Οι γλυκές παιδικές φωνούλες των παιδιών του Νηπιαγωγείου,  γέμισαν την ημέρα της εαρινής ισημερίας, 21 Μαρτίου,   τους διαδρόμους και το γραφείο του διευθυντή.

Τα παιδιά κρατώντας στα χέρια τους τις χελιδόνες τους ήρθαν με τις δασκάλες τους , να μας πουν τα κάλαντα της άνοιξης. Γέμισε χρώματα και χαρούμενες παιδικές φατσούλες το σχολείο μας  και το τραγούδι των χελιδονιών ακούστηκε δυνατά θυμίζοντας σε όλους μικρούς και μεγάλους ότι επιτέλους ήρθε η  άνοιξη!

xelid

Τα”Χελιδονίσματα” είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι “Χελιδονιστές, οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικοι, τραγουδούσαν τον ερχομό των χελιδονιών και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αβγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ό,τι προϊόντα μάζευαν τα αφιέρωναν στην Εκκλησία.

Τη «Xελιδόνα» σε κάποιες περιοχές τη στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια!

Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθησε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
“Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις.”
Καλή άνοιξη σε όλους!!!

 

 

Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν μπορούμε να ανακτήσουμε. την πέτρα…..αφου ριχθεί! τη λέξη…..αφου ειπωθεί!… την ευκαιρία…..αφου χαθεί! το χρόνο…..αφου περάσει!


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *