Προσεκτικοί χρήστες internet τα Ελληνόπουλα

11 Νοεμβρίου 2010 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του δικτύου “EU Kids Online II”, η οποία δείχνει ότι στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, τα παιδιά 9 έως 16 ετών, που είναι χρήστες του διαδικτύου, σπανίως έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε είδος κινδύνου και εμφανίζονται γενικά ως “ώριμοι” και συνετοί χρήστες.

Μόνο το 12% από τα περίπου 23.000 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών (και το 9% των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών) που ρωτήθηκαν σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν ότι έχουν ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι που είδαν στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι δεν έχουν ενοχληθεί ή αναστατωθεί από κάτι για όσο διάστημα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα ‘χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου’ για τα παιδιά. Τα παιδιά ηλικίας 9-16 ετών στην Ελλάδα που ενοχλήθηκαν ή αναστατώθηκαν από κάτι που είδαν ή συνέβη στο διαδίκτυο, είναι σχετικά λίγα (9%). Από την άλλη, στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών που ανέφεραν ότι “υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο διαδίκτυο”, φτάνει το 63%. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα (www.eukidsonline.net), μόλις το 2% των παιδιών έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 11% έχει λάβει τέτοιου είδους υλικό. Από αυτό το 11%, μόνο ένα 2% αναστατώθηκε (‘σχετικά’) από την εμπειρία αυτή. Επίσης, το 3% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν υποστεί εξύβριση/εκβιασμό μέσω διαδικτύου (bullying). Μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία, η Ελλάδα σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την εμπειρία αυτή.

Τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλο και μικρότερες ηλικίες – κατά μέσο όρο η χρήση του διαδικτύου για πρώτη φορά είναι η ηλικία των επτά ετών στη Σουηδία και των οκτώ σε άλλες Βόρειες χώρες. Στην Ελλάδα τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο το διαδίκτυο στην ηλικία των 11 ετών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέσος όρος ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Στις 25 χώρες του δικτύου EU Kids Online, το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, αυτό ισχύει σε ποσοστό 77%.

Ο πιο δημοφιλής χώρος πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι το σπίτι (85%) και αμέσως μετά το σχολείο (63%). Η πρόσβαση στο διαδίκτυο ποικίλει: 48% των παιδιών το χρησιμοποιούν μέσα στο υπνοδωμάτιό τους και το 31% μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω άλλης συσκευής παλάμης. Η πρόσβαση μέσω συσκευής παλάμης ξεπερνάει το ένα στα πέντε παιδιά στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 11% των παιδιών ηλικίας 9-16 χρησιμοποιεί συσκευή παλάμης, για να συνδεθεί στο διαδίκτυο, ενώ το 68% χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Όπως δήλωσε η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν υπεύθυνη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, “ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων. Η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο είναι συναφής με τον αποτελεσματικό αυτό γονικό έλεγχο. Τέλος, παρά τα αρνητικά -κατά καιρούς- μηνύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες”.

πηγή ERT3.gr

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


ΠΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ;

Το «2ον Δημοτικό Σχολείο Σητείας ιδρύθη ως 5τάξιον με την υπαριθμόν 161 απόφαση στις; 2 Ιουνίου 1951 με 155 μαθητές». ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς