Η Ε΄τάξη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο 27-5-16

ΕΚΚΛ ΜΟΥΣΕΙΟ 16Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους μας κ. Ναλμπάντη Πολυχρόνη, κα Γαρουφαλή Αλίκη και κα Πρωιμούδη Αναστασία και τον εκπ/κό φυσικής αγωγής κ. Σκαρλατίδη Αθανάσιο, επισκεφθήκαμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια της ημερήσιας διδακτικής εκδρομής.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς και τις μονές της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας μητρόπολης. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Λιγοστά είναι τα εκθέματα, κυρίως παλαίτυπα και λίγες φορητές εικόνες, που χρονολογούνται στους 15ο-16ο-17ο αι.

Στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη. Η Λεονταρίδειος σχολή αποτελεί ένα νεοκλασικό κτίριο του 1909 δωρεά του Μαρωνίτη εμπόρου Αντώνη Λεονταρίδη. Ως το 1972 λειτουργούσε ως εξατάξιο Γυμνάσιο. Τα εκθέματα που φιλοξενεί το μουσείο συγκεντρώθηκαν με την περισυλλογή αντικειμένων από ναούς και μονές της περιοχής της διοικητικής δικαιοδοσίας της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, από δωρεές ιδιωτών και από κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες κατά τη μετεγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο το 1922.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *