Εκδήλωση κατά της παχυσαρκίας

Paxysarkia 14Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Σήμερα, μετά από πρόσκλησή μας, έγινε δυνατή η επίσκεψη στο σχολείο της Διαιτολόγου Διατροφολόγου κας Μπαλαφούτη Θεοδώρας  για να μας μιλήσει για το θέμα.

Όλες οι μελέτες μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται. Έχει εκφραστεί ο φόβος ότι αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, μέχρι το έτος 2030 το 60 – 70% του πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο και το 40 – 50% θα είναι παχύσαρκο. Ο καθηγητής Jaap Seidell, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη μελέτη της παχυσαρκίας έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση στο ‘αφύσικο’ περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση τροφής και έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι επίσης σε έξαρση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τα σύγχρονα ‘παιδιά του καναπέ’ όπως έχουν χαρακτηριστεί τα παιδιά σήμερα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των παχύσαρκων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής θα πρέπει οι γονείς να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους ώστε να υιοθετούνται σωστές διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα πρέπει.
· Κάθε χρόνο να ελέγχεται το σωματικό βάρος και το ύψος των παιδιών.
· Τα σχολεία να εξασφαλίσουν, στα παιδιά 1 ωρα σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση
· Να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά για αθλητισμό. Οχι μόνο από πλευράς πολιτείας αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, όπου οι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους χρόνο για αθλητισμό, άσκηση και παιχνίδι.
· Να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για τα κυλικεία στα σχολεία, παρέχοντας στα παιδιά υγιεινές επιλογές.

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης εδώ → Κατά της παχυσαρκίας

Ευχαριστούμε την κα Μπαλαφούτη Θεοδώρα, που ήρθε από διπλανή πόλη για να μας ενημερώσει για το πρόβλημα της παχυσαρκίας και να δώσει οδηγίες και συμβουλές υγιεινής διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *