντίστε η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο και κατά προτίμηση με το φως της ημέρας.
  • Πείτε όχι! Oι δωρεάν προσφορές είναι συνήθως πολύ καλές για να είναι αληθινές και μπορεί να καταλήξουν να σας κοστίσουν πολύ ακριβά.
  • Να είστε διακριτικοί. Δημοσιεύετε μόνο σχόλια που θα χαιρόσασταν να λαβαίνατε. Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους. Να θυμάστε ότι όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες μπορεί να παραβιάζετε το απόρρητο των φίλων σας..
  • Μην απαντάτε αν κάποιος σας στείλει κακόβουλα ή εκφοβιστικά μηνύματα ή σας ζητάει να κάνετε κάτι με το οποίο αισθάνεστε άβολα. Αντίθετα, ενημερώστε τους γονείς σας ή κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε.
  • Αν απειλείται η ασφάλειά σας η αστυνομία θα σας βοηθήσει. Σε περίπτωση απειλής της ζωής σας ή σε καταστάσεις όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος, καλέστε το 11012.
  • Αν κάτι σας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειάζεστε βοήθεια για να το χειριστείτε, επικοινωνήστε με τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015.

 

πηγή:  http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/parents/item/268-aus6

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση