Η έκθεση της HELMEPA στο Γενικό Λύκειο Αίγινας

 

 

 

IMG_20150930_091824Με αφορμή την επίσκεψη της Β΄τάξης του σχολείου στην έκθεση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Σοφία Μηλιώτη» στο ΓΕΛ Αίγινας, δύο μαθήτριες έγραψαν σχετικά:

Οι ναυτίλοι της HELMEPA
Της μαθήτριας Βίκυς Κουνάδη της Β΄ Γυμνασίου.
Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε την περιβαλλοντική διαφήμιση με το χαμογελαστό, παρ’ όλη τη θαλάσσια ρύπανση γλάρο και το διάσημο σλόγκαν: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Αυτή η διαφήμιση έχει ως απώτερο σκοπό να μας παροτρύνει να γίνουμε «Ναυτίλοι της HELMEPA» για να ενημερωθούμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.
Οι ωκεανοί μπορούν να είναι πιο κερδοφόροι απ’ ότι νομίζουμε, ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό. Επιπλέον οι θαλασσινές τροφές που είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, προέρχονται από τους ωκεανούς και την αλιεία. Το βασικότερο όμως είναι πως μας παρέχει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Τέλος μας εξασφαλίζει ασφαλή και οικονομική μεταφορά πρώτων υλών, αγαθών και ανθρώπων με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Παρόλο που τα πλοία, από τα φορτηγά έως τα επιβατικά αποτελούν τα ασφαλέστερα και περιβαλλοντικά φιλικότερα μέσα μεταφοράς, συμβάλουν κατά 10% στη θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο ανάμεσα στα μέλη της HELMEPA ανήκουν και 13.500 Έλληνες ναυτικοί που πρωτοστατούν στην πρόληψη της ρύπανσης και ασφάλειας της θάλασσας με πολλού και ποικίλους τρόπους.
Όμως το υπόλοιπο 90% της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από τις δραστηριότητες στη στεριά. Μάλιστα λόγω της υπεραλίευσης δεν θα υπάρχουν θαλάσσιοι οργανισμοί σε 100 χρόνια από τώρα. Επίσης όλοι γνωρίζουμε για την πετρελαϊκή ρύπανση, για τα αστικά απόβλητα και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν αρνητικά τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Τέλος, πετώντας στη θάλασσα ακόμα και ένα πλαστικό μπουκάλι πρέπει να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Ίσως να μην ξέρουμε πως αυτό το μπουκάλι θα διαλυθεί σε 450 χρόνια!!!
Εξίσου σημαντικό είναι πως η επιστήμη και η θάλασσα συνδέονται άμεσα. Όπως για παράδειγμα, η ωκεανογραφία, δηλαδή η έρευνα ωκεανών και θαλασσών ή η θαλάσσια βιολογία που μελετά τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η ενάλια αρχαιολογία, δηλαδή η καταγραφή των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων, σχετίζεται και με την ιστορία. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η βιομιμητική, η οποία εφαρμόζει τις λειτουργίες του φυτικού υποθαλάσσιου κόσμου σε ανθρώπινα κατασκευάσματα όπως τα ρομπότ.
Λοιπόν, αφού γνωρίζουμε πλέον τις συνέπειες, τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά. Και μόνο η ενημέρωση των συμπολιτών μας είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Ακόμα πιο αποτελεσματική θα ήταν η ανακύκλωση (χαρτί – αλουμίνιο) όπως και η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Επίσης όταν προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο είναι μια καλή αρχή. Όμως για να γίνουμε πιο δραστικοί και να διασκεδάσουμε παραπάνω, μπορούμε να συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όπως καθαρισμοί ακτών ή δενδροφυτεύσεις.
Τι είναι όμως ο «Ναυτίλος»; Πάντως σίγουρα δεν είναι κάποιος ναύτης. Ο «Ναυτίλος» ή οι «Ναυτίλοι» της HELMEPA είναι απλοί έφηβοι και νέοι 13 – 30 ετών, που νοιάζονται για το περιβάλλον και είναι εθελοντές – μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) Πάνω από 1500 άτομα δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό να προστατεύσουν τις θάλασσες. Ας συμπληρώσουμε λοιπόν μαζί την αίτηση στην σχετική ιστοσελίδα www.helmepa.gr και ας γίνουμε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας. Τέλος να θυμάστε: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»
IMG_20150930_091831 IMG_20150930_085521 IMG_20150930_085825 IMG_20150930_085819
Της μαθήτριας Νεκταρίας Κοπανά της Β΄τάξης.

Σίγουρα πολλοί γνωρίζουμε τη διαχρονική διαφήμιση της HELMEPA που μας παρουσιάζει έναν γλάρο με σύνθημα: «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποτέ, τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφήμιση;. Πίσω από αυτήν την διαφήμιση λοιπόν κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι με μόνο σκοπό και όραμα έναν καλύτερο πλανήτη και κυριότερα μια πιο καθαρή θάλασσα.
Όμως αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, ειδικά όταν πολλοί από εμάς πετάνε διάφορα απορρίμματα μέσα στη θάλασσα ή τα εγκαταλείπουν στην παραλία. Γενικότερα έχει παρατηρηθεί ότι έχει αυξηθεί αρκετά η ρύπανση της θάλασσας από σκουπίδια, κυρίως σε περιοχές με έντονο τουρισμό, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, η υπερβολική αλίευση και από απόβλητα εργοστασίων, ενώ αντιθέτως εξαιτίας της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί πιο σύγχρονα πλοία μειώνοντας κατά πολύ τα θαλάσσια ατυχήματα.
Γι’ αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό που μας έχει δοθεί, τη θάλασσα. Όπως εκείνη μας δίνει απλόχερα τροφή, πόσιμο νερό, αλάτι, θαλάσσιο εμπόριο και μετακινήσεις, καλό κλίμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα μέρος εξερεύνησης στους βυθούς.
Αντιθέτως αν δεν τη φροντίσουμε δεν θα μας δίνει όλα αυτά τα αγαθά και λόγω της ρύπανσης θα ανοίξει υπερβολικά η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, διατάραξη του κλίματος, λιώσιμο των πάγων που ήδη έχει παρατηρηθεί ένα μικρό ποσοστό, το οποίο αν αυξηθεί η στάθμη του νερού θα ανέβει με αποτέλεσμα την εξαφάνιση διαφόρων ειδών ζώων και βύθιση περιοχών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι να πεθάνουν και πολλοί άνθρωποι.
Με άλλα λόγια η θάλασσα είναι ένα δώρο τόσο μαγευτικό και χρήσιμο, όσο και επικίνδυνο. Αν και μας δίνει τόσα αγαθά και έχει τόσα όμορφα τοπία, ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται στα βάθη της, πίσω από το καταγάλανο χρώμα της. Και να σκεφτείτε ότι έχουμε εξερευνήσει μόνο το 5% της θάλασσας.

Υδροσίφωνες ή υδροστρόβιλοι και στο….. Σαρωνικό

12038547_879636675456763_6796168331967954251_n-628x628 νξκνυηθι image.ashx αδφσγητφ

 

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως 15 λεπτά. Η διάμετρός τους είναι δυνατόν να φθάσει έως τα 100 μέτρα και συνοδεύονται από ανέμους έντασης 200 χιλιομέτρων την ώρα. Ο υδροσίφωνας είναι μία έντονα περιστρεφόμενη στήλη αέρα, που περιέχει αρκετές ποσότητες νερού μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμη και ψάρια, βατράχια κ.λπ.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο διδάκτορας Μετεωρολογίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σιούτας, «ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα των υδροσιφώνων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία σε αρκετές περιοχές αυτόν τον μήνα είναι η υψηλότερη του έτους».

«Οι ανεμοστρόβιλοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονται το καλοκαίρι και κατά δεύτερο λόγο τον χειμώνα, ενώ οι σίφωνες θάλασσας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδηλώνονται το φθινόπωρο και ακολουθεί το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης και των ενδεχόμενων κλιματικών αλλαγών είναι πιθανό να εμφανίζονται σίφωνες όλο και πιο συχνά, σφοδρότεροι, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, θαλάσσιοι σίφωνες μπορεί να σχηματιστούν και σε σχεδόν αίθριο καιρό χωρίς καταιγίδα, σε ημέρες αυξημένης υγρασίας και αστάθειας των χαμηλότερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων ή ισχυρότερης θέρμανσης της επιφάνειας της θάλασσας.

Συχνά βγαίνουν στην ξηρά και κατά κανόνα διαλύονται. Ωστόσο, μπορούν να ισχυροποιηθούν και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, ακόμη και τον θάνατο ανθρώπων.

«Τον Φεβρουάριο του 2004 υδροσίφωνας σκότωσε ένα δεκάχρονο αγόρι την ώρα που έπαιζε σε παραλία της Πιερίας. Το 1934 υδροσίφωνας βγήκε από τη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, στη Δ. Ελλάδα, και εισέβαλε στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 40 και μεγάλες υλικές ζημιές» επισημαίνει o κ. Σιούτας.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συχνότητα υδροσιφώνων έχει εντοπιστεί στα βόρεια της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Λασιθίου και του Ηρακλείου.

Στις περιοχές αυτές, μάλιστα, εμφανίζονται και οικογένειες υδροσιφώνων, όπως ήταν η περίπτωση το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, οπότε καταγράφηκαν 14 υδροσίφωνες σε διάστημα 90 λεπτών. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του μικρού νησιού Δία και Ηρακλείου εμφανίστηκαν περίπου 30 υδροσίφωνες στις 21 Σεπτεμβρίου 2006 σε διάστημα περίπου δυόμισι ωρών (8.30 π.μ. – 11 π.μ.).

Το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας συγχαίρει τους επιτυχόντες μαθητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

P1010378Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των διδασκόντων καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας συγχαίρει τους παλαιούς μαθητές του σχολείου που φέτος εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εύχεται σε όλους καλή, γόνιμη φοίτηση και σταδιοδρομία.
Συγκεκριμένα τους/τις:
1. Βοσυνιώτη Ηώ – Φιλίππα του Σταύρου στο τμήμα Τεχνολόγων – Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας.
2. Κάλαβρο Μιχαήλ του Στυλιανού στο Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
3. Καραγιάννη Ηρακλή του Νικολάου στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. Λουρέντζου Μαρδικούλα του Νεκταρίου στο Πρόγραμμα Εκκλ. Μουσικής κ΄Ψαλτικής Ηρακλείου Κρήτης.
5. Μαρινάκη Ανδρέα του Σταύρου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλίας
6. Μπέση Σταματίνα του Νεκταρίου στη Γαλλική Φιλολογία Αθηνών.
7. Μπήτρο Αλέξανδρο του Ιωάννου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Αθήνας
8. Παύλο Ορέστη του Αριστείδη στο Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθηνών.
9. Στενάκη Άγγελο του Στυλιανού στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Κρήτης.
10. Τζουρά Ευαγγελία του Δημητρίου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Πελοποννήσου.
11. Φράτνικ Τζόρτζια του Μάρκο στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
12. Χάλαρη Ορσαλία του Εμμανουήλ στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
13. Χαμαλάκη Αναστασία του Κωνσταντίνου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ιονίου.

Πάμε δυνατά στη νέα σχολική χρονιά

Ξεκινάμε μ εδύναμη και πολύ κέφι τη νέα σχολική χρονιά.

Σας  περιμένουμε  όλους παλαιούς και νέους μαθητές  του σχολείου  την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.30 μ.μ.  για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, πάνοπλους με  τις τσάντες  να  γεμίσουν από νέα βιβλία αλλά  προπαντός  χαμογελαστούς και κεφάτους.

Καλή και  δημιουργική χρονιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAαητος3P1010409

Κάψαμε τον…Ιούνιο στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας!!!

    Αλλού  καίνε  τον Ιούδα. Για τους μαθητές όμως ο χειρότερος μήνας του χρόνου  είναι ο Ιούνιος διότι είναι ο μήνας  των εξετάσεων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Γιατί οι εξετάσεις  κάποια  στιγμή τελειώνουν. Έλα όμως που ακολουθούν και τα αποτελέσματα  των … εξετάσεων.
    Έτσι είναι  η ζωή. Συνηθίζεται  σε όλες  τις εξετάσεις  στη ζωή  μας να βγαίνουν μετά  τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα  στις ιατρικές…  για να μην  πάμε παραπέρα όπως της οδήγησης  και των διάφορων …. τεστ.
     Έτσι κι εδώ. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας των αποτελεσμάτων. Άλλοι  περνούν την τάξη και ξεχύνονται στην παραλία, άλλοι  μένουν μεταξεταστέοι  και μοιάζουν σαν να πάτησαν  τον …. αχινό. Και  να μην  τους το είχες πει; Πρόσεχε μπορεί  να πατήσεις  αχινό. Άντε  μετά να βγάλεις  τα αγκάθια από  την πατούσα  σου…. δηλαδή άντε να  βγάλεις  το καλοκαίρι  μετά.
    Θα  δείξει πάντως… ας μην προτρέχουμε… Γι” αυτό για να ξεχάσουν τον πόνο και τον κόπο  των εξετάσεων  οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη, έστησαν την τελευταία ημέρα  των εξετάσεων ένα καλό φαγοπότι με σπιτικές  λιχουδιές  που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
    Με  αυτόν τον  νόστιμο τρόπο  θέλησαν μικροί και μεγάλοι να ξορκίσουν  τον κακό  Ιούνιο, το μήνα  του άγχους  των εξετάσεων
   Οι  φωτογραφίες  είναι  του μαθητή Γιώργου Γιαννούλη.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση προκάλεσε η εκδήλωση για τα ποτάμια της Αίγινας

   Πολύ συζήτηση προκάλεσε η παρουσίαση του θέματος  της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου  το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Συζήτηση  γύρω από τα θέματα της ύδρευσης, των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού, της διαχείρισης και της αξιοποίησης  των ρεμάτων και  των ομβρίων υδάτων που η ποσότητα  τους τα τελευταία χρόνια δημιουργεί προβλήματα και πλημμύρες σε συνδυασμό με  τα σκουπίδια που αποθέτουν στα ρέματα ασυνείδητοι συμπολίτες μας.
  Το θέμα  της παρουσίασης ήταν: «Μικρά ποτάμια – χείμαρροι και υγρότοποι στην Αίγινα». Οι  μαθητές  της Γ΄ Γυμνασίου παρουσίασαν  τα αποτελέσματα  της εργασίας τους μετά από καταγραφές  και φωτογραφίσεις που έκαναν  σε πολλά  ρέματα και χείμαρρους της Αίγινας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των  υγρότοπων που δημιουργούνται στο Μαραθώνα και  τη Βαγία.
   Στα πλαίσια  της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από παλαιούς μαθητές  του σχολείου μας ένα απόσπασμα από  προηγούμενο θεατρικό  έργο (Mona Litsa) της Θεατρικής Ομάδας Κυψέλης με τίτλο: «Στης σκοτεινής  το ρέμα», απ” όπου και οι φωτογραφίες.
   Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση ο γεωλόγος κ. Πασχάλης Μελισσάρης ενώ χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης ο οποίος πυροδότησε  τη συζήτηση που ακολούθησε και στην οποία πήραν μέρος ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Γεννίτσαρης, η κ. Ελένη Κυπραίου, ο κ. Μελισσάρης, ο κ. Γρηγόρης Μαλτέζος κ. αλ. Την εκδήλωση παρακολούθησε η δημοτική σύμβουλος κ. Κ. Σαλπέα, γονείς μαθητών και  μαθητές  του σχολείου ανάμεσά  τους και μαθητές  προηγούμενων ετών.
   Ακολούθησε δεξίωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Απόσπασμα  της εκδήλωσης υπάρχει με τη μορφή video στο Aeginaportal.

 Οι φωτογραφίες είναι  της κ. Σαλώμης Μελισσάρη.

Τα «εικαστικά» των μαθητών των Γυμνασίων της Αίγινας

   Μια  θεματική παρουσίαση  της δουλειάς  που έχει  γίνει  στο μάθημα  των εικαστικών σε  όλα  τα Γυμνάσια παρουσιάζεται  στην ηλεκτρονική διεύθυνση eikastikagymnasiou. blogspot.gr. Ο καθηγητής των εικαστικών  και  στα τρία  Γυμνάσια της Αίγινας (1ο Γυμνάσιο – 2ο Γυμνάσιο – Μεσαγρού) κ. Ανδρέας Κωστόπουλος  κατόρθωσε να εμπνεύσει  και να κινητοποιήσει  τον ευαίσθητο κόσμο  των  παιδιών και να αναδείξει πολλά  ταλέντα μέσα από τη ζωγραφική.
   Τα  έργα  που  ενδεικτικά  παρουσιάζονται αναφέρονται  στις  τάσεις, τεχνοτροπίες και θέματα  που δούλεψαν αυτή τη σχολική χρονιά  οι μαθητές.
    Τις επόμενες  μέρες  θα  διοργανωθεί έκθεση παρουσίαση  των έργων  των μαθητών.
   Ποιός είπε λοιπόν πως  η τέχνη δεν έχει τη  θέση της μέσα  στο σχολείο  και πως δεν ελκύει  τα σημερινά παιδιά;

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 Του μαθητή Γιώργου Γιαννούλη

Σαν σήμερα…

στις 29 Μαΐου 1453 η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Χριστιανική Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Τη <<μαύρη>> εκείνη Τρίτη ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β” ο Πορθητής με στρατό και ιππικό που έφτανε τους 400.000 με 700.000 στρατιώτες κατέλαβε τη θρυλική Βασιλεύουσα. Ο μικρός αριθμός των εξαντλημένων υπερασπιστών της που υπολογίζεται στους 7.700 ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τον συντριπτικά  μεγαλύτερο και δυνατότερο στρατό των Οθωμανών. Τα τριπλά πανίσχυρα τείχη της Πόλης είχαν ήδη σχεδόν καταστραφεί από τις στρατιές βαρβάρων που είχαν αποκρουστεί από το Βυζάντιο αλλά και από τα κανόνια του Μωάμεθ Β” Πορθητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό και μεγάλο ρόλο στην αποδυνάμωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έπαιξε και η τέταρτη Σταυροφορία που έγινε στις 12 Απριλίου του έτους 1204 με καταστροφικές συνέπειες για το Βυζαντινό Στρατό. Μετά από αυτό η Κωνσταντινούπολη είχε καταντήσει φάντασμα του ίδιου της του εαυτού. Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τους λιγοστούς υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης να αντισταθούν δείχνοντας έτσι πράξη ηρωισμού, αδούλωτου πνεύματος και αυτοθυσίας για την Πατρίδα τους μέχρις εσχάτων. Πρωτοπόρος βέβαια ήταν ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ” Δραγάτσης Παλαιολόγος ο οποίος δε σταμάτησε ούτε στιγμή να εμψυχώνει τους κατοίκους της Πόλης πολεμώντας και ο ίδιος στο πεδίο της μάχης. Όταν κατάλαβε ότι ήταν περικυκλωμένος από τους Τούρκους είπε: » δεν υπάρχει κάποιος χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;» Και τότε τραυματίστηκε θανάσιμα στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Ο τάφος του Αυτοκράτορα δεν έχει βρεθεί και αυτό συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση σύμφωνα με την οποία παραμένει «Μαρμαρωμένος» και απλά κοιμάται κάπου στην Κόκκινη Μηλιά η οποία βρίσκεται σε άγνωστο μέρος της Ανατολής.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ:
www.takeatour.gr και

Χρήσιμος οδηγός για τις εξετάσεις μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAβιβλιοθηκη6βιβλιοθηκηΒασικά σημεία για να πετύχουμε στις εξετάσεις του σχολείου:

• Γράφουμε με προσοχή το πρόγραμμα των εξετάσεων
• Ελέγχουμε αν έχουμε πάρει σωστά την ύλη των εξετάσεων στα μαθήματα που εξετάζονται.
• Ελέγχουμε αν έχουμε όλα τα βιβλία στα μαθήματα που εξετάζονται καθώς και τις απαραίτητες σημειώσεις και τα σχεδιαγράμματα που μας έχει δώσει ο καθηγητής/τρια.
• Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της μελέτης μας.
• Διαμορφώνουμε το χώρο που θα μελετούμε.

Σκληρές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε:

• Αποφασίζουμε ότι πρέπει να νικήσουμε στις εξετάσεις
• Περιορίζουμε δραστικά το χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση.
• Περιορίζουμε ακόμα πιο πολύ το χρόνο που διαθέτουμε για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και ειδικά στο facebook.
• Μειώνουμε τις άσκοπες βόλτες και το παιχνίδι.
• Προσέχουμε τη διατροφή μας. Απαγορεύεται η δίαιτα στις εξετάσεις. Ο οργανισμός μας πρέπει να τρέφεται σωστά.
• Κοιμόμαστε νωρίς.
• Αποφεύγουμε τα ξενύχτια.
• Προσέχουμε τον εαυτό μας ώστε να μη μας συμβεί κάποιο ατύχημα.
• Δεν απουσιάζουμε για κανένα λόγο από τις εξετάσεις παρά μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Την ημέρα των εξετάσεων:

• Είμαστε στην ώρα μας στο σχολείο.
• Αποφεύγουμε τις καθυστερήσεις γι’ αυτό πρέπει να δουλέψει αυτές τις μέρες εντατικά το ξυπνητήρι. (Όποιος διαθέτει κόκορα στο κοτέτσι ας τον ταΐζει περισσότερο αυτές τις μέρες)
• Αποφεύγουμε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής γιατί δημιουργούν άγχος και σύγχυση με αποτέλεσμα να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε καλά.
• Έχουμε φάει πρωινό πριν έρθουμε σχολείο. Το άδειο στομάχι σε συνδυασμό με το άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
• Είμαστε ήρεμοι.
• Έχουμε αφήσει έξω από το σχολείο προβλήματα και θέματα που μπορεί να μας ταλαιπωρούν.
• Αφήνουμε στην έδρα ή σε κάποιο θρανίο της αίθουσας που θα μας υποδείξουν οι καθηγητές μας το κινητό, το βιβλίο ή κάποιες σημειώσεις.
• Έχουμε μαζί μας δύο τουλάχιστον στυλό διαρκείας, γομολάστιχα και κάποια όργανα σε μαθήματα που απαιτούνται.
• Απαγορεύεται το μπλάνκο.
• Αν κρίνουμε χρήσιμο μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα χυμό.
• Το Κυλικείο τις μέρες των εξετάσεων είναι ανοικτό.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

• Γράφουμε τα στοιχεία μας στο γραπτό μας.
• Χρησιμοποιούμε μπλε ή μαύρο στυλό.
• Διαβάζουμε προσεκτικά τα θέματά μας.
• Ακούμε με προσοχή τις εξηγήσεις και διευκρινήσεις του καθηγητή μας.
• Σημειώνουμε στο πρόχειρο (τελευταία σελίδα της κόλας) τυχόν απορίες μας.
• Επιλέγουμε με προσοχή τα θέματά μας.
• Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι.
• Δεν ενοχλούμε τους συμμαθητές μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
• Δεν χαζεύουμε.
• Ξεκινάμε να απαντήσουμε από το θέμα που γνωρίζουμε καλύτερα, αφήνοντας τα πιο δύσκολα για το τέλος.
• Δεν ζητάμε διευκρινήσεις όταν έχουν τελειώσει κάποιοι μαθητές κι έχουν
• Ελέγχουμε συνεχώς το χρόνο μας.
• Όταν τελειώσουμε, ελέγχουμε σχολαστικά το γραπτό μας, εάν έχουμε απαντήσει σε όλα τα θέματα. Εάν έχουμε μεταφέρει με ακρίβεια τις λύσεις από το πρόχειρο στο «καλό»
• Παραδίδουμε το γραπτό μας χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας.
• Κατευθυνόμαστε προς την έξοδο χωρίς φασαρία.
Όταν τελειώσουμε:

• Επιστρέφουμε στο σπίτι μας για να ξεκουραστούμε ώστε με καλύτερη διάθεση να μελετήσουμε το επόμενο μάθημα.

• Εάν για κάποιο λόγο δεν πήγαμε καλά στο μάθημα που εξεταστήκαμε , μην αφήσουμε αυτό να μας επηρεάσει αρνητικά για τα επόμενα μαθήματα.
• Αν για κάποιο λόγο απουσιάσουμε μια ημέρα από τις εξετάσεις, επικοινωνούμε αμέσως με το σχολείο.
Χρήσιμες σκέψεις:

• Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι ένα παιχνίδι μπροστά στις εξετάσεις που θα δίνουμε στη ζωή μας.
• Μην ξεχνάμε ότι οι καθηγητές μας είναι συνεργάτες μας και θα μας βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα μας.
• Μπορούμε να πετύχουμε πολλά εάν το θελήσουμε, με καλή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη στον εαυτό μας.
• Οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας πολλές και καλές ευκαιρίες.
• Τέλος για να ευχαριστηθούμε το καλοκαίρι θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε στις εξετάσεις.
• Μοναδικοί κερδισμένοι από αυτόν τον αγώνα είστε εσείς και μόνο εσείς.
• Η επιτυχία σας στις εξετάσεις θα σας δώσει μεγάλη ηθική ικανοποίηση αλλά και θα χαροποιήσει όσους σας αγαπούν.
• Αξίζετε τα καλύτερα προσπαθήστε να τα κατακτήσετε.
Ο Διευθυντής του σχολείου και οι καθηγητές σας,
σας εύχονται καλή επιτυχία

Μια όμορφη μέρα στο Αγκίστρι.

  Το Αγκίστρι δεν είναι μόνο ένας εύκολος και κοντινός προορισμός αλλά  είναι κυρίως ένας πανέμορφος προορισμός, ιδανικός για ημερήσιες αποδράσεις.
   Στο Αγκίστρι βρέθηκαν  την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  για  την τελευταία εκδρομή  της σχολικής χρονιάς  που ολοκληρώνεται. Το πευκόφυτο νησί υποδέχθηκε τους επισκέπτες  του, λουσμένο στο φως και γεμάτο ευωδιές από  τα αγριολούλουδα  των  αγρών και των περιποιημένων κήπων  των σπιτιών. Η καθαριότητα κατά μήκος της παραλίας από τη Σκάλα ως τους Μύλους, η φροντίδα  των χώρων  και η φιλοξενία  των ανθρώπων  του νησιού άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και σκόρπισαν  την επιθυμία  μιας δεύτερης επίσκεψης κάποια στιγμή.
   Μια όμορφη μέρα στο Αγκίστρι σημαίνει μια μέρα μέσα στο πράσινο  της φύσης και δίπλα στο γαλάζιο  της καθάριας θάλασσας.
Οι φωτογραφίες τραβηγμένες από την καθηγήτρια κ. Κατερίνα Τουμπέκη.