ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ – LIFE SKILLS ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Γράφει η Κατερίνα Ματάκια, καθηγήτρια Αγγλικών

 

Οι δεξιότητες ζωής είναι ένας όρος που περιγράφει μια σειρά δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω της μάθησης ή/και της εμπειρίας του1α_1 καθενός και χρησιμοποιούνται για να βοηθούν άτομα και ομάδες να διαχειρίζονται προβλήματα της καθημερινότητας με αποτελεσματικό τρόπο. Στις δεξιότητες αυτές 1α_2συμπεριλαμβάνονται η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση, η λήψη αποφάσεων, η ικανότητα να παραμένουμε ασφαλείς και υγιείς.

Η εκπαίδευση στις δεξιότητες ζωής περιλαμβάνει ευρύ φάσμα στοιχείων μάθησης:

  • Γνώση και κατανόηση: Για θέματα όπως νόμους και κανόνες, τη δημοκρατική διαδικασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, καθώς και για έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ελευθερία και το κράτος δικαίου.
  • Δεξιότητες και ικανότητες: Κριτική σκέψη, ανάλυση πληροφοριών, έκφραση απόψεων, συμμετοχή σε συζητήσεις και διαλόγους, επίλυση διαφορών και συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις.
  • Αξίες και συμπεριφορές: Σεβασμός για τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δεκτικότητα, ανοχή, θάρρος και υποστήριξη μιας άποψης και προθυμία να ακούμε, να συνεργαζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε άλλους ανθρώπους.1α_5

Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council ) έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα Life Skills –Δεξιότητες Ζωής που περιλαμβάνει εργαστήρια έξι διδακτικών ωρών με διαφορετικές δραστηριότητες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτές του Βρετανικού Συμβουλίου υλοποιούν το πρόγραμμα σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το παρουσιάζουν σε ενημερωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών για την εξοικείωσή τους με τη μεθοδολογία, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να το εφαρμόσουν στο σχολείο τους. Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε μαθητές 10-16 ετών.1α_4

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε σχετικό βιωματικό σεμινάριο στο Βόλο που διοργάνωσε η σχολική σύμβουλος των Αγγλικών κ. Παπαϊωάννου για τους καθηγητές Αγγλικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.

Παρακολούθησα το σεμινάριο, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα καινοτόμος εμπειρία. Μετά απ’ αυτό αποφάσισα να υλοποιήσω μία δραστηριότητα , σε πρώτη φάση, με τους μαθητές του τμήματος  Ε2. Τα παιδιά, την ώρα των Αγγλικών, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας με τους συμμαθητές τους και αντάλλαξαν προσωπικές πληροφορίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που είναι στο ίδιο τμήμα σχεδόν πέντε χρόνια, υπάρχουν στοιχεία που δεν γνωρίζουν ακόμη ο ένας για τον άλλο. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν την πρώτη από τις δραστηριότητες του προγράμματος Life Skills – Δεξιότητες Ζωής με τίτλο «Σαλπάροντας για μια νέα χώρα».

Στόχοι της δραστηριότητας

Οι μαθητές:

  • Να ψάξουν για διαφορετικές λύσεις, να πάρουν αποφάσεις, να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους
  • Να αξιολογήσουν κριτικά διαφορετικές ιδέες και απόψεις με τις οποίες είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν
  • Να διαπραγματευτούν, να αποφασίσουν και να δραστηριοποιηθούν για να επηρεάσουν και άλλους.

1α_3Οι μαθητές φαντάζονται πως ετοιμάζονται να σαλπάρουν για μια νέα ήπειρο. Εκεί δεν ζουν τώρα άνθρωποι, γι’ αυτό όταν φτάσουν, θα είναι υπεύθυνοι για την ίδρυση μιας νέας χώρας. Ακολουθώντας την προτεινόμενη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας το υλικό του προγράμματος, οι μαθητές μέσα από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας τους, αποφάσισαν για τα αγαθά που θα πάρουν μαζί τους στη νέα χώρα, ώστε  να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά και να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Στο τέλος η κάθε ομάδα δημιούργησε τη δική της πυραμίδα ιεράρχησης των αναγκών και οι μαθητές αιτιολόγησαν με επιχειρήματα τις επιλογές τους.

Οπωσδήποτε οι Δεξιότητες Ζωής δεν μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε μερικές διδακτικές ώρες. Είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που τροφοδοτείται καθημερινά από διάφορες δραστηριότητες και ερεθίσματα, με στόχο οι σημερινοί μαθητές να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί, ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες.

Αξιολόγηση της δραστηριότητας από τους μαθητές:

« Η δραστηριότητα αυτή μου άρεσε πολύ. Έμαθα πράγματα για τους συμμαθητές μου που δεν ήξερα. Έμαθα να ξεχωρίζω τα «θέλω» από τα «χρειάζομαι». Πέρασα πολύ ωραία.»

1α_6«Μου άρεσε που συνεργαστήκαμε όλοι μαζί. Ειδικά εκεί που έπρεπε να αποφασίσουμε ποια πράγματα/αγαθά να ρίξουμε στο νερό, για να συνεχίσουμε το ταξίδι. Πέρασα τέλεια.»

«Απ’ αυτή τη δραστηριότητα δεν μου άρεσε που συναντήσαμε πολλά εμπόδια στο ταξίδι μας και έτσι χρειάστηκε να πετάξουμε πολλά πράγματα. Δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε, γιατί τα έχουμε συνηθίσει. Παρ’ όλα αυτά μου άρεσε πολύ, γιατί έμαθα να πετάω αυτά που δεν χρειάζονται και να κρατάω τα απαραίτητα.»

«Μου άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα, γιατί γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και έμαθα πράγματα που θα μου χρησιμεύσουν στη ζωή1α_7 μου, όταν μεγαλώσω.»

«Αυτή η δραστηριότητα ήταν πολύ ωραία. Όμως με δυσκόλεψε, γιατί κάποια πράγματα τα χρειαζόμουν, αλλά πιστεύω ότι τελικά κράτησα τα πιο χρήσιμα.»

1α_8«Μου άρεσε αυτό που κάναμε. Πέρασα ωραία, έμαθα καινούρια πράγματα , συνεργάστηκα με τους συμμαθητές μου και επίσης διασκέδασα πάρα πολύ.»

«Αυτή η δραστηριότητα μου άρεσε. Νομίζω πως έμαθα πολλά και κατάλαβα να ξεχωρίζω τις «ανάγκες» από τα «θέλω».

«Μου άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα, επειδή πέρασα πολύ ωραία, συνεργάστηκα με τους φίλους μου, γέλασα και ευχαριστήθηκα την παρέα τους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση