Μια Κυριακή στο Λεόντι

   Οι μαθητές  της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου  Αίγινας  συνεχίζουν να επισκέπτονται  τις βόρειες  παραλίες  της  Αίγινας και να καταγράφουν  την κατάσταση  που παρουσιάζουν αυτές  οι περιοχές  το χειμώνα. Μια  εποχή  όπου κανείς  δεν ενδιαφέρεται  για  τις παραλίες και  γι’ αυτό κάποιοι ασυνείδητοι  διευκολύνονται και αποθέτουν εκεί ότι  θεωρούν  περιττό και άχρηστο.
  Σειρά είχε  η πολύπαθη  περιοχή του Λεόντι.
Μια  βόλτα στις  δύο  παραλίες  στο Λεόντι είναι αρκετή  για να νιώσει  κάποιος  θλίψη για την εικόνα  μιας  περιοχής  που έχει  τη δική  της ιστορία  στην οικονομική ζωή της Αίγινας.
   Κάποτε και μέχρι  τα  μισά  του 20ου αιώνα  η ΑΓΕΤ  Ηρακλής  έπαιρνε  την πρώτη ύλη  για  το εργοστάσιό της στο Κερατσίνι. Κατόπιν η ΔΕΗ είχε εγκαταστήσει εκεί ένα μικρό  εργοστάσιο παραγωγής  ρεύματος. Η  οικονομική δραστηριότητα  συνεχίστηκε και συνεχίζεται και σήμερα  με άλλες  μορφές.
   Ένα αλιευτικό καταφύγιο, το λιμάνι  όπου δένει η υδροφόρα, η μεγάλη μεταλλική δεξαμενή και οι προοπτικές αξιοποίησης  της περιοχής δεν δικαιολογούν αυτή  την εικόνα. Δίπλα  στο λιμανάκι με τα αλειυτικά η παραλία καθαρίστηκε, αξιοποιήθηκε και  τα καλοκαίρια συγκεντρώνει λουόμενους από τις γύρω περιοχές. Στην αντίθετη πλευρά  μια πιό μικρή παραλία  στενάζει  από  τα πολλά σκουπίδια.
   Στο Λεόντι σήμερα  μπορεί  κάποιος  να συναντήσει τα πάντα. Από μια πίστα  για αγώνες  μηχανοκίνητων,  μεγάλα  τσιμέντα  (μπλόκια) έτοιμα να ποντιστούν  στη θάλασσα, παλιές σωσσίβιες βάρκες  πλοίων …. μέχρι   και  το κουφάρι του μοιραίου «Αντωνία» που βυθίστηκε  ανάμεσα  Πέρδικας και Μονής.

Οι  εικόνες  είναι  τουλάχιστον απογοητευτικές και δυσάρεστες.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Κυψέλης.

Για  πολλοστή φορά  οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων  των σχολείων  της Κυψέλης προσπαθούν να βελτιώσουν  τις κυκλοφοριακές συνθήκες  στους  κεντρικούς  δρόμους  της Κοινότητας τις ώρες προσέλευσης  και αποχώρησης  των μαθητών.  Η κατάσταση επιδεινώνεται τις βροχερές ημέρες οπότε αυξάνεται και ο αριθμός  των οχημάτων καθώς  και από τη μη συνεργασία κάποιων οδηγών.

Ακολουθεί  η σχετική ανακοίνωση.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης και του 2ου Γυμνασίου Αίγινας με το Δήμαρχο Αίγινας και την Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, συζητήθηκε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους δρόμους γύρω από τα σχολεία. Στη συνάντηση αυτή προτάθηκε από το Δήμαρχο Αίγινας να μονοδρομηθεί ο δρόμος Γ. Λυκούρη, όπου διέρχεται μπροστά από το Γυμνάσιο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου τις εξής ώρες: από τις 8.00 έως τις 8.30 το πρωί και από τις 13.00 έως τις 14.00.

 

Οι μαθητές της Αίγινας στα ‘Ενθυμήματα» των Φυλακών Αίγινας.

  Αντιπροσωπείες πολλών σχολείων της Αίγινας κάθε βαθμίδας επισκέπτονται καθημερινά  την έκθεση «Ενθυμήματα- Αντικείμενα από  τις Φυλακές  της Αίγινας» που πραγματοποιείται αυτον τον καιρό στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου. Οι μαθητές  έχουν  την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την κ. Ελίκα Βλαχάκη και τις συνεργάτιδές  της και να πληροφορηθούν για τη ζωή και τους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο κτίριο αυτό. Επίσης τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τις Φυλακές, περιστατικά, στιγμιότυπα που συνθέτουν την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής που έχει σημαδέψει  την τοπική ιστορία  του νησιού αλλά  και της Ελλάδας.
   Τις εντυπώσεις κλέβουν τα μικρά και  μεγάλα αντικείμενα  που κατασκεύαζαν οι κρατούμενοι και πουλούσαν κατόπιν στους επισκέπτες. Πολλά παιδιά αναγνώρισαν παρόμοια αντικείμενα  στα σπίτια  γιαγιάδων και συγγενών τους.
Μια έκθεση που εκτός από την ιστορική της αξία έχει και εκπαιδευτική.
   Στιγμιότυπα από την επίσκεψη των μαθητών της Γ΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Κοπή βασιλόπιτας στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

  Μια καθιερωμένη γιορτινή στιγμή  στα πλαίσια  τςη ελληνικής και χριστιανικής παράδοσης είναι η κοπή βασιλόπιτας στην αρχή του νέου χρόνου.
 Η βασιλόπιτα όμως έδωσε  την ευκαιρία στη μαθητική κοινότητα  του 2ου Γυμνασίου να οργανώσει μια μική γιορτή με παραδοσιακά κάλαντα που έπαιξαν οι νεαροί οργανοπαίχτε ςτου σχολείου, όπως κάλαντα από τη Χίο την Ικαρία , την Αίγινα αλλά και  να διανθιστούν με την ανάγνωση των παραδοσιακών  εθίμων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων της Αίγινας..
  Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στο τέλος  των μαθημάτων. Την πίτα ευλόγησε και έκοψε ο εφημέριος της Κυψέλης π. Νεκτάριος Κουκούλης. Παραβρέθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με την πρόεδρο κ. Μάρθα Χαρτοφύλακα να απευθύνει ευχές  για  το νέο έτος στους μαθητές.
   Η πίτα  και τα δώρα  ήταν προσφορά  του Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων. Οι  τυχεροί μαθητές που βρήκαν  τα  6 φλουριά κέρδισαν από μια δωροεπιταγή των 10 ευρώ  για αγορά  ρουχισμού από κεντρικό κατάστημα της πόλης  της Αίγινας. Επίσης τιμήθηκε ο μαθητής Πέτρος Φλεμετάκης ο οποίος διακρίθηκε στο μαθηματικό Διαγωνισμό ‘Ο Θαλής»

Διάκριση για το μαθητή Πέτρο Φλεμετάκη

Ο ερχομός του 2018 επεφύλαξε ένα όμορφο δώρο για τη σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου Πέτρος Φλεμετάκης συμμετείχε και διακρίθηκε στον  78ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ο Θαλής» που διεξήχθη σο Σάββατο 11 Νοεμβρίου στην Ιωννίδειο Σχολή Πειραιά, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ο Διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος των Διδασκόντων Καθηγητών του Σχολείου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στο μαθητή Πέτρο Φλεμετάκη και στην Μαθηματικό καθηγήτρια του σχολείου κ. Χαλκίδου Αικατερίνη για την προετοιμασία του μαθητή και την παρότρυνση της να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μαθητές του 2ου Γυμνασίου.

Τέτοιες διακρίσεις προάγουν το εκπαιδευτικό έργο του νησιού, συμβάλουν στην καλλιέργεια της άμιλλας μεταξύ των μαθητών και την ηθική επιβράβευση των στόχων τους.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Λεούσειο Ίδρυμα

  Μια μεγάλη αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών παρά  τη βροχή και στο τσουχτερό κρύο ξεκίνησαν από το σχολείο τους και κατέληξαν στο Λεούσειο Ίδρυμα για να προσφέρουν τα δώρα  τους  για το συσσίτιο απόρων που ετοιμάζεται καθημερινά από τους εθελοντές  του Ιδρύματος.
   Τους μαθητές και τους καθηγητές υποδέχθηκε η υπεύθυνη για  την παρασκευή και τη διανομή του συσσιτίου κ. Παπαευσταθίου Έφη, συνταξιούχος φιλόλογος, η οποία και ενημέρωσε τους μαθητές  για την καθημερινή προσπάθεια που γίνεται στο Λεούσειο.
   Η ενέργεια αυτή των μαθητών είχε γίνει και την περσινή χρονιά, όπου διοργανώθηκε ένα ξεχωριστό event με  τους μαθητές ντυμένους στα κόκκινα να κατεβαίνουν περπατώντας από την Κυψέλη, όπου και η έδρα  του σχολείου, μέχρι το Λεούσειο Ίδρυμα. Φέτος όμως ο καιρός ήταν απαγορευτικός για κάτι τέτοιο.
   Τους μαθητές εκτός από  τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Γ.Μπήτρο, συνόδευαν οι καθηγητές κ. Δ.Κεχαγιάς και Χ. Τσούνης.

«Το μενού των Χριστουγέννων» του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

 Ένα μενού που περιείχε θέατρο, μουσική και αρκετούς λουκουμάδες.
  Μπορεί το χιονόνερο και η βαριά συννεφιά να έκαναν σκοτεινή την ημέρα, όμως μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου απλώθηκε μια  χριστουγεννιάτκη θαλπωρή.
   Η μέρα ξεκίνησε με  τη κατανυκτική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο εφημέριος π.Νεκτάριος Κουκούλης στο ναό, μόνο  για  τα παιδιά  του Γυμνασίου. Μετά τις ευχές και τα ζεστά λόγια αγάπης του, οι μαθητές επέστρεψαν στο Γυμνάσιο. Μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων παρουσιάστηκε το μονόπρακτο «Το μενού των Χριστουγέννων» με 15 μαθητές και μαθήτριες επί σκηνής. Η μικρή ορχήστρα των μαθητών πήρε τη σκυτάλη αποδίδοντας γνώριμους σκοπούς και τραγούδια  των ημερών. Ενώ στο  τέλος μια λαμαρίνα γεμάτη με ζεστούς λουκουμάδες με ζάχαρη περίμεναν  όλους , μικρούς και μεγάλους, προσφορά από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
   Μπορεί έξω να υπήρχαν χαμηλές θερμοκρασίες όμως οι ευχές, τα χαμόγελα, η μουσική, η καλή και γιορτινή διάθεση γλύκαναν και ζέσταναν  τη παγερή ημέρα, την τελευταία πριν από  τις διακοπές  των εορτών.
Τους ρόλους στο θεατρικό έργο απέδωσαν οι μαθητές: Γιαννούλης Εμμανουήλ, Μαρίνος Χάρης, Λαζάρου Παντελής, Κόστερ Ιζαμπέλλα, Λεβεντόπουλος Θωμάς, Γεννίτσαρη Παρασκευή, Παλάι Ραφαήλ, Κοντιζά Παναγιώτα, Τζίτζη Αναστασία, Θεοφανία Μενουδάκου, Γιαννούλης Βασίλης, Γιαννούλης Νεκτάριος, Γκρινέζος Νίκος, Παπαδόπουλος Αντώνης,Κοντιζάς Κωνσταντίνος
 Πέτρος, Ελπινίκη, Αργύρης και Άννα στα όργανα
 Προλάβαμε και φωτογραφίσαμε τους  τελευταίους λουκουμάδες.

«Ο βυθός της Αίγινας» στο ημερολόγιο του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

 

Κυκλοφόρησε εδώ και  ημέρες  το ημερολόγιο  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας με φωτογραφίες  από το βυθό της Αίγινας και συγκεκριμένα της Σουβάλας έτσι όπως τις κατέγραψε ο φακός  της κ. Ρένας Καρακατσάνη.

Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς (2017 -18) φιλοξενήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας σε ειδική εκδήλωση την κ. Ρένα Καρακατσάνη με σκοπό να παρουσιάσει τη καλλιτεχνική δουλειά της στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου.

Η κ. Ρ. Καρακατσάνη απόγονος της μεγάλης και φημισμένης οικογένειας   γλυπτών Καρακατσάνη από την Παχεία Ράχη της Αίγινας είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και μεταφράστρια. Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στα δύο αγαπημένα της νησιά τη Τζιά και την Αίγινα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια μελετάει και απαθανατίζει τον μαγικό, και για πολλούς άγνωστο, κόσμο του βυθού της Αίγινας. Με ορμητήριο το σπίτι της στη Σουβάλα, στο οποίο από τεσσάρων ετών περνάει όλα της τα καλοκαίρια, βουτάει στα νερά της περιοχής αυτής και με τον απλό φωτογραφικό φακό καταγράφει τον υποθαλάσσιο κόσμο.

Η φωτογραφική δουλειά της κ. Ρ.Καρακατσάνη έχει παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση στους χώρους του Ξενοδοχείου «Έφη» στη Σουβάλα και σε ειδική εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Αυτές τις μοναδικές εικόνες της θάλασσας του νησιού μας, που ενθουσίασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου μας, επιλέξαμε να σας προσφέρουμε μέσα από τις σελίδες του σχολικού ημερολογίου μας για να συντροφεύουν τους μήνες και τις ημέρες μας στη νέα χρονιά.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ρένα Καρακατσάνη για την προσφορά της δουλειάς της και της ευχόμαστε να είναι πάντα δυνατή και γεμάτη ενέργεια για να   βουτάει στα ήρεμα νερά του Σαρωνικού και να προσφέρει σε όλους μας μοναδικά χρωματικά στιγμιότυπα του βυθού της Αίγινας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε και  στο βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι».

Στα ερείπια της Παλιαχώρας.

   Άγιος Αθανάσιος – Αγία Βαρβάρα – Παναγία  του Γιαννούλη είναι οι γκρεμισμένες ήδη εκκλησίες  της Παλιαχώρας. Οι εικόνες είναι θλιβερές και αποκαρδιωτικές. Οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν πριν από δεκαετίες δεν κατάφεραν  να εμποδίσουν την κατάρευση καινα συγκρατήσουν την οροφή και τα  τοιχώματα  των εκκλησιών. Κοντά  σε αυτές και άλλες  «υποψήφιες» όπωςτου Αγίου Γεωρίου, του Προδρόμμου, του Αγίου Ευθυμίου, όπου οι ρίζες από φυτά της οροφής κρέμονται πλέον στο εσωτερικό  του ναού διαβρώνοντας την οροφή, ή οι τοίχοι έχουν ανοίξει και η οροφή με  δυσκολία κρατιέται ακόμα.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η υποχώρηση του πατώματος σε κάποιες από τις εκκλησίες που αναφέρουμε. Οι ανοιχτές τρύπες όπως και οι ετοιμόρροπες οροφές εγκυμονούν κινδύνους για κάποιους που τολμούν να επισκεφθούν τα κτίρια.

   Βρισκόμαστε στη δυτική πλευρά  του λόφου. Απέναντι το παλαιό λατομείο όταν λειτουργούσε πριν δεκαετίες επέφερε  βαρύτατα και βαθύτατα πλήγματα σε αυτές  τις εκκλησίες με τις εκρήξεις που γίνονταν. Οι ζημιές σε αυτές τις εκκλησίες είναι ανυπολόγιστες.
  Κάποιες  τοιχογραφίες που υπάρχουν κινδυνεύουν (στις τελευταίες που αναφέρουμε). Μαζί με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, κάποια σκουπίδια όπως πλαστικά μπουκάλια, λάδια, παλαιοί μουσαμάδες, λιωμένα κεριά και καμμένα καρβουνάκια συνθέτουν μια άθλια εικόνα.
Συνεχίζουμε απλά να είμαστε θεατές της συνεχιζόμενης καταστροφής του μεγάλου αυτού  ιστορικού μνημείου.

 

 Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

  Το δέντρο στολίστηκε στην είσοδο  του σχολείου και έδωσε έτσι την αφορμή  για να αποκτήσει όλο το σχολείο μια  γιορτινή ατμόσφαιρα. Μαζί με το δέντρο η μουσική στα διαλείμματα αλλά  και το μιρκό μπαζάρ που έστησαν οι μαθητές  και οι μαθήτριες  της Γ ΄ Γυμνασίου.
   Μαζί με  τα μικρά δώρα , τα αντικείμενα και τα στολίδια, ξεχωριστή θέση πάνω στο τραπέζι έχει  το φετινό ημερολόγιο  του σχολείου με εικόνες από το βυθό  της Αίγινας έτσι όπως τις αποτύπωσε η κ. Ρένα Καρακατσάνη στην περιοχή της Σουβάλας. Το υλικό αυτό είναι μια προσφορά  της ίδιας προς το σχολείο μας.