η 25η Μαρτίου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα  στη ζωή το έργο την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού περιελάμβανε το πρόγραμμα  της σχολικής εορτής για την 25η Μαρτίου  στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Τη φροντίδα και  την οργάνωση της εορτής είχε ο φιλόλογος κ. Κάλαβρος Στυλιανός  και η μουσικός κ.Λιαρμακοπούλου Ουρανία. Κείμενα πεζά και ποιήματα παρουσιασμένα με power point, μελοποιημένα ποιήματα του Δ.Σολωμού από τον Δ.Λάγιο από την μικρή χορωδία και ορχήστρα του σχολείου αλλά  και παραδοσιακοί χοροί από μαθητές  που μαθαίνουν χορούς στους Συλλόγους της Αίγινας.
    Στα πλαίσια  του προγράμματος παρουσιάστηκε από  τη μαθήτρια  της  Γ’  Γυμνασίου  Μεθενίτη Νεκταρία παρουσίαση  για το έργο του Ι.Καποδίστρια  στην Αίγινα. Η παρουσίαση ήταν η συμμετοχή του σχολείου στις εορταστικές εκδηλώσεις τωνσ χολείων για την επέτειο της άφιξης του Ι.Καποδίστρια  στην Αίγινα, στο Λαογραφικό Μουσείο τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι  φωτογραφίες είναι  της μαθήτριας Λουκίας Βασιλείου.

 

Στης Σκοτεινής το Ρέμα

 

 

 

   Σύμφωνα με την παράδοση οι παλαιοί Αιγινήτες ονόμασαν αυτήν την περιοχή «Σκοτεινή» διότι  όταν έδυε ο ήλιος εκεί σκοτείνιαζε πιό νωρίς από την υπόλοιπη Αίγινα, γιατί ο χείμαρος που διατρέχει την περιοχή και λόγω της πλούσιας βλάστησης και λόγω των διπλανών χωραφιών που είναι υπερυψωμένα με αναβαθμίδες, είναι κάπως σε βαθύ σημείο.

 

   Οι μαθητές  της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό τοπίο. Μεγάλες πέτρες που έχει κουβαλήσει ο χείμαρος από τα ψηλότερα σημεία, ξεπλυμένες από τα πρόσφατα νερά των χειμωνιάτικων βροχών, πλούσια βλάστηση από κάθε λογής αγριόχορτα και θάμνους, κυπαρίσσια, αθάνατοι, πεύκα, σκίνα και αρκετά αγριολούλουδα συμπλήρωναν το σκηνικό σε αυτό το ρέμα  που τόσο έχει απασχολήσει  τα  φώτα  της δημοσιότητας λόγω του σταθμού μεταφόρτωσης αποριμμάτων  του Δήμου Αίγινας που βρίσκεται εκεί.

Η κοίτη  του χείμαρου σε γενικές  γραμμές είναι καθαρή. Δεν συναντήσαμε σκουπίδια παρά μόνο κάποια οικοδομικά μπάζα  σε ένα σημείο. Για  την ιστορία αναφέρουμε ότι ο χείμαρος ξεκινά από το Φρεάτσι. Στο σημείο εκείνο στραγγίζουν τα νερά  από  τα βουνά  της Χρυσολεόντισσας και στη συνέχεια ο χείμαρος εκβάλει στην περιοχή του Φάρου.

 

Επίσκεψη στο ΕΚΠΑΖ

   Μια διαφορετική εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε  χθες  Πέμπτη 20 Μαρτίου το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Προορισμός  το ΕΚΠΑΖ Αίγινας στους πρόποδες  του Όρους και ο αρχαιολογικός χώρος  του Ελλανίου Διός.

 

    Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία  να ενημερωθούν για τη λειτουργία  του Κέντρου από τον κ. Γιάννη Πουλόπουλο και κατόπιν να ξεναγηθούν στους χώρους του. Εντύπωση προκάλεσαν στους μαθητές οι δύο αλεπούδες και το μεγαλόσωμο αγριογούρουνο. Μπούφοι, κοράκια, σταυραετοί και γυπαετοί, πελεκάνοι ανήσυχαν  για λίγο από την απρόσμενη επίσκεψη των μαθητών και τα αδιάκριτα φλας  των  φωτογραφικών μηχανών.

 

    Το  ΕΚΠΑΖ περισσότερο σήμερα από ποτέ  χρειάζεται πολλά χέρια εθελοντών για να συνεχίσει τη λειτουργία  του και την προσφορά του στο οικοσύστημα  της Ελλάδας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως ήταν  η πρώτη φορά  που το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας επισκέφθηκε το ΕΚΠΑΖ.

 

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στον ενοριακό ναό.

    Βιωματικό μάθημα στον ενοριακό ναό για τα παιδιά  της Γ΄  τάξης του Γυμνασίου της Κυψέλης. Η αρχιτεκτονική, η αγιογραφία και ξυλογλυπτική και οτιδήποτε σχετίζεται με την εκκλησιαστική τέχνη ήταν το αντικείμενο  της επίσκεψης  των μαθητών  που προσήλθαν τμηματικά στο ναό. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο εφημέριος π. Νεκτάριος Κουκούλης ο οποίος εξήγησε και πολλούς συμβολισμούς κατά την ώρα της λατρείας. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Γ” Γυμνασίου, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών
   Όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερη ανάρτησή μας (Μάρτιος 2013) ο ενοριακός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυψέλης είναι ένας από τους ιστορικούς ναούς της Αίγινας και χαρακτηρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού με σχετική απόφαση, ως παραδοσιακό αρχιτεκτονικό μνημείο.

Οι χαιρετισμοί προς την Παναγία

  Ο Ακάθιστος ύμνος – ο ωραιότερος ίσως ύμνος της Εκκλησίας  και περισσότερο αγαπητός  στο λαό – πρωτοακούστηκε στο Βυζάντιο  στην Εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών μετά  την ηρωική  απόκρουση  των Αβάρων που είχαν πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία  αναφέρει τα εξής:

 

   Το  626 μ.Χ. οι  Άβαροι συνεργαζόμενοι με  τους Πέρσες  ήρθαν με πολυάριθμο στρατό και στόλο και πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα. Γέμισε και η στεριά από το στρατό τους, πεζούς και έφιππους και από πολιορκητικές μηχανές. Μπροστά σε τόσους και τόσο βαριά οπλισμένους εχθρούς, πόσο θα βαστούσαν  οι γενναιότατοι, αλλά  ελάχιστοι χριστιανοί που αντιστέκονταν από μέσα;  Όταν μάλιστα ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βρισκόταν με  ολόκληρο το στρατό του στα βάθη της Μικράς Ασίας για να αντιμετωπίσει  τους Πέρσες. Όλος  ο λαός της Βασιλεύουσας ανέβηκε στα τείχη για να υπερασπιστεί την πόλη του. Δεν είχαν πουθενά  αλλού πιά να στηρίξουν τις ελπίδες τους οι χριστιανοί, παρά μόνο στην Παναγία Θεοτόκο, που είναι «της Εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος και της  βασιλείας το απόρθητον τείχος». Η προσευχή των χριστιανών εισακούεται. Ένας φοβερός ανεμοστρόβιλος, που ξαφνικά σηκώθηκε, άρχισε να αναποδογυρίζει, να συντρίβει και να βυθίζει τα πλοία των βαρβάρων. Και η θάλασσα – σαν για να δώσει θάρρος στους χριστιανούς – έβγαζε τα πνιγμένα σώματα των πολιορκητών μπροστά στην Εκκλησία της Θεοτόκου, στις Βλαχέρνες.  Σάλος μεγάλος με φόβο  και τρόμο, μέσα στις παρατάξεις του  εχθρού. Θάρρος πολύ στον ευσεβή λαό της Πόλης, που βγήκε έξω από τα τείχη και άρχισε να καταδιώκει τους τρομοκρατημένους εχθρούς.

 

   Η πόλη είχε σωθεί. Το βράδυ, όλος ο λαός μαζεύτηκε στο ναό τςη Θεοτόκου, για να αποδώσει στην υπερμάχο στρατηγό με ψαλμούς και ύμνους τα νικητήρια και τα ευχαριστήρια. Τότε πρωτοψάλανε και τον ύμνο, που ψάλλουμε  μέχρι σήμερα στους Χαιρετισμούς. Εκείνη τη βραδιά  όλος ο λαός έψαλλες όρθιος αυτόν τον ύμνο σε ένδειξη μεγάλης  ευγνωμοσύνης προς την Παναγία. Γι’ αυτό ο ύμνος αυτός ονομάστηκε Ακάθιστος.

 

   Ο  Ακάθιστος ύμνος είναι ένα κοντάκιο [είδος μεγάλου εκκλησιαστικού ύμνου]  που αποτελείται από το προοίμιο [εισαγωγή] και 24 οίκους [σειρά  τροπαρίων στα οποία περιγράφεται ένα γεγονός]. Ψάλλεται τμηματικά  κάθε Παρασκευή βράδυ τις 4 πρώτες εβδομάδες της Μ. Τεσσαρακοστής  και ολόκληρος το βράδυ της Παρασκευής της 5ης  εβδομάδας. Μπορεί  να χωριστεί σε δύο  μέρη. Στο πρώτο το ιστορικό, εξιστορούνται τα γεγονότα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η συνάντηση της Παναγίας με την Ελισσάβετ, η γέννηση του Χριστού, η προσκύνηση των Μάγων και των Ποιμένων, η φυγή στην Αίγυπτο και η Υπαπαντή. Στο δεύτερο μέρος, το Θεολογικό και δογματικό, αναφέρεται η σημασία της ενανθρώπησης του Χριστού, για να σώσει τους ανθρώπους, να τους λυτρώσει και να τους οδηγήσει στη Θέωση.

 

   Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον συγγραφέα  του Ακάθιστου ύμνου. Από πολλούς επιστήμονες αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Υγιεινή διατροφή

διατροφη2 διατροφη  Στα πλαίσια  της  Αγωγής Υγείας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική συνάντηση για τους μαθητές της Γ΄τάξης με σκοπό την σωστή πληροφόρηση σε θέματα διατροφής.

Την  εισήγηση πραγματοποίησαν τα  στελέχη του Κέντρου Υγείας Αίγινας κ.Τζίμη Καίτη, Γελαδάκη Ευαγγελία και Γκαρή Παναγιώτα  οι οποίες εξέθεσαν  τους κινδύνους όχι μόνο από την κατανάλωση βλαβερών τροφών, αλλά πολύ περισσότερο από  την κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών τροφών από ταχυφαγεία, σημειώνοντας την απαραίτητη θέση στη διατροφή μας ενός σωστού πρωϊνού.

Η γωνιά του gaming II Το μεγάλο δίλημμα: Xbox One ή PS4?

 

Hνέα γενιά παιχνιδομηχανών ήρθε και στην Ελλάδα, έτοιμη να μας καταπλήξει! Πάμε να δούμε περισσότερα για τις δύο ολοκαίνουριες κονσόλες, που βγήκαν στην ελληνική αγορά, το ανανεωμένο PlayStation4 & το επαναστατικό XboxOne

XboxOne

    vs αρχείο λήψης (1) images (2)

Αν νομίζετε ότι η όλα σε ένα ψυχαγωγία είναι πραγματικότητα και όχι άλλημια κλασσική διαφημιστική ατάκα, τότε, ναι, πάρτε το Xbox ONE. Πολλές είναι οι συσκευές που παίζουν μουσική ή που μπορείτε να δείτε μια ταινία. Όμως στο Xbox ΟΝΕ με την χρήση της τεχνολογίας Snap μπορείτε ταυτόχρονα να κάνετε μια κλήση στο Skype ενώ ταυτόχρονα παίζετε Battlefield ή  Pro Evolution ενώ βλέπετε ποδόσφαιρο στην Nova.

Αν είστε χρήστες των Windows 8 ή της προηγούμενης κονσόλας Xbox 360, τότε δεν θα αντιμετωπίσετε και πολλά προβλήματα με την πλοήγηση σας. Η αλήθεια είναι ότι ένα καλύτερο συμμάζimages (3)εμα θα το ήθελε. Παρόλα αυτά, images (1)είναι αρκετά εύχρηστο. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ενσωμάτωση του νέου Kinect που αρχείο λήψηςπραγματικά θα δώσει μια εντελώς διαφορετική οπτική στο παιχνίδι σας.

 

Το καλό και με τις δύο κονσόλες είναι ότι  όλα τα βασικά παιχνίδια Assasins Creed, NBA 2K14, Need for Speed και Battlefield 4 θα είναι διαθέσιμα τόσο στο PS4 και στο Xbox ONE. Όμως θα υπάρξουν και μερικά παιχνίδια αποκλειστικά για το Xbox ONE όπως το Forza Motorsport 5, μια αρκετα πιο σοφιστικέ έκδοση του Need for Speed.

 

PlayStation4

Αν το πάμε στο καθαρά οικονομικό το PS4 θα πωλείται κατά 100 ευρώ λιγότερο από το XboxONE. Εντάξει, μην κοροϊδευόμαστε ο βασικός λόγος είναι γιατί το PS4 πουλάει την κάμερα αναγνώρισης κίνησης ξεχωριστά.

Και οι δύο κονσόλες σου δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύσεις τα επιτεύγματα σου αφού διαθέτουν ενσωματωμένο DVR. Και εδώ έρχεται μια βασική καινοτομία του PlayStation4. Μπορεί μέσω της υπηρεσίας Twitch να κάνει livestreaming του παιχνιδιού σου.

Αν έχεις έλλειψη χώρου τότε θα πρέπει να  σκεφτείς ότι το PS4 είναι σημαντικά πιο λεπτό από το Xbox ONE και ταυτόχρονα τα gamepads συνοδεύονται από headphones για να κάνουν το παιχνίδι σας ποιο ήσυχο.

Συμπέρασμα: Και οι δυο κονσόλες είναι εξαιρετικές! Ωστόσο, το Xbox One φαίνεται να υπερτερεί αρκετά σε αύτη την φάση, άρα μάλλον το αποτέλεσμα έχει κριθεί. The winner is… XboxOne!!!!

Απόκριες στο σχολείο μας

Διαγωνισμός αποκριάτικης αμφίεσης. Στις παρακάτω φωτογραφίες οι φιναλίστ του διαγωνισμού. Νικητές ο πειρατής (Τζίτζης Λεονάρδος) και η γιαγιά (Μελιώ Κουζούπη)

IMG_0680 IMG_0682 IMG_0687 IMG_0692 IMG_0660

Ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια του ΣΕΠ

 

DSC_3117 DSC_3120 DSC_3119 DSC_3118

Στα πλαίσια του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 Φεβρουαρίου συνάντηση ενημέρωσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου με σκοπό να ενημερωθούν για τον τύπο Λυκείου που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Ο Υποδιευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Ι.Πεπές και οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χ.Λίτος και κ.Γ. Λέτσιος παρουσίασαν στους μαθητές τη σχολική ζωή και τις δραστηριότητες των δύο Λυκείων, τα προγράμματα που εκπονούνται, τα εργαστήρια, τους χώρους των κτιρίων και στη συνέχεια έδωσαν έμφαση στα προγράμματα σπουδών και στο ισχύον σύστημα του Νέου Λυκείου, στον τρόπο προαγωγής από τη μία τάξη στην άλλη και στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και γονείς των παδιών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάνοντας πολλές παρεμβάσεις με ερωτήσεις τους.
Η ενημερωτική αυτή συνάντηση κρίνεται αναγκαία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο ώστε οι μαθητές να έχουν πλήρη γνώση των τύπων του Λυκείου και να κάνουν έγκαιρα τη σωστή επιλογή.

Επίκσεψη σε μια σύγχρονη μονάδα συσκευασίας λαδιού.

Phillipos Hellenic goods στην Κυψέλη

Μια υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και συσκευασίας λαδιού λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην Κυψέλη.

   Τις εγκαταστάσεις της Phillipos Hellenic Goods είχαν  την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη στα πλαίσια  του μαθήματος της Τεχνολογίας συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Τσολάκο Γεώργιο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονάδας και θαύμασαν τον τρόπο συσκευασίας και εμφιάλωσης καθώς και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και μέσα που έχει στη διάθεσή της η μονάδα αυτή. Αναφέρθηκε πως το λάδι που εμφιαλώνεται ελέγχεται για όλα τα συστατικά του, από το ειδικευμένο προσωπικό της μονάδας. Το λάδι προέρχεται από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας που εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί στην Αίγινα, την οποία λατρεύει είναι γόνος της μεγάλης και γνωστής οικογένειας Παπαστράτου. Λάτρεψε την Αίγινα και θέλησε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο νησί, ιδρύοντας αυτή την μονάδα  που είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά και δίνει την ευκαιρία σε νέους Αιγινήτες να εργαστούν σε αυτήν.
   Ελπίζουμε και ευχόμαστε προσπάθειες σαν αυτή να έχουν καλή συνέχεια και να βρουν μιμητές.