Μεγάλη Τρίτη – Κουλουράκια πασχαλινά

Μεγάλη Τρίτη

Η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των 10 Παρθένων. Το βράδυ στην υμνολογία κυριαρχεί το γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας: Το τροπάριο της Κασσιανής. «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή………»

Συνήθως την ημέρα αυτή φτιάχνουν κουλούρια ή τσουρέκια.

 

Κουλουράκια πασχαλινά

Υλικά:

  • 300 γρ.  ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. φυτίνη (λιωμένη)
  • 3 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι
  • αλεύρι όσο πάρει ,  για πολύ πολύ μαλακή ζύμη

Εκτέλεση:

  • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  • Χτυπάτε τα ασπράδια σε χαλαρή μαρέγκα (μέχρι να αφρίσουν, περίπου 5′ στο μίξερ) και τους κρόκους χωριστά.
  • Δουλεύετε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ασπρίζει το μίγμα). Προσθέτετε σταδιακά τους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ενσωματώνετε και τη  μαρέγκα στο μίγμα.
  • Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και τις βανίλιες (ανακατεύετε, ανακατεύετε, ανακατεύετε).
  • Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα και προσθέτετε το διάλυμα στο μίγμα (πάντα τελευταίο).
  • Ζυμώνετε προσθέτοντας το αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, ίσα που να πλάθεται. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20′-30′ (ώρα για καφεδάκι) και στη συνέχεια ξεκινάτε να πλάθετε τα κουλούρια. Μην ξεθαρρέψετε στο μέγεθος γιατί φουσκώνουν (το πρώτο ταψί λειτουργεί ως τεστ).
  • Χτυπάτε 2 κρόκους και ένα ασπράδι και με το μίγμα αυτό αλείφετε τα κουλουράκια χρησιμοποιώντας πινέλο (αν θέλετε).
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15′-20′ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κατηγορίες: Ήθη & Έθιμα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.