Main Content RSS FeedFeature Article

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΣΜΕ! »

Εφημεριδάκι - Το λογότυπό μαςΚαλωσήρθατε στο εφημεριδάκι του 2ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου ΕυκαρπίαςΈνας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας και μπροστά σας …

Για περισσότερα νέα δείτε το περιοδικό μας στη διεύθυνση http://2dim-efkarp.thess.sch.gr

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου.

Main Content RSS FeedRecent Articles

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς »

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Προέλευση του Εθίμου

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο “ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή” όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα “αντίμετρα” (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη “ψευδολογία” παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Περιστατικά

Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.

Ημέρα επαγγέλματος »

Σήμερα, Πέμπτη 21/03/2013, πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο μας  με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα: «Ημέρα Επαγγέλματος».

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρουσίασαν το  επάγγελμά τους.

Βασιλεία Δημητριάδου

Γιατί μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου »

Το πιάτο της ημέρας και παραδοσιακό γαστρονομικό έθιμο για τον Ευαγγελισμό κάθε 25η Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά με ποικίλες συνταγές! Γιατί και πώς Καθιερώθηκε το έθιμο αυτό;

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.Γιατί όμως μπακαλιάρο;

Στην ορεινή κυρίως Ελλάδα ορεινές και στις απομακρυσμένες και πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος εκείνη την εποχή ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.
Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.Εκτός απο τηγανιτό σε πολλές περιοχές τον έφτιαχναν και κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ. Χ. Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και αντίδοτα στην κακοσμία
4 γευστικά αντίδοτα στη σκορδαλιά

Ρόφημα με μαϊντανό

Βράστε μισό λίτρο νερού και προσθέστε μισή κούπα ψιλοκομμένου μαϊντανού. Σκεπάστε το σκεύος και περιμένετε για 15-20 λεπτά. Φιλτράρετε και προσθέστε τον χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι και, αν θέλετε, λίγη ζάχαρη. Το ρόφημα πίνεται κρύο ή ζεστό.

Χυμός με σιταρόχορτο (χλωροφύλλη)

Χτυπήστε στο μπλέντερ χυμό από φρέσκα πορτοκάλια, ένα καρότο και –αν βρείτε αυτή την εποχή- μερικές φρέσκες φράουλες, προσθέτοντας μία τσιμπιά από φρέσκο σιταρόχορτο.
Το σιταρόχορτο διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Φετούλες πράσινου μήλου με κανέλα

Μετά το φαγητό, κόψτε και προσφέρετε σε όλους φετούλες πράσινου μήλου τις οποίες θα έχετε πασπαλίσει με μπόλικη κανέλα. Το μήλο είναι χωνευτικό, τα οξέα του απομακρύνουν τα βακτήρια από το στόμα και έτσι η κακοσμία θα περιοριστεί κάπως.

Μους γιαουρτιού με λεμόνι

Το γιαούρτι (όπως και το γάλα) εμποδίζουν την παραμονή των βακτηριδίων στο στόμα, έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της δυσοσμίας. Το λεμόνι, επίσης, μπορεί να απομακρύνει την κακοσμία από το δέρμα.

Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):

250 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα και σάρκα από 2 λεμόνια
3 κ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι:
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό

Τι θα κάνετε:

Πλένετε καλά τα λεμόνια και τρίβετε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Σε ένα μπολάκι ενώνετε το ξύσμα λεμονιού με τις 3 κουταλιές σούπας ζάχαρης και ανακατεύετε καλά με το πιρούνι. Καλύπτετε το μπολάκι με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 3 ώρες. Όταν το βγάλετε από το ψυγείο τα υλικά θα έχουν ενωθεί καλά σε μια κίτρινη κρέμα.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει σε ελαφριά σαντιγύ. Προσθέτετε το κρεμώδες ξύσμα και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχτούν καλά τα υλικά.

Μοιράζετε το μείγμα σε μπολάκια και το αφήνετε στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσει. Κόβετε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τις φέτες λεμονιού. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφριά το σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει.

Σερβίρετε τη μους γιαουρτιού με τις γλασαρισμένες φέτες λεμονιού και λίγο σιρόπι.

ΣΤ Τάξη

Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού »

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Καλή Σαρακοστή »

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σαρακοστή, δηλαδή την προετοιμασία για το Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών.
Έτσι η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί.
Έτσι ο πιστός τη Καθαρά Δευτέρα τρέφεται με λαγάνα για να θυμάται τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα “άζυμα” και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.
Η παρασκεύη της είναι ίδια με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.

Χαλβάς
Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με “πετιμέζι” σιρόπι από μούστο σταφυλιού.
Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα ή με καρύδια. Στους Έλληνες αρέσει να τρώνε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό λεμονιού και κανέλα, και τον οποίο συνοδεύουν συχνά με ένα δροσερό ποτήρι ρετσίνα.
Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην Ελλάδα .Παρά το γεγονός ότι ο χαλβάς συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, φαίνεται ότι το έθυμο και ίσως η καταγωγή του χαλβά είναι τουρκικά

Ταραμάς.
Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου.
– Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Ο ροδόχρους έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά στη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγω ενός εμπορικού τεχνάσματος , καθώς οι παραγωγοί πίστευαν, κατά κάποιο τρόπο, ότι ένα έδεσμα με χρώμα ήταν πιο ελκυστικό από τα άγευστα λευκά παρασκευάσματα. Με λίγα λόγια, άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές ουσίες. Η επιτυχία θα πρέπει να ήταν αστραπιαία αφού, έκτοτε, ο ροδόχρους είναι και ο πιο κοινός ταραμάς.
– Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές συνταγές με ταραμά. Η πιο γνωστή είναι η ταραμοσαλάτα. Το πλούσιο αυτό επάλειμμα θεωρείται το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες, πολτοποιημένο επάλειμμα από αυγοτάραχο που έχουμε χτυπήσει (κατά προτίμηση στο γουδί) με βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ή ψωμί. Προσθέτουμε, εν συνεχεία, εναλλάξ στο μείγμα ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αναλόγως με την απαιτούμενη δοσολογία. Συνήθως, η ταραμοσαλάτα που γίνεται με πατάτα είναι πιο κρεμώδης αλλά οι σκληροπυρηνικοί της παράδοσης επιμένουν ότι η μόνη αποδεκτή βάση είναι το ψωμί.

Οι μαθητές του ΣΤ3

Η Ευρώπη συναντά την Ινδία »

Με μεγάλη χαρά δέχτηκε η Δ’ τάξη να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Η Ευρώπη συναντά την Ινδία». Το θέμα που διαλέξαμε να δουλέψουμε και να παρουσιάσουμε είναι «Ευκαρπία, ο τόπος μου».Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις, συλλέξαμε πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά μας.

Οι δάσκαλοι: Δημητριάδου Βασιλεία, Δήμου Νικόλαος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Ξενιτόπουλος Ιωάννης.

Επίσκεψη μεγάλων ποδοσφαιριστών στο σχολείο μας »

Είμαστε πολύ περήφανοι για την επίσκεψη των μεγάλων ποδοσφαιριστών κ. Τσινού, κ. Τουμπόγλου και κ. Κωφίδη στο σχολείο μας.Μας μίλησαν για τα καλά του αθλητισμού και της υγιεινής ζωής. Στο τέλος απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών  και υπέγραψαν αυτόγραφα.

Βασιλεία Δημητριάδου

Θέατρο σκιών στο Α3 »

Είμαστε το Α 3 του 2ου Δ.Σ. Ευκαρπίας και θα σας παρουσιάσουμε την  τάξη μας μέσα από «Θέατρο Σκιών». Επιλέξαμε το «Θέατρο Σκιών»  γιατί είναι πολύ παλιό θεατρικό είδος, διαχρονικό και αγαπητό στα παιδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος  «EUMIND”, εμπνευστήκαμε από το μάθημα της Γλώσσας για τη δημιουργία των διαλόγων ενώ το μάθημα των Εικαστικών και της Θεατρικής Αγωγής μας έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούμε καλλιτεχνικά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Αρκτούρο »

Στις 21/2/2013 ήρθαν μετά από πρόσκληση οι εθελοντές του Αρκτούρου, για να προβάλλουν στα τμήματα Ε1 και Ε2 ένα λογισμικό με τίτλο “οι αγριάνθρωποι” με περιβαλλοντικά μηνύματα σαν μια από τις δράσεις μας για το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα.
Μάθαμε ότι η αρχική σημασία του αγριάνθρωπου ήταν: ” ο άνθρωπος του αγρού”. Εμείς λοιπόν γίναμε άνθρωποι του αγρού κι έπρεπε να μαζέψουμε από τις σωστές απαντήσεις κάποια φυτά για να ταΐσουμε τα ζώα που κερδίζαμε πάλι από τις σωστές, αλλά πιο δύσκολες ερωτήσεις.
Χωριστήκαμε σε ομάδες (αγέλη 1 και αγέλη 2 )και βάλαμε τα δυνατά μας.
Το αποτέλεσμα κρίθηκε στον μισό πόντο. Αλλά δεν ασχοληθήκαμε με τη νίκη παρά μόνο με τη διασκέδαση που νιώσαμε, τις γνώσεις που αποκτήσαμε, θυμηθήκαμε μαθήματα από τη γεωγραφία, συνδέσαμε τις γνώσεις μας και με γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά μέσα από μικρά (και με ποιοτική μουσική) βιντεάκια που μας έδειχναν συγχρόνως.

Τους ευχαριστούμε για το όμορφο  δίωρο που μας πρόσφεραν αλλά και για την εθελοντική τους προσφορά.

Επίσκεψη της ΣΤ τάξης στη Zootechnia »

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Πασχάλη και την κτηνιατρική ομάδα για την ξενάγηση, όπως επίσης τον κυνοφιλικό όμιλο Θεσσαλονίκης και την ομάδα εκπαίδευσης για την παρουσίαση, τον ΙΦΟΜ (Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών) και την ομάδα του, την VIOZOIKI για τις πληροφορίες που μας έδωσαν για τα άλογα και το Ράντσο Κιλκίς για τις πληροφορίες και το δώρο που μας έκαναν.

Η εκδρομή στη Ζωοτεχνία

Η εκδρομή στη zootechnia στις 7/2/13  ήταν τέλεια. Εκεί είδαμε πάρα πολλά ζώα. Πρώτα μπήκαμε σε ένα μικρό κτίριο όπου είδαμε πρόβατα, και κάποιοι κτηνίατροι μας χώρισαν σε τρεις ομάδες. Οι κτηνίατροι μας εξήγησαν πως βγαίνει το γάλα και πως το φτιάχνουνε και το μεταφέρουν.

Αμέσως μετά μπήκαμε σε ένα τεράστιο κτίριο όπου εκεί είδαμε πολλά ζώα. Είδαμε (βόδια, αγελάδες, κατσίκες, κουνέλια, γουρούνια    και πρόβατα).
Μετά προχωρήσαμε σε ένα κτίριο και ένας κύριος μας μίλησε για την κτηνιατρεία. Ύστερα προχωρήσαμε σε έναν διάδρομο που δεξιά και αριστερά είχε μικρά μαγαζιά και πουλούσαν πράγματα. Εκεί είχε και (ψάρια, περιστέρια, σκυλιά, και γάτες).
Αφού αγοράσαμε μερικά πράγματα πήγαμε στα άλογα. Εκεί είχε πάρα πολλά άλογα και διαφορετικά . Επίσης είχε και μαγαζιά με γλυκά και μπιχλιμπίδια με άλογα.
Αμέσως μετά πήγαμε και είδαμε μια παράσταση με σκύλους. Ήταν τέλεια.
Μετά από την παράσταση θέλαμε να πάμε στα ερπετά, αλλά ήταν κλειστά και δεν πήγαμε. ‘Hταν το μόνο πράγμα που δεν μου άρεσε .

Γιώργος Σταγωνάς ΣΤ3

Στις  2/7/2013  Πήγα με το σχολείο στην Δ.Ε.Θ. Και συγκεκριμένα στη Zootechnia .Εκεί μάθαμε πολλά πράγματα για τα ζώα ……..
Επίσης  είδαμε τον μοντέρνο τρόπο εκτροφής και αρμέγματος .Μάθαμε και για πιο λόγο διοργανώνουν αυτή την έκθεση .Αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν διάφορες ράτσες ζώων για
να σμίξουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν νέες ράτσες  και μερικές φορές για καλύτερα κρέατα .
Η άποψη μου για αυτό που κάνουν είναι θετική .
Ύστερα πήγαμε να δούμε τα σκυλάκια, ήταν πολύ γλύκα. Επίσης  είδαμε και ένα σόου σκύλων αλλά επειδή έπρεπε να ετοιμαστούν, πήγαμε και είδαμε τα άλογα.
Μερικά ήταν λίγο άγρια και θυμωμένα , αλλά δεν πείραζαν κανέναν . Κάποια στιγμή  κάποιος κύριος πήγε να βάλει ένα άλογο μέσα σε ένα στάβλο αλλά δεν ήθελε να μπεί. Και επειδή  ο κύριος μου ήξερε τον ιδιοκτήτη του αλόγου και φυσικά και από άλογα πήγε και βοήθησε. Και τελικά τα κατάφεραν. Στο τέλος   είδαμε λίγο από το σόου σκύλων και γυρίσαμε σπίτι . Μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές  που έχω πάει .ΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ . ΓΙΑΤΙ     ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΙΩΤΗΣ ΣΤ3
Η εκδρομή στη Ζωοτέχνια
Οι συμμαθητές της Στ’ τάξης πήγαν εκδρομή στην Ζωοτεχνία στις 7/2/2013. Πρώτα πήγαμε σε ένα περίπτερο που είχε πρόβατα και κατσίκες, εκεί μας ξενάγησαν κάποιοι κύριοι και μας έδειξαν πως τα αρμέγουν με μηχανήματα και τα μεταφέρουν. Επίσης μας άφησαν να τα χαϊδέψουμε και είδαμε και πως τα ξεχωρίζουν, με ένα στίγμα, ή ετικέτα.
Έπειτα πήγαμε σε ένα άλλο περίπτερο που είχε κουνέλια, αγελάδες, γουρούνια, προβατοφυλές, διάφορες ράτσες  ζώων και μας εξηγούσαν τι τους δίνανε για τρόφιμα και πράγματα για κάθε ζώο.
Στο τέλος πήγαμε σ’ ένα περίπτερο τεράστιο που ήταν χωρισμένο σε δυο χώρους, το ένα για άλογα και το άλλο για σκυλιά, γάτες,
και πουλιά.
Στον χώρο για άλογα μας έλεγαν τη ράτσα του αλόγου και ειδικά πράγματα για το ένα…επίσης υπήρχαν και κουπόνια για μία δωρεάν βόλτα στην άμαξα με τα άλογα.
Στον χώρο για σκυλιά για γάτες και πουλιά είχε διάφορες ράτσες σκυλιών και πουλιών, μικρά μαγαζιά που πουλούσαν σκυλοτροφές, γατοτροφές   παιχνίδια για σκυλιά κ.α. Σε ένα μαγαζί έδιναν δωρεάν πράγματα για σκύλους, μόνο σε όσους είχαν σκυλιά  και το μόνο που τους έλεγες ήταν τι ράτσα  που είχες και σου έδιναν ειδικά πράγματα για το σκύλο σας. Μετά πριν φύγουμε είχαν ένα
(show) για τα σκυλιά άλλα δεν προλάβαμε να το δούμε όλο επειδή φεύγαμε,
σε κάθε περίπτερο μας έδιναν και ενημερωτικά φυλλάδια. Περάσαμε τέλεια!!!

Νεκτάριος Τελικιόζογλου

Η εκδρομή στη Ζωοτέχνια
Στις 7/2/2013 η έκτη τάξη επισκέφτηκε την Ζωοτεχνία. Εκεί μας έδειξαν πως αρμέγουν  αυτόματα τις κατσίκες και τα πρόβατα. Έπειτα μας έδειξαν που μεταφέρεται το γάλα. Μετά το αυτόματο άρμεγμα και μας είπαν ότι για να φτιαχτεί μία φέτα τυρί χρειάζεται 4 κιλά γάλα. Μετά πήγαμε και είδαμε διάφορες ράτσες από αγελάδες από χοίρους, τράγους και κουνέλια. Αμέσως μετά, πήγαμε σε ένα άλλο μέρος όπου εκεί είδαμε πάρα πολλά όμορφα άλογα, ψάρια, γάτες και σκύλους. Μόλις κάναμε μία βόλτα και ρίξαμε μία ματιά στα αξιολάτρευτα ζωάκια που βρισκόντουσαν τριγύρω μας πήγαμε στο μέρος όπου υπήρχαν τα πανέμορφα άλογα και εκεί μπορούσαμε να τα χαϊδέψουμε και να τα ταΐσουμε άχυρο. Τότε ήτανε το αποκορύφωμα όταν ο κύριος Σωτήρης ο διευθυντής που έχει το σύλλογο με τα άλογα μας έδωσε κάτι χαρτιά οπού μπορούμε να πάμε να κάνουμε ιππασία, να μας κάνουν βόλτα με την άμαξα και να παίξουμε τοξοβολία. Μετά από όλα αυτά θα πηγαίναμε να μας κάνουν βόλτα με την άμαξα αλλά εκείνη την ώρα άρχισε να βρέχει και η βροχή μας τα χάλασε όλα. Μετά μας είπανε ότι σε λίγη ώρα θα πηγαίναμε να παρακολουθήσουμε ένα σόου με εκπαιδευμένους σκύλους. Προτού όμως γυρίσουμε στο σχολείο έδωσαν σε όσους έχουνε σκύλο δωρεάν σκυλοτροφές και πολλά άλλα πράγματα για τους σκύλους. Και από το πουθενά όλοι μόλις το άκουσαν αυτό απόκτησαν σκύλο. Αυτή η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη γιατί ήταν  τέλεια.
Ευλαμπία Παρασκευαΐδου ΣΤ΄3



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση