Δεκ 19

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Πανέμορφες χριστουγεννιάτικες κατασκευές (μπουκάλια, γούρια κτλ.) δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του τομέα Υγείας & Πρόνοιας του σχολείου μας στα πλαίσια  του μαθήματος «Δημηιουργική Απασχόληση στην Προσχολική Ηλικία», με τις οποίες ευχήθηκαν «Καλά Χριστούγεννα» στους συμμαθητές τους και στους εκπαιδευτικούς.

 

 

 

Δεκ 14

Πρόγραμμα Erasmus+ : Επίσκεψη στην Αλεξανδρέττα (ISKENDERUN) της Τουρκίας

Στο πλαίσιο του 2ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος ( 2018-2020), Erasmus+/KA2 με κωδικό αριθμό 2018-RO01-KA229-049578_3 και τίτλο «Creativity through Stories» («Δημιουργικότητα μέσα από Ιστορίες»), το οποίο υλοποιείται από το σχολείο μας, τρεις εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο Doga Anadolu Lisesi στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) της Τουρκίας από τις 3 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2018, για τις εργασίες της πρώτης προβλεπόμενης κινητικότητας.

Στο σχολείο υποδοχής Iskenderun Doga Anadolu Lisesi, ιδιωτικού δικαίου, τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών από τις χώρες–εταίρους, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θερμή και φιλόξενη διάθεση η συντονίστρια του προγράμματος για την Τουρκία, Tulin Acar, o Διευθυντής του σχολείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Συντονιστής του προγράμματος είναι το σχολείου από τη Ρουμανία.

Το πρόγραμμα «Creativity through Stories», έχει ως γενική κατεύθυνση την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων και πιο συγκεκριμένα την άντληση -από την παράδοση κάθε χώρας- ιστοριών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» ανάμεσα στους λαούς, είτε πρόκειται για λαϊκούς μύθους και παραμύθια, συνταγές, εικονογραφημένες ιστορίες, παραδοσιακούς χορούς, έθιμα είτε ακόμη και παραγωγή δημιουργικής γραφής. Ανάμεσα στους στόχους τoυ προγράμματος συγκαταλέγονται: η κινητοποίηση των μαθητών να εργαστούν και να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες τόσο στη μητρική τους γλώσσα όσο και στην αγγλική, η προώθηση δημιουργικής διαπολιτισμικής σκέψης, η δημιουργία ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού, αποδοχής και ανεκτικότητας, η επαφή με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, η συνεργασία αλλά και η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους μέσα από την κατάκτηση κοινών στόχων.

Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα καταρτίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κατά τη διάρκεια της διετίας υλοποίησης του προγράμματος, ορίστηκαν οι προθεσμίες και ημερομηνίες των συναντήσεων, τα παραδοτέα αποτελέσματα, ο τρόπος διάχυσής τους, και η αξιολόγηση του προγράμματος.

Με το πέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Αλεξανδρέττα, παραθαλάσσια πόλη της επαρχίας Ηatay και στην πόλη Antakya (Αντιόχεια). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πρώτη χριστιανική εκκλησία που ιδρύθηκε εκεί από τον Απόστολο Πέτρο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις, σκαμμένες μέσα στο βουνό, σήραγγες που συνδέονταν με την Εκκλησία και επέτρεπαν στους Χριστιανούς να Εκκλησιάζονται κρυφά, λόγω των Διωγμών από τους Ρωμαίους. Σημαντικό επίσης θεωρείται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στο οποίο μεταξύ των άλλων, βρίσκεται μεγάλος αριθμός εκθεμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου.

Η ομάδα των Ελλήνων εκπαιδευτικών, που αποτελούνταν από τους Ντούρα Κωνσταντίνο, Οικονομολόγο και συντονιστή του προγράμματος, Παναγιώτου Σοφία, Φιλόλογο και Παπαδοπούλου Ευτυχία, Φιλόλογο Αγγλικής Γλώσσας, επέστρεψε με πολύ καλές εντυπώσεις τόσο από το σχολείο και την πόλη που τους φιλοξένησε, όσο και από την επαφή τους με τους συναδέλφους των άλλων χωρών, που δημιουργούν προϋποθέσεις εξαιρετικής συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η επόμενη διακρατική συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2019 στη Ρουμανία με τη συμμετοχή μαθητών στην κινητικότητα.

Δεκ 01

Διαγωνισμός «BEST IN ENGLISH»

Μια διαφορετική εμπειρία για τους μαθητές/τριες μας ήταν χθες, 30 Νοεμβρίου 2018, η συμμετοχή τους στον online διαγωνισμό Αγγλικής γλώσσας «BEST IN ENGLISH» από το «Institute for Competencies Development » και το πρακτορείο «Czech-us student agency» με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας για μαθητές/τριες Δ.Ε της χώρας που δεν έχουν σαν μητρική γλώσσα την Αγγλική. Έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες των Β και Γ τάξεων από όλους τους τομείς και τις ειδικότητες του σχολείου μας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στην ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (reading), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ(Grammar) και ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ(Listening). Ο σκοπός του διαγωνισμού που διεξάγεται κυρίως εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να παρακινήσει τους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στην Αγγλική γλώσσα αλλά και να συγκρίνουν τις γλωσσικές τους επιδόσεις στην ξένη γλώσσα με αυτές μαθητών από άλλα σχολεία της χώρας τους αλλά και της Ευρώπης.

Υπεύθυνες για το διαγωνισμό ήταν οι καθηγήτριες αγγλικών του σχολείου μας Ουρανία Καλογιαννίδου και Ευτυχία Παπαδοπούλου, οι οποίες ευχαριστούν θερμά όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και την άψογη συμπεριφορά τους. Επίσης, ευχαριστούν ιδιαίτερα τις καθηγήτριες Αριστέα Μπασιακούρα (ΠΕ86) για την παραχώρηση εκ μέρους του Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας ενός εργαστηρίου πληροφορικής και όλη την τεχνική υποστήριξη και Ελένη Βράντζα (ΠΕ84) για τη βοήθειά της στην διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Νοέ 26

Διδακτική επίσκεψη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στην Αγιά Λάρισας

Στο πλαίσιο των διδακτικών και εργαστηριακών επισκέψεων σε επιχειρήσεις, μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του σχολείου μας, με συνοδούς καθηγητές τους: Θάνου Μαρία, Κρανίτσα Απόστολο, Ζερβουδάκη Αναστασία και Σύρρο Παναγιώτη, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» στην Αγιά Λάρισας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, με σημαντικές πωλήσεις κυρίως στα μήλα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και με εξαγωγές. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τους χώρους του συνεταιρισμού (πρόκειται για ένα χώρο έκτασης 10 στρεμμάτων) και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια της μηλιάς στην περιοχή της Αγιάς.

Αρχικά, ήρθαν σε επαφή με το χώρο φορτοεκφόρτωσης των καρπών και ενημερώθηκαν για τις ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή, που αντιστοιχούν στο 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη γραμμή επεξεργασίας και διαλογής των μήλων με μηχανικό συσκευαστήριο καθώς και με εργάτες που απομακρύνουν όλους τους ακατάλληλους καρπούς. Μετά τη διαλογή οι καρποί μεταφέρονται στο σύστηµα ταξινόμησης, όπου ταξινοµούνται κατά µεγέθη και από εκεί στην τράπεζα συσκευασίας, όπου τοποθετούνται σε ξύλινα ή πλαστικά κιβώτια συσκευασίας.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις μεγάλες αποθήκες- ψυγεία συντήρησης των μήλων και γνώρισαν τους θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, όπου ρυθμίζοντας τις συγκεντρώσεις του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα επεκτείνεται ο χρόνος συντήρησης των καρπών έως τον Απρίλιο.

Νοέ 17

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Μια ξεχωριστή πρόσκληση έλαβαν χθες οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με άξονα το θεατρικό έργο του Θωμά Μενεξέ με τίτλο «Η πιο μεγάλη μέρα της ζωής του» η θεατρική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές:

 • Καλλιώρας Κων/νος(Α1)
 • Πετσινού Ιωάννα (ΒΓ2)
 • Λουκά Βάσω (ΒΥ2)
 • Διακουμάκος Γιώργος (ΓΟΔ)
 • Πιλάτος Άγγελος (ΓΟΔ)
 • Χουλιάρας Κων/νος (ΓΟΔ)
 • Ελισάβετ (ΓΝ)
 • Αλίκη (ΓΝ)
 • Παπαθανασίου Ζωή (ΓΝ)

έδωσε τον καλύτερό της εαυτό μέσα από δρώμενο, μουσική, τραγούδια και βίντεο.

Οι μαθητές κατάφεραν – παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχαν για να προετοιμαστούν- να μπουν στο «πετσί» του ρόλου τους και να χειροκροτηθούν θερμά απ΄ όλους. Στόχος της γιορτής η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η καταδίκη της φρίκης του πολέμου και των απολυταρχικών καθεστώτων και συνακόλουθα των δεινών που ανέκαθεν προκαλούσαν. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής, αφού, άλλωστε, όπως αναφέρθηκε και στη γιορτή «κάθε τέτοια μέρα, αφού συγκινηθούμε και νοσταλγήσουμε, γυρίζουμε στα σπίτια μας ικανοποιημένοι που -έστω –θυμηθήκαμε αυτούς που αγωνίστηκαν, για να μπορούμε τώρα εμείς να κάνουμε τον αγώνα τους γιορτή». 

Το εισαγωγικό κείμενο διάβασε η μαθήτρια Σπαθάρα Ελένη(ΓΒΡ), ενώ κιθάρα έπαιξε ο μαθητής Καλλιώρας Κων/νος (Α1) και λαούτο ο μαθητής Νταμκαρέλος Χρήστος (Α3).

Υπεύθυνες για τη γιορτή ήταν οι καθηγήτριες Σοφία Πανγιώτου, ΠΕ02 και Κατερίνα Πάσχου, ΠΕ86.

 

Νοέ 02

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Μια διαφορετική γιορτή για το έπος του ΄40 έγινε φέτος στο σχολείο μας!! Με άλλη προσέγγιση θέλησαν να δουν τον εθνικό αγώνα κατά του άξονα οι μαθητές μας οργανώνοντας τη γιορτή τους πάνω σε επιθεωρησιακά δρώμενα, αστείες αφηγήσεις για τον τρόπο επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, σε παρωδίες τραγουδιών κατά την περίοδο του πολέμου !!! Το ηθικό δίδαγμα από την εμπνευσμένη εκδήλωση είναι πως… όταν δίνεται βήμα στα παιδιά, κάνουν θαύματα!!! Η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν τους μαθητές για τη σπουδαία εκδήλωση μνήμης και εύχονται να είναι η αρχή για μια πιο δημιουργική προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και το εφαλτήριο, ώστε να «ξεδιπλώσουν» τα ταλέντα τους στο μέλλον!!

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας:

 • Γιώργο Διακουμάκο
 • Καραγεώργου Ελισάβετ
 • Κοντοκώστα Αλίκη
 • Παπαθανασίου Ζωή
 • Πιλάτο ‘Αγγελο
 • Χουλιάρα Κωνσταντίνο
 • Βασιάκου Κωνσταντίνα
 • Καλλιώρα Κωνσταντίνο
 • Καραγιάννη Παρασκευή
 • Λουκά Βάσω
 • Πετσινού Γιάννα

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της γιορτής:

Ελένη Σιαφάκα,ΠΕ02, Ράνια Καλογιαννίδου, ΠΕ06

Οκτ 19

Διδακτική επίσκεψη στην 16η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας

Τη δυνατότητα γνωριμίας με τον κόσμο του «επιχειρείν» είχαν  μαθητές (Α, Β και Γ τάξης  των τομέων Οικονομίας – Διοίκησης και Πληροφορικής) του σχολείου μας,  που επισκέφτηκαν την Τρίτη 16-10-2018 την 16η Εμποροβιοτεχνική  Έκθεση στις Καπνοποθήκες Καρδίτσας.

Τους μαθητές και τους συνοδούς τους υποδέχθηκαν θερμά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκθέσεως, κ. Γ. Στεργιούλης  και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου, κ.  Κ. Βασιλείου, οι οποίοι αναφέρθηκαν αφενός μεν στη λειτουργία του Επιμελητηρίου  και αφετέρου στην προσπάθεια που γίνεται – μέσω της έκθεσης – να στηριχθεί και να προβληθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Ακολούθως οι μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν στο περίπτερο της Compuland Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην Αγορά Πληροφορικής. Ο προγραμματιστής, κ. Α. Γιαννακός, παρουσίασε μια πλούσια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης και παρουσίασε στους μαθητές τις εξελίξεις  και τάσεις στο χώρο της Πληροφορικής κερδίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.  Επίσης, έκανε αναφορά στην καλή  συνεργασία που έχει η επιχείρηση με τους αποφοίτους του σχολείου μας.

Η  ξενάγηση συνεχίστηκε στο περίπτερο του Δήμου Καρδίτσας, όπου η κα Μ. Καφαντάρη και ο κ. Κ. Παπακώστας  έδωσαν μαθήματα ζωής παρουσιάζοντας τις δομές του Δήμου Καρδίτσας για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Αναφέρθηκαν σε δράσεις, όπως το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, την τράπεζα ρουχισμού, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη και  κάλεσαν μαθητές , γονείς και  εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δήμου.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου η κα Μ. Κόντου και η  κα Μ. Αγγελούση πρόβαλλαν άψογα τα αξιοθέατα και τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής μας,  δίνοντας βαρύτητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων απ΄όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις ανανεώνοντας για την επόμενη χρονιά το ραντεβού με τον κόσμο του «επιχειρείν«.

Παλαιότερα άρθρα «

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων