ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ

ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

‘’Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ’’

A                                      E

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά γεμάτη από πολλές εκπαιδευτικές πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες  το βράδυ της  8ης Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με την ολοκλήρωση του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα την μουσική του ελληνικού θεάτρου σκιών. Το πρόγραμμα σχεδίασε και επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός μουσικής αγωγής του σχολείου μας Δρ. Σπύρος Σπυρόπουλος με την υποστήριξη αρκετών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όπως: η κα Κατερίνα Ρουμπέκα (εκπ/κος Εικαστικών), ο κ. Τάκης Ταρσιταλίδης (εκπ/κος Θεατρικής αγωγής), η κα Πόπη Γονδουλάκη (εκπ/κος Φυσικής αγωγής) και οι δάσκαλοι της έκτης τάξης: η κα Νέλλη Κόσσυβα και ο κ. Γιάννης Σακέλλης.

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι  μαθητές των δυο τμημάτων ΣΤ1-ΣΤ2 του σχολείου μας ταξίδεψαν στον παγκόσμιο κόσμο του θεάτρου σκιών με αφετηρία την Ανατολή (όπου πρωτοεμφανίζεται το είδος) και τερματισμό την χώρα μας με το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη. Στο ταξίδι αυτό συμμετείχαν σε ένα πολιτιστικό εργαστήρι που περιλάμβανε: θεατρική-μουσική-χορευτική ερμηνεία, κατασκευαστική δημιουργικότητα και μαθησιακή βιωματική προσέγγιση στις ιστορικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις του θεάτρου σκιών. Με την ολοκλήρωση του τα παιδιά πραγματοποίησαν:

  • Έρευνα και συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων για το θέατρο σκιών εκτός και εντός ελληνικού χώρου.
  • Καταγραφή και ανάλυση των ηρώων του ελληνικού θεάτρου σκιών.
  • Σύνδεση των ηρώων με πολιτισμικές ταυτότητες μέσω τις μουσικής και του χορού
  • Κατασκευή φιγούρων
  • Παρουσίαση θεατρικής παράστασης.

Η βραδινή μας εκδήλωση που συνδυάστηκε και με τον αποχαιρετισμό της έκτης τάξης, ήταν άψογη και απόδειξε δύο σημαντικά πράγματα: Πρώτον το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των παιδιών μας, που με την κατάλληλη ώθηση τέτοιων εκπαιδευτικών δράσεων μπορεί να αναδειχθεί συνδυάζοντας μάθηση και δημιουργικότητα. Και δεύτερον ότι η συνεργασία δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων είναι εφικτή, είναι αποτελεσματική και μπορεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο μάθησης στους μαθητές. Η εντυπωσιακή σκηνή μας στόλισε το καλοκαιρινό δειλινό, με εξαίρετη ζωντανή ορχήστρα (με μαθητές και δασκάλους), καταπληκτική χορευτική ομάδα και βέβαια συναρπαστικές ερμηνείες των ηρώων του Καραγκιόζη από τους μικρούς μας μαθητές πάνω στον μπερντέ, που κατασκευάστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος. Το γέλιο του κόσμου που γέμισε τις εξέδρες του σχολείου μας ήταν ασταμάτητο και η συνεχής εναλλαγή μουσικής, χορού και πρόζας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος. Την παράσταση μας τίμησαν με τη  παρουσία τους ο Διευθυντής Π.Ε. Κορινθίας κ. Παναγιώτης Παπαγεωργάκης, η Σχολική Σύμβουλος Δασκάλων 2ης Περιφέρειας κα Αγγελική Ταγκάλου, διευθυντές άλλων σχολικών μονάδων και πολλοί συνάδελφοι.

Να είμαστε όλοι και του χρόνου γεροί και δυνατοί να ξαναζήσουμε τέτοιες ωραίες στιγμές.

Καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές!