Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

γλωσσα4γλωσσαOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2

Δευτέρα             4ο & 5ο Διάλειμμα

    Τετάρτη             2ο &  3ο Διάλειμμα

Υπεύθυνη καθηγήτρια :       Χαρπίδου Ρεβέκκα

Η σχολική βιβλιοθήκη θα  λειτουργεί  με ομάδες μαθητών από τη Γ’ τάξη.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΟΜΑΔΑ Α΄                                        ΟΜΑΔΑ Β΄                           

Στενάκης Ευάγγελος(Γ2)                 Γκίκα  Κωνσταντίνα (Γ1)

Παλάι Αλέξανδρος    (Γ2)                Μπήτρου Αθηνά  (Γ2)

Φράντικ Ρικάρντο   (Γ2)                   Χαλδαίου Ελένη    (Γ2)

ΟΜΑΔΑ Γ΄                                         ΟΜΑΔΑ Δ΄

Κουνάδη Βασιλική (Γ1)                   Αλυφαντή Αναστασία(Γ2)

Μπέση Ελεάννα  (Γ1)                       Παλαμιδόπουλος Βασίλ. (Γ2)

Προκοπίου  Άρτεμις (Γ2

ΟΜΑΔΑ Ε’

Κανάκη Ευαγγελία (Γ1)

Κοπανά Νεκταρία  (Γ1)

Λαμανιάκου Νικόλαος (Γ1)

 

Μνήμες Νοέμβρη 1973. Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο σχολείο μας.

DSCN0643 Απόσπασμα από την εισαγωγική ομιλία της φιλολόγου κ.Ρόδη Λεμονιάς  στην επετειακή εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σήμερα,  όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμόμαστε την ηρωική εξέγερση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας το Νοέμβρη του 1973, η οποία συνοψίζει ωστόσο τους επιμέρους και κατά τόπους αγώνες αντίστασης ενάντια στη δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας την 21η Απριλίου 1967.
Θυμόμαστε και τιμάμε όχι μόνο τους νεκρούς του Νοέμβρη, αλλά και όλα τα θύματα της επταετίας: τους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές, τους εξόριστους  στα ξερονήσια, τους εξόριστους σε χώρες του εξωτερικού, τους βασανισθέντες-άνθρωποι που ρίχτηκαν στα μπουντρούμια και βγήκαν φυτά, τις μαυροντυμένες Ελληνίδες μάνες˙ τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που, παρά την λογοκρισία και της τρομοκρατία του καθεστώτος, εξέφρασαν το φιλελεύθερο και δημοκρατικό ιδεώδες  και την αγωνία για την τύχη αυτού του τόπου, έδωσαν ρητά ή άρρητα το αγωνιστικό πρόταγμα˙ τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που αντιστάθηκαν όπως μπορούσαν , για παράδειγμα κρύβοντας αγωνιστές στα σπίτια τους ή διακινώντας απαγορευμένα από το καθεστώς έντυπα.

DSCN0653DSCN0654

DSCN0649Τιμάμε τον λαό που αντιστάθηκε, τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γιατί δεν αντιστάθηκε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Ο φόβος και οι νωπές πληγές απ” τον εμφύλιο πόλεμο οδήγησαν κάποιους στη σιωπή. Άλλοι δε μίλησαν από άγνοια ή παραπλάνηση. Ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς για καταλάβουν δημόσιες θέσεις και αξιώματα, για να αποκτήσουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
Θυμόμαστε, τέλος, το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, έγκλημα που συντελέστηκε με την τουρκική εισβολή το 1974, η οποία εκτελέσθηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και οργανώθηκε με την πλήρη συμμετοχή, συνενοχή και ευθύνη της ελληνικής χούντας.

DSCN0652

DSCN0648
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου πολλαπλά και διαχρονικά. Ας σταθούμε στο εμβληματικό
Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία
Έχουμε ψωμί;, δηλαδή έχουμε εξασφαλισμένα όλοι τα βασικά μέσα για μια αξιοπρεπή διαβίωση; Υπάρχει εργασία για να βγάλει ο κόσμος το ψωμί του, για να κρατηθεί η νεολαία μας στον τόπο της; Έχουμε παιδεία; παιδεία που να αρμόζει στον πνευματικό πλούτο που κουβαλάει στην ιστορική του πορεία το έθνος μας; Παιδεία που να υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι την αγορά;
Έχουμε ελευθερία; Είμαστε ως κράτος αυτοπροσδιοριζόμενοι να χαράξουμε την πολιτική και οικονομική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού μας;
Ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί και καθένας μόνος του . Ας αφήσουμε την ιστορία μας να μας δείξει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να πορευτούμε στις δύσκολες μέρες που ζούμε. (Αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε την ιστορία μας). Ας δώσουμε λοιπόν στους εορτασμούς επετείων, όπως είναι η σημερινή, ένα  ολόφρεσκο και ολοζώντανο νόημα για το παρόν και το μέλλον.

» Ο γλάρος Ιωνάθαν» από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας

11407083_933844093303722_1620735458875795394_n Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας  για τη φετινή χρονιά καταπιάνεται με το έργο του Richard Bach: ¨Ο γλάρος Ιωνάθαν» . Ένα παραμύθι με πολλούς συμβολισμούς και υψηλές αξίες.

Ήδη  οι μαθητές – μέλη της ομάδας  έχουν μελετήσει  το πρωτότυπο κείμενο και οι πρόβες έχουν αρχίσει.

Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον  είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Δεν είναι σαφές αν το βιβλίο αναφέρεται σε μικρούς ή μεγάλους. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι διδάσκει πολλά. Η επιμονή στο όνειρο, οδήγησε τον γλάρο Ιωνάθαν στην εσωτερική πληρότητα. Δε συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα, ότι ο λόγος για να μάθει να πετά, είναι απλά για να βρίσκει φαγητό, όπως τον προέτρεπαν οι υπόλοιποι γλάροι του σμήνους.

Ο γλάρος Ιωνάθαν, πετούσε για τη χαρά του πετάγματος. Και το όνειρό του, δεν είχε όριο. Δεν το μετρούσε με τη ζυγαριά. Απλά το ένιωθε. Και η ανώτερη δύναμη που τον καθοδηγούσε, ποτέ δεν τον άφησε να χάσει την επαφή με το βαθύτερό του είναι. Ακόμη κι όταν λόγω της επιμονής του, έγινε απόβλητος από το υπόλοιπο σμήνος, ακόμη κι όταν ο συλλογικός τρόπος σκέψης, τον έκανε να αισθάνεται προβληματικός, ούτε τότε δεν τα παράτησε. Τελειοποίησε το πέταγμά του και εκείνοι που τον χλέυαζαν..εκείνοι που τον έδιωξαν από το σμήνος, απλά επειδή είχε βάλει το όνειρό του πάνω από την κοινωνική επιταγή, κάποια στιγμή τον ζήλεψαν για ό,τι είχε καταφέρει.

Και ο Ιωνάθαν, επέστρεψε. Όχι με διάθεση εκδίκησης. Αλλά με τη βαθύτερη επιθυμία, να δείξει το δρόμο. Να κάνει και τους άλλους γλάρους να καταλάβουν-όσους το επιθυμούσαν- ότι το θέμα δεν είναι να πετάς για το φαγητό. Το θέμα είναι να πετάς για τη χαρά του πετάγματος. Το θέμα είναι να κρατήσεις το όνειρό σου και να παλεύεις γι αυτό, αδιαφορώντας για τις κατευθύνσεις που σου δίνουν γλάροι, που έμαθαν να κάθονται στα βράχια, μαλώνοντας μεταξύ τους για το φαγητό. Ο γλάρος Ιωνάθαν, ποτέ δεν έχασε την επαφή με το όνειρο. Ή αν το θέλετε, ποτέ δεν έχασε την επαφή με το συναίσθημά του. Ή και πάλι αν το θέλετε, ποτέ δεν έχασε την επαφή με το αληθινό του Είναι.

Όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε εν δυνάμει σαν το γλάρο Ιωνάθαν. Αρκεί να πιστέψουμε στο καλό που υπάρχει μέσα μας και να αναζητούμε την αλήθεια, με βάση αυτό. Στο δρόμο θα βρεθούν πολλοί γλάροι κάτω εκεί στο έδαφος που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για το αντίθετο. Πως δηλαδή, το όνειρο δεν έχει σημασία. Πως αρκεί να εξασφαλίζεις την τροφή και τα υπόλοιπα δε μετράνε. Και είναι πολλοί αυτοί οι γλάροι. Τεράστια η πίεση που ασκούν. Αλλά καμμιά πίεση δε μπορεί να συγκριθεί, με την βαθύτερη αίσθηση, πως έχω χάσει το δρόμο μου. Πως ακολουθώ τυφλά και κάνω απλά αυτό που μου λένε. Σε όλους μας, υπάρχει ένας γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον..

 

 

Εκλογές για τα νέα 5/μελή μαθητικά συμβούλια.

κατάλογοςΠραγματοποιήθηκαν αρχές Οκτωβρίου οι εκλογές  για την ανάδειξη πενταμελών μαθητικών συμβουλίων σε κάθε  τμήμα  του σχολείου μας.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Α1
Τακτικά μέλη:
Γιαννούλης Βασίλης
Λεβεντόπουλος Θωμάς
Γρυπαίος Αργύρης
Λαδάς Ευάγγελος
Γεννίτσαρη Παρασκευή
Αναπληρωματικοί:
Μπεγκάι Φαμπιάν
Γιόνη Ντ.
Αποστολίδης Δημητρουλάκος Λάμπης
Α2
Τακτικά μέλη:
Σώρρου Αγγελική
Τζιόγκας Παναγιώτης
Φλεμετάκης Πέτρος
Μπήτρου Μαγδαληνή
Πάλλης Αντώνης
Αναπληρωματικοί:
Παλάι Ραφαήλ
Ροδίτη Ελπινίκη
Τριανταφύλλου Μηνάς.

Β1
Τακτικά μέλη:
Γιαννούλης Εμμανουήλ
Λαμπρινού Ειρήνη
Γκαρής Νικόλαος
Γιάνι Άρτεμις
Μαρίνος Χαράλαμπος
Αναπληρωματικοί:
Λαζάρου Παντελεήμων
Μοίρας Χρήστος
Κοντιζά Παναγιώτα
Β2
Τακτικά μέλη:
Τζουρά Αθανασία
Νικολαΐδου Λήδα
Πρέγκο Αρμάντο
Σακελλίων Στέλλα
Χρυσοχόου Στέλλα
Αναπληρωματικοί:
Στάθης Ηλίας
Πετρίτης Γιάννης
Ροπαΐτη Μάρθα
Γ1
Τακτικά μέλη:
Λαμανιάκου Νικόλαος
Γκίκα Κωνσταντίνα
Κανάκης Παναγιώτης
Μαρίνη Μαρίνα
Γιόβαντσεφ Νικόλαος
Αναπληρωματικοί:
Κοπανά Νεκταρία
Γκιτάκος Θωμάς
Μπέση Ελεάνα
Γ2
Τακτικά μέλη:
Αλυφαντή Αναστασία
Παλαμιδόπουλος Βασίλης
Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνος
Φράτνικ Ρικάρντο
Χαλδαίου Ελένη
Αναπληρωματικοί:
Μπήτρου Αθηνά
Ρεκλείτης Λάζαρος
Στενάκης Ευάγγελος

Η ομάδα της Περιβαλλοντικής περπατά στα μονοπάτια της Αίγινας

085056
Πέτρινα ή χωμάτινα τα μονοπάτια της Αίγινας εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ιδανικά για περίπατο ή εξερεύνηση της ενδοχώρας του νησιού, τα μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια εξακολουθούν να συνδέουν οικισμούς και περιοχές, ενώ κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται όπως παλιά. Τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο του νησιού έχουν σημανθεί από το σύλλογο «Ανάβαση»  και αποτελούν ιδανικές διαδρομές  για εξόρμηση.
   Την περσινή σχολική χρονιά οι μαθητές- μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου περπάτησαν σε πολλά από αυτά και απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες. Φέτος συνεχίζουν με το ίδιο θέμα. Τα μονοπάτια είναι πολλά και έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
   Μη ξεχνάμε ότι είναι μονοπάτια πολιτισμού.Μονοπάτια ζωής και επικοινωνίας. Ένα μεγάλο κομμάτι της λαογραφίας και της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Το νέο 15/μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου μας

εκλογες2   Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου έγιναν στο σχολείο μας οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβούλιου του σχολείου μας.

Εκλέχθηκαν με τη σειρά των ψήφων που έλαβαν:

Τακτικά μέλη:

Μπήτρου Αθηνά (Γ2), Χρυσοχόος Μιχάλης, Γκίκα Κωνσταντίνα, Αλυφαντή Αναστασία, Παλαμιδόπουλος Βασίλης, Πάλλης Αντώνης, Γιαννούλης Εμμανουήλ, Λαμανιάκου Νίκος, Μαρίνη Μαρίνα, Χαλδαίου Ελένη, Φράτνικ Ρικάρντο, Γιόβαντσεφ Νίκος, Χρυσοχόου Μαρία, Μπήτρου Αθηνά (Γ1), Μαρίνος Χάρης.

Αναπληρωματικά μέλη:

Νικολαΐδου Λήδα, Λαμπρινού Ειρήνη, Κοσμά Λία, Γιαννούλης Βασίλης, Μοίρας Χρήστος, Μπήτρου Μαγδαληνή, Γκαρής Νίκος.

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

IMG_20161028_102053 IMG_20161028_101609 IMG_20161028_101604 IMG_20161028_101638 IMG_20161028_103117 IMG_20161028_103131 IMG_20161028_103124 IMG_20161028_103120

Γέμισε η πλατεία της Κυψέλης από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου. Χαμογελαστοίκαι περήφανοι μέσα στις όμορφες φορεσιές τους συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής μπροστά στο Ηρώον της πλατείας. Στη συνέχεια σχηματισμένοι σε δύο μεγάλους ουλαμούς και υπό την καθοδήγηση του γυμναστή του σχολείου κ. Νίκου Κόνιαρη συμμετείχαν στην παρέλαση στην Κυψέλη και στην παραλία της Αίγινας.

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

IMG_20161027_090315IMG_20161027_090246IMG_20161027_091800IMG_20161027_092305IMG_20161027_090300IMG_20161027_090148IMG_20161027_092305IMG_20161027_090159
Ήταν όλοι εκεί δίνοντας ένα δυναμικό παρόν στη σχολική εορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όλοι οι μαθητές του σχολείου και αρκετοί από τους γονείς τους παρακολούθησαν  με προσοχή  την εορτή που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με την καθηγήτρια ιστορίας κ. Νεκταρία Πετρίτου.
   Θέμα  της εορτής η καθημερινότητα της κατοχής, ο αγώνας για την επιβίωση, η πείνα, η αθλιότητα του πολέμου, η δυστυχία και η ερήμωση που αυτός προκαλεί. Η εορτή ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα», ακολούθησε ένα μικρό ιστορικό των γεγονότων της εποχής με κείμενα από διηγήσεις , μαρτυρίες και λογοτεχνικά κείμενα και έκλεισε με  την απονομή των βραβείων και αριστείων για  την επίδοση της σχολικής χρονιάς 2015 -16.

 

Περήφανη κυματίζει η σημαία στο σχολείο μας

IMG_20161025_124745 IMG_20161025_124750 IMG_20161025_124756

Λίγο πριν την εορτή της 28ης Οκτωβρίου τρείς λεβέντες  της Γ΄Γυμνασίου σκαρφάλωσαν στην μικρή ταράτσα του σχολείου μας για να αντικαταστήσουν την παλαιά σημαία από τον ιστό του σχολείου μας. Ένα μεγάλο μπράβο στους Χρήστο, Αλέξανδρο και Αμίρ.

Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Νεκτάριο Λαβούτα που μας δώρισε την καινούργια σημαία μας.

Αθλητική ημέρα με ανάβαση στο Ποριατάδο

 
  Αθλητική ημέρα για όλα τα σχολεί η σημερινή πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη. Πέρα από τις συνήθεις αθλητικές ενασχολήσεις, προβολές ή  άλλες δραστηριότητες που επιβάλλει η ημέρα αυτή, πάντα μια πεζοπορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
   Πεζοπορία και  ανάβαση σε ένα κοντινό ύψωμα όπως αυτό στον Ποριατάδο της Κυψέλης προτίμησαν να κάνει ένα μεγάλο τμήμα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
   Η ανάβαση ομαλή και η υπέροχη θέα από  το πλάτωμα της Ανάληψης μαγευτική. Η διαδρομή ενδιαφέρουσα μέσα από αγροτόσπιτα παλιά και νέα,  με χωράφια γεμάτα φιστικιές, λιόδεντρα, λεμονιές και οικόσιτα ζώα.  Πολλά κυκλάμινα έχουν ήδη σκάσει μύτη ομορφαίνοντας το τοπίο.
   Το ξωκκλήσι της Ανάληψης και  των Αγίων Αποστόλων ευκαιρία για ξεκούραση και η συνέχεια προς το γήπεδο και την παιδική χαρά. Πάνω στο Ποριατάδο όπου ξεκινά  το ομώνυμο ποτάμι – χείμαρος που κυλά και φθάνει μέχρι το Λεόντι. Εκεί στο Ποριατάδο στραγγίζουν τα γύρω βουνά όπως αυτό  της Δραγωνέρας.