«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ»

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ»

Το σχολείο μοσχοβόλησε από τη μυρωδιά του ψωμιού! Μακάρι να μπορούσαμε να «καταγράψουμε» και την γλυκιά αυτή μυρωδιά του ψωμιού!

Είναι αλήθεια!!! τα παιδάκια μας ζύμωσαν ψωμί, το ψήσαμε και το φάγαμε ζεστό με φρέσκο τυρί!!!

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας το πιο γλυκό ψωμί οι μαθητές της Γ’ τάξης με την βοήθεια της δασκάλας τους κ. Ελένης Μπαμπάκου, θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους ψωμί. Χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα έφερε τα υλικά. Διάβασαν τις οδηγίες της συνταγής, ζύμωσαν και έψησαν τα ψωμάκια στο φούρνο του Σχολείου. Η εικόνα της χαράς και της ικανοποίησης ήταν απερίγραπτη… είπαν ότι ήταν το πιο γλυκό ψωμί που είχαν φάει και δήλωσαν με ενθουσιασμό ότι τώρα πια θα ξέρουν πώς να φτιάχνουν και τα ίδια ψωμί!

Σας δίνουμε και τη συνταγή και καλή σας επιτυχία!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ:

1 ½ κιλό αλεύρι

1 ½ ξερή μαγιά

½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κομματάκι προζύμι

Ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία βαθιά λεκάνη. Ζεσταίνουμε το νερό στο βραστήρα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, όχι καυτό να είναι ζεστό να το αντέχει το χέρι μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το προζύμι και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Στη βαθιά λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό  και λίγο λίγο αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μία στερεή ζύμη. Τη ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Ύστερα σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτες για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Έπειτα λαδώνουμε πολύ καλά τις φόρμες. Σε πάγκο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κόβουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη. Πλάθουμε  τα ψωμιά, τα βάζουμε  στις φόρμες  και τα  ξανασκεπάζουμε για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και 200 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά  για 30 λεπτά.  Αφού  ψηθούν  και τα βγάλουμε από τις φόρμες  τα αλείφουμε με λίγο νεράκι.

Πολλά μπράβο στα παιδιά και στη δασκάλα τους για την πρωτοβουλία και στους γονείς που μας έφεραν τα υλικά.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *