Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου

IMG_20171120_125859 IMG_20171120_125831 IMG_20171120_125846 IMG_20171120_125952 IMG_20171120_130022  Η  εκδήλωση για την επέτειο  της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μετατέθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου λόγω  των κακών καιρικών συνθηκών  που επικρατούσαν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Αυτό  όμως δεν εμπόδισε τους μαθητές  και τις μαθήτριες  που είχαν προετοιμάσει την εκδήλωση και συμμετείχαν σε αυτήν να δώσουν  τον καλύτερο εαυτό τους και να μεταδώσουν τα μηνύματα  της επετείου  για ελευθερία – ισότητα – δημοκρατία.

Την επιμέλεια  της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Ακρίβου Βασιλική

Ίντερνετ στις αίθουσες του σχολείου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε  αναβάθμιση των αιθουσών διδασκαλίας  του 1ου ορόφου και της αίθουσας της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας προχώρησε  η Επιτροπή Παιδείας  του Δήμου Αίγινας, με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή των μαθημάτων που απαιτούν χρήση εποπτικών μέσων και πολυμέσων.

Η  πρωτοβουλία  οφείλεται στον  Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκο Οικονόμου.

 

«Οι βόρειες ακτές της Αίγινας» το θέμα της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

Οι βόρειες ακτές  της Αίγινας από το φάρο  του Μπούζα ως τη Βαγία είναι το θέμα που επέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του σχολείου για τη φετινή χρονιά. Ήδη μέσα από τις εξορμήσεις  των μαθητών έχουν  εντοπιστεί πολλά  θέματα  τα οποία  δεν κάνουν κανέναν περήφανο. Ειδικά οι εικόνες από τα λιμανάκια  της Καβουρόπετρας αποτυπώνουν  τη ζοφερή κατάσταση της περιοχής.

    Οι μαθητές κατέληξαν σε αυτό το θέμα μετά  την οικολογική καταστροφή που ακολούθησε το ναυάγιο  του πλοίου «ΑΓΙΑ  ΖΩΝΗ ΙΙ» στα νερά της Ψυττάλειας. Σκοπός  της εργασίας είναι  να καταγράφεται ανά  μήνα η κατάσταση της κάθε  παραλίας και  η επιβάρυνσή της  από  αντικείμενα και σκουπίδια  που δεν φέρνει  η θάλασσα αλλά και άλλοι….. παράγοντες.
Ακολουθεί σημείωμα από τη μαθήτρια  Γωγώ Μαρίνη  της Γ΄Γυμνασίου.Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 11:30 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας συναντήθηκε προκειμένου να περιηγηθεί στις ακτές της Καβουρόπετρας. Σκοπός της ήταν παρατηρήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Διαπιστώθηκε ότι οι παραλίες ήταν άκρως παραμελημένες και βρώμικες και η γενικότερη εικόνα τους μπορεί να χαρακτηριστεί θλιβερή.Συγκεκριμένα, το αμμώδες κομμάτι της παραλίας ήταν καλυμμένο με φύκια που το ύψος τους έφτανε μέχρι και το ένα μέτρο. Επιπλέον, υπήρχαν παντού όλων των ειδών απορρίμματα: από απλά πλαστικά μπουκάλια μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων, παλιά παιχνίδια, ρούχα, ξύλα και σκουριασμένα σίδερα. Επιπροσθέτως, κάποιοι έχουν αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της παραλίας φτιάχνοντας μικρές καλύβες και αυτοσχέδια λιμάνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από κανένα φορέα για να βελτιωθεί η εικόνα της παραλίας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι αρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν και με τη συνδρομή όλων μας η παραλία θα επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση.

 Της μαθήτριας  Γωγώς Μαρίνη

  Οι εικόνες προέρχονται από την επίσκεψη μαθητών της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Τα μεγάλα «ΟΧΙ» στην επίκαιρη εορτή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

 Κινηματογραφικό αντιπολεμικό υλικό από δύο αριστουργήματα της έβδομης τέχνης συμπεριλήφθηκαν στην επίκαιρη εορτή για την επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου. Στιγμιότυπα από τον ‘Μεγάλο Δικτάτορα» με τον Τσάρλυ Τσάπλιν  και  την προβολή  της ταινίας «Η ζωή είναι ωραία» του Ρ.Μπενίνι  με έντονα τα αντιφασιστικά και αντιναζιστικά μηνύματα. Η τελευταία  ταινία  προβλήθηκε ολόκληρη την προηγούμενη ημέρα
   Τα  μηνύματα βαριά και επίκαιρα μας οδηγούν στα μεγάλα «Όχι»  που θα πρέπει ο κόσμος να ορθώσει απέναντι σε πολιτικές, τακτικές και μεθοδεύσεις. Απέναντι σε όσους ψαλιδίζουν τις ελπίδες, ακυρώνουν τα όνειρα, ευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή, ματαιώνουν την αξιοπρέπεια καταρακώνουν το ήθος και την τιμή των ανθρώπων.
 Στα πλαίσια  της εορτής επιδόθηκαν τα αριστεία και τα βραβεία  στους μαθητές και τις μαθήτριες που αρίστευσαν κατά τη σχολική χρονιά  2016 -17.

Απονομή Βραβείων – Αριστείων.

DSC_0322-628x420

 

Η καθιερωμένη απονομή βραβείων και αριστείων για τη σχολική  χρονιά  2016 -17 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο στα πλαίσια της σχολικής εορτής για την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς αριστείο έλαβαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

Από  την Γ΄ Γυμνασίου κατά  σειρά βαθμολογίας  οι :

Κουνάδη Βασιλική του Νικολάου (19 13/14) – Κοπανά Νεκταρία Μαρία του Χρήστου (19 8/14), Στενάκης Ευάγγελος του Αναργύρου (19 7/14), Χαλδαίου Ελένη (19 1/14) Γκαρής Βασίλειος του Ιωάννη (18 8/14)

Από την  Β΄  Γυμνασίου κατά  σειρά βαθμολογίας  οι:

Μαρίνη Γεωργία- Θεοδοσία του Παναγιώτη (19 13/14), Γιαννούλης Εμμανουήλ του Ανδρέα (19 11/14), Κοντιζά Παναγιώτα – Αικατερίνη του Αρτεμίου (19 9/14), Χρυσοχόου Μαρία του Γρηγορίου (19 1/14), Αρβανίτης Ιωάννης του Ευαγγέλου (19), Ρουσσέα  Χριστίνα  του Δημητρίου (18 9/14).

Από την Α΄  Γυμνασίου κατά  σειρά  βαθμολογίας οι:

Γεννίτσαρη Παρασκευή  του Ελευθερίου  (19 9/14), Φλεμετάκης Πέτρος  του Παναγιώτη (19 8/14), Κόστερ  Ιζαμπέλλα του Έρικ-Ρενέ (19 7/14), Ροδίτη Ελπινίκη του Δημητρίου (19 2/14),  Γιαννούλης Βασίλειος  του Ανδρέα (18 11/14), Σταθά Κωνσταντίνα του Γεωργίου (18 10/14),  Τσοτσορός Ρωμανός  του Παντελεήμονα (18 7/14)

Βραβεία έλαβαν οι πρώτοι σε επίδοση μαθητές από κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα οι : Φλεμετάκης Πέτρος, Γεννίτσαρη Παρασκευή, Μαρίνη Γεωργία- Θεοδοσία, Χρυσοχόου Μαρία, Κουνάδη Βασιλική, Στενάκης Ανάργυρος.

Σημαιοφόρος  για  τη σχολική χρονιά αναδείχθηκε η μαθήτρια Μαρίνη Γεωργία –Θεοδοσία.

Παραστάτες οι: Γιαννούλης Εμμανουήλ, Κοντιζά Παναγιώτα- Αικατερίνη, Γεννίτσαρη Παρασκευή και Φλεμετάκης Πέτρος. Από την Α΄ Γυμνασίου μετά από κλήρωση ο Παπαδόπουλος Αντώνιος

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας

κατάλογοςΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

(ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ)

Με τον όρο «Ενισχυτική Διδασκαλία» (Ε.Δ.) Γυμνασίου νοείται η παρακολούθηση από τον/τη μαθητή/ τρια του Γυμνασίου αυτοτελούς υποστηρικτικού προγράμματος διδασκαλίας στα μαθήματα: 1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 3) Μαθηματικά, 4) Φυσική, 5) Χημεία, 6) Αγγλικά.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αποτελεί δομή Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, εντός του ευρύτερου εκπαιδευτικού και κοινωνικού πεδίου της πολιτείας, για την οποία αποκλειστικά αρμόδιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ενισχυτική Διδασκαλία συμμετέχουν μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου που υστερούν στους ανωτέρω τομείς γνώσης με συνέπεια την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης ή μαθητές/τριες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα ανωτέρω μαθήματα.

Σκοπός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι η επανένταξη των μαθητών/τριών στη διαδικασία μάθησης, η βελτίωση της απόδοσής τους ώστε να ολοκληρώσουν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, η μείωση της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και η αύξηση των ποσοστών πρόσβασης στην δεύτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία αρχίζει να λειτουργεί όπως ορίζεται από την σχετική εγκύκλιο έναρξης που εκδί- δεται από τη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Κριτήριο για την επιλογή-συμμετοχή των μαθητών/τριών στα τμήματα μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, αποτελεί η επίδοση του/της μαθητή/τριας στο αντίστοιχο μάθημα. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/ τρια, για τον/την οποίο/α έχει υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφαση του προτείνει τους/τις μαθητές/τριες που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας. Με βάση τα παραπάνω με ευθύνη του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Σ.Κ.Α.Ε., ο οποίος χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των αντίστοιχων τμημάτων και για τα προβλεπόμενα στην περίπτωση της παραγράφου 15.

Η Ενισχυτική Διδασκαλία καλύπτει 1-5 διδακτικές ώρες την ημέρα μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Ως τμήμα μαθήματος ορίζεται κάθε ομάδα μαθητών/τριών που παρακολουθούν το ίδιο μάθημα. Σε κάθε τμήμα μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας συμμετέχουν 10 μαθητές/τριες το ελάχιστο και έως 15 μαθητές/τριες το μέγιστο. Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο αριθμός των μαθητών/τριών που υποβάλλουν αίτηση για τμήμα μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι μεγαλύτερος από το μέγιστο αριθμό κατά τμήμα μαθήματος, αλλά και ταυτόχρονα μικρότερος του διπλάσιου από τον ελάχιστο επιτρεπτό αριθμό μαθητών/ τριών, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση του μέγιστου ορίου και επομένως η δημιουργία ενός τμήματος μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών
 

έως Παρασκευή

27 Οκτωβρίου 2017

 

Ενημέρωση γονέων-κηδεμόνων των μαθητών/-τριών για την υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων μαθημάτων και συλλογή των σχετικών αιτήσεων-δηλώσεων.

Για διευκόλυνση της διαδικασίας, προτείνεται η αίτηση-δήλωση μαθημάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας να αναρτηθεί και στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων.

 

έως Τρίτη

31 Οκτωβρίου 2017

 

Αφού συγκεντρωθούν οι αιτήσεις συμμετοχής, με απόφαση συλλόγου διδασκόντων προτείνονται οι μαθητές που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας.

Ο  Διευθυντής

 

Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο

90

Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές  για την ανάδειξη του νέου Δεκαπενταμελούς  Μαθητικού Συμβουλίου  για  τη νέα  σχολική χρονιά  σήμερα  Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

 

 

Τακτικά  μέλη

 1. Χρυσοχόου Μαρία
 2. Πάλλης Αντώνης
 3. Κανάκης Νίκος
 4. Κλώνου Όλγα
 5. Χρυσοχόος Μιχάλης
 6. Γιάννι Άρτεμις
 7. Καλαμάκης Λουκάς
 8. Ζόγκα Αναστάς
 9. Γρυπαίος Αργύρης
 10. Σώρρου Αγγελική
 11. Κόστερ Ιζαμπέλλα
 12. Τζίτζης Ιωάννης
 13. Λαμανιάκου Μάριος
 14. Παλάι Ραφαήλ
 15. Τζουρά Αθανασία

Αναπληρωματικά  μέλη:

 1. Παπαχαραλαμπίδης Ιωάννης
 2. Μπήτρου Μαγδαληνή
 3. Γκαρής Νικόλαος
 4. Νικολαΐδου Λήδα
 5. Λεβεντόπουλος Θωμάς

Εκλογές για την ανάδειξη 5/μελών συμβουλίων

21430443_1665343233496777_6704440639260754774_n  Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου οι εκλογές  για την ανάδειξη 5/μελών συμβουλίων στα τμήματα  των τάξεων του σχολείου μας. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Πενταμελή  Συμβούλια


A1

 1. Ιβάνοβα Κριστιγιάνα
 2. Γκρινέζος Νίκος
 3. Καλαμάκης Λουκάς
 4. Κοντιζάς Κωνσταντίνος
 5. Καφούρου Ζωή.

Αναπληρωματικοί:

 1. Γιαννούλης Νεκτάριος
 2. Μαλτέζος Δημήτριος
 3. Αλυφαντής Ελευθέριος

A2

Σαχτούρης Σώζων

Τζίτζης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αντώνιος

Σφήκα Αλεξάνδρα

Μπαρδάκης Γεώργιος

        Αναπληρωματικοί:

Πετρίτης Δημήτριος

Μποτσιβάλης Γεώργιος

Παπαχαραλαμπίδης Παναγιώτης

Β1

Γρυπαίος Αργύρης

Γιαννούλης Βασίλης

Κρεούζης Μάξιμος

Θεοδωροπούλου Πολύνη

Μπεγκάι Φαμπιάν

Αναπληρωματικοί:

Κόστερ Ιζαμπέλλα

Λεβεντόπουλος Θωμάς

Γκιόνη Νταϊάνα

Β2

Φλεμετάκης Πέτρος

Πάλλης Αντώνης

Σώρρου Αγγελική

Παλάι Ραφαήλ

Σταθά Κωνσταντίνα

        Αναπληρωματικοί:

Τζίτζη Κωνσταντίνα

Μπήτρου Νεκταρία

Πεπκολάϊ Λάουρα

Γ1

Γκαρής Νικόλαος

Αρβανίτης Ιωάννης

Κανάκης Νικόλαος

Γιαννούλης Εμμανουήλ

Λαμπρινού Ειρήνη

 Αναπληρωματικοί:

Κοντιζά Παναγιώτα- Αικατερίνη

Μαρίνος Χαράλαμπος

Μοίρας Χρήστος

Γ2

Τζουρά  Αθανασία

Νικολαΐδου Λήδα

Σακελλίων Στέλλα

Χρυσοχόου Μαρία

Πρένγκα Αρμάντο

          Αναπληρωματικοί:

Χρυσοχόος Μιχάλης

Ρωπαΐτη Μάρθα

Σκαντζής Άγγελος

 

Από το 2ο Γυμνάσιο στο βουνό της Δραγωνέρας.

 Η αθλητική ημέρα για το 2ο Γυμνάσιο είναι πλέον συνυφασμένη με την ανάβαση – πεζοπορία στο βουνό. Η πρώτη Δευτέρα  του μήνα Οκτώβριου είναι αφιερωμένη σε αθλητικές δράσεις. Σκοπός η συμμετοχή σε αθλήματα και δραστηριότητες που θα δυναμώσουν τη συλλογικότητα και θα παρακινήσουν  για περαιτέρω ενασχόληση με τον αθλητισμό. Επίσης γνωριμία με αθλήματα και δράσεις που δεν είναι και τόσο γνωστά.
   Ζώντας μέσα στο φυσικό περιβάλλον  παρέχεται η ευκαιρία πεζοπορίας  ειδικά όταν υπάρχουν μονοπάτια και διαδρομές που προσφέρονται  γι΄αυτό.
    Για  τρίτη λοιπόν φορά μια μεγάλη ομάδα παιδιών ακολούθησε το γυμναστή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας και καθηγητές και ανέβηκε ως το βουνό της Δραγωνέρας.
   Η διαδρομή ανηφορική και δύσκολη αλλά αποζημιώνει τον αναβάτη με τη πανοραμική θέα  της Αίγινας από το βουνό, τις ευωδιές των πεύκων και των μυριάδων αγριολούλουδων.
   Το μονοπάτι αυτό είναι από τα παλαιότερα  του νησιού και το χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί κάτοικοι της Κυψέλης και του Λεοντίου για να ανέβουν στον Άγιο Νεκτάριο και τη Χρυσολεόντισσα σε εποχές που δεν υπήρχαν μεταφορικά μέσα και η επικοινωνία γινόταν με τα ζώα ή περπατώντας πάνω σε διαδρομές που ήταν χαραγμένες με μονοπάτια στα χωράφια, στις ρεματιές και στις πλαγιές  των βουνών.

«Ο βυθός της Αίγινας» στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

 Ναι  είναι ο βυθός γύρω από την Αίγινα. Ακόμα και για  τους πιό δύσπιστους ο φακός της κ. Ρένας Καρακατσάνη δίνει τις  δικές του απαντήσεις. Εικόνες μοναδικής ομορφιάς  από το βυθό έτσι όπως τον καταγράφει η κ. Ρένα Καρακατσάνη όταν βουτά με μια απλή μάσκα και μια  φωτογραφική μηχανή «της πλάκας» όπως η ίδια λέει. Και να σκεφτείτε, συνεχίζει, ότι αυτές οι φωτογραφίες προέρχονται από ένα μέτρο βάθος κυρίως από την περιοχή της Σουβάλας, στην οποία κατοικεί  τις τελευταίες δεκαετίες.
   Η κ. Ρένα Καρακατσάνη είναι απόγονος της γνωστής οικογένειας Καρακατσάνη από  την Παχεία Ράχη. Η οικογένεια  του γλύπτη και καλλιτέχνη Καρακατσάνη που πρόσφερε εξαιρετικές υπηρεσίες  στο δημόσιο τομέα αλλά και στην Αίγινα ειδικότερα.
 Η κ. Καρακατσάνη εδώ και χρόνια  φωτογραφίζει το βυθό της θάλασσας  γύρω από την Αίγινα. Παλαιότερα είχε παρουσιάσει τη δουλειά της σε ειδική εκδήλωση στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και είχε εκθέσει  φωτογραφίες  της στη Σουβάλα στο Ξενοδοχείο «Έφη».
  Χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου είχαν σειρά οι μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας να απολαύσουν το έργο της κ. Καρακατσάνη και να ξεναγηθούν στο υποβρύχιο κόσμο  της. Η κ. Καρακατσάνη έδωσε πολλές εξειδικευμένες πληροφορίες  στους μαθητές για τον υποθαλάσσιο κόσμο του Σαρωνικού και μέσα από τις φωτογραφίες της παρουσίασε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο οικοσύστημα με την εμφάνιση πολλών αχινών ή την υπεραλίευση.
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ναυάγιο στη Σαλαμίνα και τις συνέπειές  του στην καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.
 Η κ. Ρένα Καρακατσάνη είναι μεταφράστια βιβλίων και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στα αγαπημένα της νησιά, την Αίγινα  και την Τζιά.