«Γνωρίζω τους παραδοσιακούς οικισμούς του τόπου μου».

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά με την Ε’ τάξη του Σχολείου μας για το πρόγραμμα «γνωρίζω τους παραδοσιακούς οικισμούς του τόπου μου».

Η πρώτη στάση ήταν στην Ηγουμενίτσα, όπου μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ Μ. Νικολάου και τον ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου μας περίμενε ο Αρχαιολόγος, κ. Σ. Βασιλειάδης, ο οποίος μας μίλησε για τα ευρήματα στη Θεσπρωτία, για τους Θεσπρωτείς και την ιστορία του τόπου.

Αργότερα επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Γηρομερίου, τον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι, την παλιά εκκλησία των Ταξιαρχών, το παλιό ελαιοτριβείο και το λαογραφικό μουσείο. Τα παιδιά περπάτησαν στα σοκάκια του οικισμού και ξεναγήθηκαν από ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την αρχαία πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας τα  Γίτανα. Αυτό που επισήμανε ο αρχαιολόγος ήταν τα κοινά σημεία των Θεσπρωτών με τους Μακεδόνες, και επισφραγίστηκε με τον 16ακτινο  ψηφιδωτό ήλιο «της Βεργίνας» που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου των αρχαίων Γιτάνων.

Οι μαθητές συνοδεύονταν και από τους γονείς τους. Τους ευχαριστούμε πολύ για την πρόθυμη συμμετοχή και την συνεργασία τους!

DSC00863 DSC00866 DSC00872 DSCN1130 DSCN1155 DSCN1163 DSCN1169 DSCN1172 DSCN1188 DSCN1192

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *