ΨΕΙΡΕΣ

 

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Ένα  συνηθισμένο κρούσμα στα σχολεία είναι οι ψείρες. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι οι ψείρες είναι τόσο κολλητικές όσο και το κοινό κρυολόγημα αφού σχεδόν το 80 έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν. Επίσης το να κολλήσει ένα παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με το αν ένα κεφάλι είναι καθαρό ή βρώμικο. Οι  ψείρες μεταδίδονται με τη στενή επαφή των μαθητών όταν παίζουν.

 Είναι πολύ σημαντικό  να ενημερώνονται οι γονείς όλου του σχολείου,  ώστε να ελέγχουν τα παιδιά τους και να τα θεραπεύσουν εγκαίρως και ταυτόχρονα αν χρειαστεί., διότι αν ένας μαθητής δεν θεραπευτεί σύντομα θα μεταδώσει τις ψείρες και στους συμμαθητές του.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεται είναι τα ακόλουθα:

ØΓια πρόληψη, καθημερινά ραντίζουμε με οινόπνευμα μια ψιλή χτένα για ψείρες και χτενίζουμε τα μαλλιά του παιδιού. Το οινόπνευμα σκάει τις ψείρες.

ØΕπίσης, φτιάχνουμε ένα διάλυμα με νερό και ξύδι και ξεβγάζουμε προληπτικά κάθε τόσο τα μαλλιά του. Το ξύδι ξεκολλάει τα αβγά της ψείρας και αλλάζοντας το ph της επιδερμίδας του κεφαλιού αποτρέπει την ανάπτυξή της.

ØΑφιερώνουμε καθημερινά 1 με 2 λεπτά ψάχνοντας το κεφάλι του παιδιού όταν γυρίσει από το σχολείο μήπως και βρούμε κάποια ψείρα. Την πιέζουμε ανάμεσα στα νύχια και την σκοτώνουμε προτού προλάβει να κάνει αβγά.

 

 

Η Δ/ντρια του σχολείου

Δώρα Τελλίδου Τζηκαλάγια

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ψείρες;
•    Γαργάλημα, αίσθημα ότι κάτι κινείται προς την τρίχα.
•    Φαγούρα, που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στα δαγκώματα.
•    Πληγές στο κεφάλι που προκαλούνται από το ξύσιμο. Αυτές οι πληγές μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν.

Πώς μπορεί να αποκτήσετε τις ψείρες του κεφαλιού;
•    Με στενή επαφή (κεφάλι με κεφάλι) με κάποιον που έχει ήδη ψείρες. Η επαφή είναι συχνή στη διάρκεια του παιχνιδιού στο σχολείο και στο σπίτι
•    Με τη χρήση αντικειμένων όπως καπέλα, σκούφους,  κασκόλ, χτένες, βούρτσες, , μαξιλάρια ή πετσέτες κλπ. που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από κάποιον με ψείρες του κεφαλιού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες;
•    Υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση ψειρών.
•    Πριν από την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, μιλήστε με το φαρμακοποιό σας.
•    Αγοράστε ένα σαμπουάν ή κρέμα ψειρών
•    Τα προϊόντα για τις ψείρες του κεφαλιού μπορεί να σκοτώσουν τις ψείρες και πολλά αυγά, αλλά μια θεραπεία δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα αυγά. Ως εκ τούτου, εφαρμόστε μια δεύτερη θεραπεία 7 – 10 ημέρες μετά την πρώτη για να σκοτώσει τις νεαρές ψείρες.
•    Ελέγξτε για ψείρες καθημερινά μετά τις θεραπείες. Ελέγξτε προσεκτικά όλα τα τμήματα του κεφαλιού και αφαιρέστε όλες τις κόνιδες, χρησιμοποιώντας λεπτή χτένα. Αν οι ζωντανές ψείρες βρίσκονται τις ημέρες μετά την πρώτη θεραπεία, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Χρειάζεται να καθαρίσω το σπίτι μου;
Θα πρέπει να πλυθούν σκουφάκια, καπέλα, κασκόλ, βούρτσες μαλλιών, χτένες, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που χρησιμοποιείται στο κεφάλι, καθώς και μαξιλαροθήκες, πετσέτες και σεντόνια μετά την πρώτη και τη δεύτερη θεραπεία σε πολύ ζεστό νερό και σαπούνι. Ελέγξτε τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και τους ανθρώπους σε στενή επαφή σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει ψείρες.  Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο χρόνο. Επίσης, ενημερώστε το δάσκαλο/τη δασκάλα  του παιδιού!

θα πρέπει όλοι να είμαστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα του παιδιού! Και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως: η έλλειψη καθαριότητας δεν προκαλεί τις ψείρες. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να έχουν ψείρες του κεφαλιού. Τα κοντά μαλλιά δεν εμποδίζουν την εξάπλωση των ψειρών. Οι ψείρες του κεφαλιού δεν ζουν σε σκύλους, γάτες ή άλλα ζώα.

 

ψειρα ψειρα1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *