Ο σκληρόκαρδος γίγαντας στη σκηνή του 2ου Γυμνασίου

DSCN0038 DSCN0038 DSCN0017 DSCN0028 DSCN0053 DSCN0021 DSCN0018 DSCN0008 DSCN0057

«Ο σκληρόκαρδος γίγαντας» στη σκηνή του 2ου Γυμνασίου.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη παρουσιάστηκε σε θεατρική διασκευή το παραμύθι  του Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο σκληρόκαρδος γίγαντας».

Η ιστορία ενός γίγαντα που υψώνει τείχη και φράχτες στα μικρά παιδιά. Η ιστορία ενός εγωιστή γίγαντα  που δεν αφήνει τα λουλούδια να ανθίσουν, τα παιδιά να παίξουν, θυμίζει σε πολλά σημεία όλους εκείνους που σήμερα υψώνουν τοίχους, κλείνουν σύνορα και πόρτες, δημιουργούν αποκλεισμούς απέναντι στο νέο και το διαφορετικό.

Στην παράσταση συμμετείχαν 23  μαθητές και μαθήτριες από όλες  τις τάξεις του Γυμνασίου.

Λίγα λόγια για  την υπόθεση και το συγγραφέα του έργου:

Στον πανέμορφο κήπο ενός γίγαντα έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνος όμως τα έδιωξε και έχτισε ολόγυρα έναν ψηλό φράχτη, απαγορεύοντας την είσοδο. Από τότε, η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ξανάρθαν ποτέ. Τα πουλιά έφυγαν. Χιόνι και χαλάζι πέφταν αδιάκοπα. Τα λουλούδια δε φύτρωναν και τα δέντρα δεν άνθιζαν. Όμως τα παιδιά τρύπωσαν στον κήπο κρυφά. Κι άλλαξαν όλα. O γίγαντας κατάλαβε και αγάπησε τα παιδιά. Κι όταν γέρασε, ένα από αυτά οδήγησε την ψυχή του στον Παράδεισο.

O μεγάλος συγγραφέας, στο συγκινητικό αυτό παραμύθι, κατηγορεί τον εγωισμό και προβάλλει την ανθρωπιά και την αγάπη. Η συναρπαστική πλοκή, η δράση παρασύρουν τον κάθε αναγνώστη, προσφέροντάς του ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά.

 

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (πλήρες όνομα Όσκαρ Φίνγκαρ Ο’Φλάχερτι Γουίλ Ουάιλντ, 16 Οκτωβρίου 1854 – 30 Νοεμβρίου 1900) ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, μυθιστοριογράφος, ποιητής, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας που έζησε στα τέλη της Βικτωριανής Εποχής.

Τα παραμύθια του Oscar Wilde είναι για πολλούς τα πιο πετυχημένα δείγματα πρόζας του. Ο ίδιος ήταν πολύ περήφανος γι’ αυτά, περιγράφοντάς τα ως «μικροσκοπικά έργα τέχνης» και με μεγάλη χαρά τα παρουσίαζε και υπέγραφε αντίτυπα. Γνώρισαν άμεση επιτυχία στην εποχή του με τους κριτικούς να τον συγκρίνουν με τον Άντερσεν, επαινώντας τον και για την χρήση της αγγλικής γλώσσας. Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν γίνει θεατρικά έργα, ταινίες για το σινεμά και την τηλεόραση, έχουν προσαρμοστεί για το ραδιόφωνο, έχουν γίνει καρτούν, μπαλέτο, παιδική όπερα.
Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο «Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας και άλλες ιστορίες» θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι απευθύνεται και σε μεγάλους. Άπειρες αναλύσεις έχουν γίνει από τότε συσχετίζοντας χαρακτήρες με θρησκευτικά πρόσωπα, με φιλοσοφικά συστήματα, και ίσως να ισχύουν, αλλά αυτό που κάνει σίγουρα ο συγγραφέας, είναι μια σκληρή κριτική της εποχής του. Έζησε διαφορετικά, καταπιεζόμενος συνέχεια από τις συμβάσεις, όσο κι αν προσπαθούσε να αντισταθεί μέσα από την οικονομική και επαγγελματική του επιτυχία και η απογοήτευσή του για τον κόσμο που τον περιέβαλλε είναι κάτι που εμφανίζεται σε όλες τις ιστορίες. Όποιος διαφέρει αντιμετωπίζει εμπόδια, σε όποια εποχή κι αν ζει γιατί οι κοινωνίες αποστρέφονται αυτό που δεν καταλαβαίνουν. Έτσι απευθύνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο και γι’ αυτό οι ιστορίες είναι το ίδιο ζωντανές και σήμερα. Χωρίς να χαϊδεύει τα αυτιά του αναγνώστη, δηλώνει με σκληρό τρόπο ότι η ζωή είναι άδικη καθώς το καλό δεν φέρνει απαραίτητα το καλό, ότι το κακό μπορεί να μείνει ατιμώρητο, ότι αν υπάρχει μετά θάνατον επιβράβευση ίσως να είναι και μάταιη, ότι οι διαφορές των κοινωνικών τάξεων είναι αγεφύρωτες και οι πλούσιοι αδιαφορούν για τα προβλήματα των φτωχών και οι φτωχοί δε μπορούν να αντιδράσουν. Αλήθειες που θα έκαναν ένα παιδί να φύγει τρέχοντας και κλαίγοντας ίσως, αλλά μέσα από ένα μαγευτικό κόσμο όπου πρωταγωνιστές είναι πουλιά που μιλάνε, χρυσά αγάλματα, κρυμμένοι κήποι, ερωτευμένοι φοιτητές, πολλά παιδιά που παίζουν, αποφασίζουν, παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, προσπαθώντας για το καλύτερο, έστω κι αν είναι μάταιο. Δεν είναι ευχάριστες ιστορίες, αλλά είναι πέρα ως πέρα ειλικρινείς.

Πηγή: www.lifo.gr

Η γιαγιά του Λαογραφικού και τα παιδιά.

 

   Καταδεχτική και καλωσυνάτη υποδέχθηκε τους μαθητές η δημοφιλής γιαγιά του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η χαριτωμένη γερόντισσα, νοικοκυρά μέσα στο δωμάτιο  του αγρότη, δεν είχε αντίρρηση να βγάλει ακόμα και σέλφι με πολλούς μαθητές και μαθήτριες.
   Όλα αυτά συνέβησαν κατά  τη διάρκεια  της πρωινής επίσκεψης των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Λαογραφικό Μουσείο όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να θαυμάσουν τα πλούσια και αξιόλογα εκθέματα. Οι μαθητές  της Α” τάξης είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαδραστικό παιχνίδι που παρουσίασε η κ. Ντίνα Χατζίνα. Εκτός από τον α΄όροφο οι μαθητές ξεναγήθηκαν και στο ισόγειο όπου βρίσκεται το σπίτι του ναυτικού και του αγρότη.
   Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες Ντίνα Χατζίνα και Κατερίνα Χατζηπέρη για τη ξενάγηση καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Ι. Ζορμπά  για την διευκόλυνση της κ. Χατζίνα.

Εκπέμπουμε από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

Στα πλαίσια των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων, άφιξης και ορκωμοσίας του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Ιωάννου Καποδίστρια στην Αίγινα το έτος 1828, το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας και η Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας, ενημερώνουν για τα κάτωθι:
• Στο χώρο του 2ου Γυμνασίου στην Κυψέλη την 22η – 23η – 25η Ιανουαρίου 2016 από ώρα 10:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 21:00 θα λειτουργεί σταθμός ασυρμάτου υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνου με ειδικό διακριτικό κλήσεως SX8KAP. Επίσης την Κυριακή 24η Ιανουαρίου 1828, ημέρα του 5ου αγώνα δρόμου, από 17:00 έως 21:00 στον ίδιο χώρο. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν τις επαφές του σταθμού με άλλους σταθμούς ανά τον κόσμο.

ΒΙΚΥ ΚΟΥΝΑΔΗ 03 6 10959178_915067828517415_1487925558_n

Φυτεύουμε ελιές στον κήπο του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

   Εβδομάδα αφιερωμένη στον κήπο του σχολείου ήταν αυτή που πέρασε. Στη βορεινή πλευρά πίσω ακριβώς από το κτίριο αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το χώρο και να φυτέψουμε ότι καλύτερο: Ελιές. Η αρχή έγινε με έξι ελιές όσα και τα τμήματα  του σχολείου. Κάθε τμήμα την ώρα του μαθήματος της Γυμναστικής  με επόπτη τον γυμναστή κ. Ν. Κόνιαρη φύτεψε την ελιά του. Πάνω σε κάθε φυτό υπάρχει και η ετικέττα που αναφέρει  το τμήμα. Και αυτή ήταν η αρχή……. Θα ακολουθήσουν κι άλλα δέντρα. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα βγάλουμε και λάδι. Γιατί όχι;

Η βασιλόπιτα του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

    Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Οι  μαθητές συγκεντρώθηκαν  στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου ο π.Νεκτάριος Κουκούλης εφημέριος της ενορίας  της Κυψέλης ευλόγησε  την πίτα και ευχήθηκε στους μαθητές και τους καθηγητές για τη νέα χρονιά.
    Πολλοί οι τυχεροί εφόσον υπήρχε φλουρί  για κάθε  τμήμα ξεχωριστά. Για  τους καθηγητές το φλουρί έπεσε  στον κ. Μπακέλα Ιωάννη ενώ για  τους μαθητές  στους: Κλώνου Όλγα (Α1), Χρυσοχόο Μιχάλη (Α2), Μπέση Ελεάνα (Β1), Παπαμιχαήλ Κων/νο (Β2), Τζίτζη Κων/να (Γ1), Μπόγρη Ελένη (Γ2).

Χριστουγεννιάτικη Μουσική Εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

 Μια όμορφη  προ – Χριστουγεννιάτικη βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες θεατές  στην μουσική Εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, φιλοξενώντας τοπικά μουσικά σχήματα. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησε λίγο μετά  τις επτά το βράδυ και συμμετείχαν:

  •  η Βυζαντινή Χορωδία Αίγινας υπό τη διεύθυνση του κ. Θανάση Ανδρεάδη .
  • η χορωδία  του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος
  • η χορωδία  του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Ασωμάτων και Κοντού. Οι δύο χορωδίες τραγούδησαν από κοινού υπό τη διεύθυνση του κ. Θανάση Ανδρεάδη. Υπεύθυνη για τη χορωδία του Βαθέος είναι η μουσικός κ. Εριφύλλη Γρυπαίου.
  • η παιδική χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Βρυζάκη.
  • η Πολυφωνική χορωδία Αίγινας υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Βρυζάκη.
  • Τις χορωδίες συνόδευσε η Εστουδιαντίνα Αίγινας, η ορχήστρα Παραδοσιακών και λαικών οργάνων  της Σχολής » Ο Άγιος Νεκτάριος», υπό την επιμέλεια  του κ. Αλέξανδρου Σπίτζινγκ.

Ακούστηκαν ύμνοι, τροπάρια  της εορτής  των Χριστουγέννων, παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικοι σκοποί από όλο τον κόσμο.Το πρόγραμμα  έκλεισε  με τα Αιγινήτικα κάλαντα που τραγούδησαν από κοινού όλες οι χορωδίες.

   Ήταν  μια όμορφη βραδιά  που τίμησαν  με την παρουσία  τους  εκατοντάδες φίλοι  και έδωσε την ευκαιρία της γιορτής και της συνάντησης  τόσων ανθρώπων.  Μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί και πέρσι τέτοιες μέρες και  που τείνει να γίνει θεσμός.
    Ακολούθησε κέρασμα από το Σύλλογο  Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου.

Ανταλλαγή ευχών και γλυκών στο 2ο Γυμνάσιο

   Από την αρχή της βδομάδας κάθε μαθητής και μαθήτρια είχε γράψει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του σε κάρτες. Και ήρθε η Παρασκευή. Η μέρα του ζυμώματος, όταν οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εφόρμησαν στις αίθουσες με τη ζύμη μέσα και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πλάσουν τα παιδιά «κουλουράκια με τα δυο χεράκια». Διανεμήθηκαν γάντια, φόρμες, λαμαρίνες, λαδόκολες και ξεκίνησε η ετοιμασία  των χριστουγεννιάτικων κουλουριών σε κάθε τμήμα  του σχολείου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου που επέβλεπε, συγκέντρωσε τις λαμαρίνες και τις κατηύθυνε στο φούρνο του Φώτη. Εκεί ψήθηκαν τα κουλούρια.
   Σε  μια ώρα οι λαμαρίνες επέστρεψαν με λαχταριστά τραγανά καλοψημένα κουλούρια. Στήθηκε συνεργείο και ετοίμασε από ένα σακκουλάκι με κουλούρια για καθε μαθητή όπου στην κορδέλα  του περιτυλίγματος  καρφιτσώθηκε και μια κάρτα με ευχές.
   Όλα  τα γιορτινά σακκουλάκια διανεμήθηκαν στους μαθητές την τελευταία διδακτική ώρα της ημέρας.
   Άλλη μια χριστουγεννιάτικη δράση στο 2ο Γυμνάσιο έλαβε χώρα χάρη  στο μεράκι την όρεξη και την εθελοντική εργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
   Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως  το κ. Φώτη Πούντο  για τη συνεργασία.

Οι μαθητές και ο Άγιος Διονύσιος.

   Μια μεγάλη αλυσίδα από μαθητές κάθε βαθμίδας σχηματίστηκε σήμερα και λιτάνευσε στους δρόμους και στην παραλία  της Αίγινας με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Διονυσίου. Η παρουσία του μεγάλου αριθμού των παιδιών οδήγησε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης να κάνει ιδιαίτερη αναφορά  στο τέλος  της λιτανείας, στην παρουσία και συμμετοχή των παιδιών και να ευχαριστήσει δημοσίως τόσο  τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς της Αίγινας, τονίζοντας παράλληλα την αξία  της παιδείας και τη συμβολή της στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Οι μεγάλες αξίες  του ελληνικού πολιτισμού και τα νάματα  της πίστης θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια  στο μέλλον τόνισε ο Μητροπολίτης.
  Έχουμε κάνει κι άλλες φορές από τη σελίδα μας ιδιαίτερη αναφορά  σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν κάθε φορά  στις δύο λιτανείες του νησιού και στις παρελάσεις, αψηφώντας τον καιρό, το κρύο ακόμα και το ψιλόβροχο, ή αφήνοντας κατά μέρος άλλες ασχολίες και δραστηριότητες. Και  δεν είναι μόνο τα παιδιά  που συμμετέχουν με τα σχολεία, είναι και όσα πλαισιώνουν  τη Φιλαρμονική, το Σώμα των Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων, τα σωματεία και τους συλλόγους. Η παρουσία  των μαθητών είναι ένα μεγάλο μάθημα και απάντηση σε όλους εκείνους που σκορπούν μιζέρια και απαισιοδοξία.
   Τα παιδιά οδηγούν με το παράδειγμά τους και φωτίζουν  τους σκοτεινούς δρόμους των καιρών μας.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα  του κ. Χρήστου Νεστορίδη.

Στολίσαμε στο 2ο Γυμνάσιο

   Χριστουγεννιάτικη πλέον ατμόσφαιρα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας με όλα τα απαραίτητα στολίδια να φιγουράρουν σε αίθουσες και διαδρόμους. Απόλυτα υπεύθυνη γι” αυτό η καθηγήτρια των Γαλλικών κ. Κατερίνα Τουμπέκη η οποία με το ραβδάκι της άλλαξε εντελώς την ατμόσφαιρα  χαρίζοντας έναν εορταστικό τόνο για τις υπόλοιπες μέρες που απομένουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Με καλούς βοηθούς και συνεργάτες τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφού προηγουμένως στόλισε  το Γυμνάσιο Μεσαγρού και το Γενικό Λύκειο,  με ιδέες και υλικά πρωτότυπα σε κάποιες περιπτώσεις έφερε  το κλίμα  των ημερών στο σχολείο. Ο στολισμός θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες με τις τελευταίες πινελιές από αλεξανδρινά και γκυ.
   Και  του χρόνου.
                     Από το γραφείο των καθηγητών.
 Χριστούγεννα και στην έδρα.
 Στην είσοδο  του σχολείου το γνωστό και από τα προηγούμενα χρόνια χριστουγεννιάτικο δέντρο.